Bursa Nasıl Bir Yer?
Bursa Türkiye’nin batısında ve Marmara Denizinin güneyinde yer alan illerimizden birisi olan Bursa ili, ülkemizin Marmara Bölgesinde yer almaktadır. Bursa'ya gezmek için gelen ziyaretçilerin Bursa nasıl bir yer? Bursa da yaşanılabilir mi? Bursa da yaşamak nasıldır? Bursa nasıl bir yerdir? Gibi birçok soru sorulmaktadır. Bursa nasıl bir yer? Bilmeyenler için merak konusu olmuştur. Bursa nasıl bir yer diye anlatmadan önce biraz tarihinden bahsetmek gerekir diye düşünüyorum.
Bursa Tarihi
Bursa Marmara Bölgesinin ise İstanbul’dan sonra 2. büyük şehri olan Bursa aynı zamanda Türkiye’nin 4. büyük metropolüdür. Tarihinde özellikle Osmanlı Devletinin ayrı bir yeri vardır. Bursa, M.Ö. yıllardan bu yana bir çok medeniyete ve onların dinlerine beşiklik etmiş ender illerin başında gelir.
İlde Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine ait bir çok eser hala ayaktadır ve koruma altındadır. Özellikle M.S. 324 yıllarında başlayan 1563 yılına kadar 17 kez toplanmış olan ve Hıristiyanlık dini için çok önemli olan konsül toplantılarından 8 tanesi ülkemizde gerçekleştirilmiş olup, bunlardan 1. ve 7. si İznik’te yapılmıştır. İznik Hıristiyan dinince ülkemizdeki 8 kutsal hac merkezinden biri ve en önemlisidir.
Bursa Gezilecek Yerler / Bursa Nasıl Bir Yer?
Evet Bursa nasıl bir yer? diye merak eden ziyaretçilere, Bursa ülkemizin ve dünyanın en önemli kentleri arasında yer alan tarihi, turizm, ekonomik, ticaret, sosyal ve konumu itibarıyla mükemmel bir şehirdir. Bursa'yı bilmeyen ziyaretçiler, Bursa nasıl bir yer diye arama motorlarına bolca sorular yazmaktadırlar.
Bizde şimdi Bursa nasıl bir yer? diye anlatırken, Bursa'ya gelmeden kendinizi Bursa da yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz. Bursa 2016 yılında dünya yaşanılabilir kent sıralamasında çok önemli bir sırada yer almıştır. Dünya yaşanılabilir kent sıralamasında Bursa 37.ci sırada kendine yer bulurken, Türkiye de ise 1.ci sırada yer almıştır.
Yani Türkiye'nin yaşanılabilir en güzel kenti Bursa'dır. Bunda Bursa'nın ekonomik yapısı, trafik, yaşam koşulları, tarihi ve turizm gibi önemli etkenler göz önünde bulundurularak sıralanmıştır. İşte Bursa nasıl bir yer? diye merak edenler ülkemizin en güzel şehridir Bursa.
ARAP ŞÜKRÜ
Bursa’nın Çiçek Pasajı olan Arap Şükrü Sokağı kentin en gözde eğlence mekânıdır. Bu sokağın tarihi, biraz da Bursa’nın tarihidir. Bursa’nın Osmanlılar tarafından fethinin ardından, Orhan Gazi tarafından kale surlarının hemen dibinde yer alan bu mahalleye Musevilerin yerleşmesine izin verir ve ardından bu mahallede sinagog da yapılır. İspanya’dan sürülen Yahudiler 1492 yılında II. Beyazid tarafından bu sokağa yerleştirilir.
PİRİNÇ HAN
II. Bayezid tarafından 1490 yılında başlanıp, 1508 yılında bitirilmiştir. II. Bayezid’in İstanbul’daki cami ve imaretine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Yabancı tüccarların 19. yüzyıl öncesinde Pirinç Han’da konakladıkları bilinmektedir.Yapı, Bursa’ya gelen yabancı tüccarların en fazla uğradığı hanlardan biri olmuştur.
ULUDAĞ
Uludağ Türkiye’nin en büyük kayak merkezidir. Ulaşımının kolay olması, uzun kış mevsiminde (ekim-nisan) kar bulunması eşsiz manzaralarıyla her zaman turist çekmektedir. Açık havada Uludağ’ın zirvesinden bakıldığında İstanbul, Marmara Denizi ve civar yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik katmaktadır.
ULU CAMİ
Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı” olarak nitelendirdiği Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında inşa ettirilmiş. Yapım süreci Niğbolu Zaferi sonrasına denk gelen, Atatürk Caddesi üzerindeki dini yapının en önemli özeliği çok ayaklı cami tasarımının en önemli örneği sayılması.
KOZA HAN
3. Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılan Koza Han, tekstil ürünleri ile ünlü kentin en önemli alışveriş mekânlarından birisi olarak anılıyor.
Kentte tur atarken soluklanıp, çay ve simit keyfi yapabileceğiniz 95 odalı handaki dükkânlarda ipekten üretilmiş giyim ürünleri başta olmak üzere gümüş takılar ve anı eşyaları satılıyor.
IRGANDI KÖPRÜSÜ
Hacı Muslihiddin tarafından 1442 yılında Timurtaş’a yaptırılan köprü, Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun Gökdere üzerindeki en önemli geçiş noktalarından birisi olarak anılıyor.
31 dükkân barındıran orijinal hali, depremler ve Yunan işgali nedeniyle tahrip olduğu için yapı günümüzdeki tasarımıyla ve betonarme olarak 1949’da yeniden inşa edilmiştir.
BURSA KALESİ(SALTANAT KAPISI)
Bursa Kalesi için şehrin ayakta kalan en eski yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Temelleri taa Bursa’nın ilk sakinleri Bithynia Krallığı’ndan kalma. Yapımının M.Ö. 1. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor ama o zamandan bu zamana her bir taşı üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı’nın katman katman izleri var. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var.
Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesindeki Ortapazarı Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7.0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da restorasyonlar sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor.
CUMALIKIZIK KÖYÜ
Özellikle Bursa’ya sabah saatlerinde giderseniz ilk olarak Cumalıkızık Köyü’ne gitmenizi tavsiye ederiz. Osmanlı zamanından kalma olan bu köyün popülaritesi diziler ve filmler sayesinde de oldukça artmıştır.
Burada özellikle mükemmel bir köy kahvaltısı yapabilir ve ardından şehir turuna çıkabilirsiniz. Bu köy Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bağlı bir köydür. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2000 yılında alınan köy, 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası olarak tam anlamıyla tescillenmiştir.
BURSA NEREDE NASIL GİDİLİR?
Bursa, Marmara Bölgesi’nin güneyinde olan bir il ve Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesi. Bursa’nın doğusunda Bilecik, güneyinde Kütahya, batısında Balıkesir ve kuzeyinde de Yalova var.
Bursa’ya gidecekler için birkaç çevre ilden kilometre ve saat bilgilerini verelim istedik:
İstanbul Bursa arası 149 kilometre ve yaklaşık 2 saat 5 dakika,
Yalova Bursa arası 68 kilometre ve yaklaşık 1 saat 5 dakika,
Kocaeli Bursa arası 132 kilometre ve yaklaşık 1 saat 44 dakika,
Bilecik Bursa arası 96 kilometre ve yaklaşık 1 saat 37 dakika,
Balıkesir Bursa arası 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 3 dakika.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.