Nilüfer Hatun İmareti; ülkemizin en önemli tarihi müzeleri arasında yer almaktadır. Nilüfer Hatun İmareti; yılın her ayında binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Nilüfer Hatun İmareti; çok eski tarihli yapıların kalıntıları sergilenmekte olup , bunlar içinde Bizans, Roma ve Osmanlı imparatorluğuna ait kalıntılardır. Nilüfer Hatun İmareti müzesini çok ziyaretçi ağırlamasının en büyük nedenlerinden biri bu üç büyük İmparatorluğa ait tarihi eserlerin burada sergilenmiş olmasından kaynaklanıyor.
NİLÜFER HATUN İMARETİ HAKKINDA BİLGİ
1960 yılında ziyarete açılan İznik Müzesi, Sultan I. Murat tarafından 1388’de annesi Nilüfer Hatun adına inşa ettirilen İmarethane içerisinde yer alıyor. İznik müzesi olarak anılan Nilüfer Hatun İmareti; bazı araştırmacılar, yoksullara yiyecek dağıtılan yer anlamına gelen “imaret” sözcüğünden hareketle yapının bir aşhane olduğunu ifade ediyorlar.
Diğerleri, imaret sözcüğünün bu anlamını daha sonraki dönemlerde kazandığını; başlangıçta hayır için yapılan her türlü yapıya imaret dendiğini; bu nedenle Anadolu’da çok sayıda örneği görülen ve imaret denilen bu tür yapıların gezici dervişlerin barınması için inşa edildiklerini kabul ederler.
NİLÜFER HATUN İMARETİ ÖZELLİKLERİ
Nilüfer Hatun İmareti; kübbesi kırık üçgen geçişli kubbeyle örtülüdür. Dikdörtgen planlı son cemaat yeri, iki yan kanatların yarı genişliklerine değin açık bırakılmıştır. Yapı bütünüyle kesme taş ve tuğla örme tekniğinin çeşitli kullanımlarıyla ve büyük bir özenle inşa edilmiştir.
Tabhaneli, zaviyeli, ya da çok işlevli camiler olarak adlandırılan ve 8–9 / 14 -15. yüzyıllarda, Anadolu’da çok fazla örneği görülen yapı tipinde inşa edilmiştir.
Yapı doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen alan içine art arda yerleştirilmiş dağılım ve ibadet mekânı ile dağılım mekânının kuzey ve güneyindeki birer oda ve doğu cephesi önünde uzanan son cemaat yerinden oluşur. Doğu cephesi 40,5 m, son cemaat yeri 25,35 m. genişliğinde olup son cemaat yeri dâhil derinlemesine uzunluğu 33,60 m.dir.
Osmanlı Dönemi sonuna kadar (1923) basılmış örnekleri, etnografik seksiyonda ise yörenin yakın geçmişteki örf adetlerini, kültürel ve sosyal yapısını yansıtan örnekler yer almaktadır. İznik arkeoloji müzesi olarak da bilinen Nilüfer Hatun İmareti; ziyaret saatleri, giriş ücretleri, telefon ve adresleri gibi bilgiler aşağıda belirtilmektedir. İznik gezilecek yerler arasında Nilüfer Hatun İmareti mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli tarihi yerlerden biridir.
Nilüfer Hatun İmareti Nerede? Nasıl Gidilir? Yol Tarifi Ulaşım
Nilüfer Hatun İmareti'ne ulaşım sağlamak son derece rahattır. Zaten Nilüfer Hatun İmareti iznik merkezde yer almaktadır. İznik dışında gelenler iznik terminalde indiğinde iznik merkez dolmuşlarına bindiğinde direk müzesinin önünde inecektir. Kendi aracıyla gelmek isteyenler ise iznik merkez tabelaları takip ettiğinde direk Nilüfer Hatun İmareti önünde görebilecektir.
NİLÜFER HATUN İMARETİ ZİYARET SAATLERİ
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 08:0015 Nisan / 2 Ekim
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 17:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:003 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00
Tatil Günü:
YOK
İznik müzesi giriş ücreti
Giriş Ücreti: KAPALI
Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres : Müze Caddesi, İznik
Tel : +90 (224) 220 99 26 - 220 70 19
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.