Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

17 Şubat 2019 Pazar

BURSA ULU CAMİ HAKKINDA KISA BİLGİ- SIRLARI- MÜCİZELERİ-


Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından Niğbolu Seferi'nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir.Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi verecek olursak;  kaynaklarda yazılan herhangi bir  kitabe yoktur; ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir.
 Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi vereceğimiz için en  önemli bilgileri anlatmaya çalışacağız. Bursa Ulu  Cami içerisindeki Minber ve hat sanatlarına işlenmiş bilgilerle yola çıkarak,  Bursa Ulu Cami tarihin derinliklerine ışık yaktığını söylemek doğru olur. Çünkü Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgilerle sınırlı olup, sadece kaynaklarda, Bursa Ulu Cami Minberine ve hat sanatlarına işlenmiş bilgileri aktarmaya çalışıyoruz.
***********

  BURSA ULU CAMİ PLANI 

Bursa Ulu Cami planı mükemmel bir mühendislik çizimi ile çizilmiş olup, plan  bakımından ise çok ayaklı Selçuklu camilerinin devamı niteliğinde olduğu izlenimi veriyor. Ancak Selçuklu tonozlarından farklı olarak yirmi kubbe ile örtülüdür.

Bu özellik Osmanlı kültürünün, Selçuklu kültüründen etkilendiğinin bir göstergesidir.  Kuzey cephenin her iki ucunda tuğla malzemeyle inşa edilmiş iki kalın minaresi bulunan camide, bu minarelerden doğudakinin Sultan Çelebi Mehmed devrine ait olduğu tahmin edilmektedir.

BURSA ULU CAMİ MİMARİ KİMDİR? 

Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Sultan II. Bayezid dönemi mimarları arasında da yer alan Ali Neccar,  Günlük 23 akçe aylık ise 678 akçe ücret almıştır. Bursa Ulu Cami tarihi dikkate alındığında biraz uzun zaman almış gibi durabilir.

 Ancak yapımı sırasında bazı hukuki meselerin olduğu ve çözümü için hukukun tecelli etmesini bekledikleri için yapımı bu kadar zaman almıştır. Bu da Osmanlı devletinin hukuka verdiği değerin bir göstergesidir. Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgilerden biri de  Evliya Çelebi’nin ifadesi ile Ulu Cami Bursa’nın Ayasofya'sıdır. Dediği söylenir.

BURSA ULU CAMİ NİYE YAPILDI? 


 Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve savaşı kazanmaları halinde Bursa'ya  20 cami yapmacağı sözünü vermiştir.  Zaferden sonra damadı Emir Sultan’ın önerisi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermişti. Böylece 20 cami yerine tek bir cami yapılarak, maliyet düşürülmüştür.
*****************

BURSA ULU CAMİ MİNBERİ 

Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor...

1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü.

602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte. Güneş sistemi ile alakalı bilgilerin ilk defa Türkler tarafından keşfedildiği anlamını taşıyor. Çünkü o tarihe kadar güneş sistemi ile alakalı herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almıyordu.

BURSA ULU CAMİ HIZIR 


Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgiler' den biri de  anlatılan bir rivayete göre,  her gün Hz. Hızır A.s Ulu Camiye namaz kılmak için geldiği söylenir. Rivayet göre Hz. Hızır, Ulu Cami'de bulunan vav harflerinin önünde namaz kılarmış, ama hangi vakit gelip namaz kılacağı belli değilmiş. İnsanlarda bu rivayete inanarak vav harflerinin önünde namaz kılıyor.

BURSA ULU CAMİ VAV HARFİ 

Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l-vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor. Yani analatılmak istenen vakıf mallarını korumakla yükümlü olarak devlet görevlilerin, devlet mallarını kullanırken ve korurken çok dikkatli olması gerektiği bilgisi veriliyor.

Bu hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini düşünülmektedir. Bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söylenir. Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi vermeye çalıştık iyi günler:)  Bursa Ulu Cami Tarihçesi ve sırları için tıklayın. 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot