Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

4 Ekim 2018 Perşembe

KARACABEY GEZİLECEK YERLER




KARACABEY GEZİLECEK YERLER 

 Bursa Karacabey gezilecek ve görülecek yerler arasında, konum itibarıyla mükemmel bir yerdedir. Karacabey Bursanın doğa güzellikleriyle en önemli ilçelerinden biridir. Karacabeyde gezilecek yerlerin çok fazla olması açısından, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

Gelen ziyaretçilerin, Karacabeyi gezerken,  huzur ve keyif aldıklarını  gözlerinden okuyabilirsiniz. Eğer sizinde yolunuz Bursaya düşerse.. Mutlaka Karacabeyde gezilecek yerleri gezmenizi tavsiye ederim. Aşağıda Karacabeyde gezilecek  en önemli yerleri yazmış bulunmaktayım.


BURSA KARACABEY TARİHİ


Tarihçesi; 
Karacabeydeki yerleşim, MÖ.7’nci yüzyılda kurulduğu ve Misiler denen topluluğun, Miletepolis adında bir şehir kurdukları bilinmektedir. Bilinen eski şehirlerden biridir.
Ancak, bu döneme ait ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Bilgiler, daha çok Bizans dönemine aittir. Bizans döneminde, yöre: Mihaliç olarak bilinmektedir.

 1920 tarihinde, yöre, Yunanlılarca istilaya uğratılır.  Ancak  1922  tarihinde, Yunanlılar yöreden geri çekilirler. Yunanlıların vahşice işgali sonrasında yöre tam anlamıyla harabe bir yer olur. Günümüzde alt yapı çalışmaları yapılmış olup, yaşanılabilir güzel bir ilçe haline dönüşmüştür.

Karacabey nerede? nasıl gidilir? nereye bağlı


Karacabey Bursa iline bağlı bir ilçedir. Karacabey ilçesi Bursa il merkezine 66 km uzaklıkta bulunmaktadır. Karacabey ilçesi Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir karayolu kavşağında bulunduğu için ulaşımı gelişmiştir. Karacabeyde gezilecek  doğal ve tarihi birçok yerler bulunmaktadır.

Karacabey’de Ne Yenir?

Karacabey’de Nerede Ne Yenir? – 


Karacabey’de Köfte Nerede Yenir?


Karacabey’de Kahvaltı Nerede Yapılır?


Atatürk Kültür Parkında yer alan Coşkun Izgara’da köfte, pirzola, sac tava ve kemal paşa tatlısı yiyebilir veya kahvaltı yapabilirsiniz.
1970 yılından beri höşmerimi yaşatan Karacabey Konak Pastanesi’nde höşmerim yiyebilirsiniz.
Meydan Lokantasında köfte yiyebilirsiniz.

Atatürk Kültür Parkında yer alan Burfaş’a ait Karacabey Sosyal Tesislerinde sabah kahvaltısı yapabilir, balık çeşitleri ve et ızgara çeşitleri deneyebilirsiniz.

Bursa‘ya kadar gelmişken iskender veya pideli köfte yemeden olmaz. İskender ve Pideli Köfte’de nihayetinde Karacabey’de ne yenir sorusunun cevabı olarak kentin bir çok noktasında karşınıza çıkacaktır.
Bursa’nın meşhur yemeklerinden  olan Cantık ve Tahanlı Pide ile Karacabey‘de karşılaşırsınız,

Karacabey’den Ne Alınır?


Meşhur Karacabey Soğanı alabilirsiniz. (tatlı kuru soğan)
Karacabeyle özdeşleşen  Mağlıç, Mahlıç veya Kelle peyniri olarak telaffuz edilen Mihaliç Peyniri alabilirsiniz.

Yine Mağlıç loru da mükemmel bir lezzettir, uzun yola pek dayanmadığı için Bursa dışında bu lezzete ulaşmanız pek mümkün değil. Mutlaka Mağlıç peynirini de alabilirsiniz.

Karacabey Ulaşım:


Karacabey: Bursa-Balıkesir-Çanakkale-İzmir karayollarının kavşak noktasında bulunması nedeniyle, ulaşımda büyük önem kazanmaktadır.
 Karacabey-Bursa arasındaki uzaklık: 66 km. Karacabey-Mustafakemalpaşa arasındaki uzaklık: 20 km. Karacabey-Mudanya arasındaki uzaklık: 70 km. Karacabey-Bandırma arasındaki uzaklık: 41 km. Karacabey-Çanakkale arasındaki uzaklık: 208 km. Karacabey-Balıkesir arasındaki uzaklık: 88 km. Karacabey-İstanbul arasındaki uzaklık: 309 km. Karacabey-Ankara arasındaki uzaklık: 440 km.


MEŞHUR KARACABEY SOĞANI:


Karacabey, ülkemizde büyük çaptaki soğan üretimi nedeniyle, soğan ambarı olarak değerlendirilmektedir. Burada yetiştirilen soğan: acılığı, yemek pişirilmesi sırasında kaybolması nedeniyle, özellikle tercih edilmektedir. Özel iklim koşulları isteyen soğan üretimi, buranın uygun olması nedeniyle, yoğun olarak yapılmaktadır. Karacabey ülkemizin tarım ovaları arasında önemli bir yere sahiptir. Yüz ülçümü açısından karacabey çok büyük bir tarım ovasına sahiptir.


KARACABEY MİHALIÇ PEYNİRİ:


Karacabey Mihaliç Peyniri, ilk olarak Karacabey yöresinde üretildiği için, bu ilçenin eski ismi olan “Mihalıç” adını almıştır. Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi söz konusudur. İlk olarak, Osmanlı döneminde, Karacabey harasının bulunduğu yörede, hayvancılıkla uğraşan, göçmenler tarafından üretildiği bilinmektedir.

İlk yapıldığında, yanlızca koyun sütünden yapılmasına rağmen, günümüzde: inek-koyun-keçi sütü karıştırılarak yapılmaktadır. Kendisine has kokusu ve lezzeti bulunmaktadır. Sert ve dayanıklıdır. Besleyici özelliği de vardır. Delikli bir yapı göstermektedir. Zaten almayı düşünürseniz: iri gözenekli ve daha şişkin yani kabarmış olanları tercih etmelisiniz.

KARACABEYDE GEZİLECEK YERLER  & KARACABEYDE NE YAPILIR?

KARACABEY İMARET CAMİİ:

Karacabey imaret cami; İlçe merkezinden 5 km uzaklıkta bulunan seyhan köyünde bulunmaktadır.  Karacabeyde gezilecek yerler içinde en çok ziyaretçi çeken önemli bir tarihi mekandır. İmaret cami, Karacabey Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Yıldırım Beyazıt Döneminde Bursa- Karacabey karayolu üzerinde yapılan Issız Han kervanları ağırlamak için yapılmıştır. Yapılış tarihi ise: 1456-1457 yıllarıdır. Yapıda: 9 kubbe, iki kapı ve bir minare var. Dikdörtgen yapıda yontma beyaz taş ile yapılan han kiremit örtü ile üstü kapatılmıştır.

Osmanlı döneminin ilk mimari kervansaray modeli olan Issız Han Uluabat Gölüne bakmaktadır. 1853 yılındaki deprem, işgal yıllarındaki Yunan tahribatı sonucu kullanılmaz hale gelen cami: 1971-1972 yılları arasında restore edilerek: 1980 yılında yeniden kullanılır hale getirilmiştir.

Minare altındaki kubbe altında, Karacabey’in mezarı var. Karacabey türbesi ise, caminin bahçesindedir. Tarihi derinliklerinden gelen Issız Han göl manzarası ve muazzam mimarisi ile görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

KARACABEY ULUABATLI HASAN ANITI:


İlçe merkezine bağlı, Apolyont gölünün kuzeybatı kıyısındaki Uluabat köyünde: yani Uluabatlı Hasan’ın doğduğu köyde, İstanbul’un fethinin 500. yıl dönümünde yapılmıştır. Uluabatlı Hasan: İstanbul’un fethi sırasında, surların üzerine çıkıp, Türk bayrağını diken  ilk Türk askeri olarak önemli bir şahsiyettir. Köydeki heykel: heykeltraş Metin Yurdanur tarafından yapılmıştır. 13 metre yüksekliktedir. Tarihimiz açısından önem arz eden Uluabatlı Hasan Anıtı, Karacabeye gelen ziyaretçilerin mutlaka gezilecek yerler içinde görmeleri gereken bir yerdir.

KARACABEY ISSIZ HAN:


Bursa-Karacabey yolu üzerinde, ilçe merkezine 5 km. uzaklıkta, Uluabat gölü kıyısında, Seyran köyündedir. Karacabeyde gezilecek yerler için gelen ziyaretçilerin uğrak mekanı haline gelmiş bir tarihi yapıttır.

Karacabey ıssız han, Yıldırım Beyazıt döneminde; yaptırılmıştır. Issız han;  dikdörtgen planlı olup,  dış yüzü, iki sıra yontma beyaz taş ile yapılmıştır. Üst bölüm ise, kiremit örtülüdür. Cephesi, göle bakar. Kapısının güzelliği ve kitabesi, özellikle görülmeye değerdir. Kapıdan girildiğinde: sağ ve solda, birer oda ve birer salon bulunmaktadır.
Issız han: Osmanlı döneminin ilk mimari kervansaray modeli olarak önem kazanmaktadır.

KARACABEY BABA KURUŞ AT MEZARI:


Karacabey harasındadır.

Baba Kuruş: yöreye, Suriye’den getirilmiş ve “Arap Atı” yetiştirmesinde kullanılmış bir aygırdır. Karacabey harasında yaşadığı 11 yıl boyunca, 141 tay alınmıştır. Babakuruş isimli bu atın, Türk at sektörüne katkıları nedeniyle, kendisi adına, bu at mezarı yaptırılmıştır. mezarın yaklaşık 60 yıllık olduğu söylenmektedir.

Atın anası ve babasının isimleri ile doğrum ve ölüm tarihleri de yazılmaktadır.  yörede iki ata ait mezar olduğu söylenmektedir. Bu atlar, Baba Sad ve Baba Kuruştur. Türk at sektöründe unutulmaz yeri olan atlardır. Bunlar: 1932 yılında,  Atatürk’ün emriyle, 24 bin Fransız Frangı ile satın alınmıştır.

Türk yarış tarihinin en büyük ve efsanevi atları olarak tanınıyorlar. Bu atların  soyundan gelen atlar, yarış pistlerinde hep ilk sıralarda yer aldılar.

KARACAABEY MİKHAEL ARCHESTRATEGOS KİLİSESİ:


İlçe merkezine bağlı, Eski Karaağaç köyündedir.
Kilise yapısı: 1843 yılında yaptırılmıştır. Ancak, 16’ncı yüzyılda, burayı ziyaret eden gezginler, yörede: St.Mikhael adına adanmış kilise bulunduğundan söz ederler. Hatta: 18 ve 19. yüzyıllarda, yine St.Mikhael adına, bölgede panayırlar düzenlendiği bile yazılmıştır.

Yapının duvarları: moloz taş, devşirme antik taş parçaları ve tuğladan yapılmıştır. Kilisenin: kuzey, güney ve doğu duvarlarında küpler bulunmuştur. Karacabeyde gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahiptir.


KARACABEY KURSUNLU-MANASTIR :


Kurşunlu köyünün, ilçe merkezine uzaklığı: 40 km.  dir. Bursa il merkezine uzaklığı ise, 105 km.dir.
Burada, Osmanlı döneminde, bir rum köyü varmış. O zamanlar, burada “kurşun” madeni işletiliyormuş ve bu yüzden bu isim verilmiş.

Karacabey gezilecek yerler içinde tarihi açıdan önemli bir mekandır. Her tarafı tarih kokan yapı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist gezilecek yerler listesine ekledikleri bir yerdir.
Bizans ve Osmanlı dönemlerinde: buradaki manastırda rahibe yetiştirildiği, halkın: bağ-bahçe ve özellikle zeytincilik işleriyle uğraştığı bilinmektedir.

Yani, burada yaklaşık 600 yıl boyunca, Osmanlı himayesinde rumlar yaşamıştır. Ancak: Osmanlı devletinin zayıflamaya başladığı dönemlerde, bu rumlar, yurdun diğer yörelerinde olduğu gibi, ayaklanmışlar ve yöredeki müslüman halk üzerinde baskı kurmaya başlamışlardır.

Yunan işgalinde ise, Yunan birliklerine her türlü destek ve yardımı yapmışlardır.  1933 yılındaki mübadele sonucu Anadoluya gelen göçmenler tarafından yeniden canlandırılmıştır.
Manastır: her ne kadar bilinçsizce tahrip edilmiş olsa da, sütun başları ve bazı kalıntıları görülebiliyor.

Bunun dışında: köy sahillerinde, deniz ve ormanın içiçe olması, buraya ayrı bir güzellik katıyor. Karacabeyde manastırı günebirlik gezebilirsiniz.

 KARACABEY BOĞAZ-YENİKÖY:


İlçe merkezine 30 km. uzaklıkta, Marmara denizi kıyısındadır.
Buradaki kumsalda: deniz ve ormanın yeşilliği birleşiyor. Tam bir tabiat harikası yer. Günübirlik geziler için uygun. Çok güzel bir sahil köyüdür.

Eğer karacabeye gelip Boğazı gezmeseniz, gerçekten gittikten sonra çok pişman olacaksınız. Çevresinden ormanlar ile izole olmuş bu şahane köyde denizin mavisine ormanın yeşiline derken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. İnce kumdan oluşan uzun sahilleri ve plajları ile Yeniköy günübirlik geziler ve doğa gezileri için uygun bir rotadır.

BAYRAMDERE (MALKARA) KARACABEY 


Boğaz-Yeniköy bölgesinin biraz ilerisinde, bir sayfiye yeridir. Burada da: orman, deniz, kumsal ve güneş birarada. Yine, tam bir tabiat harikasıdır. Ancak, burada birçok yazlık konut yerleşimi bulunuyor.

Ormanlar ile kaplı Bayramdere’de çok sayıda yazlıklar var. İsterseniz burada günübirlik tatil yapabilir yada bir yazlık kiralayıp yaz aylarını burada huzurla geçirebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında Malkara’da şenlikler yapılmakta ve Malkara akşamları eğlenceli bir yer haline gelmektedir.

Aynı zamanda, yörenin eğlence ve dinlenme merkezidir. Özellikle, yaz aylarında cazibe merkezi haline geliyor. Karacabey gezilecek yerler arasındaki  listenize eklemeyi unutmayın.

Bayramdere Ayı Koruma Bölgesi

Karacabey Bayramdere yöresi dünyanın tek ayı rehabilitasyon alanını bünyesinde barındırıyor. Eskiler iyi hatırlar sokaklarda çingeneler tarafından oynatılan ayılar devletin yasaklaması üzerine toplanarak Bayramdere rehabilitasyon alanına getirilmiştir. Burada tabiata uyumlu yaşamaları için çalışmalar yapılıyor.


ULUABAT KUŞ CENNETİ:


Uluabat Kuş Cenneti; Bursa-İzmir karayolu üzerinde, ilçe merkezine 14 km. uzaklıktadır. Bursa il merkezine ise 55 km. uzaklıktadır. Apolyont yani Uluabat gölünün kuzeybatısındaki bir körfez alanında: sazlıklardan oluşan bir bölgedir.

Ülkemizin ve bursanın gezilecek yerler arasında en önemli yerden biri olan Uluabat Kuş cenneti her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.
Uluabat Kuş cenneti: 1974 yılında kurulmuştur.

Günümüzde, burada halen: 200’den fazla bitki türü ve 50’den fazla kuş türü bulunmaktadır. Sürekli ziyaret açık olan bu Kuş Cennetinde hem farklı türden bitkilere hem de kuşlara şahit olabilirsiniz.  Bir doğa harikası olan Uluabat kuş cenneti mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir.

Kuşların cıvıltısı eşliğinde bu harika manzaraya sahip kuş cennetinde huzurlu anlar yaşayacaksınız. Yeşilköy denizin mavisi ve ormanların yeşili ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Ormanlar ile çevrili kumsalları ile Yeniköy günübirlik geziler ve doğa gezileri için uygun bir yerdir.

TİGEM-KARACABEY HARASI:


Bursa-İzmir karayolunun 78’nci  km.dedir. Karayolu üzerinde ilerlerken, kenardaki yemyeşil alanlarda, serbestçe dolaşan atları görebilirsiniz. Karacabey gezilecek yerler arasında yolunuz düşerse mutlaka görmenizi tavsiye edeirm.

Ülkemizin en köklü ve büyük tarım işletmesidir. Kuruluşu: Osmanlı dönemine kadar inmektedir. 1926 yılında, TBMM tarafından kabul edilen bir kanun ile, Karacabey Harasına dönüştürülmüştür. 1983 yılından sonra ise, damızlık hayvan yetiştiriciliği yanı sıra, bölge şartlarına uygun hububat, ayçiçeği, mısır ve yem bitkilerinin tohumlarının yetiştirilmeye de başlanmıştır.

 Bunların yanında: burada, Türkiye Jokey Kulübü atları için, Pansiyon Hara görevi yürütülüyor. Bu nedenle Karacabeye gezmek için gelen birçok kişi Tigem karacabey harasını da gezilecek yerler listesine eklemiş oluyorlar.

KARACABEY LONGOZU 


Karacabey Longozu, Ülkemizde gezilecek yerler arasında mutlaka ama mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir. Çünkü Karacabey Longozu nadir doğa güzelliklerinden biridir. Bu nedenle her yıl binlerce yerli ve yanbacı turist ağırlamaktadır. Bursa İli, Karacabey İlçesi içerisinde bulunmaktadır.

Kocaçay deltasının batı yakasında, büyük bir bölümü kaplamaktadır. Bölge içerisinde dişbudak, kızılağaç ve söğüt ağaçları bulunmaktadır.Karacabey'de bulunan ve Türkiye'nin 4 longoz ormanından biri olan 'Karacabey Longoz Ormanı, hem yaz aylarında hem de kış aylarında görsel bir şölen sunuyor.

Avrupa’da örneği olmayan ve Türkiye’deki 4 longoz içinde 3. büyük longoz olan Karacabey Longozu (subasar ormanı), denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir.

 Bursaya gezmek için gelen ziyaretçilerin önemli kısmı Karacabey longozu'nu da gezmektedirler. Karacabey Longoz Ormanları, deniz seviyesinin altında kalması nedeniyle yılın büyük bir bölümünü sular altında geçirmektedir.

Yılın belli dönemlerinde  veya  yıl boyunca taban suyunun yükselmesine bağlı olarak bataklık ve göllerde oluşan orman” olarak da tanımlanmaktadır. Karacabey gezilecek yerler içinde önemli bir yere sahip olan longoz; Yalnızca belirli bitki (örneğin, dişbudak, kızılağaç, göl soğanı, su menekşesi vb.) ve kuş (flamingo, kara leylek, balıkçıl türleri vb.) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.

 Bu nedenle aynı zamanda su basar ormanları olarak anılan longoz ormanları dünyada çok nadir, Avrupa’da ise tükenmiş bir orman türüdür. Suyun orman içerisindeki hareketliliği nedeniyle canlılar açısından önemli bir beslenme alanıdır.

Doğa içinde zevkli bir gezi düşünenler Karacabey Longoz Ormanları’na mutlaka gitmelidirler. RECEP İVEDİK 6 KARACABEY LONGOZUNDA ÇEKİLECEK. Bundan sonra daha ziyaretçi akınan uğrayacak olan Karacabey Longozu şimdiden karacabey gezilecek yerler arasındaki listenizin başına eklemnizi tavsiye ederim.

KARACABEY SUSURLUK:  Akarken birçok isim beraberinde edinmiştir. Karacabeye gelirken Susurluk çayın, etrafında oturup, akan nehrin muhtesem görselini seyredebilirsiniz. Karacabeyde gezilecek ve görülecek yerler arasında, huzur arayanların bazen hafta sonu, bazen rastgele gidip huzur aradığı bir yerdir. 


Simav Çayı adıyla Şaphane Dağları’ndan doğar. Simav gölüne girer ve çıkar. Susurluk ovasına indiğinde adı Susurluk nehri olur. Karacabey ovasını geçtikten sonra doğudan Nilüfer Çayını, batıdan Karadere’ yi alır. Kendi yardığı boğazdan geçerken adı Kocadere olur. Bir delta ovası oluşturarak Marmara Denizine dökülür. Uzunluğu 321 km.dır.


KARACABEY KOCAÇAY DELTASI


Susurluk Irmağı’nın oluşturduğu Kocaçay Deltası,  muhteşem doğa güzellikleriyle gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Bursaya gezmek için gelen ziyaretçilen mutlaka gezmeleri gerektiğini düşünüyorum.

 Çünkü  Karacabeyde gezilecek yerler arasında Kocaçay Deltası, doğa özellikleri ile görülmesi gereken önemli bir yerdir.  Göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana geliyor. Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan, göl, bataklık, kumul ve su basar orman ekosistemlerinden meydana gelen deltanın batı yarısında, toplam alanı 194 hektar olan ve Maliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri, 600 hektar alan kaplayan sazlıklar, 730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan su basar ormanları ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Kocaçay Deltası, bütün bu özellikleriyle doğaseverlere, hem kuş gözlemciliği yapma hem piknik yapma hem de arkalarına güzel bir doğa manzarasını alarak, denize girme olanaklarını sunuyor.

KARACABEY OVASI:  IV. Jeolojik zamanda meydana gelen çökmeler esnasında oluşmuştur. Bu çöküntü oluğunun daha derin olduğu Doğu va Batıdaki çukurluklara göller yerleşmiştir. Bu göller Doğuda Uluabat, batıda Manyas (Kuş Gölüdür). Karacabey şehrinin olduğu alan eski bir dolgu deposudur. 


Ortalama yükseltisi (rakım) 24 metredir. Kıyı şekillerine baktığımızda; Karadağ’ın hemen denizden itibaren yükseldiğini, falezli kıyılar oluşturduğunu ve bilhassa Malkara, Kurşunlu arasında hilal şekilli küçük koyların bulunduğunu görmekteyiz. Yeniköy’ün doğusunda Kocadere nehrinin denize döküldüğü yer alüvyonlardan oluşmuş küçük bir delta ovası vardır. Bu delta ovası üzerinde akarsuyun her iki yanında iki “Lagün” gölü yer alır. Bu göllerin adları Arap Çiftliği Gölü ve Dalyan Gölüdür. Bursa yeşil cami tarihi için tıklayın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot