MUDANYADA GEZİLECEK YERLER
MUDANYA NEREDE?
Mudanya, Bursa’ya bağlı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir sahil ilçesi.Ulaşım karadan ve denizden çok rahat bir şekilde sağlanabilmektedir. Mudanya tarihi ve turistlik yerler açısında son derece önemli bir konuma sahiptir.
Her yıl yerli ve yabancı türist Mudanya'nın tarihi ve türistlik yerlerini görmek için Mudanya'ya akın ediyor. Mudanya'nın tarihi ve türistlik yerlerini anlatmadan önce Mudanya'nın İstanbul'a ve Bursa merkez ve çevrelerine olan konumundan bahsedersek...
İstanbul‘a 171 kilometre ve yaklaşık 2,5 saat
Bursa merkeze 29 kilometre ve ortalama 40 dakika
Cumalıkızık‘a 41 kilometre ve yaklaşık 55 dakika,
Gölyazı‘ya 40 kilometre ve yaklaşık 50 dakika,
Tirilye‘ye 11 kilometre 15 dakika mesafede bulunuyor.
MUDANYA TARİHİ
Mudanya’nın Tarihçesi
İlçenin tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanır. İlk adının Myrlea olduğu bilinmektedir. 12 İyon şehir devletinden olan Gemlik ve Erdek’in de kurucusu Kolofonlular tarafından kurulmuştur. Zaman zaman işgale uğrayan şehir, Makedonya Hükümdarı 5. Filip (Philippos) tarafından yıkılmış ve yerine, Apameia adı ile yeni bir şehir inşa edilmiştir.
Bu şehir de işgale uğramış ve imar edilerek Montania adını almıştır. Mudanya'nın eski adı Montania'dır. Mudanya adının buradan geldiği sanılmaktadır. Mudanya'nın tarihi ve turistlik yerlerin bu kadar çok olması, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor.
Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Mudanya Kasabası, Mondros Mütarekesi’nden sonra, önce İngiliz istilasına uğramıştır. Fakat Jandarma Onbaşısı Şükrü Çavuş’un İngiliz Deniz Piyadesi’nin çıkartma yaptığı iskelede İngiliz Ordusundan bir binbaşı ile bir eri öldürmesi üzerine bu işgal bir gün bile sürmemiştir.
25 Haziran 1920’de gerçekleşen bu olaydan 11 gün sonra İngiliz ordusunun yerini Yunanlılar almıştır. Düşman işgali altında 2 yıldan uzun süre kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtulmuştur.
Dolayısıyla “12 Eylül” Türkiye’nin her yerinde karanlık rejimi ve onun baskı yönetimini hatırlatırken Mudanya için sadece 12 Eylül “bayram” listesinde olan bir başka anlamlı gün olmayı sürdürüyor. Mudanya'nın bu tarihi ve turistlik yerlerini gezmek bence tarihle iç içe yaşamış kadar heyecan vericidir.
MUDANYA'DA GEZİLECEK YERLER VE YAPILACAK ŞEYLER
Mudanya Mütarekesi
Mudanya’da Kordonboyunun (İnönü Bulvarı) sonunda, Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ahşap yalı yer alır. 19. yüzyıl sonlarının mimari yapısını taşıyan bu tarihi binanın ilk sahibi Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanov’dur. Daha sonra Mudanyalı işadamı Hayri İpar’ın satın aldığı bina onarılarak, 1937 yılında müze haline getirilmiştir.
Mudanya Mütareke Evi Müzesi
Bu tarihi yalı, 3-11 Ekim 1922 tarihlerinde, Kurtuluş Savaşı’nı zaferle bitiren tarihi anlaşmaya katılan tarafların hararetli görüşmelerine sahne olmuştur. 11 Ekim sabahı, Yunanistan’la savaşa son veren anlaşma imzalanınca Trakya, İstanbul ve Boğazlar işgalden kurtarılmıştır.
Mudanya Mütarekesi, Türk Devleti’nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belgedir. Bu ev tarihi bu olayın canlı tanığı olarak kültürel mirasımızın bir parçası olmayı sürdürmektedir.
ESKİ GİRİT MAHALESİ
Eski ahşap evlerin bulunduğu Rum Mahallesi (şimdiki Halitpaşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmıştır. Piçiretu’nun planladığı mahallelerde evler o kadar iyi yapılmış ki, nereden baksanız denizi görürsünüz. Önceleri Eski Caminin kuzeyinde Gayri Müslimler, güneyinde
Türkler otururmuş.
“Denize dik sokaklar” ve Giritli Mahallesi
Mütarekeden sonra Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Türkler buraya yerleşmiş. Aslında Mudanya’nın yerlisi yok denecek kadar az artık. Mütarekenin imzalandığı 1922 yılına kadar burada 45 hane Türk nüfus varmış. O nedenle bugün Mudanya’da Mudanya’nın yerlisinden çok Girit göçmeni, Bursa ve başka şehirlerden gelip yerleşeler çoğunlukta.
Tahir Paşa Konağı
Mudanya’da Osmanlı döneminden kalan pek çok cami ve sivil mimarlık örneği bulunuyor. Tahir Paşa Konağı , burada bulunan 196 tarihi yapıdan biri. 18. yy konaklarının en güzel örneği olan iki katlı konak, planı çok değişiklik geçirdiği için orjinal halini kaybetmiş.
1985 yılında restore edilmiş; vitrayları, bitki ve geometrik tavan süslemeleri, kalem işleri ender örnekler arasındadır. 19.yüzyıl sonlarında sadrazamları ve paşaları ağırlamak üzere inşa edilen Tahir Paşa Konağı’nı kent müzesine dönüştürmek için girişimlere
Kumyaka Kilisesi
Mudanya için önemli bir tarihi bina şu anda boş ve metruk bir haldedir. Kilise 780-797 yılları arasında Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde yapılmıştır. Rumların yoğun olarak yaşadığı 19. Yüzyıl sonlarına kadar faal olan kilisenin özellikle mütareke sonrası Rum nüfusun göç etmesiyle cemaatsiz kaldığı anlaşılıyor.
Böyle bir antik eser daha sonra terk edilerek ne yazık ki bugünkü durumuna yavaş yavaş sürükleniyor.
Bu konuda çok şey söylenebilirse de; Kumyaka Kilisesi görüntülerinden bir kaçını verip bundan sonra bu kültür varlığına el uzatmak ve onu ileriki zamanlara taşımakla ilgili görev ve sorumluluğumuzu duyumsamaya her birimizi davet etmeyi yeğ tutuyoruz.
Mudanya çok standart şekilde eleştirildiği gibi ‘şehirleşmiş’ kimliksiz ve özensiz yapılar ile doldurulmuş denilmesinden kendini kurtarmış değil şüphesiz. Kıyı bandı ve düzlükten hemen sonra başlayan tepe ve dağa doğru tam anlamıyla yaslanmış.
Mudanya Tren Hattı
1883 yılında Vasilliu İ. Kandi 42 kilometre uzunluğundaki hattın 1874 yılında tamamlandığını ancak faal olmadığını yazıyor. Mari de Laune’ye göre de Bayındırlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre planları hazırlanmış olan bu hattın Mösyö Prosel’in düzenlediği plan üzerine yaptırılmış:
“Hattın genişliği 4 metre, demir çubuklar arası 1 metre 10 cm’dir. İlk istasyon Mudanya İskelesi’dir.
Daha sonra Koru adındaki istasyona gelinir. Kaplıcalar istasyonundan sonra Gemlik yolunu aşıp Bursa’ya gelir. Tren Nilüfer’i, iki taraftan ayakları kagir ve üzerleri ahşap iki köprüden geçer. Bunlar Küçük Köprü ve Sumcuralar Köprüsü adını taşır. Hattın uzunluğu 42 kilometredir. Saatte 30 km gider. Oysa kara yolculuğu 4 saatte alınmaktadır.” Mudanya treni ancak 1891 yılında faaliyete geçmişti…
Mudanya şehitler anıtı- Mudanya apostoloji klisesi-Mudanya zeytin bağı Fatih cami-Mudanya zeytin bağı taş mektup-Mudanya zeytinbağı kapanca limanı-Mudanya hasanpaşa hamamı -medikion manastırı gibi tarihi ve türistlik yerleri gezebilirsiniz.
MUDANYA ETRAFINDA GEZİLECEK YERLER
Vaktiniz olursa daha önceki gezi yazılarımda yazmış olduğum aşağıdaki yerleri de gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü Bursa'nın Osmanlı başkenti olması nedeniyle birçok tarihi yapılar bünyesinde bundurur. Bu yerlerle ilgili yazımda çok güzel tarihi yerleri gezebilirsiniz.
*Bursa cumalıkızık kahvaltı ve gezilecek yerler
*Bursa'da gezilecek yerler
*Gölyazı köyü gezilecek yerler
*Misi köyü gezilecek yerler
*Saitabat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat mağarası gezilecek yerler
*Oylat şelalesi gezilecek yerler
*Oylat kaplıcaları gezilecek yerler
*Bursa yıldırım gezilecek yerler
*Yıldırım gezilecek yerler
.
MUDANYA PLAJLARI
Coşkunöz Halk Plajı
Burgaz Altınkum Plajı
Kumyaka Halk Plajı
Kızılay Kampı
Eşkel Halk Plajı
Eşkel’den sonraki belde olan Eğerce’den kafa dinlemelik sessiz sakin bir plaj.
MUDANYA OTELLERİ & PANSİYONLARI
Mudanyada konaklamak isterseniz eğer aşaşıda yazdığım oteller hem temiz konusunda hem de fiyat konusunda konaklanabilecek oteller arasında yer alır. Mudanya Otel fiyatları genellikle 100 Tl ile 250 Tl arasında değişiyor.
Montania Special Class Hotel
Green House Hotel
Armistis Hotel
MUDANYA’DA YEME – İÇME
Aşağıda belirttiğim restaurantlarda her türlü yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hem temiz hem de lezzetli yemeklerin bulunduğu restaurantların başında gelir. Ayrıca Mudanya 'da kahvaltı yapmak isterseniz bu restaurantlar da kahvaltı hizmeti verilmektedir.
*Erol Balık
*Pavurya Balık Restaurant
*Beyazkayalar Balık Restaurant
* Kıyı Balık
*Mudanya Balık Otel & Restaurant
*Tirilye Muhallebicisi
*Hasköyüm Pidecisi
MUDANYA’YA NASIL GİDİLİR?
İstanbul’dan Deniz Yoluyla
BUDO – Deniz Otobüsü
İstanbul’dan Mudanya’ya en kolay ulaşımı BUDO seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50dk sürüyor. Eminönü/Sirkeci veya Büyükçekmece’den sadece yolcular için (Araçlar için yok) yapılan günlük seferler var. Bursa şehir merkezinden ise metro ile Organize sanayi bölgesindeki durakta inilerek, Mudanya'ya giden Minübüsler ve otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Bursa kestel gezilecek yerler için tıklayın.
Yazının içindekiler
*Mudanyanın gezilecek yerleri
*Mudanya'da gezilecek yerler?
*Mudanya'da ne yenir?
*Mudanya'da nerede kalınır?
*Mudanya nerede?
*Mudanya'ya nasıl gidilir?
*Mudanya'nın eski ismi
*Mudanya'nın eski adı
*Mudanya tarihi ve tarihi yerler
*Mudanya tarihi eserler
*Mudanya tarihi eserler
*Mudanyada bulunan tarihi yerler
*Mudanya tarihi ve türistlik yerler
*Mudanya tarihi mekanlar
*Mudanyanın tarihi
*Mudanya kaç yılında kurulmuş
*Mudanya gezi rehberi
*Mudanya kahvaltı mekanları -yerleri
*Mudanya Bursa
*Bura Mudanya gezilecek yerler
*Mudanya görsel resimler
*Mudanya'nın tarihi yerleri
*Bursa Mudanya tarihi yerler
*Bursa Mudanya'nın tarihi yerleri
*Mudanya Bursa tarihi yerler
*Mudanya'nın turistlik yerleri
*Mudanya'nın güzel yerleri
*Mudanya tarihi ve gezilecek yerleri
*Mudanya'da gezilecek yerler
*Mudanya'nn neyi meşhur
*Mudanya otel fiyatları
*Mudanya nereye bağlı
*Mudanyada gezilecek yerler
*Mudanya görsel
*Mudanya tirilye
*Mudanya ulaşım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.