Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

13 Şubat 2019 Çarşamba

BURSA ULU CAMİ VAV HARFİ



Bursa Ulu Camii'nde hat sanatı ile yazılı vav’ların sırrı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.Birbiri içine geçmiş 4 vav’la vali, vekil gibi sorumluluk isteyen görevlere talip olanların özellikle kul hakkı başta olmak üzere sorumluluklarına vurgu yapılıyor.

Ulu Cami Vav harfi  en önemli özelliklerinden birinin de içindeki vav’lar Allah’ın birliğini temsil eden bu vav’ların bir özelliği de Hz. Peygamber (SAV)'imizin söylediği gibi; insan anne karnına vav şeklinde düşer. Vav şeklinde anne karnında büyür ve doğduğunda da doğuşu vav şeklindedir.

Bursa Ulu Cami Vav harfi bu yönüyle çok önemli bir mesaj içermektedir.  İnsan hayatının hep vav şeklinde devam ettiğini düşünecek olursak; hiçbir zaman unutmamalıdır ki hep ömür boyu vav kalacaktır. Her zaman kendinden büyük olanı görmesi lazımdır. Biz namaz kılarken secde ettiğimizde vav şeklinde oluruz. Ta ki insan ömrü sona erer, musalla taşına yatar, işte o zaman elif olursun.

Onun için vav bütün hayatın boyunca senin almış olduğun şekildir. İşte bu Ulu Camii'nin vav’ları çok değişik vav’lardır. İşte bu vav’lardan bir tanesi bu iki vav’ın iç içe geçmiş halidir. Bu bakımdan Ulu Camii'nin kutsiyeti de içindeki vav’larından geliyor.

BURSA ULU CAMİ VAV HARFİNİN SIRRI 


Ulu Camii'nde günümüzde bayanların namaz kıldığı yerin batı cephesinde duvardaki levhada değişik şekil verilmiş dört tane vav harfi bulunuyor. Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l‐vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor.

Bu hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini düşünülmektedir. Bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söylenir.

Vav harfi ile başlayan mesleklerin ise sorumluluk gerektiren işler olduğu dikkat çeken işler olduğu dikkati çekilmeye çalışılıyor. Bu mesleklerin de vali, vezir, veli, vekil, varis, vasi, valide, vadetmek gibi olduğunu anlatıyor.

Bu önemli nasihatte Allah Resülü (SAS) insanları sorumluluğu olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor ve “Vav’lardan sakının, çekinin” diyor. Örneğin vali, veli, varis, vekil, vezir olmanın, vakıf malını değerlendirmenin, vallahi yemininde bulunmanın ağır sorumluluklar getirdiğini hatırlatıyor, vazifeleri yerine getirirken hassas olmayı ve ölçülü davranmayı tavsiye ediyor.


BURSA ULU CAMİ YAPILIŞ TARİHİ 


Ulu Camii, Osmanlı Devleti’nin dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid Han’ın Haçlılarla 1396 yılında Niğbolu Savaşı’nı kazanmasından sonra mimar Ali Neccar’a yaptırılarak 1399 yılında ibadete açıldı. İslam aleminin manevi yönden beşinci büyük mabedi olarak bilinen Ulu Camii özellikle ortasındaki şadırvanı ve hat sanatları ile meşhur. Muhteşem bir hüsn-i hat sergisi konumunda olan Ulu Camii içinde 87’si sabit, 45’i levha halinde 132 yazı bulunuyor.
***********

BURSA ULU CAMİ VAV HARFİ HZ. HIZIR


Mimarisi, ahşap işçiliği ve içindeki yazı sanatları bakımından önemli eserler arasında yer alan Ulu Cami'de bulunan hat sanatıyla yazılmış, tezhiple süslenmiş ''Vav'' harfi, halk arasında en fazla bilinen eser olarak dikkati çekiyor. Arapça ''Vav'' harfinin ucunda ayrıca lale motifi yer alıyor.

Duvarda asılı tablo şeklindeki bu harfin önünde Hızır Aleyhisselam'ın namaz kıldığının rivayet edildiğini belirterek, Halk arasında bu rivayetin yaygın olması nedeniyle birçok kişi, dualarının kabul olacağı düşüncesiyle harfin önünde namaz kılıyor, dileklerinin gerçekleşmesi için minik parçalar koparıyor. Bursa ulu cami kaç kişilik için tıklayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot