Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

8 Kasım 2018 Perşembe

BURSA YEŞİL CAMİ / FOTOĞRAFLI /



BURSA YEŞİL CAMİ TARİHİ 


Bursa da gezilecek yerler arasında önemli dini mekanlardan biri de Bursa Yeşil Cami'dir. Bursa yeşil cami; muhteşem tarihi dokusu ve mimari özellikleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa yeşil cami Bursa'nın sembol yapılarından biridir. Şehrin hemen her yerinde görülebilen bir konumdadır. Bursa yeşil cami tarihine değinecek olursa tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Bursa yeşil cami ilk olarak; 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, hamam ve türbeden oluşan külliyenin Sultaniye Medresesi, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.  Bursa yeşil cami içerisinde Sultan Mehmed Çelebi, oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’a ait sekiz sanduka bulunmaktadır.

 Yeşil Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Yapıda, bazı Bizans döneminden kalma yapı malzemesi de kullanılmıştır. Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında Bursa Yeşil Cami mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.

BURSA YEŞİL CAMİ ÖZELLİKLERİ 


Bursa Yeşil cami'ye dışarıdan bakıldığında tek katlı gibi görünüyor. Ancak yeşil caminin içerisine girdiğinizde beşik tonuzlu mezar odası ve üzerinde yer alan sandukaların bulunduğu salonla beraber iki katlı olduğunu görebilirsiniz.

Yeşil Cami’nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının güzel bir ürünüdür. Bursa yeşil cami Kapı kemerinde,  yeşil taş ve mermer kullanılmıştır. Taş kapının sağında ve solunda ikişer pencere, bunların arasında da birer dış mihrap vardır. Bunlarda da çok ince taş işçiliği görülür.

  Bursa yeşil cami ''Ters'' T  olarak yapılmıştır.  Yeşil Caminin tüm süslemeleri  Nakkaş Ali tarafından yaptırılmıştır.  Bursa yeşil caminin en güzel yeri  on metreden yüksek olan mihrabıdır. Çeşitli geometrik motişerle çiçeklerin yer aldığı mihrap, caminin en güzel yerlerden biridir.

  Sekizgen bir prizma bedene sahip olan türbe; tüm cephelerin açılımı olarak incelendiğinde; kasnak, beden ve kubbe duvarları olmak üzere üç kütlesel mimari unsurdan oluşmaktadır. Bursa  Yeşil Camii; Osmanlı mimarisinin tüm duvarları çini ile kaplı olan tek türbesidir. Bursa yeşil cami'nin kemerle pencere lentosu arasında kalan bölümde ise ayet ve hadisler yer almaktadır.

Araştırmacı Gezgin Charles Texier, bu yapıyı itirazsız Bursa’nın belki de Osmanlı saltanatının en mükemmel eseri olduğunu ifade eder. Tarihçi Hammer, eskiden caminin minaresi ile kubbelerinin de çinilerle döşeli olduğunu yazar. Evliya Çelebi de, bu camiye yeşil adının verilmesine gerekçe olarak yeşil renkli çinilerle örtülmüş olan minareleri ve kubbeleri göstermektedir.

Bursa’daki “Sultan Han” ve “Fidan Han” adlı hanlar, Yeşil Camii’nin inşasından sonra Çelebi Mehmet’in isteği ile Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii’ye gelir sağlamak için inşa edilmiştir.

Bursa Yeşil Camii ve Külliyesi Bölümleri


Yeşil Camii: Osmanlı’nın eski dönem mimari eserlerinden biri olan Yeşil Camii; zamanında hükümet konağı olarak da kullanılan iki kubbesi bulunan ve iki kattan oluşan muazzam bir yapıdır. Caminin ana kapısında mükemmel güzellikte oyma süslemeler bulunmaktadır. Bizans başlıklı iki sütunun arasından geçilerek varılan ibadet alanının her iki yanında simetrik odalar yer almaktadır.

 Ayrıca ibadet mekânın yanındaki simetrik odaların sancaklardan gelenlerin meselelerinin görüşüldüğü yerler olarak yapıldığı, doğudaki odanın Anadolu Beylerbeyliği’nden gelenler, batıda ki odanın ise Rumeli Beylerbeyliği’nden gelenler için kullanıldığı sonralarda ise bu odaların mahkeme salonu olarak kullanıldığı bilinir.

 Girişin iki yanındaki merdivenlerle çıkılan üst katta; hünkar mahfili ve saray daireleri yer almaktadır. Caminin minareleri; biri kuzeybatı, diğeri güneybatı köşesinde olmak üzere iki tanedir. Günümüzdeki minareler 1855 yılındaki depremden sonra yapılmış olup önceki minarelerin camiye adını veren yeşil çinilerle kaplı olduğu tahmin edilmektedir.

Bursa Yeşil Camii; mimari özelliklerinin yanında devrin ileri sanat anlayışını yansıtan çiniler, hat eserleri, mermer ve ahşap işçilikleriyle göz kamaştırmaktadır.
Büyük bir kemer ve kilit taşı ile birleştirilen her iki kubbenin çapı 13metre, yerden yüksekliği ise 25metredir.

Yeşil Camii İç Görünümü, Bursa


Medrese ve Hamam: Yeşil Camii’nin yaklaşık yüz metre ilerisinde bulunan Sultaniye Medresesi’nin duvar örgüsünde tuğla ve kesme taş kullanılmıştır. Dikdörtgen bir avlunun üç yönden kubbeli revaklarla çevrili olduğu medresenin diğer yönünde büyük bir kubbeli dershane, iki yanında öğrenci odaları yer alır.

 Avlunun ortasında da mermerden yapılma fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmed döneminde yapıldığı tahmin edilen külliyenin hamamından ise günümüze hiçbir kalıntı ulaşmamıştır. Girişin iki yanındaki dar merdivenlerle üst kata çıkıldığında caminin şadırvan avlusu üzerinde, mermer balkonlu olarak içeriye hâkim bir biçimde yerleştirilen hünkâr mahfeli bulunur.

Osmanlı mimarisinde hünkâr mahfeli ilk defa Yeşil Camii de ortaya çıktığı ve duvarların 3 metre yüksekliğine kadar altı köşeli yeşil, açık ve koyu mavi arasında değişen çinilerle kaplandığı, çinilerin üzerlerinde ise onları yapan Mecnun Mehmet’in imzası bulunmaktadır. Kaplıkaya cazibe merkezi gezilecek yerler için tıklayın. 

Aşağıdaki soruların cevabı yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur. 

bursa yeşil cami planı
bursa yeşil cami fotoğrafları
bursa yeşil cami içi
bursa yeşil cami nerede
yeşil cami bursa hikayesi
bursa yeşil cami çinileri
bursa yeşil cami mihrabı
bursa yeşil cami tarihi
bursa yeşil cami kim tarafından yapılmıştır.
bursa yeşil cami özellikleri
bursa yeşil cami  mimarisi
yeşil cami bursa
bursa yeşil türbe özelilkleri
bursa yeşil türbe gezilecek yerler
Yeşil türbe bursa
Bursa yeşil cami mimari özellikleri
Bursa yeşil cami görsel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot