Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Ekim 2018 Salı

BURSA ARKEOLOJİ MÜZESİ / FOTOĞRAFLI /



Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında önemli bir yer  olan Bursa Arkeoloji Müzesi mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Bursa Arkeoloji Müzesine her yıl yerli ve yabancı binler turist gelmektedir. Bursa daki bu arkeoloji müzesi tarihin en eski kalıntılarına sahiptir. Arkeoloji Müzesi; 19 Ağustos 1902 tarihinde Bursa Erkek Lisesi’nin bir bölümünde kurulmuştur.

1930 yılına kadar burada kurulan müze, bu tarihte  Yeşil’deki Çelebi Sultan Mehmet’in yaptırdığı Yeşil Medrese’ye taşınmıştır. Bursa Arkeoloji Müzesi; 1972 yılında Kültürpark içinde yapılan yeni bir binaya taşınmıştır.  Burada bazı restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra,  Bursa arkeoloji müzesi 2013 yılında ziyaretçi ağırlamaya başlamıştır.

Arkeoloji Müzesi Bursa 


 Bursanın bulunduğu konum itibarıyla önemli bir coğrafya da yer alıp, bu coğrafya da birçok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kenttir. Bursa da Prehistorik yerleşimlerinin yanında, Antik Çağda Bithynia ve Mysia Bölgelerinin önemli merkezlerinden olmuştur.

Bursa Arkeoloji Müzesi 60 bini geçen eser sayısıyla ülkemizin zengin koleksiyona sahip müzeleri arasında yer alıyor. Bursa Arkeoloji Müzesi’nde Orta Miyosen Dönemden Doğu Roma Dönemi sonlarına kadar Bursa ve çevresinde yapılan kazılarda ve araştırmalarda bulunmuş eserler ile,  sergilenmektedir.

Bursa Arkeoloji müzesi bölümleri 


   Salon 1: Bursa Arkeoloji Müzesi’nin bu bölümünde Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait, milattan önce 8000-3000 yılları arasını kapsayan tarihi eserler yer almaktadır. Ilıpınar’da bulunan prehistorik eserler, İznik Gölü’nün batısında yer alan Ilıpınar Höyüğü, Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar kalıntıları ve Eski Tunç Dönemi’ne ait bazı kalıntılar, müzenin bu bölümünde sergilenmektedir.

Ayrıca Erzurum’un Karaz Köyü’nde bulunan, milattan önce 3000’li yıllara ait Karaz çanak çömleği bu bölümde yer alır.  Ayrıca Aktopraklık Höyük kazılarında açığa çıkarılan 30 yaşlarında bir kadına ait iskelet, mezar buluntuları ile masa vitrininde sergilenmektedir. Yine aynı salonda Aktopraklık Höyüğün bir maketi bulunmaktadır. Salonda mevcut 6 adet niş vitrininde ise ait olduğu dönemlerin sembolü haline gelmiş eserler sergilenmiştir.

   Taş Eserler Salonu:  Bursa Arkeoloji Müzesinin  bu bölümünde mermer ve taş eserler sergilenmektedir. Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Miletepolis Antik Kenti’nde bulunan Roma Döenmine ait bronz Apollon Heykeli ile bronz Athena Büstü; mermer portrelerin çevrelediği megara planlı odacıkta sergilenmektedir.

   Salon II : Bursa Arkeoloji Müzesi’nin bu bölümünde; halkın yarattığı mitolojik tanrılardan Zeus’un tasvirleri, tanrıça Kybele heykelleri, gücün temsilcisi Herakles’in Nemea Aslanı’nı boğduktan sonraki duruşunun tasviri, sağlık tanrıçası Asklepios’a adanmış sunakların yanı sıra Roma dönemine ait taş eserler bulunur.

 Ayrıca müzede;  senatör ve komutan heykelleri, Attis kabartması, İmparator Tiberius büstü ve filozof heykelleri bu bölümde sergilenir.  Ayrıca Roma Dönemi cam eserleri ile yağ kandilleri de bu salonda sergilenmektedir. Madeni eserler, mühürler, süs eşyaları, oyuncaklar, tıbbi aletler masa vitrinlerinde sergilenen eserler arasındadır.

Aynı salonda yer alan asma katta ise sikke seksiyonu bulunmaktadır.
Açık Teşhir: Bursa Arkeoloji Müzesinin bahçesinde,  taş eserlerin yer aldığı açık teşhir bölümü bulunmaktadır. Müzenin bu bölümünde; zengin stel koleksiyonu, lahit mezar örnekleri, farklı mimari parçalar, aslan heykelleri ve Zeus ile Herakles büstü yer almaktadır.

 Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu: 1988 Yılında Bursa ve Balıkesir Müzesi ortaklığıyla gerçekleştirilen kurtarma kazısında ortaya çıkan M.Ö. 6.yüzyıla tarihlenen Akhamenidler Dönemine ait Tümülüs aslına uygun rekonstrüksüyonu yapılarak içindeki buluntularla birlikte sergilenmektedir. Tekerlek parçaları ve at koşum takımlarından oluşan buluntular mezar odasının girişi önünde insitu halde bulunmuştur.

Salon 3: Müzenin bu bölümünde, milattan önce 8.yüzyıldan Bizans devrinin sonlarına kadar olan dönemin eserleri bulunmaktadır. Farklı dönemlerin, değişik biçimlerdeki keramik kaplarının kronolojik bir sırayla sergilendiği bu bölümün asma katında ise birçok farklı uygarlığa ve çağa ait sikkeler yer alır. Bursa Tofaş Anadolu Arabaları müzesi için tıklayın. 

Bursa Arkeoloji Müzesi nerede? Nasıl gidilir? yol tarifi ulaşım 


Bursa Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

Adres: Kültür Parkı Osmangazi Merkez/Bursa Türkiye

Ziyaret Gün ve Saatleri: Müze Pazartesi günleri hariç her gün; 08.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bursa arkeoloji Müzesi giriş ücreti ise 10 TL olup müzeyi 18 yaş altı ve 65 yaş üstü Türk vatandaşları ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedirler. Bursa arkeoloji müzesi fiyatı diğer şehirlerdeki müze giriş ücreti karşılaştırıldığında gerçekten de ucuzdur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot