Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında önemli bir tarihi yapı olan Bursa kalesi mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir yerdir. Bursa Kalesini (Saltanat Kapısı) her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.
Bursa'nın gezilecek yerleri arasında merkezi bir yerde olup, ulaşımı çok rahattır. Bursa'ya yolu düşen gezginlerin en çok gezmeyi istedikleri yerin başında Bursa Kalesi gelmektedir. Bursa Kalesini, Bursa da gezilecek yerler arasındaki listenize ekleyebilirsiniz.
Hatta ilk önce Bursa Kalesini ziyaret edip, daha sonra Bursa'daki diğer tarihi yapıları gezmelisiniz. Çünkü Bursa Kalesi merkezi bir yerdedir. Ayrıca Bursa Kalesi Surlarla çevrili olup, içinde kafeler, restaurantlar, çay ocakları gibi güzel yerler barındırmaktadır.
BURSA KALESİ (SALTANAT KAPISI) Hakkında kısa bilgi
BURSA KALESİ TARİHİ
Bursa Kalesi (Saltanat kapısı) Hisar Kapı olarak bilinmekle birlikte; Milattan önce 7. yüzyıl’da Bursa’ya gelen ve 327 yılında bağımsızlıklarını ilan eden, Bithynialıların; Bursa Kalesini milattan önce 2. Yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülmektedir.
Tarihte eşi çok az görülen Bursa Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Bursa kalesi, Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde kale, çeşitli onarımlardan geçirilmiştir.
Orhan Gazi ise 1326 yılında Bursayı Osmanlı topraklarına kattıktan sonra kaleyi üç köşeli burçlarla desteklemiştir. Evliya Çelebinin sözünü ettiği gibi: “Uzun süre Rumların elinde kalmış olan kale, Konya Selçukluları yedi kez, 7-8'er ay kuşattıkları halde alamamışlardı.
Burayı uzun süre kuşatma altın tutup, teslim olmalarını sağlamaya çalışmışlardır. Çünkü Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı) yüksek bir yerde ve kente egemen bir şekilde yapılmıştır.
BURSA KALESİNİN ÖZELLİKLERİ
Doğal bir kayanın üzerinde kurulan Bursa surları, çok korunmalı bir surdur. Surların altında bulunan uzun bir mağara, kalenin korunmasında önemli etkisi olmaktadır. Bu tünelin uzunluğu 79 metre, genişliği 5,5 metre ve Yüksekliği 4 metredir.
Evliya Çelebi'ye göre bu surların çevresi on bin adım olup, 67 kulesi ile beş kapısı vardır. Kalenin; Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı olmak üzere beş adet kapısı bulunmaktadır.
Bursa Kalesinin içerisinde Roma dönemine ait sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, adak ve mezar steli, heykel kaideleri yer almaktadır. Kalenin yapımında ise blok ve moloz taşlar kullanılmıştır.Bursa kalesinin dikkat çeken bölümleri mazgalları ve yuvarlak kemerleridir.
Helenistik döneme özgü derzsiz kesme taşlardan Pseudo İzodomos Rektogonal örgü tekniği ile yapılmıştır. Taş ve pişmiş toprak yaprak tuğla kemerlerle görkemleştirilmiştir. İçinde bir adet gözetleme odası bulunmaktadır.
Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı) farklı zamanlarda yaşanılan deprem nedeniyle hasar görmüş olup, restorasyon çalışmalarıyla bugünkü görünümüne kavuşturmuştur. Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı) görsel fotolarda da olduğu gibi harika bir görünüme sahiptir.
BURSA KALESİNİN ESKİ ADI
Bursa kalesinin eski ismi; Prusias olan ismi değiştirilerek Prusa, daha sonra da Osmanlı devleti tarafında fethedildiğinde Bursa olarak değişime uğramıştır. Bursa kalesinin ayrıca saltanat kapısı olarak anılmaktadır.
Bursa kalesinin saltanat kapısı olarak anılmasının nedeni ise; bu kapılardan Osmanlı dönemin Tekfur ve Sultanlarının bu kapıyı kullanmalarından ötürü Saltanat kapısı adı verilmiştir.
BURSA KALESİ NEREDE? NASIL GİDİLİR?
Bursa kalesi, Bursa merkez ilçelerinden olan Osmangazi'ye bağlıdır. Çakır hamam ve Tophane bölgeleri arasında yer almaktadır. Balibey Hanın hemen üstünde bulunmaktadır. Bursa Kalesine ulaşım çok rahat olup, toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlamak mümkündür.
Bursa kalesinin hemen yanında belediye ait otoparklar bulunmaktadır. Heykelde ya da zafer Plazada indiğinizde 5 dk yürüme mesafesindedir. Toplu taşıma araçları ise hemen Bursa Kalesinin yanında durabilmektedirler.
BURSA KALESİ NEDEN YAPILMIŞ
Bithynia Kralı Prusias, Romalılardan kaçarak ülkesine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle, M. Ö. 185 yılında Prusa Ad Olympum ismi verilen kenti bir tepe üzerine inşa ettirmiş ve etrafını surlarla çevrelemiştir. Bursa kalesinin yapılmasının amacı Kral Prusias'ın güvenliğini korumakmış.
BURSA KALESİ EFSANESİ (GİZEMİ)
Halen gizemini koruyan ve merak konusu olmaya devam eden Prussa kale kentinin uzun süre kuşatmaya nasıl dayandığı, Kale içindeki insanların o zaman süresince ne yiyip ne içtikleri, halen açıklığa kavuşamamıştır.
( Balibey han görsel Bursa kalesinin yanında )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.