Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

15 Şubat 2019 Cuma

BURSA ULU CAMİ HAKKINDA BİLGİ -SIRLARI-ÖZELLİKLERİ-



Bursa Ulu Cami ülkemizin en büyük camilerinden biri olup, üstün mimari özellikleri ile de en önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Bursa Ulu Cami Hakkında Bilgi eski kaynaklardan ulaştığımız kadarıyla,

Bursa Ulu Camii, Osmanlı Padişah Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiş önemli bir mimari eserdir.

Dördüncü Padişah olan Yıldırım Bayezid, bu eserin yaptırılmasına büyük önem vermiş ve sonucunda bu cami Osmanlı’nın en gözde yapılarından biri haline gelmiştir. Bursa Ulu Cami hakkında bilgi,  yapımından tamamlanmaya kadar birçok ustalık gerektiren meslek sahiplerinin  cami inşaatında çalışıldığı belirtilmektedir.

Bursa Ulu Cami hakkında bilgi bu kadar la da sınırlı değildir. Bursa Ulu Cami hakkında bilgi, çok fazla olup, biz sizlere Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi vermeye çalışacağız.

Mimar Ali Neccar tarafından yapılan caminin yapımı yaklaşık üç yıl (1396 – 1399) sürmüştür. Bursa Ulu Cami’nin bilinen diğer adı ise Cami-i Kebir’dir. Bursa Ulu Camii 20 kubbeden meydana gelmektedir. Bir rivayete göre Sultan Bayezid, Bursa’ya 20 cami yaptırma sözü vermiş ancak bunu imkansız olduğunu fark edince çözümü Ulu Cami’ye 20 Kubbe yaptırmakta bulmuştur.

Bursa Ulu Cami hakkında bilgi kaynaklara göre sırlarla dolu olduğu söylenir. Bu sırlardan bazıları vav harfi sırrı, Hz. Hızır A.S  Ulu Camiye gelip namaz kıldığı belirtiliyor. Ayrıca mihrabın güneş sitemi ile işlenildiği belirtiliyor.


Bursa Ulu Cami Vav Harfi


Ulu Camii'nde günümüzde bayanların namaz kıldığı yerin batı cephesinde duvardaki levhada değişik şekil verilmiş dört tane vav harfi bulunuyor. Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l‐vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor.

Bursa Ulu Cami hakkında bilgi, bir  hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini düşünülmektedir. Bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söylenir.

Bursa Ulu Cami Minber


Bursa Ulu Camii, Yıldırım Beyazıd Han tarafından 1396 yılında yapımına başlanan tarihi cami, mimari bir şaheser olarak Bursa’nın tarihi sembolüdür. Bu tarihi caminin minberinde gizli sır ise güneş sistemi keşfinden önce bu minbere işlenmiş olması. Ulu Camii minberinde 9 gezegenle birlikte ayın işlenmesi 1399 yılında güneş sisteminin Türkler tarafından keşfedildiği anlamına geliyor.

Bursa Ulu Cami Sırları


Bursa Ulu Cami Sırları ile adlandırılmasına neden olan en önemli rivayetlerden biri de  Hz. Hızır A.s burada namaz kılmış olmasıdır. Şehzadeler şehri olarak adlandırılan Bursa’nın Ulu Camisinde gizli tutulan pek çok sırlar yer alıyor.

Hızır a.s’ın gün içerisine Bursa da yer alan Bursa Ulu Camii'ye gelerek namaz kıldığı da söylenen en önemli sırları içerisinde yer alıyor. Kısaca belirtmek gerekirse burada ki insanları rahatlatan manevi hava insanlara hem huzur hem de mutluluk veriyor.

 Böyle tanımlanmasının en büyük nedeni ise Bursa Ulu Cami sırları ile dolu olmasıdır.  Bu durumun da hızır ve maneviyata yön vermiş kişilerin zamanın da bu cami de namaz kılmış olduklarına kanaat getirilmektedir.

Bursa Ulu Cami Nerede? Nasıl Gidilir?


Açık Adresi:  Nalbantoğlu Mh, Atatürk Caddesi Heykel / BURSA


Nasıl Gidilir? : Bursa Atatürk caddesinde yer alan Ulu Cami, otobüs terminali üzerinden ulaşmak isteyenler için oldukça yakındır. Otobüs terminalindeki minibüslerle Atatürk Caddesi Ulu Cami mevkisine varmak 15 dakikadır. Kendi arabasıyla ulaşmak isteyenler Bursa merkeze ulaştıktan sonra Cemal Nadir caddesi kuzey yönlü ilerleyerek, Atatürk Caddesine ulaşacaklardır.  Bursa Ulu Cami Tarihi için tıklayın. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot