Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Eylül 2018 Pazar

BURSA YILDIRIM TARİHİ YERLER /OSMANLI BAŞKENTİ





BURSA YILDIRIM 


Bursa Yıldırım Tarihi ve Türistlik Türbeleri


      
        Bursa ziyaret edilecek ve gezilecek türbeler
            Bursa şehri Osmanlı devletinin başkentlerinden biri olması nedeniyle çok sayıda tarihi ve türistlik yapılar bulundurmaktadır. Bursada ziyaret edilecek türbeler, gezilecek türbeler, Bursa yıldırım ilçesinde bulunan tarihi ve türistlik türbelerin bir kaçı aşağıda belirtilmiştir. Bursa'nın mutlaka gezip görülmesi gereken Türbelerin başında yeşil Türbe gelir. Bursa gezilecek külliyeler ve türbeler listesine ekleyin.

                   YEŞİL TÜRBE
     

  Bursa yeşil türbe; Bursa ili, yıldırım ilçesine bağlıdır. Yerli ve yabancı birçok türist ağırlar.
 Yeşil Camii’nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 824H. (1421) yılında yaptırılmıştır. Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır
        Türbe sekiz köşeli bir yapı olup, dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir uslubun anlatımıdır. Yapı , sandukaların bulunduğu zemin kat ve kripto vazifesi gören tonozla örtülü bir bodrumdan oluşmaktadır. Kubbe her yüzünde sivri kemerli birer küçük pencere bulunan sekiz yüzlü kasanak üzerine oturur.

         Kubbeye geçiş, prizmatik üçgen dizisinden oluşan bir kuşakla sağlanmıştır. Kuzey yönündeki girişin sağında ve solunda yer alan mihrapcıkları, ayakkabılıkları, kapı üzerindeki skalaktitleri, kitabesi, dilimli kubbesi, çeşitli renk ve motiflerdeki çiniler ile bezenmiştir. Çiniler kabartma ve sır tekniğinin en güzel örneklerindendir.

        Türbenin içinde Çelebi Mehmed’in çiniler ile bezenmiş sandukası yer alır. Sekiz köşeli, yanları mermer, üzeri çini kaplı bir mermer kaide üzerine yerleştirilmiş üzeri beyaz, mavi, sarı, lacivert çinilerden oluşan yazı bordürü ile süslenmiştir.

        Mihrap nişi oldukça yüksek tutulmuştur. Rumi palmet, kıvrık dal motifleri, kalın yazı dizisi ve tepeliği ile Yeşil Camii mihrabına benzemektedir.
        Türbenin içte yüzeyini yerden 3.00 m ye kadar yükselen altı köşe firuze duvar çinileri ve altın yaldızlı rozetler oluşturur. Türbenin çinileri, kitabesinde de belirttiği üzere Mecnun Mehmed tarafından yapılmıştır.

      Yıldırım Beyazıt camii ve külliyesi


        Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliyeden günümüze cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe kalmıştır. Yıldırım Külliyesi içinde yer alan yapılardaki mimari, sanatsal unsurlar “Beylikten Devlete “ geçişin de bir göstergesi gibidir

Yıldırım Bayezid Türbesi


        Türbe 1406 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Türbe, önündeki revakıyla, kendinden sonra yapılan revaklı Osmanlı Türbelerinin öncüsü olmuştur. Türbe içinde Yıldırım Bayezid’in sandukası dışında oğlu İsa Çelebi’nin sandukası da yer almaktadır.
         
Piremir Türbesi

Buhara’dan gelerek Bursa’ya yerleşmiş olan Emir Sultan Mehmet’e aittir.
        XVI.yüzyılın mimari özelliğini taşıyan bu türbe sekizgen planlı olup, kubbe ile örtülüdür. Tuğla hatıllı taş malzeme ile yapılmıştır. Girişi doğu yönünde sivri kemer alınlıklı, yuvarlak mermer söveli bir kapıdandır. Türbeyi altta yedi, yukarıda da dört pencere aydınlatmaktadır. Türbe içerisindeki tek sandukanın üzerinde Pir Emir Sultan Mehmet’e ait olduğu yazılıdır. Bu türbe 1964 yılında Bursa eski eserleri sevenler Derneği tarafından onarılmıştır.

Devlet Hatun Türbesi

Devletşah hatun, Germiyan beyi Süleyman Şah'ın kızıydı. Mevlana Celalettin Rumi'nin de torunu olduğu belirtilir. Osmanlı ve Germiyan beylikleri arasında ki dostluğun pekiştirilmesi amacıyla, Murat Hüdevandigar oğlu Şehzade Beyazıt ile (Yıldırım Bayezit) ile evlendirdi. Çelebi Mehmetin annesidir. 1413 yılında vefaat etti.

        Devlet Hatun Türbesi 5,75x5,75 ölçülerinde olan yapının tamamı mermerdendir. Köşelerde, gönye ayaklara ve ortada silindir sütunlara basan sekiz sivri kemerlidir.İçeriden kırk sekiz dilimli kubbesi, dıştan yüksek kasnağa oturtulmuş, kurşunla kaplı bir sivri külahla örtülüdür. Kubbe kasnağında baklava motifli bir kuşak yer almaktadır. Selçuklu türbe mimarisinin Osmanlı dönemindeki son örneklerinden biri sayılır. Yapı, sivri külahlı, içten kubbeli olup yanları açıktır.

 Sinan Dede Türbesi

 Emir Buhari (Emir Sultan) Hazretlerinin Baş Dervişidir.
Çoban Bey Türbesi
Mollaarap Mahallesinde, kendi adıyla anılan sokakta yer alan türbe, Osmanlı İmparatorluğunun kurucularından Osman Bey'in oğlu Çoban Bey'e aittir. Yapım tarihini belirleyen yazıtı bulunmamaktadır. XIV. yy. başlarında yapıldığı yazılı kaynaklarda belirtilmektedir. Yer yer moloz taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapı, 6,45 x 6,45 metre iç ölçüsünde, kare planlı, üzeri basık bir kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarından kubbeye geçiş üçgenler aracılığı ile sağlanmıştır. Kubbe dıştan betonla kaplı ve iki sıra kirpi saçaklıdır. Yapının içi sıvasız olup bakımsız bir haldedir. Giriş kapısı tuğladan yapılmış, sivri alınlıklıdır. Güney ve doğu yönündeki altlı üstlü ikişer pencere ile içerinin aydınlanması sağlanmıştır. Batıdaki pencereler ile kapı üstündeki pencere sonradan örülerek kapatılmıştır.

Sancı Dede Türbesi

  Yeşil semtindeki bir sokakta bulunur. Etrafı betonla çevrili olup, demir korkulukla korunmaktadır. Silindirik baş ve ayak ucu mezar taşlan varılır. Adak yeri olarak kullanılmaktadır.

   Karamazak Türbesi ve Yunus Emre kabri

        Bursa merkez Yıldırım İlçesi'nde, Emir Sultan'a giden yolda Şible'den ayrılan Karamazak Sokağı'nda, bir apartmanın arkasındaki boşlukta dört mezardan teşekkül etmektedir. Önceleri Kara Abdürrezak Efendi (Karamazak) türbesi idi. Türbenin günümüze kalan 0.40 X 0.70 metre boyutlarındaki yazıtından anlaşıldığına göre, Yedekçizâde Ali Efendi tarafından 1143 H. (1730/31) yılında burada ahşap ve zemini çini döşeli bir türbe yaptırılmış ise de, yıkılmış ve çevre apartmanlar arasında sadece dört mezar kalmıştır.

        Yazıtta, bu mezarlardan birincisinin Yunus Emre'ye, ikincisinin Aşık Yunus'a ve üçüncüsünün de Abdürrezak Uşşak Serbülendî'ye ait oldukları belirtilmektedir. Dördüncü mezarda kimin gömülü bulunduğu belli değildir. Yazıtının son dizesinde "Üç kabri kıldı ma 'ımır lilklh Ali Efendi" biçeminde tarih düşürüldüğüne göre, bu dördüncü mezar sonradan, türbeyi yaptıran Ali Efendi için eklenmiş olmalıdır .

  Karadavut Türbesi

  Kara Davut İzmiti yada Davutkadı olarak ta bilinen Kara Davut, ünlü bir Türk din bilginidir.Müeyyetzade ve Mevlana Lütfi gibi dönemin ünlü alimlerinden dersler almıştır.Bursa Kadısı olarak çeşitli yerlerde müderrislik yapan Davut Kadı, 934 Hicri (1527) yılında bu görevden alınmıştır.

        Daha sonra Bursa vakıflarını incelemiş, kontrol etmiş, Vakıf malları onun yaptığı tespitlerle işlem görmüştür.Tasavvuf ve din konularında da çalışmış ve çoğunluğu kendinden önceki bilginlerin çalışmalarının yorumları niteliğinde eserler yazmıştır.948 Hicri (1541) yılında Bursa’da vefat etmiştir.

        Adını alan Davut Kadı semtinde yine adını alan Davut Kadı camisi mevcuttur.
Mehmed Nakşi Çelebi kabri-Baba Zakir Türbesi -Sofu Mehmet Efendi Türbesi- diğer türbelerdir. Bursada gezilecek yerler için Tıklayın.

Yazının içindekiler

*Bursada ziyaret edilecek türbeler
*Bursa türbeleri
*Bursanın önemli türbeleri
*Bursa yıldırımdaki tarihi türbeler
*Yeşil türbenin özellikleri
*Yeşil türbenin tarihi
*Yıldırımdaki tarihi ve türistlik türbeler
*Bursada gezilecek türbeler
*Yeşil türbe nerede

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot