Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

2 Kasım 2018 Cuma

TOPHANE SAAT KULESİ BURSA / FOTOĞRAFLI /





Tophane saat kulesi;  İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900’lü yıllara kadar, bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır.
2 Ağustos 1904’te yapımına tekrar başlanmış, 31 Ağustos 1905’te tamamlanarak II. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine, 31 Ağustos 1906 günü Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından törenle hizmete sokulmuştur.

Tophane saat kulesi  tarihine değinecek olursak;  tarihi açıdan Bursa'nın prestij eserlerdendir. Tophane saat kulesi, Bursa surlarının hemen yanında bulunmaktadır. Bursa tophane konum olarak mükemmel bir yerdedir. Bursa'ya tam tepeden bakan bir yerdedir.

Tophane saat kulesi,  sadece heykelin üst tarafını, yani Uludağ'ın alt taraflarını göremiyor. Bunun dışında Bursa'nın her yeri tophaneden görülebilmektedir. Bursa Tophane saat kulesi, tarihi açıdan önemli bir mekan olması sebebiyle; her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

 Bursa Tophane saat kulesi tarihi  bir mekan olması yanında,  muhteşem bir manzarayı  ziyaretçilerine armağan eden bir  seyir tepesidir. Bursayı yakından görmek isteyen insanlar Bursa tophane saat kulesine gelip, Bursa'ya şöyle güzel bir şekilde tepeden bakmaktadırlar.

Bursa tophane saat kulesi isminin neden tophane olduğunu sorarsanız, eskiden yani Osmanlı devleti döneminde  burası, Cephanelik olarak kullanılmaktaydı. Yani Osmanlı devletinin savaşlarda kullandığı askeri malzemelerin ve silahların saklandığı bir yerdi.

Bu nedenle Tophane Saat kulesinin olduğu yere  Bursa tophane  adı verilmiştir. Tarihinde birçok savaşlara şahitlik etmiş bir yerdir. Tophane saat kulesinde Osmangazi türbesi  bulunmakla beraber, birçok şehit askerlerin mezarı yer almaktadır.

 Tophane saat kulesi,  manevi açıdan son derece huzur alabileceğiniz bir yerdir. Tophane Saat kulesinin olduğu yerde  sadece türbeler ve mezarlar var değil, aynı zamanda kafeler, restaurantlar ve hediyelik eşya satan yerler de bulunmaktadır.

 Tophane saat kulesine eldiğinizde, hem Bursa manzarasının keyfini hem de manevi huzurun vermiş olduğu hazza duyacaksınız. Tophane saat kulesi  ile ilgili görsel fotolarda olduğu gibi muhteşem bir yerdir. Bursa'ya yolunuz düşerse mutlaka Bursa Tophane saat kulesine de gelmeyi ve gezmeyi unutmayın.

Tophane Parkı içinde bulunan saat kulesi,  Tophane saat kulesi Bursa'nın önemli  simgesi durumundadır. Zaten Bursa tophaneye geldiğinizde ilk gözünüze çarpan yerin, saat kulesi olduğunu fark edeceksiniz.

Bursa Tophane Saat Kulesi; 1905 yılında yapılmıştır. Bulunduğu yerden Panoramik Bursa manzarasının görünmesi dolayısıyla, bir süre yangın kulesi olarak da kullanılmıştır. Ancak konum itibarıyla güzel bir yerde olması sebebiyle, belediye burayı vatandaşların ziyaretine açık hale getirmiştir.

Güney kısmında girişi bulunan kuleye, 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır. Kulenin üst katının dört cephesinde, 90 cm çapında yuvarlak saatler bulunmaktadır. Saatlerinin çalışmadığı kule, 33 metre yüksekliğinde olup, 6 katlıdır.

İnsanların en çok yanında fotoğraf çektikleri simgelerin başında saat kulesi geliyor. Bursada gezilecek yerler arasında, Bursa tophane saat kulesi mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerden biridir. Sizde güzel bir Bursa gezi yolculuğuna çıkacaksanız, Bursada gezilecek yerler arasındaki listenize , Bursa Tophane saat kulesini ekleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot