Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

17 Şubat 2019 Pazar

BURSA ULU CAMİ KİM YAPTIRDI -SIRLARI VE ÖZELLİKLERİ-



Bursa Ulu Cami yapımı ile ilgili birçok soru sorulmaktadır. Bursa Ulu cami kim yaptırdı? Bursa Ulu Cami kim tarafından yapıldı? Bursa Ulu Cami kim tarafından yaptırıldı? Bursa Ulu Cami kime yaptırıldı? Bursa Ulu Cami ustası, mimari ve mühendisi kimdir? sorularına şimdi tek tek değineceğiz. Bursa Ulu Cami kim yaptırdı?

Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid Niğbolu savaşını kazandıkları takdirde Bursa'ya 20 Cami yaptıracağına söz vermiştir. Niğbolu Seferi'nden sonra, dönemin en ünlü mimarlarından Ali Neccar'a  802 (1399) tarihinden yaptırmıştır. Bu  tarih  caminin inşa tarihi olarak kabul edilir.

 BURSA ULU CAMİ KAPASİTESİ 


Bursa Ulu Cami'nin çok büyük bir kapasiye sahip olup, alan itibarıyla da çok büyüktür. Bursa Ulu Cami kapasitesi 5000 kişilik olup, alan kapasitesi ise; 2215 metre karedir. Bu yönüyle türkiye'nin en büyük camileri arasına girmeyi başarmıştır.

BURSA ULU CAMİ VAV HARFİ 


Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l-vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; 'Vav’lardan çekinin' anlamını taşıyor.
Bu hadiste Allah Resulü (SAS), insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ettiğini düşünülmektedir. Bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyardığını söylenir.


BURSA ULU CAMİ HIZIR 


Bursa Ulu Cami'nin anlatılan bir rivayete göre,  her gün Hz. Hızır A.s Ulu Camiye namaz kılmak için geldiği söylenir. Rivayet göre Hz. Hızır, Ulu Cami'de bulunan vav harflerinin önünde namaz kılarmış, ama hangi vakit gelip namaz kılacağı belli değilmiş. İnsanlar Ulu Cami de bulunan bu vav harfleri  önünde namaz kılarak allaha dua ederler. Tabi bunun bir rivayet olduğu ve gerçeği yansıtmadığını söylemekte fayda vardır.

BURSA ULU CAMİ ÖZELLİĞİ 


Ulu Cami’yi diğer büyük camilerden ayıran dört ana özellik vardır.

• Osmanlı’da yapılan ilk CAMİ’İ KEBİR olması.

• 20 kubbeli olması.

• İçinde büyük bir şadırvana sahip olması.

• Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahip olması.13 ayrı yazı karakteri ile, 41 ayrı Hattat tarafından yazılmıştır; askılı ve sabit toplam 192 hat levhası bulunan cami bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. (Şu anda 9 ayrı yazı karakteri ve 21 sanatkarın 132 adet yazısı bulunmaktadır.)

 Duvar kalınlıkları yer yer 2m’den fazladır.

• 3 ana kapısı vardır. Bunların dışında 1740 yılında açılan 200 yıldan fazla kullanıldıktan sonra kapatılan, Hünkar Kapısı olarak adlandırılan kapı da 4. kapı olarak kullanılmıştır.


BURSA ULU CAMİ NEREDE? NASIL GİDİLİR?


Açık Adresi:  Nalbantoğlu Mh, Atatürk Caddesi Heykel / BURSA
Nasıl Gidilir? : Bursa Atatürk caddesinde yer alan Ulu Cami, otobüs terminali üzerinden ulaşmak isteyenler için oldukça yakındır. Otobüs terminalindeki minibüslerle Atatürk Caddesi Ulu Cami mevkisine varmak 15 dakikadır. Kendi arabasıyla ulaşmak isteyenler Bursa merkeze ulaştıktan sonra Cemal Nadir caddesi kuzey yönlü ilerleyerek, Atatürk Caddesine ulaşacaklardır. Bursa Ulu Cami hakkında kısa bilgi için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot