Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

24 Kasım 2018 Cumartesi

İZNİK DİKİLİTAŞ / FOTOĞRAFLI /




İznik Dikilitaş, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli tarihi ve turistlik yapılardan biridir. Öyle ki İznik Dikilitaş'ı her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İznik Dikilitaş, tarihi açıdan bakıldığında mükemmel bir yapıttır. İznik Dikilitaş tarih boyunca birçok devletin varlığına şahitlik etmiştir.

İznik Dikilitaş Hakkında Kısa Bilgi 


İznik Dikilitaş Beştaş, Nişantaşı ve Dikilitaş adları ile de bilinmektedir.  Üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda  Yunanca kitabeden birinci yüzyılda C.Cassius Philiscus’a ait olduğu belirtilmektedir.  C.Cassius Asclepiodotus adındaki bu kişinin Nikaia'da büyük servet sahibi bir kişidir.

İznik Dikilitaş Tarihi 


 MS. 66 yılında Nero tarafından sürgüne gönderilmiş ve servetine el konmuştur. Ancak, Galba tarafından affedilerek tekrar memleketine dönmüştür. Bu şahıs Vespasiasnus ve Titus devrinde kent kapılarını yaptıran ve aynı zamanda İmparatorun kültür başrahibi olan G.Cassius Chrestus'un ya babası yada kardeşi olduğu düşünülmektedir.

İznik Dikilitaş Özellikleri 


İznik Dikilitaşın  özelliklerine değinecek olursak, Kare kaide üzerine üst üste konulmuş beş taştan oluşan bir prizmayı andırıyor. Günümüze ulaşamayan altıncı taş ise çift başlı kartal armasıymış. Fotoğraflarda dikkatlice bakıldığında kitabenin üzerinde “C.Cassius Asclepiodotus’un oğlu 83 yıl yaşadı.” yazmaktadır.

İznik Dikilitaş Ağırlığı


 İznik Dikilitaş ağırlık açısından bakıldığında  200 ile 1000 ton arasında değişmektedir. . 1879 yılında New York’a götürülen bir obeliskin uzun yolculuğunun son iki millik mesafesi, eski Mısır’da varsayılan şartların aynen uygulanmasıyla kat edilerek 112 günde tamamlanmıştır.

İznik Dikilitaş 


 Dikilitaşlar tarih içerisinde savaş ganimeti ve zafer nişanesi olmuşlardır. Bugün dahi akıl erdirilmesi güç olmasına rağmen, ülkeler hatta kıtalar arası taşınmıştır. İstanbul’da bulunan Dikilitaş da bunlardan biridir.

Anıtın tepesindeki altıncı taşın üzerinde bir kartal veya mitlerin zafer tanrıçası Nike’nin heykeli olduğu sanılmaktadır. Anıtın bir yönünde ise Philiscus’un heykeli olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır. İznik Dikilitaş, iznikte gezilecek tarihi yerler arasında son derece önemli bir tarihi yapıdır. Bu nedenle yolunuz iznik'e düşerse mutlaka İznik Dikilitaş'ı da görmenizi tavsiye ederim. İznik Sansarak kanyonu için tıklayın.

İznik Dikilitaş Nerede? Nasıl gidilir? Yol Tarifi Ulaşım


İznik dikilitaş iznik merkezde yer almaktadır. İznik terminaline ulaştığınız zaman, terminalden iznik merkeze giden dolmuşlara bindiğinizde direk iznik dikilitaş'ın önünde inebilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz eğer; İznik merkez sınırına ulaştığınız zaman tabelalar sizi iznik dikilitaş'a götürecektir.




     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot