Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

19 Ekim 2018 Cuma

BURSA KESTEL GEZİLECEK YERLER /FOTOĞRAFLI /


Kestel gezilecek yerler içinde hem Bursa'nın  hemde ülkemizin önemli ilçelerinden biridir. Tarihi ve doğa güzellikleri ile gezilecek yerler arasında mutlaka gezip görülmesi gereken bir yerdir. Her yıl Bursa Kestel'e gezmek için binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Kestel tarihi açıdan zengin bir ilçe olması yanında,  piknik yapılacak ve kafa dinlenecek çok güzel yerlere sahiptir. Bursa Kestel gezilecek yerler aşağıda belirtilmektedir. Sizde Kestelde gezilecek yerler arasında belirtilen yerleri gezip görebilirsiniz.

KESTEL TARİHİ;


Mehmet Vani Efendi Van’ın Hoşap kazasında doğmuştur. Tahsilini tamamlayıp İstanbul’da Saraya kadar yükselmiştir. II.Viyana Kuşatmasında Ordu ile birlikte sefere iştirak eden Vani Mehmet Efendi, Padişah IV. Mehmet’in gazabına uğrayıp Kestel’e sürgün gelmiştir.

Kestel o tarihte; Serme, Baraktaki, Gürsu, Vakıf, İsabey topraklarını da içeren çiftlik halindeydi. Vani Mehmet Efendi; köye bir cami(halen türbesi de bunun içindedir), civarında imaret, fırın, medrese, un değirmeni ve hamam yaptırmış ve böylece yerleşim başlamıştır.

KESTEL İSMİ; “KASTEL” kelimesinden zamanla değişerek olmuştur. KASTEL, Latin dilinde “Kalecik” demektir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında ön Asya’dan gelecek olası akınlara karşı koyabilmek için sınır kalesi olarak kurulmuştur. 


Kuruluşu bugün kale olarak adlandırılan mekân içindedir. Osmanlı Devleti kurucusu Osman Bey zamanında Yenişehir-Bursa arasında Dimboz Muharebesi sonunda 1306’da Türklerin eline geçen Kastel, zamanla KESTEL adını almıştır. Kestel’i bir sınır kalesi olmaktan çıkarıp yerleşim yeri olarak kuran Şeyhülislam Mehmet Vani Efendidir.

BURSA KESTEL GEZİLECEK YERLER 


KESTEL KALESİ 

Doğu Roma İmparatorluğu`nın sınır kalesi olması nedeniyle Latin dilinde ``Kalecik`` anlamına gelen Kastel (Castel) ismini almış, ilçenin 1306 yılında Dimboz Muharebesi`nin ardından Osmanlılar`ın eline geçmesi ile ismi Kestel olmuştur. 1938`de Bursa`nın bir bucağı, 1960`da ilçe haline gelmiştir.

IV. Mehmet zamanında Vani Mehmet Efendi tarafından sınır kalesi olmaktan çıkartılıp yerleşim merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1877-78 Osmanlı- Rus Savaşı`ndan sonra Bulgaristan`dan gelen bir grup göçmenin yerleştirildiği bölgeye daha sonra da göçler devam etmiş; göçlerle büyüyen Kestel, 1938`de merkez bucak, 1960`da belde, 1990`da ilçe olmuştur.


KESTEL MEYDANI 


Kestel meydanında çeşitli kafeler,oturma yerleri mevcuttur. Ulaşım konusunda da çok rahat olup, gezilecek yerler içinde görmenizi tavsiye ederim. Zaten Kestel meydanı kestel metro istasyonunun 300 metre ilerisinde yer almaktadır. Bu alanda hem  toplu taşıma aracı hemde kendi aracnızla gelip ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz belediye otorparkı bulunmaktadır.

SAİTABAT ŞELALESİ 


        Bursa'nın Saitabat köyü 130 yıllık bir Gürcü yerleşimi. Artvin'den göç eden Gürsü asılların kurduğu köy, Şelalesi, kanyonu, ormanı, çileği, kirazı,  ahududu ve doğal güzellikleri gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

        Saitabat şelalesi Bursa ili, Kestel ilçesine bağlı doğal güzellikleriyle zengin bir türistlik alandır. Bursa merkeze yaklaşık 25 km mesafededir.  Bursada gezilecek ve görülecek yerler arasında önemli bir konuma sahiptir. Her yıl önemli oranda yerli ve yabancı türist  karşılar.

       Saitabat şelalesinin en büyük özelliği yarılmış kayalıklar arasında aşağı doğru oluk oluk her mevsim akmasıdır. Bursa halkının hafta sonu dinlenme mekanları arasında yer alır. Hafta sonları  şelaleye karşı kahvaltı yapmanın verdiği huzuru başka bir yerde bulamazsınız.

       Etrafı kuş ve su sesi yanı sıra temiz hava uğultusuyla adeta kendinizden geçeceksiniz. Bursada gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alır. Saitabat şelalesi piknik alanları oldukça fazladır. Piknik alanlarının yanı sıra, Saitabat Şelalesinde restaurantlar, cafeler mevcut. Hemen şelalenin üst tarafından çok geniş bir alan mevcut o kadar büyük bir alan ki futbol, voleybol, oyunlarının yanı sıra ziyaretçiler et mangal, köfte ızgara, semaver çay yaparak vakitlerini geçirirler.

       Eğer ben kendim pişirip kendim yiyemem diyorsanız ve şelalede ne yenir?  diye merak ediyorsanız, dere restauranta  kaşarlı, mantarlı alabalık yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra et ve pide çeşitlerini de yiyebilirsiniz. Dere restaurant derenin hemen üstünde kurulu bir mekandır.

       Saitabat şelalesi kestel merkeze yakın olması nedeniyle kestel halkının en yoğun uğrak mekanlarının başında gelir. Saitabat şelalesi aynı zamanda Saitabat köyü diye geçer. Saitabat şelalesi hakkında bilgi yeterince bulamazsanız Bursa Kestel saitabat köyü diye araştırabilirsiniz.
Saitabat köy halkı, genellikle ürettikleri yiyecek ve içecekleri şelale çevresinde açık pazar şeklinde satmaktadırlar.

       Kestel Saitabat şelalesine nasıl gidilir? diye sorarsanız geleceğiniz yere bağlı. Kestelden direk minübüsler ve otobüsler gelmektedir. Bursa merkezden de metroyla kestele kadar gelindikten sonra, aktarma yapılarak minübüs ve otobüslerle gelinebilir. Zaten münibüs ve otobüs durakları kestel metro durağının yanındadır.

       Bursa kestel Saitabat şalalesinde konaklama yapmanızı tavsiye etmem, çünkü günebirlik gezilebilecek bir yerdir. Bursa kestel Şelale dışında gezilebilecek tarihi yerler bulunmamaktadır. Ama doğanın vermiş olduğu o muhteşem tabiatı gezmenizi tavsiye ederim.

DEREKIZIK KÖYÜ 


Bursa’dan yaklaşık 15 km uzaklıkta, Kestel’e 6 km mesafededir. Köyün Uludağ’a bakan yamaçlarında ormanlar bulunmaktadır. Köyün güneyinde bulunan ormanlarda önceleri yoğun olarak bulunan kestane ağaçları yerine, bugün daha çok meşe ve kayın gibi ağaçlardan oluşan gür ormanları vardır.

Bugün Kızık köyleri içinde orman köyü özelliğini tek koruyan Derekızık Köyü diyebiliriz.
Derekızık Köyü, diğer Kızık köylerine göre daha düz bir alanda kuruludur. Bu nedenle yapılan evler, diğer Kızık köylerden biraz farklı özellikler göstermektedir. Doğuda, Hamamlıkızık ile Derekızık Köyü arasında Deliçay sınır oluşturmaktadır.

Zengin bir köy olan Derekızık köyü giderek büyüyerek 19. Yüzyılın başından itibaren 50 haneyi geçmiştir. Köy nüfusun artmasında diğer Kızık köylerinde de yaygın biçimde görülen, yoğun yabancı işçilerin köye yerleşmesi olduğu gibi, içgüveysinin de yaygın olması etken olmuştur.

1830 yılında 40 hanede 104 erkek nüfusun yaşadığı köyde 1844 yılındaki temettuat belgelerine göre köyde 40 hane ile çok sayıda kaydedilmiş yabancı yaşamaktaydı. 1894 yılı salnamesine göre köyde 51 hanede 230 nüfus kayıtlıydı.

Bu nüfus verilerine göre Derekızık Köyü, en küçük Kızık Kızık Köyüdür. İşgal günlerine kadar Derekızık Köyü, bu hane ve nüfus sayısını korumuştur. Nitekim 1908 Salnamesine göre köyde 51 hane yaşamaktaydı. 1915 yılı nüfus sayımına göre de, köye tümü Müslüman olan 462 nüfus belirlenmiştir.

KİREÇTAŞI ŞELALESİ 


ALAÇAM ŞELALESİ (DELİÇAY ŞELALESİ)


Şehre 13 kilometre uzaklıktaki Kestel ilçesi girişinden Çimento Fabrikası istikametinde sağa dönen yolda 10 kilometre sonra Alaçam tabelasından sağa dönülür. Yol ayrımından 7 kilometre içeride bulunan bir Gürcü köyü olan Alaçam, Uludağ Oteller Bölgesine alternatif olarak düşünülen bir kış sporları merkezi için seçilen bir bölgedir.

 Patika yolları, yeşilliği, kanyonu ve şelalesi ile doğaseverler ve dağ sporu ile ilgilenenler için muhteşem bir yerdir Alaçam Köyü. Özellikle dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Alaçam Köyü’nün bitki örtüsü, Uludağ’ın 1800 metresine kadar uzanıyor.

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün sürekli düzenledikleri dağ yürüyüş gezilerine katılarak Bursa’nın saklı cennet köşelerini gezebilirsiniz.   Alabalık lokantaları, köyün güneyinde bulunan yaylası ile yaz aylarında özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Alaçam köyü şelalesi Uludağ'dan inen suların aktığı Deliçay üzerindedir.

 Köy meydanındaki kahvenin önünden güneybatıya dönen toprak yol bahçeler arasından geçerek 1.7 kilometre sonra Deliçay'ın yanındaki bir tepe üzerine çıkar. Tepenin sağından orman içine giren patika 300 metre sonra dere yatağına iner.

Tepenin solundaki yön levhasının yanından güneye dönen diğer patika ise 200 mt. sonra yön levhasından sağa orman içine girer. Bu patika 150 mt. sonra Deliçay ya da bilinen adıyla Alaçam Şelalesinde sonlanır. Bahar aylarında Uludağ'da kar sularının erimesiyle coşan Alaçam şelalesi yaklaşık 10 metre yüksekten düşer.

BABA SULTAN BARAJI


Babasultan Barajı;  daha çok balık tutmak isteyenlerin uğrak mekanı. Tarıma katkı sağlamak üzere DSİ tarafından yapılmıştır.
Baba sultan hakkındaki sorular;
Babasultan Barajı Hakkında Bilgi
Babasultan Barajına Nasıl Gidilir?

Neler Yapılır?


Babasultan Barajı Nerede?
Babasultan Barajı Fotoğrafları
Babasultan Barajı
Babasultan Barajı daha çok balık tutmak isteyenlerin uğrak mekanı. Tarıma katkı sağlamak üzere DSİ tarafından yapılmıştır.
babasultan barajı
Babasultan Barajına Nasıl Gidilir?
Babasultan barajı; Kestel’e bağlı Babasultan köyüne yakın bir konumda, Bursa – İnegöl yolu üzerinde bulunmaktadır. Fotoğraftaki alandan baraja gidebileceğiniz gibi, bu yolun az ilerisinde olun Babasultan tabelasından içeri girerekte barajın başına gidebilirsiniz.

Neler Yapılır?

Babasultan barajı pek etkinlik yapılacak bir yer değil açıkçası genellikle balık tutmak isteyenlerin uğrak mekanı. Barajda sazan balığı olduğunu da belirtelim. Piknik veya yürüyüş için elverişli değil, arazi engebeli ve belediye tarafından yapılmış herhangi bir alan yok.
Babasultan Barajı Nerede?
* Babasultan barajına araba ile gidecekler için yol tarifini buradan alabilirsiniz.
* Toplu taşıma ile gidecekler için Kestel İlçe Merkezinden D/17 numaralı otobüse binebilirler.


VANİ MEHMET EFENDİ CAMİİ 


Caminin kuzeyindeki harime giriş kapısı üzerinde, dört satırlık bir kitabe vardır. Kitabeye göre yapı, 1673-1674 tarihinde "Şeyh Mehmet Vani" tarafından yaptırılmıştır.Kestel Meydanı'nda bulunmaktadır. Bursa kestelde gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu bu camii ziyaret etmektedirler.

VANİ MEHMET EFENDİ HAMAMI 


Kestel’de bulunan tarihi bir hamamdır. Sürüldükten sonra Kestel’de uzun yıllar yaşayan Vani Mehmet Efendi tarafından, 1673 yılından önce yaptırıldığı sanılmaktadır. Vani Camii’nin doğusundadır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Duvarları tuğla ve moloz taşı ile örülmüştür. Kubbe ve duvarların saçaklarında testere dişi tuğla süsler bulunmaktadır. Halk arasında Şifa Hamamı olarak da anılmıştır.

