Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Eylül 2018 Pazar

OYLAT ŞELALESİ




                        OYLAT  ŞELALESİ

Oylat Tarihi: 

          Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Oylat Kaplıcaları’nın Romalılar döneminde de var olduğu ve bu medeniyet tarafından kullanıldığı kaynaklarda yer alıyor.
Bizans imparatorluğu zamanında bölgeye hakim olan tekfur adlı hükümdarın bir kızı varmış.
          Kızı hastalanır. Derdine derman bir türlü bulamazlar. Artık hastanın bu dertten kurtulamayacağına inanırlar. Hasta kızı buraya getirirler. “Yat-öl”, “.Öl-yat” deyip bırakırlar. Çaresiz bir hastalığa tutulduğuna inanılan tekfurun kızı, hergün bu şifalı sularla yıkana yıkana, zamanla iyileşir ve eski sağlığına kavuşur.

        İyileştikten sonra babasının sarayına geri döner. O zamandan itibaren Ölyat kaplıcası yöre halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır. Bu şifalı su yine o sudur, fakat zaman geçtikte “Öl-yat” ı “Oy-lat” yapmıştır. Halen İnegöl çevresindeki bazı il ve ilçelerdeki halk  Oylat’a Ölyat demektedir.

    Oylat şelalesi nerede? Nasıl gidilir? Gezilecek yerler

           Oylat şelalesi: Bursa ili, İnegöl ilçesine bağlıdır. İnegöl'ün  güneyinde bulunan şirin ve güzel bir cennet bahçesini andıran yeşillikler içindedir. İnegöl merkezden Oylat şelalesine ulaşım, toplu taşıma araçlarıyla çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır.

           Nasıl bir yer?
İnegöl ve Bursa halkının hafta sonları kafa dinledikleri, doğa ile içiçe güzel bir yerdir. Sizde Oylat'a gelirseniz mutlaka gezilecek ve görülecek yerler arasında şelaleyi ekleyin. Yoksa pişman olursunuz.

            Çağlayan Otel önünden gidilen yürüyüş parkuru üzerinden ulaşılan Oylat Şelalesi ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Çam, kestane ve kayın ağaçları arasından gidilen güzergah üzerinde de irili ufaklı doğal şelaleler bulunmaktadır. Bol oksijenli ortamı ve etkileyici güzellikte manzarasıyla Oylat Kaplıcalarına gelen ziyaretçilen mutlaka gezip gördüğü  güzel bir doğa harikasıdır.

Oylat şelalesi Hakkında bilgi:

       Marmara bölgesinin en ünlü şelalerinden birisidir. Oylat şelale, Oylat merkezden yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Biraz yürüdükten sonra karşınıza iki köprü çıkacak ilk köprüden değil, ikinci köprüden karşıya geçtiğiniz zaman, yaklaşık 10-15 metre yükseklikten akan Oylat şelalesini göreceksiniz.

        Mis gibi orman kokuları ve yeşillikleri içinde adeta bir cennet bahçesini andıracak güzellikte olan Şelalenin kenarında dinlenebilirsiniz. Sonra yanınızda semaver getirdiyseniz, Şelalenin o güzel suyundan bir çay demleyip, üzerinizdeki bütün yorgunluğu atabilirsiniz. Ayrıca Oylat deresi üzerinde bir tane baraj bulunmaktadır.

       Bu barajdan bir kısım elektrik üretimi sağlanmaktadır.  Oylat şelalesini gezdikten sonra Oylat mağarasını ve Hilmiye köyünü de  gezmenizi tavsiye ederim. Buralarda en az Oylat şelalesi kadar güzel ve etkiliyeci  bir yerdir. Zaten İnegöl'de gezilecek ve görülecek yerler arasında Oylat çok önemli bir konuma sahiptir.

     Her yıl buraları binlerce yerli ve yabancı turist  ziyaret ediyor. Eğer Bursa merkezde gezme fırsatınız olursa Cumalıkızık köyü Kahvaltı ve gezilecek yerler,  Gölyazı köyü gezilecek yerler, Misi köyü gezilecek yerler ve Tirilye' de gezilecek yerler, adlı gezi yazılarımı okuyabilirsiniz. Yararlı olacağına eminim.

Oylat konaklama -pansiyon - otel

Çağlayan Otel -Güven otel-Aşiyan otel- Yeşil Vadi Otel ve restauranta kalabilirsiniz. Güzel ve uygun otellerdir.
Oylat Köy konağı Butik otel ve restaurantın: Yemekleri güzel olup fiyatlarda uygundur.
Oylat'ın neyi meşhur? Oylat'ta ne yenir?
 Hünkar beğendisini,  pideli kebabını, ciğer sarması, İnegöl köfte, Haşhaşlı ekmek, İncir dolması, Kavata, meşhur hoşmerim tatlısını, cevizli lokumunu, fırında süt helvası, en güzel ve en meşhur yemeğidir. Oylat kaplıcaları için tıklayın. 

Yazının içindekiler

Oylat şelalesi
Oylat şelalesi hakkında bilgi
Oylat şelalesi nerede
Oylat şelalesi özellikleri
Oylat şelalesi ulaşım
Oylat şelalesi nereye bağlı
Oylat şelalesi İnegöl
İnegöl Oylat şelalesi
Oyrat şelalesi tarihi
Oyrat şelalesi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot