Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

24 Kasım 2018 Cumartesi

İZNİK'TE GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /



İznik'te gezilecek yerler olarak ülkemizin önemli tarihi yapılarını bünyesinde bulunduran bir yerdir. Bu nedenle iznikte gezilecek yerler,  iznik'te tarihi eserler, iznik'te gezilebilecek yerler, iznik'te nerelerde gezilir? iznik'te gezilecek yerler hangileridir? İznik'te gezilecek yerler neresidir? İznik'te gezilecek yerlerin adları gibi birçok soruları sorulmaktadır. Bizde şimdi ülkemizin en güzel yerlerinden biri olan İznik'te gezilecek yerler hangileridir. Teker teker anlatacağız.

İZNİK KALESİ 


“Strabon’a göre, İznik, Makedonya Kralı  Büyük İskender’in  kumandanlarından Antigonius Monophthalmus tarafından M:Ö. 316’da kurulmuştur.  Şehrin “+” şeklindeki planında ve İyon tarzında olması, bunu doğrulamaktadır. Bu çağın geleneklerine göre, kurucusunun Antigonius olması nedeniyle “ANTİGONİA” adını almıştır. , M.Ö. 301’de Hypsos savaşını kazanarak kenti yönetimi altına aldı. Şehri restore edip düzenledikten sonar, o dönemin geleneklerine göre kente, karısının adı olan “NICAIA” adını verdi. “NICAIA” zafer ülkesi anlamına gelir.


Bithynia Kralı Zipoites, M.Ö. 279'da Nicaia'yı ele geçirdi. Nicaia bir süre Bithynia Krallığına başkentlik de yaptı. Adına altın sikkeler basıldı ve bundan böyle tarihte "Altın Şehir" unvanı ile anıldı. Nicaia Bithynia Krallığı İle Roma İmparatorluğu arasında uzun yıllar devam eden savaşlara sahne oldu. Sonuçta, Bithynia ordusu, General Lucullus komutasındaki Roma ordusuna yenildi ve bu güzel göl kentine Nicaea adı verildi” İznik'te gezilecek yerler içinde mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.


İZNİK DİKİLİTAŞ 



İznik'te gezilecek yerler arasında yer alan İznik Dikilitaş, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli tarihi ve turistlik yapılardan biridir. Öyle ki İznik Dikilitaş'ı her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İznik Dikilitaş, tarihi açıdan bakıldığında mükemmel bir yapıttır. İznik Dikilitaş tarih boyunca birçok devletin varlığına şahitlik etmiştir.

İznik Dikilitaş Tarihi 


İznik'te gezilecek yerler içinde bulunan İznik Dikilitaş Beştaş, Nişantaşı ve Dikilitaş adları ile de bilinmektedir.  Üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda  Yunanca kitabeden birinci yüzyılda C.Cassius Philiscus’a ait olduğu belirtilmektedir.  C.Cassius Asclepiodotus adındaki bu kişinin Nikaia'da büyük servet sahibi bir kişidir. MS. 66 yılında Nero tarafından sürgüne gönderilmiş ve servetine el konmuştur.

Fotoğraflarda dikkatlice bakıldığında kitabenin üzerinde “C.Cassius Asclepiodotus’un oğlu 83 yıl yaşadı.” yazmaktadır.  İznik Dikilitaş ağırlık açısından bakıldığında  200 ile 1000 ton arasında değişmektedir. . 1879 yılında New York’a götürülen bir obeliskin uzun yolculuğunun son iki millik mesafesi, eski Mısır’da varsayılan şartların aynen uygulanmasıyla kat edilerek 112 günde tamamlanmıştır. İznik Dikilitaş detaylı bilgi için tıklayın. 


İZNİK AYASOFYA MÜZESİ 


İznik'te gezilecek yerler arasında bir diğer önemli tarihi yerlerden biri de İznik Ayasofya müzesidir. Müze;  ülkemizin ve hristan ülkelerin en önemli dini merkezlerinden biridir. İznik Ayasofya müzesini;  her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. İznik Ayasofya müzesinin bu kadar ziyaretçi ağırlamasının en önemli nedenlerinden biri de çok eski tarihi yapıların kalıntılarını bünyesinde barındırmasıdır. İznik Ayasofya hem hristanlar için hem de müslümanlar için önemli dini merkezlerinden biridir.

İznik Ayasofya müzesi tarihi


Kaç yılında inşa edildiği net olarak belli olmayan Ayasofya Kilisesi, Osmanlı’nın fetihlerden sonra kiliseleri camiye çevirme geleneği nedeniyle, İznik fethedilince Orhan Gazi tarafından camiye çevrilmiş ve Orhan Camii adını almış. İlerleyen dönemlerde, dini açıdan çeşitli eklemeler yapılarak İzniklilerin ibadetlerini yaptığı bir yer olarak kullanılmış uzun süre. Ayasofya’nın bu hale gelmesinde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde birçok esere imzasını atan Mimar Sinan‘ın da etkisi var.


---------------------

İZNİK MÜZESİ ( NİLÜFER HATUN İMARETİ )


İznik'te gezilecek  yerler arasında İznik müzesi;  ülkemizin en önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Öyle ki İznik müzesini yer yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. İznik müzesi  çok eski tarihli yapıların kalıntıları sergilenmekte olup , bunlar içinde Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluğuna ait kalıntılardır.

1960 yılında ziyarete açılan İznik Müzesi, Sultan I. Murat tarafından 1388’de annesi Nilüfer Hatun adına inşa ettirilen İmarethane içerisinde yer alıyor. İznik müzesi cumhuriyet döneminde bazı ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmış olup, daha sonra İznik'te yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda çıkarılan tarihi yapıların buraya toplanmasıyla müze haline almıştır. İznik'te gezilecek yerler arasında mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir.

İZNİK YEŞİL CAMİ 


İznik Yeşil Camii. İznik'in doğusunda, Lefke Kapısı yakınında bulunan Yeşil Camiyi Çandarlı Hayrettin Paşa adına Mimar Hacı Musa 1378–1391 yılları arasında yaptırmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlanmış, Onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa 1391–1392 yıllarında tamamlamıştır.

İznik Yeşil Camii. İznik'in doğusunda, Lefke Kapısı yakınında bulunan Yeşil Camiyi Çandarlı Hayrettin Paşa adına Mimar Hacı Musa 1378–1391 yılları arasında yaptırmıştır. Caminin yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından başlanmış, Onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa 1391–1392 yıllarında tamamlamıştır.

Camide bulunan iki yazıt, bu durumu kanıtlamaktadır. Ana giriş kapısı üzerinde bulunan 0.57 X 0.51 metre boyutlarındaki birinci yazıtta, Sultan I. Murad 1362-1389 döneminde Ali bin Halil’in izniyle 1378-79 tarihinde inşa ve imar edildiği belirtilmektedir. Son cemaat yeri revakı eksenindeki kapı lentosu üzerinde bulunan 0.57 X 2.87 metre olan ikinci yazıtta ise, yapımına Vezirlerin Meliki Hayrettin Paşa’nın buyruğu ile başlandığı ve 1391-1392 tarihinde tamamlandığı ve mimarının Musa oğlu Hacı olduğu kayıtlıdır. İznik'te gezilecek yerler arasında önemli bir tarihi yapıdır.

İZNİK GÖLÜ GEZİLECEK YERLER 



Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır.  Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metre olup,  en derin yeri 64 metredir.

Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır.   İznik Orhangazi ilçeleri sınırlarının içinde doğu- batı yönünde uzanmaktadır. Kuzeyde Samanlı dağlarının Güney yamaçları göle dik olarak iner. Kuzey doğu ve doğuda İznik çevresinde ve Gemlik körfezi ile göl arasında bulunan geniş düzlüklerde tarım yapılmaktadır.  İznik'te gezilecek yerler arsında önemli bir yerdir.


İZNİK SANSARAK KANYONU 


İznik'te gezilecek yerler içinde önemli bir doğa olan İznik Sansarak kanyonu iznik'te gezilecek yerler arasında çok önemli bir yere sahiptir. İznik sansarak kanyonu'nu her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. İznik sansarak kanyonu muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği önemli alanların başında yer almaktadır.
İznik Sansarak Kanyonu, Bursa'ya bağlı bir ilçe olan İznik'te yer almaktadır.

 Çevre halkın dinlendiği, piknik ve kamp yaptığı mukemmel doğa yerlerden biridir. İznik Sansarak Kanyonu'nu gezmeye karar verdiğiniz sıra kesinlikle İznik sansarak kanyonu  hakkında bilgi almanız gerekiyor.

Çünkü İznik Sansarak kanyonu hakkında bilgi alamadan giden vatandaşların daha sonra mağdur olduğu pek çok görülmüştür.  İznik sansarak kanyonuna varmak için öncelikle 4 saatlik bir dere yürüyüşü yaptından sonra ulaşılmaktadır.


İznik sansarak kanyonuna ulaştıktan sonra, muhteşem bir manzaraya şahit olacaksınız. İstanbul’a üç saat uzaklığındaki Sansarak Kanyonu, el değmemiş tabiatı eşşiz bir tabiattır.  Bu nedenle de İstanbul ve istanbul çevre illerden çok ziyaretçi ağırlamaktadır. Sizde iş stresinden bunaldıysanız, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak istiyorsanız ailenizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla Sansarak Kanyonun’da keyifli vakitler geçirebilirsiniz. İznik'te gezilecek yerler arasında mutlaka listelere eklenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot