Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

16 Şubat 2019 Cumartesi

BURSA ULU CAMİ TARİHÇESİ -SIRLARI VE ÖZELLİKLERİ-



Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından Niğbolu Seferi'nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir.Bursa Ulu Cami tarihçesi;  kaynaklarda yazılan herhangi bir  kitabe yoktur; ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir. Bursa Ulu Cami tarihçesi ile ilgili bilgiler çok sınırlı olup, Cami içerisindeki Minber ve hat sanatlarına işlenmiş bilgilerle yola çıkarak Bursa Ulu Cami tarihçesi hakkında bilgi edinilmiştir.


  BURSA ULU CAMİ PLANI 


Bursa Ulu Cami planı bakımından ise çok ayaklı Selçuklu camilerinin devamı niteliğindedir ancak Selçuklu tonozlarından farklı olarak yirmi kubbe ile örtülüdür. Kuzey cephenin her iki ucunda tuğla malzemeyle inşa edilmiş iki kalın minaresi bulunan camide, bu minarelerden doğudakinin Sultan Çelebi Mehmed devrine ait olduğu tahmin edilmektedir. Bursa Ulu Cami duvar kalınlıkları 2 metreden fazladır.


BURSA ULU CAMİ MİMARİ KİMDİR? 


Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Sultan II. Bayezid dönemi mimarları arasında da yer alan Ali Neccar,  Günlük 23 akçe aylık ise 678 akçe ücret almıştır. Bursa Ulu Cami tarihi dikkate alındığında biraz uzun zaman almış gibi durabilir.

Ama Bursa Ulu Cami tarihçesi itibarıyla diğer  camiler  içerisinde en muhteşem camiler arasında,  ilk sıralarda yer alıyor.  Bursa Ulu Cami tarihin derinliklerine ışık saçıyor. Bursa Ulu Cami tarihi izlerini görmek ve hissetmek için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.  Evliya Çelebi’nin ifadesi ile Ulu Cami Bursa’nın Ayasofya'sıdır.

BURSA ULU CAMİ NİYE YAPILDI? 


 Sultan, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve 20 cami yaptırmayı adamıştı. Zaferden sonra damadı Emir Sultan’ın önerisi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermişti. Böylece 20 cami yerine tek bir cami yapılarak, maliyet düşürülmüştür. İşte Bursa Ulu Cami niye yapıldı? diye merak edenler, niğbolu zaferinden sonra cami yapılacak sözünün verilmesidir.


BURSA ULU CAMİ MİNBERİ 


Bursa Ulu Cami tarihçesi incelendiğinde,  minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor...

1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü. 602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte.


BURSA ULU CAMİ HIZIR 


Bursa Ulu Cami'nin anlatılan bir rivayete göre,  her gün Hz. Hızır A.s Ulu Camiye namaz kılmak için geldiği söylenir. Rivayet göre Hz. Hızır, Ulu Cami'de bulunan vav harflerinin önünde namaz kılarmış, ama hangi vakit gelip namaz kılacağı belli değilmiş. İnsanlar Ulu Cami de bulunan bu vav harfleri  önünde namaz kılarak allaha dua ederler. Tabi bunun bir rivayet olduğu ve gerçeği yansıtmadığını söylemekte fayda vardır.


BURSA ULU CAMİ KAPASİTESİ 


Bursa Ulu Cami'nin çok büyük bir kapasiye sahip olup, alan itibarıyla da çok büyüktür. Bursa Ulu Cami kapasitesi 5000 kişilik olup, alan kapasitesi ise; 2215 metre karedir. Bu yönüyle türkiye'nin en büyük camileri arasına girmeyi başarmıştır.


BURSA ULU CAMİ VAV HARFİ 


Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l‐vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor.
Bu hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini düşünülmektedir. Bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söylenir.
Bursa Ulu Cami hakkında detaylı bilgi için tıklayın.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot