İznik Ayasofya Müzesi Hakkında Bilgi
İznik Ayasofya müzesi; ülkemizin ve hristan ülkelerin en önemli dini merkezlerinden biridir. İznik Ayasofya müzesini; her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. İznik Ayasofya müzesinin bu kadar ziyaretçi ağırlamasının en önemli nedenlerinden biri de çok eski tarihi yapıların kalıntılarını bünyesinde barındırmasıdır. İznik Ayasofya hem hristanlar için hem de müslümanlar için önemli dini merkezlerinden biridir.
İznik Ayasofya müzesi tarihi
Kaç yılında inşa edildiği net olarak belli olmayan Ayasofya Kilisesi, Osmanlı’nın fetihlerden sonra kiliseleri camiye çevirme geleneği nedeniyle, İznik fethedilince Orhan Gazi tarafından camiye çevrilmiş ve Orhan Camii adını almış. İlerleyen dönemlerde, dini açıdan çeşitli eklemeler yapılarak İzniklilerin ibadetlerini yaptığı bir yer olarak kullanılmış uzun süre. Ayasofya’nın bu hale gelmesinde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde birçok esere imzasını atan Mimar Sinan‘ın da etkisi var.
İznik Ayasofya müzesi /camii
Bu noktada Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında bu yapıda toplanmıştır. Sonrasında şehrin Osmanlı hakimiyetine girmesi ile 1331'den sonra Orhan Gazi Ayasofya Kilisesi'ni camiye dönüştürmüştür. Kanuni Sultan Süleyman döneminde de, Mimar Sinan camiye çevrilen bu yapıya bir mihrap ilave edip yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuştur. Yapı daha sonraları müze çevrilmiştir.
İznik Ayasofya müzesi / camii ibadete açıldı
İznik Ayasofya Müzesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır. İznik şehir merkezinde yer alan bu tarihi yapı Osmanlı'nın şehri fethiyle camiye dönüştürülen bir kiliselerden biridir. Bir dönem müze olarak kullanılmış tarihi cami, 6 Kasım 2011 tarihinde, yaklaşık 90 yıl aradan sonra bayram namazının kılınmasıyla ibadete açılmıştı.
İznik Ayasoya Müzesindeki Tarihi Eserler
İznik Ayasofya Müzesi’nde iki binden fazla arkeolojik eser, 300 civarında sikke, 500 kadar İznik çinisi ve seramiği ve 150 etnografik eser sergileniyor. Bu eserlerin yüzde 98’i bilimsel kazılarda ele geçirilmiş.
Hıristiyan dünyasının kutsal mekanlarından biri kabul edilen Ayasofya Kilisesi, 2011 yılında, 90 yıllık bir aradan sonra yeniden cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.
İznik Ayasofya Müzesi’nde sergilenen eserler, İznik ve çevresindeki kazı çalışmalarından çıkarılmış ve toplanmış arkeolojik ve etnografik eserlerdir. Özellikle 15-17. yüzyıllarda İznik’te üretilen çiniler ve 11-12. yüzyıllarda yine burada üretilen keramikler dikkat çekiyor. Ayrıca müzede çeşitli sikkeler ve yörenin yakın geçmişteki kültürel ve sosyal yapısını yansıtan örnekler de sergileniyor. İznik tarihi eserler için tıklayın.
İznik Ayasofya müzesi nerede ve nasıl gidilir?
İznik Ayasofya, İznik’i çevreleyen surların ve eski İznik şehrine girişin sağlandığı kapıların merkezinde yer alan tarihi bir yapı. İznik’te Atatürk Caddesi üzerinde, caddenin Göl Sokağı ile kesiştiği kavşağın köşesinde yer alıyor.
İznik Ayasofya müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?
iznik Ayasofya Müzesi, Ayasofya Kilisesi ya da Orhan Camii, artık ne derseniz… Buraya giriş ücretsiz. Aktif olarak ibadet yeri olarak kullanıldığından günün her saati giriş yapılabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.