BABA SULTAN CAMİİ


Kestel'in Baba Sultan köyünde bulunan bu cami 1335 yılında Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır.Eğer tarih meraklısıysanız bu tarihi camiyi ziyaret edebilirsiniz.Kestel metro istasyonundan Babasultan minibüsleri kalkmaktadır.Şahsi araçla da gelebilirsiniz. Baba Sulta Camii, baba sultan köyünün önemli simgeleri arasında yer almaktadır. Kestelde gezilecek yerler arasında gidip görmenizi tavsiye ederim.

BABA SULTAN TARİHİ ÇINAR


Kestel ilçesi Baba sultan köyünde bulunan ve İnegöllülerin özellikle Cuma günü Cuma namazını eda etmek için gittiği, Baba sultan camisinin avlusunda bulunan 720 yıllık doğu çınarı 3,75 metre çapı, 11,50 metre çevre büyüklüğü ve 24 metrelik boyu ile tüm haşmeti ile dimdik ayakta duruyor.
Bursa’nın en tarihi çınarı olarak halen hayatını sürdüren ecdat yadigarı çınara Baba Sultan sakinleri gözü gibi bakım bakımını yapıyorlar.

Orhan Bey döneminin ünlü dervişlerinden olan Geyikli Baba’nın diktiği bu çınar altında 637 yıldır pilav ve anma etkinliği yanı sıra Geyikli Baba türbe ve Camisini ziyarete gelenler ile köy halkı oturarak dinlenip zaman geçiriyor. Kestelde gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilen önemli bir tarihi yerdir.

BABA SULTAN TÜRBESİ 


Geyikli Baba yada Baba Sultan, miladi 1275 – 1350 yılları arasında yaşamış, Osmanlı Devletinin kuruluşunda maneviyat ve cesaret örnekleri sergilemiş gazi – derviş önderlerinden biridir.Geyikli Baba bilindiği üzere insanların vermiş olduğu isimdir, asıl adı ise Hasan olduğu, çağdaşı Yunus Emre’nin manzumesinden bilinmektedir.

Bir diğer isim ise Bursalı İsmail Beliğ’in dediğine göre Ulvi Baba’dır.Fakat Yunus Emre’nin ismi daha doğru olduğu kabul edilmektedir.Diriliş Ertuğrul dizisinde önemli karakterlerden olan Turgut Alp, karşımıza burada da çıkıyor ve Geyikli Baba Hazretleri ile çok samimi olarak görüştüğü ve hatta Geyikli Baba’nın müridi olduğu bilinmektedir.Turgut Alp, Orhan Gazi’ye Geyikli Baba’dan bahsetmiş ve menkıbeleri dinleyen Orhan Gazi, Geyikli Babayı görmek için huzuruna davet etmiş ama Geyikli Baba bu davete itibar etmemiş, ayrıca “Sakın Sultan da bana gelmesin” diye de haber göndermiştir.

BABA SULTAN ÇEŞMESİ 


BABA SULTAN KÖYÜ (GEYİKLİ KÖYÜ)


Kestel ilçesine bağlı, Uludağ’ın yamaçlarında bulunan güzel bir köy. Bursa Kestelde gezilecek yerler içinde,  her yıl birçok yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.
İnegöl tarafında olup, Bursa’ya 30 km kadar uzaklıktadır. Bursa'nın en eski köyle­rinden biridir. Orhan Bey döneminin ünlü dervişlerinden olan Geyikli Baba'nın kurduğu bir köydür.

Geyikli Baba'ya Baba Sultan denildiği için bu adı almıştır. 1530 tarihli belgelere göre köyde 32 hane yaşamaktaydı. Köyde Baba Sultan’ın camisi, tekkesi ile türbesi vardır. Bu köyden, Uludağ’ın görüntüsü çok güzeldir.

 1530 yılı tahrir defterlerinde Babaylar olarak da anılır. Orhan Bey'den Geyikli Baba'ya verilmiş bir vakıf köyüdür. 1916 yılına kadar, idari olarak sürekli İnegöl kazasına bağlı bulunan Babasultan, bu tarihte valiliğe yaptıkları bir istek sonucu Bursa’nın Kestel bucağına bağlanmıştır.
Uludağ da kayak gezilecek yerler için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot