Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

2 Kasım 2018 Cuma

BURSA'NIN GEZİLEBİLECEK ÖNEMLİ YERLERİ / FOTOĞRAFLI /


Bursa Gezilecek Yerler

Bursa gezilecek yerler listemizde güzel bir Bursa gezisi yapabilmek için gezilmesi ve görülmesi gereken en güzel yerleri bulabilirsiniz.
Bursa’da gezilecek yerler listemize eklenmesini istediğiniz yerleri sayfanın altında yorum bölümünden bildirebilirsiniz.

Osmangazi Gezilecek Yerler

Osmangazi, Bursa’nın yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi olmasının yanı sıra nüfus bakımından da en kalabalık bölgesidir. Aynı zamanda ülkemizin sanayileşme alanında da adını duyuran en başarılı olduğu yerlerden biridir. M.Ö 4000 yıllarına dayanan tarihi ile ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden olan Osmangazi ilçesi özellikle Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ile uzun sürecek bir Osmanlı yönetim merkezi haline gelmiştir. İçerisinde Osmanlı’ya ait birçok tarihi yapı ve eser bulundurmaktadır. Her bir köşesi adeta açık hava müzesi olarak nitelendirebileceğimiz Osmangazi, Bursa gezilecek yerler listemizde önemli bir yere sahiptir. Dilerseniz birlikte Osmangazi’de gezilecek yerleri birlikte inceleyelim.

Bursa Ulu Cami

Bursa Ulu Cami, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin tabiriyle Bursa’nın Ayasofya’sıdır. Dönemin padişahı Yıldırım Bayezid tarafından 1399 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır.

2200 metrekarelik bir alanı kaplayan Bursa Ulu Cami, toplam 5 bölümden oluşmaktadır. İçerisinde bulunan şadırvan ve tarihi birçok eser, Bursa Ulu Cami’yi Türkiye’nin önemli tarihi yapılarından biri haline getirmektedir.

Şehrin merkezinde yer almakta ve Bursa’nın simgesi sayılmaktadır. Bursa Ulu Cami, aynı zamanda Türk – İslam tarihinin en eski yapılarından biri olarak da önem taşır. Bursa gezinizde her şekilde bu camiye yolunuzun düşeceğine emin olabilirsiniz. Osmanlı kalıntıları ve muhteşem Arapça yazıtlarıyla sizi bambaşka bir dünyaya götürecek Bursa Ulu Cami mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir.

Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Orhangazi zamanında hanların üstü kapatılarak meydana getirilmiştir. 15.yüzyıldan beri şehre hayat veren Bursa Kapalı Çarşı, öncelerde Uzun Çarşı olarak bilinmekteydi.

Osmanlı döneminde birçok ticari alışverişe ev sahipliği yapmış olan bu tarihi çarşı, günümüzde de halka hizmet vermekte ve ticarete can vermektedir. Birçok dükkanın bulunduğu Bursa Kapalı Çarşı güvenle alışveriş yapıp tarih kokusunu içinize çekebileceğiniz nadir yerlerden bir tanesidir.

Avlu kısmında dinlenebilmeniz için bir kafeteryada yer almaktadır. Bursa Kapalı Çarşı’da toplam 130 adet dükkan bulunmaktadır.

Bursa Hayvanat Bahçesi

Bursa Hayvanat Bahçesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 1998 yılında Bursa Belediyesi’nin onarımlarıyla halkın hizmetine açılmıştır. Bursa’nın ilk hayvanat bahçesi olan ve 1955 yılında kurulan Kültür Park Hayvanat Bahçesi’nin zamanla ihtiyacı karşılayamaması ve hayvanların rahatını sağlayamaması nedeniyle böyle bir yenilenmeye gidilmiş ve Avrupa standartlarında bir hayvanat bahçesine dönüştürülmüştür.

Bursa Hayvanat Bahçesi 206.000 metrekarelik bir alana kurulmuştur. İçerisinde ayı, yaban eşeği, yırtıcı kuşlar, kurt, leopar, aslan ve bunun gibi birçok hayvanı bir arada görebileceğiniz Bursa Hayvanat Bahçesi, çocuklar için vazgeçilmez yerlerin başında gelmektedir
.
Uludağ Kayak Merkezi


Uludağ Kayak Merkezi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’de kış turizminin kalbinin attığı en önemli yerlerden biridir. 2543 metre yüksekliğe sahip olup, 1933 yılından beri kış sporlarıyla ülkemizde hizmet vermektedir.

Ekim ayından Nisan ayına kadar karla kaplı olması lüks otelleri ve enfes doğasıyla yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapmakta, kış turizmi denilince akla gelen ilk yer olmaktadır. Ailenizle birlikte rahatlıkla tatil yapabilecek, otantik ambiyansıyla romantik dakikalar yaşayabilecek ve kış sporlarının keyfini çıkarabileceksiniz.
Uludağ’ın meşhur teleferiğine binmeyi sakın unutmayın.

Bursa Botanik Park

Bursa Botanik Park, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 1998 yılında hizmete açılmıştır. Soğanlı Botanik Park olarak da bilinen bu park, binlerce çeşit ağaç ve bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.

Çocuklu ailelerin mutlaka gidip görmesi gereken bir yerdir. Ayrıca Bursa Botanik Park’ta çok uygun fiyatlara bisiklet kiralayarak ailecek bisiklet gezisi yapabilir, mükemmel yeşilliğin ortasında kahvaltı yapma ya da yemek yeme keyfini de yaşayabilirsiniz.

400.000 metrekarelik bu yemyeşil alana Uluslararası Lale Festivali kapsamında her yıl yüz binlerce lale dikilmektedir.

Osmangazi Türbesi

Osmangazi Türbesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osmangazi’nin mezarının bulunduğu yerdir. Şehrin önemli tarihi yapılarından biridir.

Ölmeden önce oğlu Orhan Bey’e vasiyet etmiş ve öldüğünde mezarının bu bölgede bulunmasını istemiştir. Osmangazi öldüğünde Bursa Osmanlılara ait olmadığından naaşı önce Ertuğrul Gazi Türbesi’ne defnedilmiş, sonradan mezarı bu bölgeye taşınarak geç de olsa vasiyeti yerine getirilmiştir.

Türbe 1855 yılında meydana gelen deprem yüzünden yıkılmış ama sonrasında aslına sadık kalınarak tekrar inşa edilmiştir. Türbe sekizgen şeklinde olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Osmangazi Türbesinin ortasında Osmangazi’nin içinde yattığı sanduka bulunmaktadır. Osmangazi Türbesinde toplam 17 adet sanduka bulunmaktadır.

Orhangazi Türbesi

Orhangazi Türbesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. ilk yapıldığı dönemde Osmangazi Türbesiyle aynı çatı altında bulunmuş fakat daha sonra oluşan doğal felaketler yüzünden yıkılmış ve sonrasında da eski hali gibi tekrar inşa edilmiştir.

Osmanlı Devletinin 2. padişahı olan Orhangazi’nin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Bir manastırın üzerine yapıldığı için içerisinde manastırdan kalan mozaiklere ve kalıntılara da rastlanılmaktadır.

İnkaya Çınarı

İnkaya Çınarı, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en eski ve köklü ağaçlarından biridir. 600 yıldır yaşadığı bilinmektedir. Toplam 13 kola sahiptir ve oluşturduğu devasa gölgesi içerisinde çay bahçesi, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarıyla ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Dünya çapında da önemli bir yeri olan bu çınar, ismini eski Osmanlı köylerinden biri olan İnkaya köyünden almaktadır. İnkaya Çınarının boyu 35 metreyi geçmektedir. Şehrin koşuşturmasından ve kalabalığından uzaklaşıp bu tarihi ağacın gövdesinde mutlaka çay içmelisiniz.

Ördekli Kültür Merkezi


Ördekli Kültür Merkezi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde hamam olarak inşa edilmiştir. Klasik Osmanlı Hamamı izlerini taşımaktadır. Birçok önemli padişahın kullanımında olmuş bu tarihi yapının oluşumu 1400’lü yıllara dayanmaktadır.

Günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veren bu yapı; seminer odaları, restoranları ve sergi salonlarıyla ziyaretçilerine güzel dakikalar yaşatmaktadır. Ördekli Kültür Merkezi’nde hem tarihe tanık olabilir hem de etkinliklere katılabilirsiniz.

Muradiye Külliyesi


Muradiye Külliyesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Şehirde Osmanlı tarafından yaptırılan son külliyedir. II. Murat tarafından 1400’lü yıllarda yaptırıldığı bilinmektedir. Külliye içerisine zamanla Kanuni Sultan Süleyman, II. Beyazid gibi ünlü padişahların döneminden kaldığı bilinen şehzade türbeleri de eklenmiştir.

Muradiye Külliyesi içerisinde bulunan türbeler Türk-İslam tarihinin en önemli türbeleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın boğdurarak öldürdüğü oğlu Mustafa’nın türbesi de bu tarihi yapı içerisinde yer almaktadır.

Koza Han

Koza Han, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Tarih kokan cennet Bursa’nın yine gezilmesi gereken en önemli yapılarından biridir. 1491 yılında 2.Beyazid tarafından yaptırılan Koza Han, geçmişten günümüze birçok isim almıştır.

Yapıldığı dönemde ipek böceği kozalarının satıldığı bu tarihi han, yüzyıllardır devam eden bu özelliği sayesinde Bursa’yı ipek ticaretinde önemli bir yere getirmiştir. Han 2 kattan oluşmaktadır. Üst katındaki dükkanlarda ipek ürünler satılmakta, alt kısmında ise yine bir kafeteryası bulunmaktadır. Koza Han’ın kuzey girişinde taşlarla bezenmiş bir taç kapı bulunmaktadır.

Bursa Tophane

Bursa Tophane, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde savaş topları dökümünün bu bölgede yapılmasından dolayı Tophane adını almıştır. Yerli ve yabancı turistlerin sıkça rağbet ettiği bir bölgedir.

Tophane, semtte bulunan Tophane Saat Kulesiyle de anılmaktadır. Tophane Saat Kulesi 1800’lü yıllarda yıkılan bir saatin yerine 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Şehre tepeden bakan ve tarih kokan bu yeri mutlaka ziyaret etmeli ve adım başı karşınıza çıkan tarihi mekanları görmelisiniz.

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. İçerisinde Osmanlı İmparatorluğunun 6 padişahına ait olan bal mumu heykellerini de bulunduran bu yapı, şehrin yıllar içerisinde yaşadığı değişimi de gözler önüne sermektedir.

Bursa Kent Müzesi 1926 yılında inşa edilmiştir. Bina ilk yapıldığı dönemde adliye olarak kullanılmış, sonrasında müzeye dönüştürülmüştür. Bursa Kent Müzesi’nde hem şehrin yıllar içerisindeki gelişimini tarihe göre gözlemleyebilecek hem de bölgenin el sanatları eserlerini görebileceksiniz.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. ilk olarak 1902 yılında Bursa Erkek Lisesi’nde sergilenmeye başlanan tarihi eserlerin bulunduğu, aynı zamanda birçok fosil kalıntılarını da görebileceğiniz sayılı mekanlardan biridir.

Türkiye’nin ilk arkeoloji müzesidir. 3500-4000 metrekarelik bir alana sahiptir. Bursa Arkeoloji Müzesi’nde ayrıca Bizans dönemine ait çok sayıda tarihi eser de sergilenmektedir.

Bursa Atatürk Müzesi

Bursa Atatürk Müzesi, Bursa ili Osmangazi ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin 50. Yılında yani 29 Ekim 1973 yılında hizmete açılmıştır. Yapının tarihi 19. Yüzyıla dayanmaktadır. Atatürk’ün bir Bursa ziyareti sırasında Atatürk’e hediye edilmiş ve ilk etapta köşk olarak kullanılmıştır.

Atatürk bir sonraki Bursa gezisi sırasında binayı belediyeye bağışlamıştır. Bina 3 kattan oluşmaktadır ve içeriğinin tamamında Atatürk’ün şahsına ait, gerçek hayatta kullandığı eşyalar bulunmaktadır.

İznik Gezilecek Yerler

İznik tarih boyunca verimli toprakları, ticaret yollarının birleşim yeri olması ve daha birçok nedenden ötürü türlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış eski bir yerleşim yeridir. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun ilk yıllarında topraklarına katılması nedeniyle Osmanlı tarafından da önem görmüş birçok tarihi yapıyı bünyesinde bulundurmuştur.

Bu hali ile İznik yılın her mevsimi gezilecek açık hava müzesi niteliğinde bir yerdir. Tarihi yapıları dışında muhteşem doğası da İznik’i gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisini çeken bir bölge haline getirmiştir.

Tüm bu özellikleri ile İznik, Bursa gezilecek yerler listenizde bulunması gereken önemli bölgelerden biridir. Dilerseniz birlikte İznik’te gezilecek yerler nereler bunları inceleyelim.

İznik Gölü

İznik Gölü, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’nin 5. büyük gölüdür. İsmini kıyısında bulunduğu İznik ilçesinden almaktadır. Özellikle İstanbulluların yakınlığı nedeniyle sürekli ziyaret ettiği nadide yerlerden biridir.

İznik Gölü, yaklaşık 300 km’lik bir alanı kaplamaktadır ve gölde tatlı su balıkları bulunmaktadır. Burada suyun verdiği dinginlikten yararlanabilir ve dilerseniz kano ile gezintiye çıkabilirsiniz. Şehrin gürültüsünden ve yoğunluğundan sıkıldıysanız kendinizi İznik Gölü’nün huzur veren dinginliğine bırakın. İznik Gölünde gün batımını izlemenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

Bursa Yeşil Cami

Bursa Yeşil Cami, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. İlk dönem Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından biridir. Osmanlı tarafından yapılan tek minareli camiler arasında gelişmiş bir mimariye sahiptir.

Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından Mimar Hacı Mustafa’ya yaptırılmıştır. İsmini caminin minaresinde bulunan çini süslemelerinden almıştır. Eşsiz çini örneklerinin bolca bulunduğu Yeşil Cami İznik’in Yunanlılar tarafından işgali sırasında büyük zarar görmüş ve Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında tekrar onarılarak hizmete açılmıştır.

Yeşil Cami’nin de içinde bulunduğu Yeşil Medrese veya diğer adıyla Sultaniye Medresesi içerisinde günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan bölümde mevcuttur.

Sansarak Kanyonu


Sansarak Kanyonu, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir kanyondur. Kamp yapmak ve gezintiye çıkmak için oldukça ideal bir yerdir. Hafta sonları kampçılarla dolup taşan Sansarak Kanyonu, aynı zamanda sizlere trekking yapma fırsatı da sunuyor.

Türkiye’nin en zorlu trekking parkurlarından biri burada yer almaktadır. Kanyondaki gezinize başlamadan önce Sansarak’ta ki Osmanlılardan kalma köy evlerini ziyaret edebilir ve muhteşem bir
köy kahvaltısı yapabilirsiniz.

Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Bu bölge ismini bir zamanlar orada yaşayan Keramet Dede’den almaktadır. İsminden de anlayacağınız gibi suları oldukça şifalıdır. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle deri ve zührevi hastalıklara iyi gelen bu kaplıca için Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi bölgeye akın etmektedir.

Aynı zamanda Keramet Ilıcası doğal bir sit alanıdır. Kaplıca suyunun derecesi oldukça yüksek olduğu için kış aylarında da rahatlıkla hizmet verebilmektedir.

İstanbul Kapısı

İstanbul Kapısı, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Bölgenin en eski tarihi yerlerinden biridir. Yapımı milattan önce 4. yüzyıla dayanmaktadır. İstanbul Kapısı 3 ayrı bölümden oluşmaktadır.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ama hala ayakta durabilmiş nadir yerlerdendir. Surların üzerinde birçok kabartma resim bulunmaktadır. Yapılan savaşlar, askerlerin savunma şekli ve daha birçok ayrıntı bu kabartmalar ile resmedilmiştir.

İznik Ayasofya Müzesi

İznik Ayasofya Müzesi, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin 1331 yılında İznik’i fethinden öncesine kadar bazilika olarak kullanılmıştır.

Fetihten hemen sonra minare ve mihrap eklenerek cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yapı aynı anda Ayasofya Kilisesi, Ayasofya Müzesi ve Orhan Cami olarak adlandırılmaktadır ve bu nedenle dünyada 3 farklı isimle anılan tek yerdir.

Osmanlı İmparatorluğu tarihinde topraklarına katılan ilk kiliseden çevrilen cami olma unvanına da sahiptir. Hristiyan ve Müslümanların büyük ilgi gösterdiği bu yapı her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

İznik Kalesi

İznik Kalesi, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Milattan önce 258 yılından kalma bir yapıdır. Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir. Kalede İstanbul Kapısı da dahil olmak üzere birkaç kapı bulunmaktadır.















Diğer kapıların isimleri Yenişehir, Lefke ve Göl kapılarıdır. Ayrıca kalede 12 adet tali kapısı vardır. Surların burçlarla desteklenmiş olması İznik Kale’sinin günümüze kadar ayakta kalmasını sağlamıştır.

İznik Müzesi

İznik Müzesi, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 1960 yılında hizmete açılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahı Orhangazi’nin eşi olan Nilüfer Hatun adına yaptırılan yapı, zaman içerisinde birçok amaçla kullanılmış ve en son müze olarak kullanımına karar verilmiştir.

1388 yılında yapıldığı bilinen bu tarihi yer Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşımaktadır. Müzede yakın çevreden kazı sonrasında toplanan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Ayrıca müze bahçesinde Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılardan kalma birçok tarihi parça yer almaktadır.

Nikaia Antik Kenti


Nikaia Antik Kenti, Bursa ili İznik ilçesi içerisinde bulunmaktadır. İlk çağ dönemlerinde kurulmuş ve zaman içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kentin ilk yapıldığı dönemlerde Bithynia Krallığı’na başkentlik yaptığı bilinmektedir.

Sonralarda ise Romalılar için önemli bir merkez olarak kullanılmıştır. Milattan önce 4. yüzyılda yıkılmış daha sonra İskender’in yanındaki bir komutan tarafından tekrar inşa edilmiştir. Kent içerisinde eski bir tiyatro, her topluma ait farklı tarihi kalıntılar ve önemli olayların anlatıldığı taş üzerinde resimler mevcuttur.

Nilüfer Gezilecek Yerler


Nilüfer ilçesi Bursa’nın yeni yapılanan bir bölgesi olduğu için nüfusu hızla artış gösteren ilçesidir. İsmini Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin eşinden almıştır. Sanayi alanında son derece gelişmiş ve hızla artış gösteren bir bölgedir.

Bursa’nın ekonomisine sanayi alanında en çok katkı gösteren ilçelerden biridir. Nilüfer ilçesi içerisinde özellikle doğal yerler olmak üzere birçok gezilecek yeri barındırarak Bursa gezilecek yerler yazımızda bulunmayı hak etmiştir. Yazımızın devamında Nilüfer’de gezilecek yerler nereler olduğunu görebilirsiniz

Gölyazı Köyü

Gölyazı Köyü, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Şehre ince bir köprüyle bağlı, Uluabat Gölü kıyısında bulunan mükemmel bir yarımadadır. Köklü bir tarihe sahip olan Gölyazı, birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır.

Bizanslılardan Rumlara ve Osmanlılara kadar o kadar görmüş geçirmiştir ki o minicik adanın sizde yarattığı etkiye inanamayacaksınız. Rumlardan kalma kilisesi ve şirin evleriyle tam bir balıkçı köyüdür. Bursa gezinize mutlaka ama mutlaka bulunmalıdır.

Misi Köyü


Misi Köyü, bugünkü adıyla Gümüştepe Mahallesi, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. İstanbul’a yakın olması nedeniyle birçok insanın hafta sonu gezilerinin başında gelen Bursa’nın görülmesi gereken tarihi yerlerinden biridir.

Köyü Hristiyanların kurduğu bilinmektedir. Mimari olarak da farklı kültürlerden izler taşımaktadır. Misi Köyü, rengarenk evleri ve köy içinden geçen akarsuyu ile ziyaretçilerine başlı başına bir görsel şölen sunmaktadır.

Uluabat Gölü

Uluabat Gölü, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Gölün içinde bulunan ağaçları ve çevresindeki köyleriyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Göl etrafında bir de kuş cenneti bulunmaktadır. Henüz tam olarak keşfedilmemiş olan bu saklı cennete yolunuz düşerse etrafındaki köylerle birlikte mutlaka gezmelisiniz.

Ağlayan Çınar

Ağlayan Çınar, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Bilinene göre bir aşkın tanığı olmuş ve ayrılık acılarına dayanamayıp bu çınar da boynunu bükmüş, yana eğilmiştir. Adını gövdesinden akan akarsudan almıştır.

Hikayesi oldukça eski bir döneme Türk – Yunan insanının Gölyazı’da birlikte yaşadığı yıllara dayanır. Rivayete göre Türk erkekle Rum bir kızın hüzünle biten aşk hikayelerinden sonra boynunu bükmüş, o tarihten bu yana aşıkların buluşma yeri olmuştur.

Uludağ Milli Parkı


Uludağ Milli Parkı, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 12.762 hektarlık bir alana kurulmuş, 1961 yılında milli park olarak hizmet vermeye başlamıştır. Milli parkın yüzde 70’i ormanlarla kaplıdır. Çok farklı bitkileri bulabileceğiniz bir bitki örtüsüne sahiptir. Kışları kayak merkezi olarak kullanılmakta, yazları ise muhteşem yeşilliğiyle ziyaretçilerine değerli bir gezi fırsatı sunmaktadır.

Ayvaini Mağarası

Ayvaini Mağarası, Bursa ili Nilüfer ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en uzun 6. mağarasıdır. Bu mağara Uluabat Gölü etrafında bulunan Ayva Köyünde yer almaktadır. Mağara 1970 yılında İspanyollar tarafından keşfedilmiştir. Ayvaini Mağarasının içinde çok sayıda gölcük bulunmaktadır. Ayrıca mağaraya ulaşabilmek için sizi doğasıyla büyüleyecek bir yol izlemeniz gerekmektedir.

Mudanya Gezilecek Yerler

Mudanya ilçesi, tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanan oldukça eski bir yerleşim yeridir. Bursa’nın sessiz sakin, stresten uzak bir ilçesidir. Bu yönde arayış içerisinde bulunan gezi severlerin en çok tercih ettiği Mudanya özellikle doğası ve tabiatı ile Bursa gezilecek yerler konusunda önemli bir yere sahiptir. Mudanya’ya gitmek istiyorsanız yazımızın devamında Mudanya gezilecek yerler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Trilye

Trilye, Bursa ili Mudanya ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Rum izlerini ve kültürünü yaşatan bir bölgedir. Eskiden Rumlara ev sahipliği yapmış bir balıkçı kasabasıdır. Tarihi Trilye evleri, taş mektebi, Rumlardan kalma manastırı ve daha birçok tarihi yerleri ile bu şirin kasaba gezinizde sizi oldukça memnun edecektir.

Masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz nadide yerlerden biridir. Ayrıca Trilye’ye yolunuz düştüğünde mutlaka o tazecik balıklarından tatmalısınız.

