Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

29 Kasım 2018 Perşembe

BURSA OSMANLI EVİ MÜZESİ / FOTOĞRAFLI /



Bursa Osmanlı Müzesi hakkında bilgiler 


Bursa da gezilecek yerler arasında müzeler, önemli bir yere sahiptir. Bursa Osmanlı Evi Müzesi, Bursa da tarihin en eski dönemlerini sergileyen harika bir müzedir. Bursa Osmanlı Evi Müzesini, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Bursa Osmanlı Evi Müzesi;  Osmanlı dönemine ait ahşap evin, zamanında 2.Murat’a ait bir köşk olduğu tahmin edilmektedir. Bu sebeple 2. Murat’ın oğlu olan İstanbul’u fatihi, Fatih Sultan Mehmet’in bu evde doğduğu bilinmektedir.

Bursa’nın halen sağlam olan en eski ve en güzel evi olarak kabul edilen Bursa Osmanlı evi müzesi ve süslemeleri açısından 17. yüzyıl dönemini yansıtmaktadır. Buradaki eserlerin tamamı özgün eserlerden oluşmaktadır. Ve tarihi derinliklerine ışık tutmaktadır.

Bursa  Osmanlı Evi Müzesi; ilk yapıldığında  tamamen kapalı olan zemin ve birinci katlardaki odaların pencereleri dış sofayla bağlantılıdır. Ancak, sonradan birinci katta Muradiye külliyesine bakan doğu cephesinde dört adet pencere açılmıştır.

Konutun ikinci katında ise göz seviyesinde dokuz, bunların üstünde beş adet pencere bulunmaktadır. Zemin ve birinci kat duvarlarında taş kullanılmış, ikinci katın duvarları ise ahşap dikmeler arasında merdiven motifi şeklinde tuğlalarla örülmüştür.

Fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere süsleme sanatının en yoğun kullanıldığı yerlerden birisi olan bu müze aslında daha çok ev gibi dizayn edildiği için, o dönemden kalma koltuklar, halılar gibi eşyalar bulunmakta ve tamamıyla korunmaktadır.

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Katları ve özellikleri 


Bursa Osmanlı Evi Müzesi; bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşmaktadır. Müzenin bodrum katından zemin katına çıkarken,  iki yanına da birer yatak odası bulunmaktadır. Müzenin birinci katında ise konuk salonu, yemek ve harem odaları yer alır.

Osmanlı Evi Müzesi’nin en renkli bölümü ise harem odasıdır. Harem odası, dışarıya açılan toplam 14 pencere ile aydınlanmakta olup odada dönemin el işlemeleri, sedef kakmalı ahşap ev malzemeleri ve porselen eşyalar yer almaktadır. Baş oda diye adlandırılan bir başka odada ise; çiçek motifleriyle süslenmiş güzel bir ahşap dolap ve geometrik dekorlu ahşap tavan, müzeye gelen ziyaretçileri büyülemektedir.

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Nerede? Nasıl gidilir? Yol Tarifi Ulaşım


Bursa Osmanlı Evi Müzesi; Bursa’nın Muradiye semtinde, 2.Murat Külliyesi’nin karşısında yer almaktadır. Bursa Osmanlı Evi Müzesi; Bursa'nın Eski Stadı olan Atatürk Stadyumun üst tarafında bulunmaktadır. Müzeye toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlamak mümkündür. Bursa heykel merkezden, Bursa Osmanlı Evi Müzesine giden dolmuş ve otobüslere binebilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz eğer, Bursa tophaneden Muradiye külliyesini tabelalerını takip edip, müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bursa da yapılacak şeyler için tıklayın. 

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Ziyaret Bilgileri 


Adres: Muradiye Mh. 16050 Bursa Türkiye
Ziyaret Gün ve Saatleri: Müze pazartesi günleri hariç, haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Müzenin ziyaret saatleri ise 08.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasındadır.

 Bursa Osmanlı Evi Müzesi Restorasyon Çalışmaları 


Bina, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış, 1958’de ilk teşhir düzenlemesi yapılarak, müze olarak ziyarete açılmıştır. 1973 yılında ikinci restorasyon ve teşhir düzenlemesi yapılmış, ancak 1992’de ziyarete kapatılmıştır. 2005’te üçüncü
düzenlemeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ziyarete açılmıştır.

Yukarıda yazımın içinde aşağıdaki soruların cevabı mevcuttur. 

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Giriş Ücretleri
Bursa Osmanlı Evi Müzesi  Hakkında Bilgi
Bursa Osmanlı Evi Müzesi  Nerede?
Bursa Osmanlı Evi Müzesi  İletişim yol tarifi ulaşım
Bursa Osmanlı Evi Müzesi Eserleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot