Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

4 Kasım 2018 Pazar

BURSA HANLAR BÖLGESİ / FOTOĞRAFLI /


                               
Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında hem tarihi hem de turistlik açıdan önemli yerlerden biri de Bursa hanlar bölgesidir. Bursa hanlar bölgesini her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa ya gezmek için gelenlerin,  mutlaka Bursa hanlar bölgesini gezilecek yerler arasındaki listelere eklemesi gerekir.

Bursa hanlar bölgesinin en önemli özelliklerinden biri de;  Bursa hanlar bölgesi diye adlandırılan hanların birçoğunun Bursa merkezde yer almasından kaynaklanıyor. Bursa hanlar bölgesinde günümüzde dükkan, cafe, medrese, camii, ibadethane gibi yerler olarak kullanılmaktadır.

Bursa hanlar bölgesinde ziyaretçi potansiyeli çok yüksektir. Bu hanların yapılışı ise Osmanlı devleti dönemine ve öncesine dayanmaktadır. En büyük yapımlar Osmanlı döneminde yapıldığı görülüyor. Bu da Osmanlı devletinin ticarete verdiği önemi göstermektedir.

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan ticaret bölgesi; 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlamıştır.
Ulu Cami’nin batısından başlayarak İnönü Caddesi’ne kadar uzanan bu bölgeye Hanlar Bölgesi de deniyor ve birçok esnaf işte bu bölgede faaliyet gösteriyor. Tarihe tanıklık eden bu yapıların büyük katkısıyla Bursa zarif bir üsluba bürünüyor.

Bursa hanları şehri adeta zaman kavramından soyutluyor.
Erken Osmanlı döneminde yapılan 668 yıllık geçmişiyle Hanlar Bölgesi, Bursa'da çarşı yapısının nasıl oluştuğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu bölgedeki hanlar; Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur (Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han'dır. balibey han,

Bursa’da günümüze gelemeyen hanlar hakkındaki bilgiler eski kaynaklarda elde edilmekte olup bunların başında Nalbur Han, Bezir Han, Doğangözü Hanı, İvaz Paşa Hanı, Kamberler Hanı, Karacabey Hanı, Katır Hanı, Molla Hüsrev Hanı, Yeşil Hanı, Yoğurt Hanı gelmektedir.

 Bursa'da 17. ve 18. yüzyıllarda yaşanan duraklama döneminde hanlar bakımsız kalmış, 19. yüzyılda ise modernleşme çalışmaları ile yeni yollar yapılmasıyla geleneksel merkez bölünmüş olsa da hanlar bölgesi gibi önemli bir kültürel mirasa duyulan verilen değer gün geçtikçe artmaktadır. Yıkılan ve hasar görülen yapılar restore edilerek, yeniden tarihimize kazandırılıyor. Bursa'nın gezilebilecek önemli yerleri için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot