Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

10 Kasım 2018 Cumartesi

TRİLYE GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /


 
Bursa da gezilecek yerler arasında önemli bir yer olan Trilye,  her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Trilye gezilecek yerler arasında bu kadar çok ziyaretçi ağırlamasının nedeni ise Trilye'deki tarihi yerlerin çok fazla olmasından  kaynaklanıyor. Trilye Bursa ili, Mudanya ilçesine bağlı mükemmel bir balıkçı kasabasıdır.

 Trilye'nin her sokağı tarih kokar... Trilye antik çağlardan bu yana yerleşime açık bir yer olduğu için attığınız her adımda tarihi bir yapıyla karşılaşmanız mümkün
Trilye,  sadece tarihi yapılarıyla değil  zeytiniyle ve güzelliğiyle nam salmış bir kasabadır. Trilye'nin eski adı Bizans dönemindeki isminden yani “Triglia” dan gelir.

TRİLYE KUMYAKA KÖYÜ 

Mudanya’dan yol çıktıktan (yaklaşık 15 dk), sonra  ilk olarak Kumyaka Köyü’nü göreceksiniz. Kumyaka köyü de Trilye gibi olmasa da sakin güzel bir sahil köyüdür.  Kumyaka (Sigi de denir)   Köyün girişinde Kadınlar Derneği bulunuyor. Kadınlar derneğini ziyaret edip ordaki kadın temsilciyleriyle görüşüp dernek hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca Köyde  mantı, çiğbörek gibi yemekler yiyebilir, sonrasında köyün içinde kısa bir yürüyüş yaparak sahile doğru devam edebilirsiniz.  Sahilde, ördekler ve yazın limandan denize atlayan çocuklar eşliğinde birer türk kahvesi içmenizi tavsiye ederim. Denize karşı bir çay bir kahve içmek her zaman iyi gelir :) Kasabanın girişinde , zeytin, zeytinyağı, sabun, kolonya ve hediyelik eşya satan dükkanlar mevcut.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER 

Trilye Sokakları

150-200 yıllık geleneksel evleri Osmanlı-Rum mimarisinin de en güzel örneklerinden.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER

Trilye Taş Mektep

1909 yılında Neoklasik tarzda 4 katlı olarak yapılmış olan Taş Mektep, kasabanın simgelerinden. Yapıldığı yıllarda papaz okulu olarak kullanılan Taş Mektep, 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından öksüzler evi olarak tekrar kullanıma açılmış daha sonraları da 1980‘li yıllara kadar ilkokul olarak kullanılmış. Hatta Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Makarios’un eğitim aldığı okul olarak da biliniyor burası.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER 

Kemerli Klise 

Kemerli Kilise’nin asıl adı ise Panagia Pontobasilissa Kilisesi. 13.yy’a ait olan kilise Meryem Ana’ya adanmış olan kilise olarak biliniyor.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER

Dündar Evi 

Asıl adı Yuannes Kilisesi olan Dündar Evi mübadele dönemi sonrası özel mülkiyete çevrilmiş olan bir yapıdır. Klise şuan harabe durumda tarihi kalıntılar mevcuttur.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER 

 Aya Todori Kilisesi (Fatih Cami)

Aya Todori Kilisesi, Trilye’de Rumlardan kalan 3 kilise içerisindeki en büyük kilise olma özelliğini taşımakta. Trilye’nin Osmanlı hakimiyetine girmesinden sonra üzerine bir kubbe eklenerek Fatih Cami’sine dönüştürülmüş.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER

Trilye Yat Limanı

 Trilye’nin ufak ama şirin bir yat limanı var. Burada yan yana sıralı balıkçılarda balık yiyebilir ya da sahilde yosun kokusu eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER

Trilye Çarşısı 

İçeride yok yok. Zeytinyağlı, kükürtlü vb. sabunlar, zeytinyağı ve safran çiçeği kolonyaları, zeytin ve zeytinyağları, hediyelik eşyalar, magnetler ve daha niceleri..

 TRİLYE GEZİLECEK YERLER

Trilye Köylü pazarı 

Burada daha çok kasaba halkının  kendi ürettikleri doğal ürünler yanı sıra zeytin ve zeytinden üretilen ürünlerin satıldığı bir pazardır. Tamamıyla doğal olarak üretilen ürünler satılmaktadır.

TRİLYE GEZİLECEK YERLER 

Trilye Çamlı Kahve

Burada serpme kahvaltı yapılabilen en güzel yerlerden biridir. Tam tepeden bakan manzara eşliğinde kahvaltı yapılabilecek Trilye'nin gözde mekanların başında yer alıyor. Muhteşem bir manzaraya sahiptir.  Ama burayı asıl meşhur eden şey Canan Tan’ın Yüreğim Seni Çok Sevdi kitabında geçmesi. Serpme kahvaltı 25 TL

Trilye nerede? nasıl gidilir? yol tarifi ulaşım 

Kumyaka ve Trilye için, Burgaz ve Mudanya’dan kalkan midibüsleri kullanabilirsiniz. Özel aracınızla geliyorsanız da Mudanya’dan , denizi sağınıza alarak sahil şeridinden devam edin. 15-20 dakika içinde oradasınız.  Türk islam eserleri müzesi gezilecek yerler için tıklayın. 

Yazının içindekiler

Trilye nerede
Trilye ne demek
Trilye nasıl gidilir
Trilye tarihi
Trilye çamlık cafe
Trilye dündar evi
Trilye kahvaltı
Trilye gezilecek yerler
Trilye eski adı
Trilye tarihi yerler
Trilye eski rum köyü
Trilye de ne yenir
Trilye bağ evleri
Trilye zeytinleri
Trilye çaşısı
Trilye sahil
Trilye de denize girilir mi
Trilye'nin neyi meşhur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot