Bursa Ulu Cami Türkiyenin en önemli yapıtlarından biridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist buraya akın etmektedir. Hal böyle olunca da Bursa Ulu Cami içi nasıl diye merak edenler oluyor. Bursa Ulu Cami içi muhteşem bir mimari ile yapılmıştır. Bursa Ulu Cami içi ve her köşesi gizem sır ve bilimsel buluşlarla doludur.
Bursa Ulu Camiye gelip, Bursa Ulu Cami içini gezdiğinizde kendinizi huzur dolu bir maneviyatla sarılmış hissedeceksiniz. Bursa'yı gezmek için gelen ziyaretçilerin çok büyük bir kısmı Bursa Ulu Cami içi nasıl diye merak edip, burayı da ziyaret etmektedirler. Eğer Bursa'ya yolunuz düşerse mutlaka Bursa Ulu Cami içi ve dışını mutlaka gezip incelemenizi tavsiye ederim.
Bursa Ulu Cami Hakkında Kısa Bilgi
Bursa Ulu Camii, I. Bayezid tarafından 1396-1400 tarihleri arasında zaviye olarak yaptırılmış ve sonrasında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. » I. Bayezid Haçlılarla yaptığı Niğbolu Savaşı’ndan önce Rivayete göre Allah’a dua etmiş ve zafer kazanırsa 20 cami yaptıracağını söylemiştir.
Savaşı kazandıktan adağını yerine getirmek için 20 cami yaptırmak istemiştir. Bu isteğini Emir Sultan’a söylemiştir. Emir Sultan “Hünkârım yirmi cami yerine, müminlerin toplanmasına vesile olacak, cuma namazlarının kılınacağı yirmi kubbeli bir cami yaptırsanız...” deyince, I. Bayezid yirmi kubbeli Ulu Camii’yi yaptırmaya karar verir.
Bursa Ulu Cami Özellikleri
Türkiye’de bulunan camiler içerisinde en büyük avluya sahip cami, Ulu Camidir. Dış avlusunda abdesthane ve havuz bulunmaktadır. Medrese odaları yer almaktadır. Bu medreseler de birçok İslam alimi eğitim vermek üzere vazifelendirilmiştir.
Geniş medrese odalarına sahiptir. Osmanlı dönemindeki ahşap sanatının önem kazanmaya başladığı bir zamanda inşa edilmesi, cami içerisindeki ahşap oymalarından anlaşılmaktadır. Caminin asıl mimari planında üç kapısı bulunmaktadır. Ancak daha sonra sultan mahfili yapılarak, kapı sayısı dörde çıkarılmıştır. Sultan mahfili için açılan kapı, pencereden dökmedir.
Cami içerisindeki ahşap sanatının en büyük göstergesi, minberdir. Zamanın ahşap ustası Hacı Abdülaziz tarafından yapıldığı söylenmektedir. Ahşapta Selçuklu dönemine ait motif ve süslemeler yoğunluktadır.
Bu minberin en büyük özelliği, üzerindeki kabartmaların gezegenleri ifade etmesidir. Daha sonra yapılan araştırmalar neticesinde, güneş sistemiyle birebir çizildiği anlaşılmaktadır. Buda Osmanlı dönemindeki astronomik araştırmaların ileri dereceye vardığının kanıtı olarak günümüzde kullanılmaktadır. Bursa Ulu Cami nerede nasıl gidilir? Tıklayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.