Eşkel Sahil

Eşkel Sahil, Bursa ili Mudanya ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Mudanya’nın en güzel sahillerinden biridir. Yapılaşmaya izin verilmediğinden doğallığını kaybetmemiştir. Bölgede gayet uygun fiyatlara pansiyon ya da motel bulunabilmektedir. Eşkel Sahili’nin bir diğer özelliği de derinlere gitseniz bile ufacık bir taş bulamayacağınız oldukça güzel bir kuma sahip olmasıdır.

Mudanya Mütareke Evi


Mudanya Mütareke Evi, Bursa ili Mudanya ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşını bitiren Mudanya Mütarekesinin imzalandığı tarihi açıdan önemli bir yere sahip evdir. 19. Yüzyılın sonlarında yapılmıştır. 1937 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.

Müze içerisinde Mütareke dönemine ait birçok belge ve eşya sergilenmekte ayrıca imzanın atıldığı oda ve İsmet Paşa’nın odası yer almaktadır. Mudanya Mütareke Evi 2 kattan oluşmaktadır. Zaman içerisinde belediye tarafından belli aralıklarla aslına sadık olarak restore edilip yenilenmiştir.

Tahir Paşa Konağı


Tahir Paşa Konağı; Bursa ili Mudanya ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Yapım tarihi 1720’li yıllara dayanmaktadır. Konağın üst katında Lale Devrinden kalan eserler sergilenmektedir. Bu eserler birçok tarihçi tarafından nadide eser olarak değerlendirilmektedir.

Konağın diğer odalarında Tahir Paşanın Fransa’dan getirtilmiş veya ülkemizde toplanmış birçok eşyası sergilenmektedir. Tahir Paşa Konağında görülmeye değer duvar süs ve motifleri bulunmaktadır.

Yıldırım Gezilecek Yerler

Yıldırım ilçesi adını Osmanlı İmparatorluğunun dördüncü padişahı olan Yıldırım Bayezid’den almaktadır. Konum olarak Uludağ’ın eteklerine kurulmuş olan bu ilçe Bursa’nın en çok tarihi yapılarını içine barındıran, doğası ile ilgi çeken önemli ilçelerinden birisi olması nedeniyle Bursa gezilecek yerler yazımızda bulunmayı hak etmiş güzel bir ilçedir. Güzel bir gezi geçireceğinizi düşündüğümüz Yıldırım’da gezilecek yerleri birlikte görelim.

Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık, Bursa ili Yıldırım ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Uludağ’ın yamacına saklanmış amacı adeta saklı kalmak olan bir köydür. Rivayete göre Bursa’nın fethi sırasında Osman Gazi’nin buranın Bizanslılardan alınması ile Oğuz boylarından Kızık Boyunu bu köye yerleştirir.

Böylelikle bu köyün adı Cumalıkızık olarak adlandırılır. Cumalıkızık köyü pek kimse tarafından bilinmeyen ancak bir kere gelenlerin her zaman huzur bulmak amacıyla sıkça geldiği el değmemiş bir köydür.

Bugün içerisindeki birçok yapı köyün ilk kuruluş yıllarında yapılan yapılardan oluşmaktadır. Burada yaşayan köy halkı geçen onca zamana rağmen dışarıdan hiç kimseyi içine almamıştır. Bugün dahi Cumalıkızık’tan bir ev almanız neredeyse imkansızdır. Muhteşem doğası, kendine has evleri, dar ve taş yolları ile Cumalıkızık köyü size muhteşem bir gezi yaşatmak için beklemektedir.

Bursa Teleferik


Bursa Teleferik, Bursa ili Yıldırım ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Hat uzunluğu 9 km’dir. Bursa’nın en bilinen turistik merkezlerinden biridir. Şehir her yıl teleferik sayesinde oldukça fazla turist ağırlamaktadır.

Teleferik ücreti döneme göre farklılık göstermektedir. Şehir merkezinden Uludağ’a sadece 20 dakikalık bir süreçte bu modern teleferikle çıkabilirsiniz. Bursa’ya yolunuz düştüğünde şehirle özdeşmiş olan bu heyecan verici gezintiye mutlaka katılmalısınız.

Yeşil Türbe

Yeşil Türbe, Bursa ili Yıldırım ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Fetret Devri ile dağılma safhasına gelen Osmanlı’nın, Çelebi Mehmet ile tekrar şahlanışının ardından kendisi için yaptırmış olduğu türbedir.

Büyüklüğü ile döneminin en büyük, günümüzün ise dünyanın en büyük ikinci anıt mezarı unvanına sahiptir. İçerisindeki muhteşem çinileri ve heybeti ile 6 asırdır göz kamaştıran bu yapının yapımında tek bir çivi bile kullanılmamıştır. Tekniği halen mimarlık fakültelerinde ders olarak okutulmakta, içerisindeki akustiğiyle en ufak çıtırtı bile insanın kulağına hoş gelen oldukça yüksek bir ses tonuna ulaşmaktadır.

Osmanlıyı tekrar ayağa kaldıran, Anadolu’da tekrar birliği sağlayan Çelebi Mehmet, kendisi için yaptırılan bu türbenin bitiminin 40. gününde vefat edip buraya konmuştur. Birçok açıdan döneminin ötesinde olan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü, Bursa ili Yıldırım ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 1442 yılında Irgandalı Ali’nin oğlu Hacı Musihittin tarafından inşa edilmiştir. 1854 yılında yaşanan depremde hasar gören köprü, Kurtuluş Savaşı sırasında da Yunan ordusu tarafından bombalanmış ve harap hale gelmiştir.

2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından yenilenip kullanıma açılan Irgandı Köprüsü halen tüm huzuru ve ihtişamı ile kullanılmaktadır. Dünya’da Irgandı Köprüsü’ne benzer 3 çarşılı köprü daha vardır. Irgandı Köprüsü bu köprüler arasında en eski olandır. Köprü üzerinde minyatür, sedefkarlık, mumculuk, nakkaşlık gibi çeşitli sanat dallarını icra eden sanatçıların dükkanlarının yanı sıra kafeteryalarda bulunmaktadır.

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde belirtildiği üzere Orhangazi Bursa’yı fethettiği sırada Allah uğruna savaşan yiğitlerden biri bu köprü üzerinde bir ses işitir. Gelen ses üzerine hemen kılıcını çekip sesin geldiği yere kılıç vurur. Kılıcını vurduğu yerden gürleyip büyük bir hazine meydana çıkar, yer ırgalanıp sarsılır.

Ardından durumu hemen Orhangazi’ye anlatır. Orhangazi ise çıkan hazineyi kendisine bağışlar. Bu yiğit bütün hazineyi alır evine götürür. Hazinenin onda birini devlete bağışlar. Kalanıyla da bu köprüyü yaptırır.

Emir Sultan Cami

Emir Sultan Cami, Bursa ili Yıldırım ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid’in kızı tarafından eşi Emir Sultan için yaptırılan bir eserdir. Cami, şehrin en önemli dini merkezlerindendir. Turistik anlamda da önemli bir yere sahip olan Emir Sultan Cami, Türkiye genelinde ziyaret edilen dini merkezler arasında 2. sırada yer almaktadır.

Bu tarihi eserin bir diğer özelliği ise şehrin her yerinden görünebiliyor olmasıdır. Camideki süslemelerin her biri oldukça değerlidir. Osmanlı Dönemi mimarisinin tüm özelliklerini barındıran nadide eserlerden biridir.

İnegöl Gezilecek Yerler


İnegöl Bursa’nın sanayi alanında oldukça gelişmiş ve birçok markanın doğmasını sağlamış önemli bir ilçedir. Sanayi ve iş imkanları nedeniyle oldukça fazla talep edilen bu ilçe Bursa ve Türkiye’nin en çok göç alan ilçeleri arasında bulunmaktadır.

İnegöl, yenilenmiş sosyal tesisleri, temiz sokak ve caddeleri ile modern bir kent görünümündedir. Gelişmiş sanayisi, kendine has nam salmış yemekleri, doğal yerleri ile mutlaka gezilmesi gereken İnegöl sakin bir gezi arayanlar için Bursa’nın gezilecek yerleri arasında mutlaka bulunmalıdır.

İnegöl’de gezilecek yerlerin bazıları şunlardır.

Oylat Kaplıcaları

Oylat Kaplıcaları, Bursa ili İnegöl ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Ülkemizden ve dünyanın birçok bölgesinden hastalıklarına şifa bulmak amacıyla burayı ziyaret edenler sayesinde yılın 12 ayı doluluk oranına sahip bir yerdir.

Şifalı sularının yanı sıra bölge olarak yeşili ve iklimi ile adeta sizi yeniden canlandıracak bir ortam sunmaktadır. Kaplıcalar bölgesinde her türlü ihtiyacınıza cevap verebilecek birçok tesis bulunmaktadır. Eklem ağrıları, kireçlenme, kemik hastalıkları ve bir takım iç hastalıklara iyi geldiği bilinen Oylat Kaplıcaları mutlaka değerlendirilmesi gereken bir yerdir.

Oylat Mağarası


Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesi içerisinde bulunmaktadır. 700 metre uzunluğu ile Türkiye’nin ikinci en büyük mağarasıdır. Uzunluğu sebebiyle mağaranın içerisinden Bursa’nın merkezine gidildiğine bile inanılmaktadır.

Mağara içerisinde ne kadar yürürseniz yürüyün hep aynı yerde gidiyormuş hissi veren dokusu, esen hoş rüzgar ve içerisinde yarasa, kelebek gibi bir çok canlı çeşitliliği ile size güzel ve heyecanlı bir gezi imkanı sunmaktadır.

