Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

14 Şubat 2019 Perşembe

BURSA ULU CAMİ'NİN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ



Bursa Ulu Cami ülkemizin en önemli camilerinden biridir. Bu nedenle ziyaretçiler Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği nedir diye merak ediyorlar. Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği ile Türk tarihindeki diğer Camilerden ayıran en önemli özelliğe sahiptir. Şimdi siz değerli ziyaretçilerime Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği nedir? sorusuna değinmeden önce Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi vermeye çalışacağım.

   Bursa Ulu Cami Hakkında Bilgi   


14.yy sonlarında inşa edilen Bursa Ulu Cami, 20 tane kubbesi, yapımı sırasında anlatılan rivayetler, minberindeki özel sır ve dev hat süslemesi ile Türkiye’nin en önemli tarihi camilerinden birisi olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği ülkemizin diğer camilerinden çok daha farklıdır.
     

Bursa Ulu Cami Özellikleri 


*Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği 


Ulu Cami’yi diğer büyük camilerden ayıran dört ana özellik vardır.
• Osmanlı’da yapılan ilk CAMİ’İ KEBİR olması.
• 20 kubbeli olması.
• İçinde büyük bir şadırvana sahip olması.
• Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahip olması.13 ayrı yazı karakteri ile, 41 ayrı Hattat tarafından yazılmıştır; askılı ve sabit toplam 192 hat levhası bulunan cami bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. (Şu anda 9 ayrı yazı karakteri ve 21 sanatkarın 132 adet yazısı bulunmaktadır.)
 Duvar kalınlıkları yer yer 2m’den fazladır.
• 3 ana kapısı vardır. Bunların dışında 1740 yılında açılan 200 yıldan fazla kullanıldıktan sonra kapatılan, Hünkar Kapısı olarak adlandırılan kapı da 4. kapı olarak kullanılmıştır.

Bursa Ulu  Cami Yapılış Tarihi 


Bursa Ulu Cami'nin bu kadar büyük ve muhteşem bir mimari özellikte yapılması, akla  Bursa Ulu Cami'nin yapılış tarihi gelmektedir. Bursa Ulu Cami ne zaman yapılmıştır?  Bursa Ulu Cami yapımı ne kadar sürmüştür? Bursa Ulu Cami'yi kim yaptırmıştır. Birçok soruyu beraberinde getirmektedir. Bursa Ulu Cami yapılış tarihi; Osmanlı padişahı 2. Yıldırım Beyazıt tarafından 1399 yılından yapılmıştır. Bursa Ulu Cami yapımı 3 sene sürmüştür.  Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği hukukun üstünlüğünü koruyarak yapılması da önemli bir etkendir.


Bursa Ulu Cami'yi Yapan Devlet Beylik


Osmanlı devleti döneminde yapılmıştır. Osmanlı Padişahlarından biri olan 2. Yıldırım Beyazıt tarafından yapımı 3 sene için tamamlanmıştır. Yapımının bu kadar gecikmesinin en büyük nedenlerinden biri şimdiki Ulu Cami'nin yeri Emir Han'a ait bir ahır olduğu ve hukuki işlemlerin uzun sürmesinden dolayı yapımı gecikmiştir. Bu da Osmanlı devletinin hukuka verdiği değeri gösteriyor. Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özellikleri arasında tabiki de yapılırken hukukun üstünlüğü gözetilmesidir.

Bursa Ulu Cami Mimarisi 


Ulu Cami'nin muhteşem mimarisini anlatmadan geçmek olmaz. Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği de mimari teknikle muhteşemm bir eserin ortaya çıkmasıdır. Bu Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliğidir.
• Mimarı Ali NECCAR’ dır.
• Duvar kalınlıkları yer yer 2m’den fazladır.


Bursa Ulu Cami Kapasitesi 


Bursa Ulu Cami'nin çok büyük bir kapasiye sahip olup, alan itibarıyla da çok büyüktür. Bursa Ulu Cami kapasitesi 5000 kişilik olup, alan kapasitesi ise; 2215 metre karedir. Bu yönüyle türkiye'nin en büyük camileri arasına girmeyi başarmıştır.


BURSA ULU CAMİ SIRLARI -HZ. HIZIR A.S 


Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği  ile adlandırılmasına neden olan bir değer konu ise Hz. Hızır A.s burada namaz kılmış olmasıdır. Şehzadeler şehri olarak adlandırılan Bursa’nın Ulu Camisinde gizli tutulan pek çok sırlar yer alıyor. Kabe’nin giriş kapısı örtüsü Bursa Ulu Cami de yer alıyor.

Ayrıca Hızır a.s’ın gün içerisine Bursa da yer alan Bursa Ulu Camiiye gelerek namaz kıldığı da söylenen en önemli sırları içerisinde yer alıyor. Kısaca belirtmek gerekirse burada ki insanları rahatlatan manevi hava insanlara hem huzur hem de mutluluk veriyor. Böyle tanımlanmasının en büyük nedeni ise Bursa Ulu Cami sırları ile dolu olmasıdır.  Bu durumun da hızır ve maneviyata yön vermiş kişilerin zamanın da bu cami de namaz kılmış olduklarına kanaat getirilmektedir.


BURSA ULU CAMİ İÇİ 


Bursa Ulu Camiye gelip, Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği  içini gezdiğinizde kendinizi huzur dolu bir maneviyatla sarılmış hissedeceksiniz.  Bursa'yı gezmek için gelen ziyaretçilerin çok büyük bir kısmı Bursa Ulu Cami içi nasıl diye merak edip, burayı da ziyaret etmektedirler. Eğer Bursa'ya yolunuz düşerse mutlaka Bursa Ulu Cami içi ve dışını mutlaka gezip incelemenizi tavsiye ederim.


BURSA ULU CAMİ ŞADIRVAN HİKAYESİ 


Bursa Ulu Cami sırları dikdörtgen şemalı Ulu Cami, 5 bin metrekarelik büyük bir alana inşa edilmesi ve sekizgen kasnaklara oturan 20 kubbesiyle kendine hayran bırakıyor. İki minaresi olmasının yanı sıra dikkat çeken başka detay ise Çelebi Mehmet zamanında minarelerden birisinin cami duvarından ayrı olarak yapılmasıdır. Caminin içine yapılan şadırvan ise Osmanlı mimarisinde bir ilktir. Bu yönüyle Bursa Ulu Cami'nin en belirgin özelliği içerisinde önemli bir yerdir. 


Bursa Ulu Cami Nerede? Nasıl Gidilir?


Açık Adresi:  Nalbantoğlu Mh, Atatürk Caddesi Heykel / BURSA

Nasıl Gidilir? : Bursa Atatürk caddesinde yer alan Ulu Cami, otobüs terminali üzerinden ulaşmak isteyenler için oldukça yakındır. Otobüs terminalindeki minibüslerle Atatürk Caddesi Ulu Cami mevkisine varmak 15 dakikadır. Kendi arabasıyla ulaşmak isteyenler Bursa merkeze ulaştıktan sonra Cemal Nadir caddesi kuzey yönlü ilerleyerek, Atatürk Caddesine ulaşacaklardır. Bursa ulu cami tarihi için tıklayın. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot