İznik gezilecek yerler arasında en önemli yerlerin başında İznik Gölü yer almaktadır. İznik gölü'nü her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İznik Gölü hem Bursa'nın hem de ülkemizin en önemli Gölleri arasında yer almaktadır. İznik gölü konum bakımında da çok önemli bir konuma sahiptir. Marmara bölgesinin ortasında yer alması nedeniyle ulaşımı son derece rahattır. Bu nedenledir ki İznik Gölü gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen göllerin başında yer almaktadır.
İZNİK GÖLÜ HAKKINDA BİLGİ
Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır. Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir.
Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır. İznik Orhangazi ilçeleri sınırlarının içinde doğu- batı yönünde uzanmaktadır. Kuzeyde Samanlı dağlarının Güney yamaçları göle dik olarak iner. Kuzey doğu ve doğuda İznik çevresinde ve Gemlik körfezi ile göl arasında bulunan geniş düzlüklerde tarım yapılmaktadır.
16 kilometre uzunluğunda dar bir boğazla Gemlik körfezine açılan gölün batı ve güney batı yüksekliği 1.350 metreye ulaşan dağlarla çevrilidir. Bazı dereler dışında gölü besleyen en önemli ırmak Samanlı dağlarının güney eteklerinden Üçpınar deresi adıyla doğan, farklı kollar alarak kuzey doğu kıyısından göle dökülen Akarsu deresidir.
Göl fazla sularını körfezle gölü birbirinden ayıran Garsak boğazı aracılığı ile Gemlik körfezine akıtmaktadır. Ayrıca gölün etrafında Türkiye’nin en güzel ve en geniş piknik alanları bulunmaktadır. Bir tarafı çamlık, diğer bir yanı ise tertemiz İznik gölü. Türkiye’nin her tarafından binlerce insanı çeker kendisine. Günü birlik dinlenme alanlarının dışında çadır turizmine de açıktır burası.
Göl çevresi 1950‘li yıllara kadar bataklıktı, ancak yapılan çalışmalar sonrasında buralar düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. Göl çevresinde bol bol çay bahçesi ve restoran bulunuyor. İster piknik yapabilir, isterseniz, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. İznik Gölün taşkınları önlemek için bir sedde inşa edilmiştir. Elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 km, genişliği 12 km, çevresi 95 km’dir.
İZNİK GÖLÜ OLUŞUMU VE ÖZELLİKLERİ
İznik gölü, yer kabuğunun çökmesi sonucu, ortaya çıkan çukurlardan birinin dolmasıyla oluşmuştur. Suları tatlı olan İznik gölü çevresi, doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleri ile çekici bir yöremizdir. Gölde balık ve kerevit avcılığı yapılmaktadır. Göl kıyıları bağ, bahçe ve zeytinliklerle çevrilidir.
Gölün doğu kıyısında 14 ve 17 yüzyıllar arasında önemli bir çinicilik merkezi olan İznik kenti yer almaktadır. Göle adını veren bu kentin ise M.Ö 4. yüzyıl sonlarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Gölün güney kıyısının açığında kıyıya paralel 13. kilometre boyunca uzanan bir çukur bulunuyor. İznik gölünün su toplama alanı, 1.245 km2‘dir.
İZNİK GÖLÜ DERİNLİĞİ
İznik Gölü deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir.
İZNİK GÖLÜ PİKNİK ALANLARI
İznik gölü piknik alanları çok büyük bir alana yayılmış durumda buraya gittiğinizde istedeğiniz alanda piknik yapabilirsiniz. Gölün ister doğu kıyısında ister kuzey kıyısında piknik yapabilirsiniz.
İZNİK GÖLÜ KAMP ALANLARI
İznik gölü çevresinde kamp yapmak için her yıl binlerce kişi gelmektedir. İznik gölü çevresi kamp yapmaya en elverişli alanlarından başında gelir. Buraya geldiğinizde Gölün muhteşem manzarası eşliğinde çadırınızı kurup istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Çevresinde içme suyu mevcuttur.
İZNİK GÜN BATIMI
Mayalar, İnkalar, Mısırlılar gibi bir çok eski medeniyet Ekinoks’u ilahi bulmuş ve tapınakların pencerelerini Ekinoks günlerinde güneş bir camdan girip diğerinden çıkacak şekilde ayarlamış. İznik Gölü’ünde ise doğal bir ekinoks penceresi var: Gölü çevreleyen Katırlı Dağları ve Samanlı Dağları Karsak Boğazı’nda kısa bir mola veriyor ve Ekinoks vakti güneş tam da oradan gölün içine batıyor. Bu tarihlere +/- 7 gün civarında giderseniz sadece minik bir sapma olacaktır.
Yine o destansı gün batımını yakalarsınız. Ancak daha sonra gün batımı boğazdan dağların arkasına doğru kaymaya başlıyor. Ekinoks vakti gidemeyenler üzülmesin, hava açık olduğu sürece burada gün batımı her şekilde legen-dary.
Ekinoksun tam tarihleri 20 Mart ve 22 Eylül. Gitmeden önce mutlaka hava durumuna bakın. Hava çok bulutlu ve kapalıysa o güzel manzaraları göremeyebilirsiniz.
İZNİK GÖLÜ'NDE YAŞAM
İznik gölü çevresinde yaşayan insanlar geçimlerini genelikle tarım, hayvancılık ve zeytincilik ile sağlamaktadırlar. İznik Gölü çevresi çok büyük tarım alanlarına sahiptir.
Yaklaşık 9000 hektar tarım arazisi göl suyuyla sulanmaktadır. Yapımı süren tesislerle bu alanın 6.945 hektar daha artırılması öngörülmüştür.
Bunun yanı sıra, göl kıyısındaki tarım alanlarının sulanması için çiftçiler tarafından pompayla su çekilmektedir. Suları tatlı olan gölde sazan ve yayın balığı ile kerevit yetişir. Turizm bakımından da önem taşıyan İznik Gölü, yüzme, kano ve sörf gibi su sporları için idealdir.
İZNİK GÖLÜ EFSANESİ
İznik Gölü Efsaneleri çok anlatılır. Öteden beri İznik Gölü’nün içinde bir ya da birkaç şehrin bulunduğu da söylene gelir. İşte Hoca Saadettin Efendi’nin ( 1536/37-1599) söyledikleri: “Yılın en kurak aylarında su çekilince ortasında bir takım büyük yapılar meydana çıkar. Bunların Nuh aleyhisselamın oğlu Sam’ın yaptırdığı binaların kalıntısı olduğu söylenir. Sam’ın Tufan’dan sonra İznik‘i kurarak buraya yerleştiği meşhurdur.”
İZNİK GÖLÜ NEREDE?
İznik, Bursa’nın İznik Gölü kenarındaki ilçesi.İznik – Bursa merkez arası 70 kilometre 1 saat 15 dakika,
İznik – Yalova merkez arası 57 kilometre 1 saat,
İznik – İstanbul arası Yenikapı – Yalova feribotuyla 1 saat 15 dakika + 1 saat,
İznik – İstanbul arası Pendik – Yalova feribotuyla 45 dakika + 1 saat
İznik – Yalova merkez arası 57 kilometre 1 saat,
İznik – İstanbul arası Yenikapı – Yalova feribotuyla 1 saat 15 dakika + 1 saat,
İznik – İstanbul arası Pendik – Yalova feribotuyla 45 dakika + 1 saat
NASIL GİDİLİR?
Pendik – Yalova: Araç + Sürücü sabit 39 TL, Her ekstra yolcu 1 TL. Yani 4 kişilik bir aile arabasıyla 42 TL’ye Pendik’ten Yalova’ya geçebiliyor. Anadolu yakasında oturanlar için Osmangazi köprüsünden (65,5 TL) çok daha hesaplı bir alternatif.
Yenikapı – Yalova: Araç + Sürücü 39 TL’den başlıyor. Bu fiyatı yakalamak için bileti erken almakta fayda var. Her ekstra yolcu 10 TL. Avrupa yakasında oturanlar için hem köprü trafiği derdinden kurtaran, hem çok daha hızlı, hem de Osmangazi köprüsüne göre (65,5 TL + 7 TL) çok daha hesaplı bir alternatif. Giderken de kahvaltınızı aradan çıkarabilirsiniz.
Bursa – Yenikapı: (Canı dönüşte iskender patlatmak isteyenlere gelsin) Araç + Sürücü 69 TL’den başlarken, Her ekstra yolcu 15 TL.
İZNİK GÖLÜ KAHVALTI MEKANLARI
İznik’te en güzel kahvaltı göl kıyısında Darka sosyal tesislerinde yapılır. Yalnız burada yeme, içme gibi olaylar için üye veya üye misafiri olmanız gerekiyor. Sosyal tesislerde her pazar, Süleyman usta dillere destan kol böreği yapıyor. Bilen biliyor, müdavimleri kaçırmaz ve börek öğlene kalmaz. Birde sakızlı fırın sütlacı meşhurdur buranın. Son yıllarda meşhur olan İznik köftesinden de bahsetmezsek olmaz.
Meşhur İznik köftesi diye bir şey yoktur. Köfteler lezzetli ve sulu. Ayrıca İznik’te Çamlık restoran, Kırıkçatal, Istakoz restoran, Ören restoran, Balıkçının yeri gibi restoranlar bulunuyor. Hemen hemen hepsinde güveç, ıstakoz ve göl balıkları en revaçta olan su ürünleridir. İznik gezisine gelirseniz eğer, ıstakoz güveci, sazan balığı çorbasını, yayın balığı, şiş yada buğulama ve kerevit salatasının tadına bakmadan dönmeyin. İznik Gölü'nde ne yenir diye merak edenlere ise balık yenir. Keles kocayayla şenlikleri festivali kamp için tıklayın.
İZNİK GÖLÜ KONAKLAMA
İznik gölü çevresinde genellikle kamp yapmak için gelen insanlar konaklama ihtiyacını karşılıyorlar. İznik gölü konaklama için iznik merkez tercih edilmektedir. İznik gölü çevresinde genellikle kamp yapanlar konaklamayı tercih ediyorlar.
İZNİK GÖLÜ GEZİLECEK YERLER
* İznik Müzesi
*Ayasofya Camii
*Yeşil Camii
*İznik Kalesi
*Antik Tiyatro
*Lefke Kapısı
*İsmail Bey Hamamı
*Aziz Tryphonos Kilisesi
*Eşrefoğlu Rumi Türbesi
* Koimesis Kilisesi
*Nikaia Antik Kenti
Aşağıdaki soruların cevabı yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur.
iznik gölü efsanesi*iznik gölü nerede*iznik gölü yol tarifi*iznik gölü su seviyesi
iznik gölü balıkları * iznik gölü kahvaltı mekanları*iznik tarihi yerleri*iznik gölü kamp
iznik gölü nerede*iznik gölü efsanesi*iznik gölü harita*iznik gölü plaj*iznik gölü efsanesi
iznik gölü çevresi kaç km*bursa iznik gölü nasıl gidilir*iznik gölü bursa kaç km
sapanca gölü azami derinlik*iznik gölüne girilir mi *iznik gölü piknik alanı
iznik gölü gezilecek yerler *iznik gölü bursa*bursa iznik gölü*iznik gölü hakkında bilgi
iznik gölü özellikleri*iznik gölü hazine*iznikte ne yenir*iznik tarihi *iznik gölü piknik alanı
bursa gezilecek yerler*iznik gün batımı *iznik gölü resimleri*iznik gölü görsel
iznik gölü fotoğrafları*iznik gölü konaklama
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.