Oylat Şelalesi

Oylat Şelalesi, Bursa ili İnegöl ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Oylat bölgesinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Ulaşabilmek için zorlu bir yolu yaya olarak gitmek gerekse de yol boyunca tanık olacağınız muhteşem doğası, temiz havası ve biraz heyecanlı parkuru sayesinde yorgunluk hissetmeyeceğiniz bir yolculuk olacaktır. Yolun sonunda Oylat Şelalesinin muhteşem manzarası size daha önce yaşamadığınız bir gezi deneyimi sunmaktadır.

Karacabey Gezilecek Yerler


Karacabey Bursa’nın özellikle tarım ve hayvancılık alanında gelişen ve bu alanlarda ekonomisine önemli katkılarda bulunan bir ilçesidir. Karacabey ilçesi adını Fatih Sultan Mehmet’in komutanları arasında bulunan ve yaşamı boyunca bu ilçeye birçok yapı kazandıran, ölümünün ardından bu ilçede bulunan imaret ve camisinin avlusuna defnedilen Dayı Karacabey adlı komutandan almıştır. Bursa’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi özellikle doğal varlıkları nedeniyle Bursa gezilecek yerler hususunda önemli bir yere sahiptir. Karacabey gezilecek yerlerinden bazıları şunlardır.

Karacabey Longozu


Karacabey Longozu, Bursa ili Karacabey ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Kocaçay deltasının batı yakasında büyük bir bölümü kaplamaktadır. İçerisinde dişbudak, kızılağaç ve söğüt ağaçları bulunmaktadır.

Longoz ormanları deniz seviyesinin altında kaldığından yılın büyük bir bölümünde sular altında kalmaktadır. Bu nedenle su basar ormanları olarak da anılmaktadırlar. Dünyada çok nadir, Avrupa’da ise tükenmiş olan bu orman türü, suyun orman içerisindeki hareketliliği nedeniyle canlılar açısından önemli bir beslenme alanıdır. Doğa içinde zevkli bir gezi düşünenler Karacabey Longoz Ormanlarına mutlaka gitmelidirler.

Bursa Dalyan Gölü


Bursa Dalyan Gölü, Bursa ili Karacabey ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Denize oldukça yakın bir konumdadır. Denizle arasında yaklaşık 2 metrelik bir toprak parçası bulunmaktadır. Çevresindeki yeşilliği, denize yakınlığı ve serinletici suyuyla yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistin gezmek için ziyaret ettiği bölgeler arasındadır. Yolunuz bahar mevsiminde Dalyan Gölü’ne düşerse pek çok kuş çeşidi görebilir ve nilüferlerin muhteşem güzelliğinden faydalanabilirsiniz.

Kestel Gezilecek Yerler

Kestel ilçesi bugün Bursa’nın özellikle sanayi ve tarım alanında adını duyuran ilçelerinden biridir. İlçe içerisinde bulunan Saitabat Şelalesi nedeniyle Bursa gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır.

Saitabat Şelalesi

Saitabat Şelalesi,  Bursa ili Kestel ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Uludağ’dan gelen suların oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Konum olarak Uludağ’ın eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin çevresinde çok sayıda piknik alanı ve restoranlar bulunmaktadır. Burada şelalenin serin sularına girebilir ve yeşile doyabilirsiniz. Aynı zamanda Saitabat Şelalesi’nin döküldüğü bölgede doğa sporları sevenler için bir kanyon da bulunmaktadır.

Mustafakemalpaşa Gezilecek Yerler


Mustafakemalpaşa, Bursa’nın özellikle el değmemiş doğasıyla rağbet gören, şehrin stresinden uzaklaşıp huzur bulmak isteyenlerin tercih ettiği önemli bir yerdir. İlçeyle özdeşleşen Kemalpaşa Tatlısını merkezinde yemek isteyen, ister tek, isterse ailesiyle birlikte huzurlu bir gezi isteyenlere kapılarını açmaktadır.

Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi, Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan bu yer size unutulmaz bir görsel şölen sunmaktadır. Yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen şelalenin şiddeti ile çıkan ses sayesinde tüm stresinizden uzaklaşarak doğa ile iç içe olabilirsiniz. Aile ile yapılacak geziler için uygun bir yer olan Suuçtu Şelalesi, etrafındaki piknik alanları ile hoşça vakit geçirmek için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir yerdir.

Tümbüldek Kaplıcaları


Tümbüldek Kaplıcaları, Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Şehre oldukça yakın konumdadır. Bölgedeki hamam kültürünün oldukça eski bir tarihe sahip olduğu bilinmekte ve burada bulunan eski hamam kalıntıları da bu düşünceyi desteklemektedir. Kaplıca suları romatizma başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Aynı zamanda el değmemiş doğasıyla da siz değerli misafirlerine huzurlu bir ortam sunmaktadır. Tirilye gezilecek yerler için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot