Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

30 Eylül 2018 Pazar

BURSA EMİR SULTAN CAMİ




BURSA EMİR SULTAN CAMİ 

   Emir sultan camii ve külliyesi


      Emir Sultan Camii; Bursa ili, yıldırım ilçesine bağlıdır. Merkezden yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Bursa gezilecekler yerler arasında  tarihi ve turistlik açısından önemli bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir.

      Emir Sultan Camii ve Külliyesi; 15.yüzyılda, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırılmıştır. Emir Sultan Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid'in damadıdır. Bursa gezilecek yerler arasında önemli bir yapıya sahip olan  külliye, yerli ve yabancı birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.

        Emir Sultan cami ve türbeler arasında  İstanbul Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıd'ın kızı  tarafından yapıldığı için  Bir padişah külliyesi olmayıp “Sultan Külliyesi” olarak anılmaktadır.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Bölümleri

        Emir Sultan Camii: Bursa merkezi Setbaşında arabaya 5 dakikada mesafade bulunan Emir Sultan caminin çevresi asırlık ağaçlarla çevrili, Bursa'nın her yerinden görülebilen bir noktasında yer almaktadır. Emir Sultan Camii ilk yapıldığında tek kubbeli iken 1507 yılında caminin önüne üç kubbeli bir revak ve odalar ilave edilmiştir. 1795 yılında tamamen yıkılan cami, 1804 yılında yeniden Sultan 3.Selim tarafından inşaa edilmiştir.

       1855 depreminde tekrar zarar gören camii, bu sefer  2.Abdülhamit tarafından tekrar onarılmıştır. Sekizgen kasnak üzerine oturan kubbeyle örtülü Emir Sultan Camii’nin; dikdörtgen bir planda, ahşap kolonlar üzerinde kemerli ahşap revaklarla sarılı geniş şadırvan avlusu, yapının ana şemasını oluşturmaktadır.

        İbadet yeri ile türbenin bulunduğu eksene ise minareler yerleştirilmiştir. Caminin beden duvarlarında kırk, kasnağında on iki adet büyük pencere olup caminin içi son derece aydınlıktır. Camideki süslemeler de son derece değerli olup camideki pencerelerin etrafı mukarnaslarla işlenmiş ve İznik çinileriyle yaptırılan mihrabın üstüne, Rumi motiflerle süslü alınlıklar yerleştirilmiştir.

Emir Sultan Camii, Bursa

         Emir Sultan Türbesi: Emir Sultan Camii’nin hemen yanında yer alan türbede; Emir Sultan, oğlu Emir Ali, eşi Hundi Hatun ve iki kızı yatmaktadır. Dönemin önemli bilginlerinden olan Emir Sultan, 1391 yılında Bursa’ya geldikten sonra Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Hatun’la evlenmiş, 1429 yılında veba hastalığından vefat etmiştir.

          Türbe eski orijinalliğini yitirmiş olup bugünkü yapısı, 1868 yılında Sultan Aziz tarafından yenilenmiştir. Giriş kapısı doğu yönünde olan türbenin, kapının bulunduğu cephenin beden duvarları hariç diğer tüm cephelerde yuvarlak kemerli büyük birer pencere bulunmaktadır.

Emir Sultan Camii İç Görünümü, Bursa

        Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hamamı: Cami ve türbenin yanında yer alan bu hamam dikdörtgen planlı inşa edilmiştir. Kare biçimindeki soğukluğu ilk yapıldığında üzeri kubbeli iken sonrasında bu bölüm düz çatılı bir görünüme çevrilmiştir. Hamamın ılıklığının çevresinde ise halvet hücreleri ve hela bulunmaktadır.

         Buradan da üç eyvanlı ve iki halvetli sıcaklık bölümüne geçilmektedir. Göbek taşının yer aldığı sıcaklığın üzeri de kıvrımlı bir kuşağın olduğu kasnak ve kubbe ile örtülüdür. Hamam; 1622, 1670 ve 1712 yıllarında çeşitli onarımlardan geçmiş olup son olarak 2008 yılında restore edilmiştir. Bursada gezilecek yerler için Tıklayın. 

    Yazının içindekiler

*Bursa gezilecek yerler
*Bursa Emir Sultan camii ve külliyesi
*Emir Sultan Camii hangi ilde
*Emir Sultan Cami hangi ilçede
*Bursa Emir Sultan Caminin özellikleri
*Emir Sultan Cami nasıl bir cami
*Emir Sultan Cami iç görünümü
*Emir Sultan Cami tarihi
*Emir Sultan Cami  nerede
*Emir Sultan Caminin yapısı
*Emir Sultan Cami kim tarafından yapılmış
*Emir Sultana ulaşım
*Tarihi ve turistlik yerler
*Bursa Emir Sultan cami
*Bursa Emir Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot