Osmangazi ilçesi merkez ilçe olup, tam da Bursa'nın kalbi diyebileceğimiz bir konumdadır. Osmangazi gezilecek yerler arasında çok tarihi yapılar mevcuttur. Adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı padişahı olan Osmangazi'den adını almıştır.
Osmangazi gezilecek yerler nerelerdir? Osmangazi gezilecek tarihi yerler hangileridir? Gibi birçok soru sorulmaktadır. Osmangazi gezilecek yerler tarihi yapıların en çok olan ilçedir. Bu nedenle Osmangazi gezilecek yerler için biraz fazla zaman ayırmanız gerekir. İşte Bursa Osmangazi gezilecek yerler aşağıdadır.
BALİBEY HAN
Balibey han; hem tarihi hem de turistlik yerler içinde, Osmangazi gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli bir yerdir. Osmanlı mimarisinin etkileyici yapısına sahip taş duvarları ve mekana boyutsal bir zenginlik katan görkemli kemerleri ile sizi tarih sayfaları arasındaki yolculuğa çıkartır.
Döneminde ticaretin kalbi Kapalıçarşı’daki dükkanlara mal satmak ya da mal almak için kent dışından gelen kafilelerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yaptırılmıştır. Balibey Han'ın 1950'li yıllarda bazı bölümlerinin sığınak, 1970'li yıllarda ise bir bölümünün kahvehane olarak kullanıldığı bilinmektedir. Osmangazi gezilecek yerler arasındaki listelere eklenmesi gereken bir yerdir.
ARAP ŞÜKRÜ
Bursa’nın Çiçek Pasajı olan Arap Şükrü Sokağı kentin en gözde eğlence mekânıdır. Bu sokağın tarihi, biraz da Bursa’nın tarihidir. Bursa’nın Osmanlılar tarafından fethinin ardından, Orhan Gazi tarafından kale surlarının hemen dibinde yer alan bu mahalleye Musevilerin yerleşmesine izin verir.
Ardından bu mahallede sinagog da yapılır. İspanya’dan sürülen Yahudiler 1492 yılında II. Beyazid tarafından bu sokağa yerleştirilir. Eğlence'nin ve kalabalığın eksik olmadığı Arap Şürü, Osmangazi gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
PİRİNÇ HAN
II. Bayezid tarafından 1490 yılında başlanıp, 1508 yılında bitirilmiştir. II. Bayezid’in İstanbul’daki cami ve imaretine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Yabancı tüccarların 19. yüzyıl öncesinde Pirinç Han’da konakladıkları bilinmektedir.Yapı, Bursa’ya gelen yabancı tüccarların en fazla uğradığı hanlardan biri olmuştur.
ULUDAĞ
Uludağ Türkiye’nin en büyük kayak merkezidir. Ulaşımının kolay olması, uzun kış mevsiminde (ekim-nisan) kar bulunması eşsiz manzaralarıyla her zaman turist çekmektedir. Açık havada Uludağ’ın zirvesinden bakıldığında İstanbul, Marmara Denizi ve civar yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik katmaktadır.
ULU CAMİ
Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı” olarak nitelendirdiği Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında inşa ettirilmiş. Yapım süreci Niğbolu Zaferi sonrasına denk gelen, Atatürk Caddesi üzerindeki dini yapının en önemli özeliği çok ayaklı cami tasarımının en önemli örneği sayılması. Osmangazi gezilecek yerler içinde Ulu cami en önemli yapıttır.
CUMHURİYET CADDESİ
Ulucamii, Kapalıçarşı, Altıparmak gibi Bursa'nın en merkezi yerlerinin ortasında kalan Cumhuriyet Caddesi, nostaljik tramvayı ile eski tarihi kimliğine kavuşmuş durumda. İskender'den sonraki Bursa'nın en meşhur yemeklerinden olan Pideli Köfte'nin en güzel mekanlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
KOZA HAN
3. Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılan Koza Han, tekstil ürünleri ile ünlü kentin en önemli alışveriş mekânlarından birisi olarak anılıyor.
Kentte tur atarken soluklanıp, çay ve simit keyfi yapabileceğiniz 95 odalı handaki dükkânlarda ipekten üretilmiş giyim ürünleri başta olmak üzere gümüş takılar ve anı eşyaları satılıyor. Osmangazi gezilecek yerler içinde en çok ziyaretçi ağırlayan önemli tarihi yapılardan biridir.
IRGANDI KÖPRÜSÜ
Hacı Muslihiddin tarafından 1442 yılında Timurtaş’a yaptırılan köprü, Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun Gökdere üzerindeki en önemli geçiş noktalarından birisi olarak anılıyor.
31 dükkân barındıran orijinal hali, depremler ve Yunan işgali nedeniyle tahrip olduğu için yapı günümüzdeki tasarımıyla ve betonarme olarak 1949’da yeniden inşa edilmiştir.
TOPHANE
Bursa'yı en güzel gören yerlerden birisi olan Tophane, girişindeki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle adeta başlı başına bir saygı duruşu niteliğinde. Bursa'nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yer olan Tophane'den ses duymadan oruçlarını açmayan Bursalı'ların sayısı hala daha hiç de az değildir. Osmangazi gezilecek yerler içinde mutlaka görülmesi gereken bir tarihi mekandır.
BURSA KALESİ(SALTANAT KAPISI)
Bursa Kalesi için şehrin ayakta kalan en eski yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Temelleri taa Bursa’nın ilk sakinleri Bithynia Krallığı’ndan kalma. Yapımının M.Ö. 1. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor ama o zamandan bu zamana her bir taşı üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı’nın katman katman izleri var.
Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var. Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesindeki Ortapazarı Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7.0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da restorasyonlar sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor.
YEŞİL TÜRBE
Her ne kadar ismi Yeşil olsa da dünyadaki en güzel Turkuaz tonuna sahip olan türbe, İznik Çini sanatının da en nadide eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İsminin Yeşil'liğini ise bulunduğu semt olan Yeşil'den alan türbe, bulunduğu mevki itibariyle de eski Bursa'yı buram buram yaşatıyor.
ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİ
Ördekli hamamı; Yıldırım Beyazıd döneminde (1389-1402) yapımına başlanan hamam Timur'un Bursayı işgal etmesinden ötürü yarım kalmıştır. Çelebi Mehmed devrinde bitirilerek oğlu Murat Bey adına vakfeylemiştir. Adında da anlaşılacağı üzere birçok kültür organizasyonun yapıldığı yerdir.
Burada Kına, nişan, sünnet vb. birçok kültürel faaliyetin sergilendiği ve düzenlendiği önemli tarihi yapılardan biridir. Osmangazi gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.
BURSA KENT MÜZESİ
Günümüzde Bursa müzesinin bulunduğu bina 1926 yılında, dönemin ünlü isimlerinden Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından adliye binası olarak yaptırılmıştır. 1926 yılından 1999 yılına kadar adliye binası olarak kullanılan bu yapının mimarisinin dönemin mimarlarından biri olan kemalettin beydir.
Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacında olmasıdır.Bursa kent müzesinde her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bulmak mümkündür. Bursa Kent Müzesi, Bursa'nın geçmişine tanıklık eden en önemli eserlerin sergilendiği yerdir. Osmangazi gezilecek yerler arasında tarihi yansıtan önemli müzelerden biridir.
İNKAYA ÇINARI
İnkaya çınarı; Bursa Uludağ yolu üzerindeki inkaya köyünde bulunmaktadır. İnkaya köyü eski bir Osmanlı köyüdür. İnkaya çınarı Osmanlı devleti ile neredeyse yaşıttır. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan İnkaya çınarı Ülkemizin ve dünyanın en önemli tarihi çınarlarından biridir.
Çevresinde bulunan cafelerde çayınızı yudumlayıp, muhteşem manzara karşısında dinlenebilirsiniz. Osmangazi gezilecek yerler arasında listelere mutlaka eklenmesi gereken önemli bir yerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.