Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

1 Ekim 2018 Pazartesi

İZNİK TARİHİ YERLER



             İznik, Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulmuştur. Bu çağın geleneklerine göre, kurucusu Antigonius nedeniyle de "Antigonia" adını almıştır.

           Makedonya imparatoru Büyük İskender'in mirasçıları, General Antigonius ve General Lysimakhos, İmparatorluğu egemenlikleri altına almak için birbirleri ile savaştılar. Lysimakhos, M.Ö. 301'de Antigonius'u mağlup etti ve kenti yönetimi altına alarak, o dönemin geleneklerine göre kente sevgili karısının adı olan Nikaia adını verdi.

        Yörede egemen olan Bithynia Kralı Zipoites, M.Ö. 279'da Nicaia'yı ele geçirdi. Nicaia bir süre Bithynia Krallığına başkentlik de yaptı. Adına altın sikkeler basıldı ve bundan böyle tarihte "Altın Şehir" unvanı ile anıldı.

        Nicaia Bithynia Krallığı İle Roma İmparatorluğu arasında uzun yıllar devam eden savaşlara sahne oldu. Sonuçta, Bithynia ordusu, General Lucullus komutasındaki Roma ordusuna yenildi ve bu güzel göl kentine Nicaea adı verildi.

      Şehir M.S. 259 yılında Gotların saldırısına uğradı. Bunun üzerinde Romalılar, Bithynia Krallığı zamanında başlatılan ve M.S. 12i yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören surları daha güçlü olarak İnşa ettiler. Şehrî 4 ana ve 12 tali kapısı bulunan 4970 m uzunluğunda bir sur ile çevirdiler. Daha sonra Osmanlı ve selçuklu devletine başkentlik ederek günümüze kadar varlığını devam etmiştir.

   İZNİK NEREDE?

      Bursa iline  bağlıdır. Bursa merkeze uzaklığı 85 km'dir. Rakımı 85 metre, yüz ölçümü 753 km2, toplam nüfusu ise 44.690'dır. Bağlı iki kasaba ve 37 köyü mevcuttur.
İznik, Bursa’nın İznik Gölü kenarındaki ilçesi.
İznik – Bursa merkez arası 70 kilometre 1 saat 15 dakika,
İznik – Yalova merkez arası 57 kilometre 1 saat,
İznik – İstanbul arası Yenikapı – Yalova feribotuyla 1 saat 15 dakika + 1 saat,
İznik – İstanbul arası Pendik – Yalova feribotuyla 45 dakika + 1 saat
  
İZNİK NASIL BİR YER


           İznik tarihten, tarihe devraldığı mimari mirası ile bir açık hava müzesi özelliktedir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının arkeolojik ve etnografik kalıntılarıyla bütünleşmiş durumdadır. Güney Marmara bölgesinde kendi adını verdiği gölün doğusunda kurulmuş tarihi ve türistlik bir yerdir.


         Halkın temel geçim kaynağı tarımdır. Netice itibariyle İznik, - Kendine özgü iklimiyle, - Yaz-kış demeden bereket saçan toprağıyla, - Doğal güzelliğiyle, - Tarihi ve kültürel zenginliğiyle, - Her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bir kent olmasıyla, (Adeta bir sebze ve meyve ambarı) - Adını verdiği gölüyle, - Dünyaca meşhur çinileriyle, Turizm sektörü açısından son derece önemli bir merkezdir. Yeşil dokusu, zeytinlikleri, bağları ve bahçeleriyle adeta bir cenneti andırmaktadır.      
       
 GEZİLECEK YERLER VE YAPILACAK ŞEYLER


İznik Gölü  Gün Batımı 

          İznik'te gün batımı o kadar güzel ki insanın, gün batımını izlerken güneşin, o iznik gölü üzerinden hiç baktasın dedirtecek kadar güzellikte bir manzaradır. İznik Gölü’ünde ise doğal bir ekinoks penceresi var: Gölü çevreleyen Katırlı Dağları ve Samanlı Dağları Karsak Boğazı’nda kısa bir mola veriyor ve Ekinoks vakti güneş tam da oradan gölün içine batıyor.

        İznik'te gün batımı manzarasını seyretmek ve fotoğraflamak için yerli ve yabancı binlerce türist iznik'i ziyaret ediyor. İznik Gölü’nde genelde insanlar gün batımını iskelelerden ya da sahil boyunca uzanan çimenlikler dizilmiş banklardan izliyor.

İZNİK ÇİNİ ATÖLYELERİ

Çini atölyelerini gezdiğinizde hem öğreneceksiniz hem de keyif alacaksınız. İznik'in neyi meşhur derseniz; kesinlikle çinisi meşhurdur. Çevrede birkaç atölye mevcuttur. Hem sizde biraz ders alarak çini yapabilirsiniz.

İstanbul Kapı ve Lefke Kapı

        Şehir surları ve kapıları da aralarında en etkileyici olanı. Lefke Kapı ve İstanbul Kapı, İznik surlarının dört kapısından en önemli iki tanesi. Sırasıyla Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok dönemden izler taşıyan şehir sularının şehre doğu yakasından giriş yaptığınız kapısı Lefke kapısıdır.

       Adından da anlaşıldığı gibi bu kapı şehrin Lefke’ye (şimdiki Osmaneli) açılan kapısı.
Şehrin İstanbul’a açılan yol ayrımı yönündeki kapısı olan İstanbul Kapısı ise şehrin kuzey kapısıdır. İznik'in tarihi ve türistlik açıdan önemli eserlerin başında gelir.

Gölde Tekne Turu

        Yukarıda da bahsettiğimiz gibi İznik’te harika bir gün batımı oluyor ve gün batımının keyfi de en iyi göl üzerinden çıkıyor. Her ne kadar favorimiz İznik Gölü’nde kano ile turlamak olsa da İznik’e kalabalık gelecekler veya suyla pek de arası olmayanlar için, gölde tekne turu tavsiyemiz olur. İznik limanına gittiğinizde balıkçılar ile ayak üstü konuşup İznik Gölü’nde tekne turu ayarlayabilirsiniz.

Yürüyen Köşk

         Hazır Yalova’ya gelmişken, Yalova limanına 2 dakika mesafede, Atatürk’ün Anadolu’ya geçerken mola vermek ve çalışmak için kullandığı köşk olan nam-ı diğer Yürüyen Köşk’ü ziyaret edin. Evet yanlış duymadınız. Koca köşk olduğu gibi kelimenin tam anlamıyla “yürütülmüş”. Köşkün çatısına zarar veren ağacın dalının kesilmesine razı gelemeyan Atatürk, Köşk’ün 4 metre kaydırılmasını emretmiş.

Sansarak Kanyonu

          İznik’in bir diğer gizli kalmış cevheri de Sansarak Kanyonu. Burası da doğa yürüyüşü ve sonrasında yüzme için harika yerler. İznik?’e bağlı Sansarak Köyü içinde bulunan kanyon, toplamda 7 kilometrelik içinde yaz aylarıda yüzülebilecek havuzcukları ve 1,7 kilometrelik çok da kolay olmayan orta seviyede bir parkuru olan orman içinde bir kanyon. Kanyonun içinden geçtiği Sansarak Köyü de 500 yıllık bir Osmanlı köyü. Bu köyden geçerken geleneksel olarak odun ateşinde pişen çaydan içmeden yola devam etmeyin deriz.

Keramet Ilıcası

       Keramet Ilıcası, aslında Orhangazi’ye bağlı ama İznik’e de 25 kilometre 30 dakika mesafede yani oldukça yakın. Kükürtlü suyunun şifalı olduğu söyleniyor. Hafta sonları çok kalabalık ve sosis festivali oluyormuş, şansınız varsa hafta içini tercih edin.

         Kaplıca çevresinde Orhangazi Belediyesi’nce işletilen tesiste, bir çadır kampı alanı, piknik alanı, oturma alanları, park yeri, soyunma odası, tuvalet, tost – gözleme tarzı şeyler için büfe gibi hizmetler var

Mülüs, Kaya Mezar ve Anıtları

İZNİK BERBER KAYA

       İznik'in doğusunda yer alan bir tepenin eteğindedir. Yek pare kayadan oyulmuş büyük bir oda şeklinde mezar anıtıdır. Zemininde mezarlar bulunmaktadır.M.Ö. II. yüzyıla ait olup Hellenistik dönemin İznik'teki önemli bir örneğidir. Devasa boyuttaki bu lâhdin Bithynia Kralı II. Prusias'a ait olduğu öne sürülmektedir.

Beştaş (Obelisk):

    Kentin kuzeyinde bağlar arasında yükselen bu mezar anıtı, eski Roma yolu üzerindedir. Beştaş,Nişantaşı, ve Dikilitaş adları ile de bilinmektedir. Üzerindeki Yunanca kitabeden I. yüzyılda C. Cassius Philiscus'a ait olduğu anlaşılmaktadır. Anıtın tepesindeki altıncı taşın üzerinde bir kartal veya zafer tanrıçası Nike'nin heykeli olduğu sanılmaktadır. Anıtın bir yönünde ise Philiscus'un heykeli olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır. Mezar anıtı 12 metre yüksekliktedir.

Hypoge:

    Elbeyli Beldesi'nin Hespekli mevkiinde benzersiz bir yeraltı mezarıdır. IV - V. yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Tavanı ve duvarları erken Hıristiyanlık döneminin tipik renkli freskoları ile kaplıdır. Mezar odasında üç adet mezar yer

Dörttepeler Tümülüsü:

     Elbeyli Belediyesi mezarlığı içindedir. Tümülüs'te iki anıt mezar belirlenmiştir. İlk mezar yol kenarındadır. Dromosiu dikdörtgen mezar odası ile iki yanında ikişer kilisesi bulunmaktadır. Diğer mezar İse beyaz mermerden yapılmış mezar odası ile kaba taş ve ağaçlarla örtülüdür.

Diğer Tarihi Kalıntılar

      Senatüs (Bizans sarayı): Sarayın 4. yüzyılda yapıldığı katî olup halen göl suları tarafından örtülmüştür. Zemin mozaikleri toprak altında mevcut olup Hristiyanların Teslis ve İsa’nın ulûhiyeti,insaniyeti münakaşalarını yapan 318 papazın ilk Konsili 325 yılında burada akdolunmuştur. 787 yılında Ortodokslar arasında Azizlerin tasvirleri hakkında çıkan ihtilâfın münakaşası için toplanan 7. Konsil de burada toplanmıştır.

İZNİK SURLAR:

    İznik'in çevresini beş kenarlı çokgen şekilde kuşatan surlar 4970 metre uzunluğundadır. İznik'in iki ana caddesinin kesiştiği noktadan bakıldığında, dört ana kapı görünür. Hellenistik dönemde inşa edilmeye başlanan surlar, Roma ve Bizans dönemlerindeki yeni ilavelerle günümüzdeki şeklini almıştır. Kentin dört ana kapısından günümüze Lefke Kapı ile İstanbul Kapı sağlam ulaşabilmiştir. Yenişehir Kapı kısmen, Göl Kapı tamamen yıkıktır. İstanbul Kapıda tiyatrodan getirilen masklar bulunmaktadır, İstanbul ve Lefke kapısında mermer kabartma friz parçalarının da kullanıldığı görülmektedir.

İZNİK TİYATRO:

       İznik Antik Tiyatrosu göl kıyısı ile Yenişehir Kapı arasında geniş bir alana inşa edilmiştir. Tiyatro, İmparator Traianus döneminde Bithynia prokonsülü (valisi) Plinius'un çabalarıyla 111-112 yıllarında yapılmıştır. Tiyatro, XIII. yüzyılda toplu mezarlığa dönüştürülmüştür. Daha sonraki yıllarda içinde kilise, saray ve Osmanlı seramik atölyeleri ve çini fırınları yapıldığı, yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

İZNİK BÖCEK AYAZMA 

      Koimesis Kilisesi yakınındadır. Üstü kubbe ile örtülü, yuvarlak bir yapıdır. Hyakinthos Manastırının bir bölümü olduğu sanılmaktadır. Ayazma VI. yüzyıldan günümüze sağlam gelmiş eserlerdendir.

İZNİK KİLİSE VE CAMİLER

      Koimesis Kilisesi: Piskopos Hyakinthos tarafından VIII. yüzyılda yaptırılmıştır. Hyakinthos Manastırı'nın bir bölümü olduğu sanılmaktadır. 1065 depreminde yıkılmış, Koimesis Kilisesi kalıntıları ancak ilavelerle tamir edilmiştir. Kilisenin mozaikleri ve ikonaları 1807'de İznik Metropoliti Daniel'in isteği üzerine yenilenmiştir.

İZNİK AYASOYFA CAMİİ:

          İki ana caddenin kesiştiği yerde, kentin tam ortasındadır. Bizans dönemi eseridir ve tahminen XI. yüzyıldaki depremden sonra yenilenmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi Camii adını almıştır. Deprem ve yangınlarda tahribe uğramıştır. XVI. yüzyılda Mimar Sinan tarafından büyük ölçüde değişikliğe uğratılmış ve yenilenmiştir. 

Hagios Tryphonos Kilisesi:

     İstanbul Kapıya giden caddenin sol tarafındadır. Birkaç duvar ve döşeme mozaiklerinden parçalar bulunmuştur. Duvar tekniği ve planı kilisenin X - XII. yüzyıllarda yaptırılmış bir Bizans eseri olduğunu göstermektedir.

İZNİK AYATRİFON KİLİSESİ

       Yenişehir Kapı'ya giden caddenin sağındadır. Plan, İstanbul'daki Kariye Camine benzer. Planına göre büyük bir kubbe ile örtülü olduğu ve tabanının çok süslü mozaiklerle kaplandığı anlaşılmaktadır. Kilisenin XIII. yüzyılda Teodoros Laskaris tarafından, Aya Trifon adına yaptırdığı sanılmaktadır.
İZNİK HACI ÖZEBEK CAMİİ: İznik'te inşa edilen ilk Osmanlı camisidir. Üstü 8 metre çapında kiremit kaplı bir kubbe ile örtülüdür. 1333 yılında inşa edilmiştir.

İZNİK YEŞİL CAMİİ : İznik'in sembolü olan Yeşil Cami, adını yeşil çinili ve tuğlalı minaresinden almıştır. Caminin yapımını Çandarlı Hayreddin Paşa 1378 yılında başlatmış, fakat ölümü üzerine oğlu Ali Paşa 1391'de tamamlatmıştır. Erken Osmanlı döneminin tek kubbeli camileri arasında en görkemlilerindendir. Eşsiz minaresi caminin sağ köşesindedir. Gövdesi mavi ve yeşil renkli çinilerle zigzaglı mozaik tekniğiyle bezenmiştir. Selçuklu minare geleneğinin ilk dönem Osmanlı sanatına yansımasının önemli bir örneğidir.

İZNİK MAHMUT ÇELEBİ CAMİİ : Çandarlı Hayreddin Paşanın torunlarından Mahmut Çelebi tarafından 1442 yılında inşa ettirilmiştir.

İZNİK ORHAN BEY CAMİİ VE HAMAMI

 Cami, Yenişehir Kapı dışında sol tarafta tarlalar arasında kalıntı halindedir. Hamam ise, cami ile surlar arasında bulunmaktadır.

İZNİK TÜRBELER

Şeyh Kutbettın Camı Ve Türbesi, Eşref-1 Rumî Camı Ve Türbesi, Yakub Çelebi Zaviyesi Ve Türbesi, Kırgızlar Türbesi , Sarı Saltuk Türbesi, Åandarli Hayrettin Paşa Türbesi, Åandarli İbrahim Paşa Türbesi Ve İmareti, Åandarli Halil Paşa Türbesi, Huysuzlar Türbesi, Ahiveyn Sultan Türbesi, Abdülvahap Sancaktarı Türbesi İznik'in önemli türbeleridir.

İZNİK'TEKİ HANLAR HAMALAR

Rüstem Paşa Hanı:Bu gün evler arasında kalmış duvar kalıntıları halindedir. Yalnız kuzey ve batı duvarının bir bölümü ayaktadır. Yapı XVI. yy. da Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa adına Mimar Sinan tarafından inşa edildiği

İZNİK İSMAİL BEY HAMAMI

 XIV. yy sonları ile XV. yy başlarına aittir. İç mimarisiyle seçkin bir yapıdır.
Haci Hamza Hamamı:Mahmut Çelebi Caminin yanındadır, ikinci Murat hamamı olarak da anılır. XV. yy da inşa edilmiştir.
Meydan Hamamı:1.Murat Hamamı olarak da bilinir. Çifte hamam biçiminde inşa edilmiştir. Hamam XIV. yy sonlarına tarihlenir.

ETRAFINDA GEZİLECEK YERLER

Vaktiniz olursa daha önceki gezi yazılarımda yazmış olduğum aşağıdaki yerleri de gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü Bursa'nın Osmanlı başkenti olması nedeniyle birçok tarihi yapılar bünyesinde bundurur. Bu yerlerle ilgili yazımda çok güzel tarihi yerleri gezebilirsiniz.

*Bursa cumalıkızık kahvaltı ve gezilecek yerler

*Bursa'da gezilecek yerler
*Gölyazı köyü gezilecek yerler
*Misi köyü gezilecek yerler
*Saitabat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat mağarası gezilecek yerler
*Oylat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat kaplıcaları gezilecek yerler
*Bursa yıldırım gezilecek yerler
*Yıldırım gezilecek yerler 

 OTELLERİ & PANSİYONLARI


Seyir Butik cafe Pansiyon
Hotel zeytinbahçesi otelleri İznik'in en iyi otel ve pansiyonlarıdır.


İZNİK’TE NE YENİR – NEREDE YENİR ?

İznik’in meşhur lezzetlerini sıralayacak olursak, balık çorbası, yayın şiş, çizik (kızarmış sarı balık), kerevit ve zeytin geliyor. Zaten denize ve göle kıyısı olan yerlerde balık kültürü geliştiğinde istediğiniz her çeşit balığı lezzetli bir şekilde yiyebilirsiniz.
Çamlık Restoran, İznik

 NASIL GİDİLİR?- yol tarihi- harita-ulaşım


İstanbul’dan Deniz Yoluyla
Vapurla Yalova ulaşım sağlanmaktadır. Yalova merkezden İznik merkeze giden toplu taşıma araçları mevcut olup, ulaşım rahat bir şekilde sağlanmaktadır. Bursa merkezden gelecekler için ise Bursa şehirler arası otobüs terminalinden İznik minübüsleri ve otobüsleri sefer düzenlemektedirler. Misi köyü gezilecek yerler için tıklayın. 

Aşağıdaki soruların cevabı hepsi yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur.

*İznik’te gezilecek yerler?
*İznik Gölü
*İznik’te ne yenir?
*İznik’te nerede kalınır?
*İznik’te kamp
*İznik nerede?
*İznik’e nasıl gidilir?
*iznik'in eski ismi
*İznik'in eski ismi
*İznik tarihi ve tarihi yerler
*İznik tarihi eserler
*İznik gezilecek yerler
*İznik nereye bağlı
*iznikteki tarihi eserler
*iznik'te bulunan tarihi yerler
*iznik gölü gün batımı
*iznik tarihi ve türistlik yerler
*iznik tarihi mekanlar
*iznik'in tarihi
*iznik kaç yılında kurulmuş
*iznik gezi rehberi
*iznik gölü kahvaltı mekanları
*iznik başkent
*iznik türkiye turistlik yerler
*iznik efsaneleri
*Anadoludaki ilk türk başkenti
suların altındaki kayıp şehir
*İznik görsel resimler
*iznik'in tarihi yerleri
*Bursa iznik tarihi yerler
*Bursa iznik'in tarihi yerleri
*İznik Bursa tarihi yerler
*İznik'in turistlik yerleri
*İznik'in güzel yerleri
*iznik tarihi ve gezilecek yerleri
*İznik'te gezilecek yerler
*İznik'in neyi meşhur
*iznik otel fiyatları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot