Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

13 Şubat 2019 Çarşamba

BURSA ULU CAMİ NEREDE? NASIL GİDİLİR?



Bursa Ulu Cami Türkiye'nin en önemli yapıtlarından biridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist buraya akın etmektedir. Hal böyle olunca da Bursa Ulu Cami nerede? Bursa Ulu Cami'ye nasıl gidilir? Bursa Ulu Cami Ulaşım? Bursa Ulu Cami hangi ilçeye bağlı gibi bir çok soru sorulmaktadır. Bizde ziyaretçilerimize Bursa Ulu Cami Nerede? Nasıl gidilir? Ulaşım nasıl sağlanır? gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız. işte Bursa Ulu Cami nerede? Nasıl gidilir sorusuna net ve en açık adres aşağıdaki gibidir.

Bursa Ulu Camisine Nasıl Gidilir?


Açık Adresi:  Nalbantoğlu Mh, Atatürk Caddesi Heykel / BURSA

Nasıl Gidilir? : Bursa Atatürk caddesinde yer alan Ulu Cami, otobüs terminali üzerinden ulaşmak isteyenler için oldukça yakındır. Otobüs terminalindeki minibüslerle Atatürk Caddesi Ulu Cami mevkisine varmak 15 dakikadır. Kendi arabasıyla ulaşmak isteyenler Bursa merkeze ulaştıktan sonra Cemal Nadir caddesi kuzey yönlü ilerleyerek, Atatürk Caddesine ulaşacaklardır.

Bursa Ulu Cami Hakkında Kısa Bilgi 


Bursa Ulu Camii, I. Bayezid tarafından 1396-1400 tarihleri arasında zaviye olarak yaptırılmış ve sonrasında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.  »  I. Bayezid Haçlılarla yaptığı Niğbolu Savaşı’ndan önce Rivayete göre Allah’a dua etmiş ve zafer kazanırsa 20 cami yaptıracağını söylemiştir.  »

  Savaşı kazandıktan adağını yerine getirmek için 20 cami yaptırmak istemiştir. Bu isteğini Emir Sultan’a söylemiştir. Emir Sultan “Hünkârım yirmi cami yerine, müminlerin toplanmasına vesile olacak, cuma namazlarının kılınacağı yirmi kubbeli bir cami yaptırsanız...” deyince, I. Bayezid yirmi kubbeli Ulu Camii’yi yaptırmaya karar verir.

Ulu Cami Şadırva'nın Hikayesi 


Şadırvanın Hikâyesi : Ulu Cami’ye girdiğimizde dikkati ilk çeken, caminin ortasında, camekânlı açı kubbenin altında büyük bir Şadırvan vardır. Şadırvanın çevresinde Kur’an okumak için ayrılmış sofalar vardır. Bu şadırvanın yerinde, bir yaşlı kadına ait bir evin bulunduğu, rivayetlerde farklı farklı anlatılmıştır.

Rivayetlere göre; yaşlı kadın bütün teklif ve ısrarlara rağmen evini vermek istememiş, onun için sonradan alınan bu yer, “kadının rızası olmadığından namaz kılınması doğru olmaz” düşüncesiyle ilk etapta caminin iç avlusu şeklinde boş bırakılmış olup sonraları buraya bugünkü şadırvan yaptırılmıştır. Havuzun üstüne denk gelen kubbe camekânlıdır. Bu sayede Ulu Cami’ye aydınlık büyük oranda buradan sağlandığı gibi üst tarafının açık olması hava akışı bakımından önemdir.


Bursa Ulu Cami Özellikleri


Türkiye’de bulunan camiler içerisinde en büyük avluya sahip cami, Ulu Camidir. Dış avlusunda abdesthane ve havuz bulunmaktadır. Medrese odaları yer almaktadır. Bu medreseler de birçok İslam alimi eğitim vermek üzere vazifelendirilmiştir.

 Geniş medrese odalarına sahiptir. Osmanlı dönemindeki ahşap sanatının önem kazanmaya başladığı bir zamanda inşa edilmesi, cami içerisindeki ahşap oymalarından anlaşılmaktadır. Caminin asıl mimari planında üç kapısı bulunmaktadır. Ancak daha sonra sultan mahfili yapılarak, kapı sayısı dörde çıkarılmıştır. Sultan mahfili için açılan kapı, pencereden dökmedir.

Cami içerisindeki ahşap sanatının en büyük göstergesi, minberdir. Zamanın ahşap ustası Hacı Abdülaziz tarafından yapıldığı söylenmektedir. Ahşapta Selçuklu dönemine ait motif ve süslemeler yoğunluktadır. Bu minberin en büyük özelliği, üzerindeki kabartmaların gezegenleri ifade etmesidir. Daha sonra yapılan araştırmalar neticesinde, güneş sistemiyle birebir çizildiği anlaşılmaktadır. Buda Osmanlı dönemindeki astronomik araştırmaların ileri dereceye vardığının kanıtı olarak günümüzde kullanılmaktadır. Bursa Ulu Cami Minberi  için tıkla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot