Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Ekim 2018 Salı

BURSA TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ /FOTOĞRAFLI /



Bursa da gezilecek ve görülecek yerler arasında tarihi ve turistlik bir öneme sahip olan yerlerden biri de Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'dir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret etmektedir.

Bursa da gezilecek yerlerin başında yer alan Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi;  Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olma özelliğine sahiptir.  Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi;  17 bin metrekarelik alana sahiptir.

Önceden bir ipek fabrikası olan bu yer;  1998-2002 yılları arasında Tofaş şirketi tarafından düzenlenerek 28 Haziran 2002 tarihinde müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesinde geçmişten günümüze, Anadolu’nun araba sanayisi ve kültürü bir arada sunularak ziyaretçilere sunulmuştur.

Tofaş müzesini ziyarete gelen insanların, tarihle içiçe yaşama fırsatı sunuyor. Bursa Anadolu arabaları müzesi, Bursa şehrinde bulunması, Bursa'nın bir otomotiv şehri olması ve burada Tofaş'a ait büyük bir fabrikanın olmasından kaynaklanıyor.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi 


Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi girişinde yaklaşık, 2600 yıl öncesine ait araba tekerleleri ve kalıntılarına rastlanmaktadır.  Müzenin diğer kısmında dönemin ulaşım araçaları olan,  fayton ve at arabası  imalatları bulunmaktadır.

 Bu dükkanda imalatın her aşamasında orjinal el aletleri  kullanılarak yapıldığı  görülmektedir. Bu da geçmişte ulaşım sağlamak için kullanılan araçların ne kadar zor şartlarda ve uzun zaman aldığını göstermektedir. At arabalarının imalatından sonra kalan diğer malzemeler nal, kayış,  semer gibi eşyalarında sergilendiği bir bölüm yer almaktadır.

Bursa Anadolu Arabaları Müzesi 


 Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi  bahçesinde, 300 yıllık tarihi çınar, 200 yıllık karadut, onlarca ağaç, bitki, çiçek ve çim alanlar yer alır. 19. ve 20. yüzyıl yapımı Kozaklık Binaları, 15. yüzyıla ait, 18. yüzyıla ait Eski Türk Evi bahçede yer alan önemli yapılardır.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin diğer bölümünde, Anadolu’nun değişik dönemlerine ait Tofaşın orijinal arabalar bulunmaktadır.  Bursa Anadolu Arabaları Müzesine farklı şehirlerden getirilen at arabalarını, öküz arabalarını; bu arabaların fren sistemini, çark sistemini ve makaslarını  görme  şansına da sahip olursunuz.

 Ayrıca bu arabaların üzerinde yer alan süslemeler önemli bir işlemelereden geçirilerek  yapıldığını görmek mümkündür.  Bu dönemde faytonlarla beraber, araç yapımında sadece ahşap ve demir değil deri ve panzot da kullanılmaktadır. Faytonların üzerine tenteler örtülüp günümüz arabalarının farları gibi her iki yanına fenerler eklenmektedir.


Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa


Anadolu arabaları müzesi; geçmişten günümüze  yaşadığı değişim ve gelişimi, kronolojik bir sırayla sergileyen Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bir sonraki bölümünde ise motorlu araçlar yer almaktadır. Tofaş Müzesinde; Tofaş'ın 1970 li yıllara kadar kendi ürettiği motorlu taşıtlarını sergilemektedir.

 Burada ilk olarak 1971 yılında üretilen Murat 124, sonra sırasıyla Murat 131, Tempra, Palio Go, Uno ve Tipo adlı Tofaş firmasına ait otomobiller sergilenmektedir. Bursa Tofaş müzesinin az ilerisindeki bölümde ise ; Doblo Malibu’yu, Michael Schumacher tarafından test sürücü yapılan Palio Kit Car adlı yarış arabasını, Tofaş’ın motor sporlarında kazandığı kupaları ve geçmiş yıllarda itfaiye aracı olarak kullanılan bir tulumbayı görmek mümkündür.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi 


 Bursa’ya yolunuz düşerse, Anadolu’nun tekerlekli ilk taşıtlardan, modern arabalara uzan hikayesinin özetini Tofaş Müzesi’nde görebilirsiniz. Bursa araba müzesinde  ayrıca;  tarihi çınar ve karadut ağaçlarının olduğu, oldukça güzel bir bahçesi bulunmakta ve bu bahçenin yeşillikleri arasında bir de kafeterya yer almaktadır.

 Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına değer katan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa gezilecek yerler listenizde yer alsın. Tofaş araba müzesi giriş ücretsizdir. Tofaş  Anadolu Arabaları  Müzesi nerede? nasıl gidilir? bilgileri aşağıda belirtmiş durumdayım. Ayrıca Tofaş anadoolu arabaları müzesi fotoğrafı görüldüğü gibi orjinaldir. Üzerlerinde herhangi bir restorasyon çalışmaları yapılmamıştır. Bursa kültürpark için tıklayın.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Ziyaret Bilgileri
Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No: 9/1 16360 Yıldırım-BURSA,
Telefon: +90 224 329 3941Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arası açık. Müze, sergi salonu ve otopark ücretsiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot