Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

14 Şubat 2019 Perşembe

BURSA ULU CAMİ TARİHİ



Yıldırım Beyazıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Bursa Ulu Cami tarihi dikkate alındığında biraz uzun zaman almış gibi durabilir. Ama Bursa Ulu Cami tarihi camiler  içerisinde en muhteşem camiler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

 Bursa Ulu Cami tarihin derinliklerine ışık saçıyor. Bursa Ulu Cami tarihi izlerini görmek ve hissetmek için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Ulu Cami, Bursa’nın en görkemli camisidir ve en önemli tarihi yapılarındandır. Evliya Çelebi’nin ifadesi ile Bursa’nın Ayasofya'sıdır.

BURSA ULU CAMİ ÖZELLİKLERİ


 Bursa Ulu Cami tarihine değinecek olursak, Bursa Ulu Cami tarihi açıdan neden bu kadar önemlidir. Sorusuna verecek en güzel cevap tabiki Bursa Ulu Cami tarihin en derinliklerine ışık tutmasıdır.  Sultan, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve 20 cami yaptırmayı adamıştı. Zaferden sonra damadı Emir Sultan’ın önerisi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermiştir.

 Yukarıda belirtilen damadı Emir Sultan, tarihimizdeki Allahın sadık kulu Emir Sultan hazretleridir. Cami, zaferden elde edilen ganimet ile yapılacaktı. Ancak 1402’deki Ankara Savaşı’nda sultanın esir düşmesinden sonra Timur camiyi ahır olarak kullanmış, 1403 yılında Moğol Şeyhi Emir Bedrüddin yaktırmıştır.

 1413’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in kuşatması sırasında cami tekrar yanmıştı. Onarımı, Bayezıd’ın oğlu 1. Mehmet gerçekleştirilmiş ve cami 1421 yılında ibadete açılmıştır. 1 Mart 1855 tarihlerindeki büyük depremde 17 kubbesi çöken cami, onarım görerek 1862 yılında tekrar ibadete açılmış; 1889 yangınında da hasar görmüştür.

*****************

BURSA ULU CAMİ HIZIR 


Ulu camiyi gezenler 3 tane kapısı olduğunu çok iyi bilirler. Somuncu baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir işçilere hayrına somun dağıtırmış.

Somuncu baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken Hızır a.s'ın orda olduğu fark etmiş, kolundan tutup "sen Hızırsın anladım" demiş.

"Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim" demiş.

Hızır a.s her gün geleceğine dair söz vermiş ama oda bir istekte bulunmuş.
"Hangi vakit geleceğimi bana kalsın" demiş.

Bunun üzerine Hızır a.s Ulucamideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğunu bilinmez ama orda namaz kılıyormuş.

Eğer bir gün Ulu camiye giderek namaz kılacak olursanız mutlaka vav harfinin orda namaz kılın.
Belki Hızır a.s'la birlikte namaz kılarsınız. Tabi bu bir rivayettir. Bursa il müftüsünün yapmış olduğu açıklama böyle bir şeyin söz konusu olmadığı ancak, halk tarafından bu şekilde yorumlanmış ve inanılmıştır. İnsanların sadece allaha dua ederek ibadet etmesi gerektiğini belirterek, kimse için ve hiçbir çıkar gözetmeksizin yalnızca allaha karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiğini belirtiyor.


BURSA ULU CAMİ MİMARİSİ KİMDİR?


Mimar Ali NECCAR Kimdir?


Ulu Cami'nin muhteşem mimarisini anlatmadan geçmek olmaz. Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği de mimari teknikle muhteşemm bir eserin ortaya çıkmasıdır. Bu Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliğidir.

• Mimarı Ali NECCAR’ dır.
• Duvar kalınlıkları yer yer 2m’den fazla
Sultan II. Bayezid dönemi mimarları arasında da yer alan Ali Neccar,  Günlük 23 akçe aylık ise 678 akçe ücret almıştır.

Ali Neccar'ın günlük ve aylık olarak aldığı bu ücretten dönemin Hassa mimarları içerisinde en tecrübeli üstad bir mimar olduğu anlaşılmaktadır.

Çünkü bu defterde cemaat-ı mi marandan oldukları belirtilen 17 kişiden sadece Ali Neccar'a günlük ve aylık olarak bu yüksek ücretler verilmiştir.

İstanbul'un Fethinden sonra bayındırlık çalışmalarında da görev almıştır.

Ali Neccar, Mimarbaşı Alaaddin'den sonra gelen ikinci mimar olup, Ayasofya Camiinin de tamiratını yapan mimardır.

BURSA ULU CAMİ KAPASİTESİ 


Bursa Ulu Cami'nin çok büyük bir kapasiye sahip olup, alan itibarıyla da çok büyüktür. Bursa Ulu Cami kapasitesi 5000 kişilik olup, alan kapasitesi ise; 2215 metre karedir. Bu yönüyle türkiye'nin en büyük camileri arasına girmeyi başarmıştır.

Bursa Ulu Cami Minberi 


Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor...

1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü. 602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte.

BURSA ULU CAMİ KABE ÖRTÜSÜ 


Bursa Ulu Cami sırları  bir başka detay ise Kıble tarafında yer alan Kabe kapısının örtüsünün yer almasıdır. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in Kutsal Toprakların onarımı ve yenilenmesi için çalışmaları sırasında Kabe’ye İstanbul’dan yeni örtü gönderilmiş ve eski Kabe örtüsünü de Bursa’ya hediye etmiştir. Bursa ulu caminin en belirgin özelliği  için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot