Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

26 Ekim 2018 Cuma

BURSA KELES GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /




Bursa Keles  gezilecek ve görülecek yerler arasında, konum itibarıyla mükemmel bir yerdedir. Keles  Bursa'nın doğa güzellikleriyle en önemli ilçelerinden biridir. Keles'te  gezilecek yerlerin çok fazla olması açısından, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

 Gelen ziyaretçilerin, Keles'i   gezerken,  doğanın vermiş olduğu eşsiz manzaranın da keyfini çıkarıyorlar. Eğer sizinde yolunuz Bursa'ya düşerse.. Mutlaka Keles'te  gezilecek yerleri gezmenizi tavsiye ederim.

 Aşağıda Bursa Keles'te   gezilecek  en önemli yerleri yazmış bulunmaktayım.
 Ancak Bursa Keles te  deniz var mı diyen arkadaşlara üzülerek söylemeliyim ki Bursa Keles'te deniz malesef yoktur.

 Bursa Keles'e en yakın deniz, Mudanya, Yalova, gemlik ve İznik'te bulunmaktadır.  Bursa Keles'i  ye gezmek için gelen ziyaretçiler, denize Mudanya'da girmektedirler. . Bursa Keles'te , gezilecek yerler arasında deniz yoktur.

Bursa Keles  tarihi 


TARİHİ:

Bursa Keles'te gezilecek yerlerin çoğu tarihi yerler olması sebebiyle, tarihi seven ve tarihi yapıları görmeyi sevenlerin ziyaretçi ağırladığı bir ilçedir. Bursa Keles;  Bursa iline bağlı bir ilçedir. Keles ilçesi Bursa il merkezine 61 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Neredeyse yarısı ormanlarla kaplı Keles ilçesi kiraz ve çilek diyarı olarak anılmaktadır.  Bursa Keles tarihi yerler hakkında bilgi verecek olursak; Keles, Roma ve Bizans Döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan Keles ilçesinde,  Keles Anadolu Selçuklu zamanında ilk kez 1075 yılında alınmıştır.

 Ancak tekrar Bizanslılar tarafından 1097 yılında almıştır. Osmanlı dönemine kadar Bizanslıların elinde kalmıştır. Bizans Döneminde ortaya çıkan bir veba salgını yüzünden ilçe terk edilmiş ve tahrip edilmiştir. Şuanda günümüzde sağlık açısından herhangi bir problem bulunmamaktadır.

 Keles  tarihi ve turistlik açıdan önemli bir ilçedir. Bu sebepledir ki döneminde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bursa Keles gezilecek yerler içinde zengin bir medeniyetin kültürü olması sizleri tarihle içiçe bir gezi yolculuğuna çıkarmaya  ideal bir ilçedir.


Keles nerede? Keles'e  nasıl gidilir? Keles  nereye bağlı? Keles  ulaşım 


Keles Bursa iline bağlı bir ilçedir. Bursa keles arası yaklaşık 60 km mesafadedir. Kelese nasıl gidilir? toplu taşıma araçlarını tercih ederseniz, Bursa merkez ilçelerinden olan Nilüfer beşevler metro istasyonun üst tarafında kelese giden otobüsler bulunmaktadır.

Aynı şekilde eğer kelese ulaşımı kendi aracanızla sağlarsanız. Yine Beşevlerden Sur yapı AVM önünde geçen karayolu sizi direk Kelese götürecektir.  Ancak Keles yolunun çok dar ve virajlı olması nedeniyle dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Her yıl onlarca kaza olayı yaşanmaktadır. Özellikle kışın hava muhalefeti nedeniyle, trafik kazaları daha fazla yaşanmaktadır. Bursa Keles gezilecek yerler arasında  diğer ilçelerle kıyaslandığında, gerçekten ulaşımı biraz sıkıntılı bir ilçe konumundadır. Ve yıllardır Kelesin ulaşımına bir çare bulunamamıştır.

BURSA KELES GEZİLECEK YERLER - Keles'te  ne yapılır? 


KELES KOCAYAYLA ŞENLİKLERİ (FESTİVALİ)


Bursa'nın en ünlü piknik ve mesire alanı olan Kocayayla, Bursa'ya 72 kilometre uzaklıktadır. Bursa'dan gelen ve Keles ilçe merkezine 1.5 kilometre kala akaryakıt istasyonundan sola dönen asfalt yol Yemişen Orman deposundan sağa devam eder.

Kavşaktan 4.5 kilometre sonra ulaşılan Koca yayla Osmanlının kuruluş dönemlerinde Yörük aşiretleri tarafından yaylak olarak kullanılmış, bir rivayete göre ise Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un düğünleri de bu yaylada yapılmıştır.40 Ha. büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük yaylası unvanına sahip Koca yayla yaz aylarında çoğunlukla dernekler, fabrikalar ve kamu kuruluşları personellerinin toplu piknik yaptıkları bir yerdir.

 Keles Koca yayla şenliklerinde en çok kiraz ve çilek festivalleriyle karşılaşırsınız. Çünkü Keles kirazı ile meşhur bir ilçedir. Kelesin en meşhur yiyeceği kirazdır. Mutlaka tatmanızı tavsiye ederim. Kocayayla'da Keles Belediyesi ve Orman İşletmesi tarafından yaptırılan spor alanları, düzenli piknik alanı, lokanta, kır kahvesi, büfe, mescit, oyun parkı, çeşmeler ve tuvaletler bulunmaktadır.

 Her yıl Haziran ayında "Geleneksel Keles Kocayayla Şöleni" düzenlenmektedir. Kocayayla'nın batısına doğru uzanan asfalt yol Kendir yaylası, Boğazova ve Çayyaka köyü üzerinden İnegöl ilçesine bağlanmaktadır. Bursalıların hafta sonları aileleriyle ve arkadaşlarıyla gidip kafa dinledikleri, piknik yaptıkları ve temiz bir doğa havasını aldıkları önemli bir mesire alanıdır. Keles Kocayayla Türkiyenin en büyük yaylası olması nedeniyle koca yayla adını almıştır.

KELES GÖKÖZ GÖLETİ (Naturel park göleti)


Bursa Gököz göleti, diğer bir adıyla Keles gököz naturel park göleti, şehir merkezinden 57 kilometre uzaklıktaki Gököz köyü, Keles ilçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alır.
Dört mevsim zirvesinde karın eksik olmadığı Uludağ’ın arka yüzü Keles Gököz Göleti, sonbahar Marmara Bölgesi’nin en yüksek noktası olan Uludağ’ın arka yüzünde Bursa Keles ilçesine bağlı Gököz...Güzelliğiyle büyüleyen Gököz Göleti'ne her yl yerli ve yabancı binlerce turist gelmektedir.

Gököz Göleti, dinlendirici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olurken, yerli ve yabancı yatırımcıların da ilgi odağı oluyor. Birçok yerli ve yabancı yatırım amaçlı arsalar almaktadırlar. Bölgeye konaklama ve ulaşımı rahatlatacak alt yapı çalışmalarıyla yatırım yapılıyor.

Gökyüzünün ve göletin mavisi ile Uludağ’daki karın beyazının karıştığı güzelliklere kuşlar ve bulutlar eşlik ediyor. Bu doğayla iç içe olmanın en keyifli olan kısmıdır.
Karabataklarıyla, martılarıyla güzel görünüme sahip olan Gölet'te aynı zamanda balıkta tutulabiliyor... Çeşitli eğlenceler de bulabilirsiniz kendinize at binme, bisiklet kiralama gibi aktivitelerle keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Gököz Göleti’nin turizme kazandırılması çalışmaları aralıksız devam ederken, bölgeye doğa sporu ve doğa fotoğrafçıları ilgi gösteriyor.Göletin yanındaki bongalov tipi evlerde turistler konaklayıp, doğa ile unutulmayacak zaman geçirme fırsatına erişirken, kendinize çeşitli eğlenceler ve etkinlikler bulabilirsiniz.

KELES BARAKLI GÖLETİ 


Keles-Baraklı

Bursa Keles gezilecek yerler arasında önemli bir daha Keles Baraklı; Uludağ’ın güneyindeki dağ ilçesi, Keles’e bağlı Baraklı köyü Bursa’ya 50 kilometre uzaklıktadır. Nilüfer ilçesinde Orhaneli-Keles kavşağından sola dönen yol, Misi ve Doğancı köylerini geçtikten sonra 13. kilometrede Doğancı Barajı mevkiinde sola Keles yönüne devam eder.

6 kilometre boyunca Doğancı Baraj gölüne paralel ilerleyen yol Çaybaşı köyü içinden geçerek Baraklı köyüne ulaşır.Keles Baraklıya ulaşım biraz zahmetli olup, dikkatli olmakta fayda vardır.
Gölet yoluna Çatak Mahallesinden girilir. Çatak deresine paralel olarak ilerleyen yol 4. kilometre sonra Çatak orman deposundan sola dönerek devam eder.

Çiçek bahçeleri arasından geçen stabilize yol 3 kilometre sonra tepe üstünden sağa dönerek Baraklı göletine iner. Baraklı göleti ziyaret etmeye gelen ziyaretçilerine  muhteşem bir görsel şov sunar.
Baraklı köyünün sulama ihtiyacı amacıyla yaptırılan Karaağaç göleti çevresi çam ormanı ve çilek bahçeleri ile çevrilir. Yemyeşil doğasıyla kendinizi adeta cennette bir yerdeymiş gibi hissedersiniz.

Doğaseverlerin çadırlı kamp ve olta balıkçılığı amacıyla tercih ettikleri gölet, Uludağ'ın güney sırtlarına bakar. Baraklı köyü içinden başlayan bu parkurun gölet çevresindeki kamp alanına kadar olan mesafesi 7.5 kilometredir.

Burada birkaç  günlüğüne kamp yapmak için gelen insanlarla karşılaşabilirsiniz. Onlara ikramda bulunmayı ihmal etmeyin. Çünkü yiyecek ve içecekleri sınırlı sayıda kalmıştır :) Atatürk köşkü gezilecek yerler için tıklayın. 

KELESİN GELENEKSEL YÖRESEL YEMEĞİ 


KELES GÜVECİ 

Uludağ’ın arka yüzünde Bursa’nın Dağ Bölgesi adı verilen İlçelerden Keles İlçesinde yapılmaktadır. Yaygın olarak küçükbaş hayvancılığının yapıldığı bölgede özellikle İlçe pazarının kurulduğu Cuma günü ilçede bulunan Güveç lokantalarında yapılmaktadır.

 Keles güveci' nin yapımına fırının yakılması ile başlanıyor, fırını yakmadan önce güveç ustası bereketli olsun diye dua okur, güveç fırınlarında geleneksel olarak yüksek ısı veren meşe ve çam odunu yakılmaktadır.

 Keles güveci keçi eti veya erkeç eti ile yapılıyor. Keles,in geleneksel yemeği olma özelliği taşıyor.
Keles'te Ne Yenir?  Keles'te  nerede,  ne yenir? Keles'ten  ne alınır? Keles'in  neyi meşhur?
Keles yukarıda belirttiğim gibi, yiyecek olarak Keles güveci Bursanın ilçelerin içerisinde en iyi yapıldığı yer Kelestir.

Ayrıca kiraz ve çilekleri de çok kaliteli ve lezzetlidir. Bu nedenledir ki her yıl kiraz ve çilek festivalleri düzenleniyor. Bol miktarda kiraz ve çilek alabilirsiniz.
Keles'te Ne Yenir?  Keles'te  nerede,  ne yenir? Keles'ten  ne alınır? Keles'in  neyi meşhur?

Keles yukarıda belirttiğim gibi, yiyecek olarak Keles güveci Bursa'nın ilçelerin içerisinde en iyi yapıldığı yer Kelestir. Ayrıca kiraz ve çilekleri de çok kaliteli ve lezzetlidir. Bu nedenledir ki her yıl kiraz ve çilek festivalleri düzenleniyor. Bol miktarda kiraz ve çilek alabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot