Gemlik'in Tarihi: Gemlik'te gezilecek ve görülecek mekanların ve tarihi yapılan olması sebebiyle Turzim açısından son derece gelişmiş bir ilçemizdir. Bursa merkeze 30 km uzaklıkta olup, kıyı kenti olmasından kaynaklı turizm yönünden bir hayli gelişmiş durumdadır.
Yüz ölçümü olarak orta büyüklükte bir ilçe olan Gemlik, nüfus yönünden de orta seviyede olmaktadır.
Gemlik tarihi ve tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Gemlik, uzun süredir yerleşim merkezi halindedir. MÖ tarihlere dayanan geçmişinde sırasıyla, eski adı “Syrus”, “Kios”, “Prusias ad Mare” ve en son da günümüze kadar gelen “Gemlik” adıyla anılmıştır.
Bursa civarında kurulan en eski kent olan ve MÖ 12.yy'da Argonotlar tarafından kurulduğu rivayet edilen Gemlik, adını gemilerin yanaştığı ve gemi üretildiği bir yer anlamına gelen Gemilik kelimesinden almıştır.
1087'de Selçuklu Dönemi'nde Ebul Kasım burada bir donanma yaptırarak, Türklerin ilk tersanesini Gemlik'e kurmuştur. 1856'da Gemlik-Bursa karayolunun yapılmasıyla canlılığın arttığı Gemlik, Güney Marmara için önemli uluslararası bir limana sahiptir. Ayrıca Gemlik deprem bölgesi olarakta geçmektedir.
GEMLİK İLÇESİNİN KONUMU -NASIL BİR YER?
Gemlik 1.derecede turistik özelliğe sahip bir ilçedir.Gemlik körfezi Marmara’nın bir plaj,yaz eğlenceleri ve dinlenme sitesi olmaktadır. Küçükkumla, Büyükkumla, Karacaali köylerindeki dinlenme evlerinde Turistik otel,kamplar ve pansiyonlara gelen turistleri ağırlamaktadır.
Bu köylere kara ve deniz yolu ile gidilebilir.Gemlik Bursa’ya 30 Km. Yalova’ya 40 Km mesafededir.Ankara-Eskişehir-Bursa-İstanbul karayolunun Gemlik turizmine katkısı çok fazladır.
GEMLİK GEZİLECEK YERLER
Celal Bayar Vakfı Müzesi :
Gemlik Umurbey mahallesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu yerdir. Celal Bayar'ın Anıtmezarı, Adına kurulmuş Müze ve doğduğu ev ziyarete açılmıştır. Müze ve Kütüphane 26 Ağustos 1970 yılında hizmete açılmıştır.
Bayar'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, çeşitli ülkelere ve kuruluşlara yaptığı ziyaretlerde, kendisine takdim edilen nişanlar, madalyalar, yazmalar, silahlar, giysiler, şilt ve plaketler, mobilyalar, aile yadigarları ve imzalı resimleri sergilenmektedir.
Celal Bayar Müzesi ve Kütüphanesi pazartesi günü öğleden sonra, salı günü tam gün kapalıdır. Haftanın öteki günlerinde ve hafta sonlarında mesai saatlerinde ziyarete açıktır.
Anıt Mezar :
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ölümünün ardından; Celal Bayar Vakfına ait 8 dönem arazi içerisinde devlet tarafından 1991 yılında temeli atılan anıt mezara Celal Bayar’ ın naaşı 7 Mayıs 1993 tarihinde defnedilmiş olup, anıt mezarın açılışı 22 Ağustos 1993 yılında yapılmıştır. Anıt Mezardan Gemlik Körfezi görülebilmektedir.
GEMLİK AYTEPE
Gemlik Kuşatması'nın deniz cephesi komutanı Aykut Alp'in oğlu Kara Ali, denizci olduğu için, öldüğünde iki tarafından da deniz gören bir yere gömülmeyi vasiyet etmiştir. Ölünce; bu vasiyete uygun bir yer olan ve bugün Aytepe diye anılan yere gömülmüştür.
Halk arasında "Ali Dede" olarak tanınan Kara Ali'nin mezarı halen Aytepe' dedir. İznik Gölü ve Marmara Denizi görülmektedir. Çam ağaçları ile kaplı, yeşillikler içerisindeki Aytepe ; Umurbey' in doğusunda güzel bir mesire yeridir.
Aytepe' den bakıldığında ön planda Umurbey, geri planda Gemlik körfezinin tam karşıdan gören Aytepe 1. derecede sit alanı olan bu bölge her yıl yerli yabancı bir çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Beyler Mezarlığı
Umurbey’ de tarihi mezarlık özelliği gösteren mekanlardan biri Beyler Mezarlığıdır. 15. yy özelliği taşıyan kitabeleri ve süslü taşları ile Lala Şahin Paşa’nın torunu Umurbey ‘in mezarı ve Umurbey’ in oğlu Mehmet Çelebi’nin mezarı bu mezarlığın en eski mezarlarıdır.
Bunların dışında Umurbey Rüştiyesinin kurulmasına büyük rol oynayan Hacı Ethem Ağa’ nın ve 1953 ‘ de vefat eden Gemlik Belediyesi eski başkanlarından Dr. Ziya Kaya’nın mezarı da buradadır.
Kurşunlu Kasabası ve Plajı
Güzel bir plajı, Türkiye’de çok az örneği bulunan Tahtalı Köy çarşısı, 2 km uzunluğundaki koyu, güzel restoranları ile Kurşunlu; daha çok Bursa’ lı ve İstanbul’ lu yazlıkçılara hizmet veren bir tatil kasabasıdır. Ayrıca tatil yapmak isteyen kamu görevlileri için 29 yatak kapasiteli bir öğretmen evi de bulunmaktadır.
Hagios Abarkios Manastır Kilisesi
Kurşunlu kasabasında ; 1200 lü yıllarda Rumlar zamanında yapılmış olup; Hıristiyan din adamı yetiştiren bir okuldu. Lozan antlaşmasından sonra Rumlar Kurşunlu’yu terk edince bu okul ve kilise kapatıldı.
Micael Gabriel ( Baş Melekler ) Kilisesi
Yine Kurşunlu kasabasında bulunan ve yapım tarihi belli olmayan kilise; köydeki yıkılmış diğer kilise ile birlikte halkın ibadet ihtiyacı için açılmıştır. Lozan Antlaşmasından sonra Hıristiyan Rum Halkı köyden ayrılınca kilise boşaltılmış olup bu gün metruk vaziyettedir.
Bu iki kilise de Türkiye’de yaşayan Hıristiyanların ve özellikle Fener Rum Patrikhanesinin zaman zaman ziyaret ettiği tarihi eserlerdir. Bu kiliselerin restorasyonun yapılarak turizme kazandırılması planlanmaktadır.
KÜÇÜK KUMLA:
Gemlik’in 6 km. kuzeybatısındadır. Bursa’ya ise 30 km. uzaklıktadır. Tam arkasında: Samanlı dağı vardır. Gemlik körfezinin kuzey sahilinde bulunur. Beldenin batısında: Büyük Kumla köyü yer alır. Devlet karayolu üzerinde bulunan kasabada, turizm potansiyeli, son yıllarda gelişen “Karacaali, Narlı, Kapaklı ve Armutlu” gibi sahil kasabalarının, Gemlik yakınlarındaki en gelişmişidir.
Burada: zeytin en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Tarımın yanında, turizm de, halkın önemli geçim kaynağıdır. Daha çok yerli turistler tarafından tercih edilmektedir.
BÜYÜK KUMLA:
Köy, Bursa iline 33 km. ve Gemlik ilçesine ise 8 km. uzaklıktadır. Tam arkasında: Samanlı dağı bulunuyor.
Büyükkumla köyü, aslında 1950 yılından önce, daha geride, denize daha uzaktı. Fakat, 1950 yılında çıkan sel nedeniyle, köy telef olmuş ve o zamanlar Karacaali köyü topraklarında bulunan ama kullanılmayan araziye, yani bugün bulunulan yere, köy taşınmış.
Sel basan alan ise, tarım alanı olarak kullanılmaya devam etti. Halen eski köy yerinde cami kalıntıları bulunuyor. Köy hakkında birkaç efsane var: Eski köyde bulunan bir kuyunun dibinin olmadığı, yani sonsuzluğa uzandığı söylenir. Bu kuyunun başında bulunan bir taşın üzerinde oluşan çukurun; Hz.Muhammed’in ayak izi olduğu söylenir.
KARACAALİ KÖYÜ:
Bursa iline, 44 km, Gemlik ilçesine 12 km. uzaklıkta,bir sahil kasabasıdır. Bol miktarda tatil sitesi bulunmaktadır. Köyde: 3 tane dinlenme tesisi vardır. Bunlar: Anadolu Üniversitesi Eğitim ve Sosyal Tesisleri, MEB.Spor ve İzcilik Okulu, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Hasan Ürgen Eğitim ve Dinlenme Tesisleridir. Köyde: bir de disko bulunmaktadır.
GEMLİK'TE NE YENİR? NEYİ MEŞHUR- GEMLİKTE YEMEK YENİLECEK YERLER-Gemlik Yeme içme: GEMLİK YEMEK YENİLECEK YERLER - NEREDE NE YENİR-
GEMLİK'TEN NE ALINIR?
Gemlik'in en önemli yiyeceği zeytindir. Gemlikten mutlaka zeytin ve zeytinyağı almanızı öneririm. Sonra kıyı yerleşim yeri olması nedeniyle Balık gelir.
Gemlik gülay teyze ev yemekleri restauranta: Ev yemeklerini yemek isterseniz muhtesem lezzettedir. Her çeşit gemlik göresel yemekleri bulabilirsiniz.
Gemlik balıkçılık restauranta: Balığın her türlüsünü yine aynı lezzette yeme şansınız yüksek. Gemliğin balığı meşhur kıyıdan çıktığı gibi sofranıza geliyor. Bu nedenle taze ve lezzetli olması kaçınılmazdır.
Gemlik'te Konaklama - Pansiyon-Otel -
Gemlik Nerede? -Nasıl gidilir?-ulaşım- Yol tarihi-Nereye bağlı?
İstanbul'dan gelecekler için ise Yalova'ya deniz yolu ile ulaşım sağlandıktan sonra Yalova şehir merkezinden Gemlik'e otobülerler aracılığıyla ulaşım sağlayabilirler. Şahsi araçlarla gelecekseniz eğer, Yalova'dan sonra Bursa yolunu takip ettikten sonra, Orhangazi gelecek, Orhangazi'den sonra Gemlik tabelaları karşınıza çıkacaktır. Gemlik hakkında bilgi vermeye çalıştık.
Gemlik Dondurma Nerede Yenir? Gemlik’te Ne İçilir? gurup aile çay bahçesinde yazın giderseniz mukemmel bir dondurma yeme şansınız çok yüksek. Yine aynı çay bahçesinde sıcak salep ile boza çok güzel bir şekilde tadabilirsiniz.
Gemlikte kahvaltı nerede yapılır? Gemlik' te kahvaltı yerleri : Aytepede ve atatepe sosyal tesislerinde denize karşı mükemmel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Aytepede kahvaltı fiyatları uygundur.
Gemlik'te konaklamak isteseniz eğer size tavsiye edebileceğim 3 otel var. Ramada Otel, Paşa Otel, Hotel Atamer, bu otellerin fiyatları hakkında bilgi veremem çünkü sabit bir fiyatları yoktur. 3 otelin de fiyatları farklıdır. Sizde bu otellerden herhangi birisinde kalabilirsiniz.
Gemlik Bursa'nın bir ilçesidir. Ulaşım her yerden çok rahat bir şekilde sağlanabiliyor. Gemlik'e ulaşım Bursa'dan merinos durağında hareket eden otobüslerle sağlanmaktadır. Eğer kendi aracınızla gelecekseniz İstanbul yolunu takip ederseniz, ''Gemlik'e doğru denizi göreceksiniz'':))) Misi köyü nerede gezilecek yerler için tıklayın.
Gemlik turistlik yerleri - Gemlik tarihi yerleri
Açık Hava Müzesi
Gemlik Kaplıcası
Celal Bayar Vakfı Müzesi
Anıt Mezar
Aytepe
Beyler Mezarlığı
Kurşunlu Kasabası ve Plajı
Hagios Abarkios Manastır Kilisesi(Gemlik kios)
Michael Gabriel (Baş melekler) Kilisesi
Celal Bayar Kütüphanesi
Celal Bayar Evleri
Yazının içindekiler
*gemlik gezilecek yerler * gemlikte ne yenir? * gemlikte nerede kalınır? * gemlik nerede? *gemlike nasıl gidilir? *gemlikin eski ismi *gemlikin eski adı * gemlik tarihi ve tarihi yerler *gemlik tarihi eserler * bursa gemlik tarihi eserler *gemlikte bulunan tarihi yerler *gemlik tarihi ve türistlik yerler * gemlik bursa * gemlik tarihi mekanlar *bursa gemlik tarihi * gemlik kaç yılında kurulmuş *gemlik gezi rehberi * gemlik kahvaltı mekanları -yerleri *gemlik turistlik yerler,* gemlik görsel resimler* gemlikin tarihi yerleri *bursa gemlik tarihi yerler *gemlik bursa * gemlikte tarihi yerler.*gemlikin turistlik yerleri * bursa gemlikin güzel yerleri * gemlik tarihi ve gezilecek yerleri *bursa gemlik gezilecek yerler * gemlikin neyi meşhur. gemlik nereye bağlı * bursa gemlik * gemlik görsel * gemlik ulaşım * gemlike doğru denizi göreceksin sakın şaşırma * gemlik zeyetinleri, bursa gemlik zeytinleri* gemlikin meşhur zeytinleri,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.