Bursa da gezilecek yeler arasında önemli müzelerden biri de Bursa Türk İslam eserleri müzesi'dir. Türk islam eserleri müzesi; Bursa'nın yeşil semtinde yeşil türbe içinde bulunmaktadır. Türk islam eserleri müzesi Bursa müzeleri arasında en çok tarihi eserlerin bulunduğu müzelerden biridir.
Türk İslam eserleri müzesini; her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Türk İslam eserleri müzesinde bulunan tarihi eserler Osmanlı devletinin 13. yüzyıl ile 20. Yüzyıl arasındaki tarihine tanıklık ediyor. Türk islam eserleri müzesi; Çelebi Sultan Mehmet’in 1419 yılında, Yeşil Türbe’nin binalarından biri olarak cami, imaret, türbe ve han ile birlikte inşa ettirdiği Yeşil Medrese, günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.
1930-1972 yılları arasında Bura Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan ve genel bir müze özelliğinde olan bina 1975 yılından itibaren Türk İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Tarihi medresede 12. yy’dan 20 yüzyıla uzanan maden, keramik, ahşap, işleme, silah, el yazması kitaplar, sikke, kitabeler ve mezar taşları ile etnografik malzemeler sergilenmektedir.
Müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait pek çok önemli eser sergilenmektedir. Ayrıca Müzede 13.yüzyıldan 20.yüzyıla kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait (İznik, Kütahya) çini ve seramik eserler, ahşap, oyma ve kakma eserler, Türk maden sanatından örnekler, tombak ve diğer metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk elişleri ve giysileri teşhir edilmektedir.
Müzeyi ziyaret edenler özellikle Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait çok önemli eserleri inceleme fırsatını yakalamaktadır. Müzede Şeyh Hamdullah, Hafız Osman çok önemli sanatçıların eserleri de sergilenmektedir.
1323 yılına ait Kuran-ı Kerim, Yıldırım Bayezıd’a hediye edilmiş ceylan derisi Kuran-ı Kerim, İbn Hilal İbn el-Bavvab’ın 975-976 yıllarında yazmış olduğu dua kitabı, 14. yüzyılda yazılmış olan Bakara Suresi, II. Murad’a ait olan Kuran-ı Kerim müzede bulunan önemli eserlerin başında gelmektedir.
Bursa’nın çeşitli bölgelerinden getirilen mezar taşları ise medreseyi adeta bir açık hava müzesi yapmıştır. Plan itibariyle Anadolu Selçuklularının açık eyvanlı medreselerinin bir devamıdır. Yapı malzemesi olarak moloz ve kesme taş ile tuğla kullanılmıştır. Revaklardaki sütun ve sütun başlıklarının bir kısmı Bizans devrine aittir.
Revakların arkasında on üç medrese odası, iki yan eyvan, merdiven boşlukları vardır. Medrese'nin bahçesinde 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tarihlenen Bursa mezar taşlarından örnekler ile bazı taş kitabeler sergilenmektedir.
Bursa da gezilecek yerler arasında mutlaka Türk İslam eserleri müzesi gezilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü o kadar tarihe tanıklık eden yapılara var ki, Türk İslam eserleri müzesini gezdiğinizde siz de kendinizi tarihin bir parçası olarak göreceksiniz. Bu duyguyu bence yaşamalısınız. Oylat vadisi hakkında kısa bilgi için tıklayın.
Türk islam eserleri müzesi nerede? nasıl gidilir? yol tarifi ? ulaşım
1- Türk İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Bilgileri
Adres: 1. Yeşil Caddesi Müze Sokak Yıldırım/ BURSA
Ulaşım: Bursa merkezden Yeşil semtine giden toplu taşıma araçlarını kullanarak müzenin olduğu bölgeye ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: Türk İslam Eserleri Müzesi, her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Yaz döneminde müze 19:00’a kadar ziyaret edilebilmektedir.
Giriş Ücreti: Giriş ücreti olarak 5₺ ödenmektedir. Müze kart geçerlidir. Müze şu anda tadilat ve onarım işlemleri nedeniyle ziyarete kapalıdır.
Telefon: (0224) 327 76 79
Aşağıdaki soruların cevabı yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur.
bursa türk islam eserleri müzesi nerede
bursa türk islam eserleri müzesi iletişim
bursa türk islam eserleri müzesi giriş ücreti
bursa türk islam eserleri müzesi hakkında bilgi
bursa arkeoloji müzesi
bursa kent müzesi
bursa müzeler
türk islam eserleri müzesi bursa
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.