Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

2 Kasım 2018 Cuma

TİRİLYE GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /



Trilye Bursa'da hatta Türkiyede gezilecek ve görülecek yerler içinde bana sorarsanız en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biridir. Mudanya'ya ya da Bursa'ya yolunuz düşerse Trilye'yi  mutlaka gezip görülecek yerler içindeki listenize  ekleyin. Trilye eski bir Rum balıkçı köyüdür.

              Bu nedenle gezilecek ve görülecek yerler arasında çokça ziyaretçi kabul eden bir yerdir. Tabi Trilye'de halen balıkçılık yapılır. Hatta Trilye'nin en önemli geçim kaynağı balıkçılıktır. Hazır balıkçılıktan bahsetmişken, Trilye'ye yolunuz düşerse bu balıkçı köyde mutlaka sandal turu yapmalısınız.

                 Trilye ismi günümüzde üç farklı şekilde kullanılır. Trilye-Tirilye-Zeytinbağı-Bu tabelalarda yazılan isimleri bir isim olarak görün kafanız karışmasın. Trilye ismi tarih boyunca aslında farklı isim altında günümüze kadar değişirek devam etmiştir.

Mesala Cumhuriyetten önceki Trilye'nin eski adı Mahmut Şevket Paşa olarak değiştirilmiştir. Ama halk Tirilye ismini kullanmakta ısrar etmiştir. Daha sonra 1963'te Trilye'nin ismi tekrar değiştirilerek Zeytinbağı olmuştur.

                Bu isimde tutmayınca, tekrar 2011 yılında değiştirilerek, yeni adı Tirilye olmuş. Trilye'de gezilecep ve görülecek yerlerin çok olması nedeniyle, Mudanya tirilye'de istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Çünkü gezilecek ve görülecek yerler çok! Konaklama sorunu da yok, birbirinden çok güzel ve temiz oteller mevcuttur.

                Zaten Tirilye oteller pansiyonlar ve konaklama bölümünde size  Trilye'nin en güzel otelleri ve pansiyonları hakkında bilgi vereceğim. Mudanya Tirilye her yıl yerli ve yabancı binlerce türist ağırlayan bir bölgemiz .Bu nedenle içiniz rahat olsun Mudanya Tirilye' de gezmek için herşeyi düşünülmüş.

TRİLYE'DE NE YAPILIR.


              Tarihi Trilye sokaklarını gezmekle başlayalım. Tirilye sokaklarında gezerken başınızı çevirdiğiniz her yerde buram buram kokan tarihi yapılar göreceksiniz. Trilye sokaklarının kaldırımları bile halen Osmanlı izlerini taşıyor. Trilye evleri zaten başlı başına bir tarihi şahaser.

            Evler tahmini 150-250 yıllık tarihe sahip olup, yapımında taş ve ahşap malzemeler kullanmıştır. 2-3  katlı bitişik nizamlı şekilde inşa edilmiş bu osmanlı evlerinin yanı sıra Rum kültürünüde yansıtmaktadır. Trilye'de gezilecek yerler arasında, Trilye evleri önemli bir konuma sahiptir.

 TİRİLYE'DE KAHVALTI ÇAMLI KAHVEDE YAPILIR


           Tirilye Çamlı Kahve; denizi tam karşıdan görecek şekilde tepede kurulmuş bir yerdedir. Çamlı tepeden Mudanya denizi manzarasını tam görecek yerde kurulan cafede kalvaltı yaparken, iştahınızın açılmaması imkansız. Bana göre Bursada Gölyazı ve Cumalıkız'tan sonra kahvaltı yapılacak en güzel yerlerden biri Trilye'dir.

             Çamlı Kahve Serpme kahvaltı mekanlarının başında geliyor. Zaten Çamlı Kahveye ulaşımda çok rahattır. Mudanya Tirilye girişine geldiğiniz  zaman, Çamlı Kahve levhalarını takip ettiğinizde sizi doğru adrese teslim eder.

 TİRİLYE ZEYTİNİ- TRİLYE NEYİ MEŞHUR?


             Bursa'da Gemlik zeytini ve Mudanya Trilye zeytini Türkiyede olduğu gibi Bursada da meşhurdur. Trilye'nin geçim kaynağı balıkçılıktan sonra zeytincilik gelir. Trilye Zeytininin önemi o kadar büyük ki, Tirilye'nin diğer bir adı olan Zeytinbağı isimi burdan geliyor. Trilye'de gezilecek yerler içinde Trilye çarşısını gezerken, Trilye Zeytinin tadına bakmayı unutmayın.

      Ayrıca Zeytin kolonyasını da almanızı öneririm. Trilye zeytin fiyatları değişiklik gösterdiği için fiyat veremiyoruz. Ama en pahalı olan Trilye cinsi zeytindir. Trilye zeytinin özellikleri ise iri iri tanelerinin yanı sıra güzel bir tadı olmadır.

HOMİNİ BARBUN


            Eski bir balıkçı köyü olan Homini Barbun balık pişirme işinde ustalaşmış bir yerdir. Balığın her türlüsünü çok lezzetli bir şekilde yiyebilirsiniz. Ayrıca Barbunu çok meşhur olması sebebiyle Trilye ismi Barbunun Rumca'sı olan ''Trigliya'' dan alıyor. Trilye'de en güzel balık yapan restaurantları Trilye yeme içme bölümünde size sunacağım.

TRİLYE VE ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER


             Trilyede Rumlardan kalan bazı dini ve kültürel yapılar özel işletmeler tarafından hizmete açılmış durumda. Trilye gezi turu listesine ekleyebileceğiniz tarihi yerler aşağıda belirtilmiştir.


Fatih Cami ve Avlulu Hamam


            Fatih camisi 7. yüzyılda Bizans'tan kalma eski bir kilisedir. Eski ismi Hagios Stephanos'tur.  1560 yılında kiliseye minare ve mihrap eklenerek ibadete açılmıştır. Caminin avlusu ise Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır. Trilyede mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Trilye'de Rumlardan kalan  çok önemli yapılar mevcut.

           Sizlere anlatacağım bu yapıları mutlaka gezip görmenizi istiyorum. Trilye aslında küçük bir yer olduğu halde 3 tane manastır, yedi tane klise, üç tane ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığı mevcut. Bu da Rumların dinlerini olan bağılığının bir göstergedir.

  Trilye Taş Mektep

             Tirilye’nin en ikonik binası olan 4 katlı Taş Mektep, Neo Klasik tarza 1909‘da yapılmış. 1839 Tanzimat Fermanı sonrası batı tarzı düzenlemeler yapmaya yönelen Osmanlı Devleti’nin eğitim alanındaki yaptırmış olduğu önemli bir yapıdır.

Trilye Dündar evi -


             Dündar Evi de aslında Yuannes Kilisesi adında bir 19. yüzyıl kilisesi. Duvarlarında taştan oyma Bizans işlemeleri var. Ev Bizans ve Rum kültürlerini yansıtıyor. Bazı Trilye  bağ evleri de aynı kültürleri yansıtıyor. Trilye'deki Rumların tarihi yapıtları gerçekten önemlidir. Tek tek gezmek gerekir.

 Kemerli Kilise (Başmelekler Kilisesi)


          13. yüzyıldan kalma yapılardan olan Kemerli Kilise ‘nin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğu söylenir.  ancak bunun doğru olmadığı düşünülüyor. Kesin olarak bilinen bir şeyse Bakire Meryem’e adanmış olmasıdır.

Aziz Vasil Kilisesi


           Öksüzler evi olarak bilinen bu kilise Taş mektep öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılmaktaymış. 2009 yılında ise kültür merkezi olarak hizmete açılmıştır.
Medikion Manastırı ve Aya Yani Manastırı


     

    Burası da Tirilye ve Tirilye’yi batı yönünde geçtikten sonraki belde olan Eşkel arasına bulunan, aslında 8. yüzyılda Anadolu azizleriden Aziz Sergios’a adanmış ama 11. yüzyılda ismi Medikion Manastırı’na evrilen bir manastır. Bir diğer Bizans mirası Aya Yani Manastırı da 709 – 1922 yılları arasında aktif bir şekilde işleyen ama günümüze sadece yıkılmış duvar kalıntıları kalan tarihi yerlerden. 

Tabut Ev


         İki sokağın arasına sıkışmış, 200 yıllık bir tarihi olan güzel bir tarihi mekandır. Gezilecek ve görülecek yerlerden biridir.
         Trilye sahili -Trilye şelale-Trilye at çiftliği gezilecek yerler arasında yer alır.


TRİLYE ULAŞIM-HARİTA -KONUM- YOL TARİFİ-


TRİLYE NEREDE? TİRİLYE’YE NASIL GİDİLİR?


        Trilye Bursa ili, Mudanya ilçesine bağlı tarihi ve türistlik bir yerdir. Bursa merkezden metroya binip Organize sanayi bölgesi istasyonunda inip, Mudanaya'ya aktarma yapana minübüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul’dan da Deniz Yoluyla Mudanya'ya geçebilirsiniz.
Tirilye, Bursa, Mudanya’ya bağlı, Maramara Denizi’ne kıyısı olan bir sahil kasabası.

Mudanya Trilye arası 11 kilometre 15 dakika,
Bursa Trilye arası, 42 kilometre 52 dakika,
Cumalıkızık Trilye arası 60 kilometre, 1 saat,
Gölyazı  Trilye arası 41 kilometre, 50 dakika mesafede bulunuyor.
Trilye Ankara arası yaklaşık 480 km mesafedir.

TRİLYE OTEL VE PANSİYONLAR


          Öncelikle Trilye'de  her otel ve pansiyon fiyatları farklıdır. Trilye'de otel ve pansiyon fiyatları  için birkaç yerden fiyat almanızı tavsiye ederim.
Trilyalı Butik Hotel
Trilye Kaplan Hotel
Trilye Evi Otel

TRİLYE RESTORANLARI


Çamlı Kahve


Çamlı Kahve Trilye’nin en meşhur yeri.  Denize karşı manzarası ve serpme kahvaltısıyla ün yapmış bir yerdir.  Çamlı Kahve Canan Tan’ın Yüreğim Seni Çok Sevdi adlı kitabında da geçiyor.  Trilye kahvaltı fiyatları da ucuz olan bir yerdir
. Trilye muhallebicisi kahvaltı- Trilye falez cafe
Şeker Ev Balık Restaurant- Trilye Bağ Evi,  Kahvaltı ve Restaurant- Mahur Restaurant-Tirilye Hera Balık Restaurant- Bu kadar balık restaurantları ile Trilye de ne yenir derseniz. Tabiki BALIK YENİR.


TİRİLYE’NİN TARİHİ


          Tirilye tarih boyunca Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslar ve 1320-30 itibariyle de Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış. Osmanlıların buraya gelişinden sonrada burada Rum nüfusu ipekçilik, şarapçılık, balıkçılık ve zeytincilik yaparak yaşamaya devam etmiş.

Özellikle zeytin ve zeytinyağının büyük coğrafyalarda ünlü olduğu biliniyor. 14oo’lerin ikinci yarısında buraya 30 hane Türk ailesi yerleştirilmiş. 1923’teki mübadeleye kadar burada yoğun olarak Rumlar yaşıyormuş.
Trilye’de eski camilerin yanı sıra kiliseler, manastırlar, hamamlar, hatta kiliseden devşirilen camiler var. Mudanya Trilye köyü hakkında bilgi veremeye çalıştık, umarım Tirilye' de gezilecek ve görülecek yerleri gezdiğinizde olumlu ve olumsuz görüşlerinizi bekliyorum. Tophane saat kulesi için tıklayın. 

Yazının içindekiler

*Tirilye  gezilecek yerler  *tirilyede  ne yenir? * tirilyede nerede kalınır? *tirilye nerede? *tirilyeye  nasıl gidilir? *tirilyenin  eski ismi  *tirilyenin  eski adı  *tirilye  tarihi ve tarihi  yerler *tirilye  tarihi eserler *trilye  tarihi eserler *trilyede bulunan tarihi yerler *tirilye tarihi ve türistlik yerler * tirilye köyü  tarihi mekanlar *tirilye köyünün  tarihi * tirilye  kaç yılında kurulmuş *tirilye   gezi rehberi * tirilye  kahvaltı mekanları -yerleri *tirilye turistlik yerler,*tirilye görsel resimler* tirilye  tarihi yerleri *mudanya tirilye tarihi yerler *trilye bursa mudanya - tirilye  Bursa tarihi yerler.*tirilyenin  turistlik yerleri * mudanya tirilyenin güzel yerleri * tirilye tarihi ve gezilecek yerleri * mudanya tirilye  gezilecek yerler * tiriyenin neyi meşhur. tirilye  nereye bağlı * bursa mudanya tirilye *tirilye  görsel * tirilye ulaşım


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot