Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

27 Eylül 2018 Perşembe

BURSA ULU CAMİ / MUHTEŞEM MİMARİ YAPISI VE ÖZELLİKLERİ



BURSA ULU CAMİ

Bursa Ulu Cami Hakkında Bilgi


Ülkemizde gezilecek ve görülecek yerler arasında, Bursa Ulu cami mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Bursaya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin. Ülkemizin ender yapılarından birisi olan Bursa Ulu cami,Orhan Gazi parkının bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Beyazıt zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır.

Yani Bursa Ulu cami kim yaptı derseniz? Osmanlı devletinin en önemli Padişahlarından Yıldırım Beyazıt yapmışıtır. Bursa Ulu cami tarihi Osmanlı dönemine dayanmış olmakla beraber Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. 

Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunmaktadır. Ulu Cami Bursa merkez camisi olup, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlar.
Yıldırım Beyazid’in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı Yıldırım Beyazid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın bulunduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır.

Ulucami'nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebidir. Caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır. Mimber kapısı üzerindeki kitabe, caminin bitiş tarihini 802 (1399-1400) yılları olarak göstermektedir.

 İki minaresi olan caminin batıdaki minaresi Yıldırım Beyazid zamanında, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Timur istilasında tahrip edilen camii, bu yıllarda tamir edilmiş, en büyük onarımı ise 1855 depreminden sonra yapılmıştır.

Bursanın tarihi camileri arasında yerini almış durumda. Bursadaki Ulu Cami Özellikleri aşağıdaki gibidir.

BURSA ULU CAMİ NEREDE? NASIL GİDİLİR? YOL TARİFİ


Bursa Ulu Cami, Bursanın merkezi Heykelde bulunmaktadır. Çevresinde Kozahan, Kapalı Çarşı, bulunmaktadır. Her yerden ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir. Otobüsler, Dolmuşlar, münibüsler ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Hatta sırf gezinmek için kent meydanında indiğinizde yürüyerek bile Ulu Camiye ulaşabilirsiniz.

Bursa Ulu Cami Özellikleri


Ulu Cami’yi diğer büyük camilerden ayıran dört ana özellik vardır.

• Osmanlı’da yapılan ilk CAMİ’İ KEBİR olması.
• 20 kubbeli olması.
• İçinde büyük bir şadırvana sahip olması.
• Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahip olması.13 ayrı yazı karakteri ile, 41 ayrı Hattat tarafından yazılmıştır; askılı ve sabit toplam 192 hat levhası bulunan cami bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. (Şu anda 9 ayrı yazı karakteri ve 21 sanatkarın 132 adet yazısı bulunmaktadır.)

Bursa Ulu Cami Mimarisi


Ulu Cami 'nin en önemli tezyinatı (süslemeleri) çeşitli hat örnekleridir. Duvar ve levhalara yazılmış yazılarla burası âdeta bir "Hat Sanatı Sergisi" hâline getirilmiştir.
Camideki yazıları süslemek adına yağlı boya ile duvara yapılmış 'perde' tasvirleri, Tanzimat sonrası tezyinatımızdaki batı tesirinin zuhuru niteliğindedir.

Türk baroku olarak nitelendirilen süslemeler, Türklerin süsleme sanatında yüzyıllar boyunca kullandıkları motifleri, batıdan aldıkları motiflerle birleştirerek kendilerine özgü bir bezeme üslûbu hâline getirmelerinin adıdır.

Ceviz ağacından yapılmış ve siyah renge boyanmış olan caminin ahşap minberi, eşine az rastlanır güzelliktedir. Oyma ve kabartma geometrik motifli yan korkuluklar, on kenarlı kabartma yıldız, iri kabara ve güllerle donatılmıştır.

Bursa Ulu Cami Sırları


Üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi'nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var. Gezegenlerin her biri yörünge hareketleriyle birlikte küresel kabartma motifler halinde Güneş'e olan uzaklık ve aralarındaki büyüklük karşılaştırmaları da verilerek olması gereken yerlerde.

Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş'e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya'dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda.

Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rastgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş.

Bursa Ulu Cami Minberi


Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor...

1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü. 602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte.

Hem de minberin her iki yüzünde şaşırtıcı şekilde evrenin haritalarının adeta bir krokisi var. Bu kadar büyük bir tesadüf olabilir mi, yoksa bu minberin banisi gerçekten bir astronomi hayranımıydı?

Bursa Ulu Cami Vav Harfi


Birbiri içine geçmiş 4 vav’la vali, vekil gibi sorumluluk isteyen görevlere talip olanların özellikle kul hakkı başta olmak üzere sorumluluklarına vurgu yapılıyor. 

Ulu Camii'nin en önemli özelliklerinden birinin de içindeki vav’lar olduğunu belirten uzman rehberlerden Ersen Yelkenkaya, “Allah’ın birliğini temsil eden bu vav’ların bir özelliği de Hz. Peygamber (SAV)'imizin söylediği gibi; insan anne karnına vav şeklinde düşer. Vav şeklinde anne karnında büyür ve doğduğunda da doğuşu vav şeklindedir.

Ulu Cami'deki 'vav’ların sırrı insanın hayatında hep bir vav şeklinde olduğunu simgelemektdir. Unutmamak gerekir ki insan yaptıklarından sorumlu tutulacaktır. Hayatımızı ona göre yaşamamız gerektiği bilincini aşılamaya çalışılmıştır.

Vav harfi ile başlayan mesleklerin ise sorumluluk gerektiren işler olduğu dikkat  çekiyor. Bu mesleklerin de vali, vezir, veli, vekil, varis, vasi, valide, vadetmek gibi olduğunu belirtiyor.

BURSA ULU CAMİ HİKÂYESİ

Türkistan’daki Buhara şehrinden yola çıkarak Mekke – Medine’yi dolaştıktan sonra 1389 yılında Bursa’ya yerleşen Muhammed Şemseddin, gösterdiği kerametlerle bir anda halkın sevgisini ve saygısını topladı.

Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Hatun’la evlenen Muhammed Şemseddin halk arasında Emir Sultan adıyla anılır oldu. O, halkı din yoluna çağırırkenPadişah’ı da bazı konularda uyarıyor, O’na yardımcı oluyordu.

Bu arada, Emir Sultan‘dan önce Bursa’ya gelip yerleşen ve her gün çarşıya gelip:
- Somun var müminler, somun var!
diye ekmek satan bir ulu kişi daha vardı ama halk, “Somuncu Baba” dediği bu zatın kerametlerinden habersizdi.

Günlerden bir gün, Yıldırım Bayezid’in damadı Emir Sultan hazretleri, elindeki çömlekle birlikte bu zatın fırınına çıkageldi! Ekmeklerle birlikte çömlekteki yemeğin de pişirilmesini istiyordu.

Somuncu Baba, küreğin üzerine koyduğu çömleği fırına sürmeye çalıştı ama, nafile! O küçük çömlek fırına bir türlü girmiyordu!..
Somuncu Baba, geride durup seyreden Emir Sultan’ın yüzüne baktı ve yüzünde beliren tatlı bir tebessümle konuştu: “

- Anladım… Bu işi ancak sen başarabilirsin!
Emir Sultan küreği aldı ve kolayca içeri sürmeyi başardı. Ama fırının içinde ateş yoktu ve soğuktu. Soran gözlerle ama tatlı bir tebessümle Somuncu Baba’ya baktı. Somuncu Baba yine aynı eda ile konuştu:

- Bekle… Az sonra pişer!

Karşılıklı gösterilen kerametlerden sonra iki ulu kişi birbirlerini tanıyıp dost olmuşlardı.
Niğbolu zaferinin anısına Bursa Ulu Cami’yi yaptıran Yıldırım Bayezid, açılışı damadının yapmasının uygun olacağını düşünmüştü. Cuma günü, kalabalık cemaatin önünde seslendi:
- Ya Emir! Kapıları sen aç ve cemaata vaaz edip namaz kıldır. Veli kişi olduğun için bu şeref sana aittir!

Emir Sultan cevap verdi:
– Hayır Sultanım! Bu şerefi Şeyh Ebu Hamideddin-i Aksarayi hazretlerine vermelisiniz!
- Bu zat kim ola ki?

- Belki duymuşsunuzdur Sultanım… Somuncu Baba derler bir ekmekçi koca vardır. Ulu Cami işçilerine de ekmek satmıştır. İşte bu zat O’dur!
Somuncu Baba:

- Ne ettin Emirim, bizi ele verdin!
diyerek bütün alçakgönüllülüğüyle camiyi açtı, kürsüye çıkıp vaaz ve nasihatlerde bulundu. Herkes O’na hayran olmuştu.

Rivayete göre Somuncu Baba camiin her kapısından aynı anda çıkmıştır.
 Bursa Ulu Cami Mücizeleri oldukça fazla olduğu için biz en güvenilir kaynaklardan en sağlam bilgileri vermeye çalışıyoruz. Kulaktan dolma bilgileri verip, sizi yanlış bilgilendirmek doğru bulmuyoruz. Bursa Uludağ Kayak Merkezi için tıklayın 

Aşağıdaki soruların cevabı hepsi yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur.


bursa ulu camibursa ulu cami tarihi*bursa ulu cami kim yaptı*bursa ulu cami nerede*

bursa Ulu cami hakkında bilgi* ulu cami bursa* bursanın tarihi camileri*

bursadaki ulu cami* bursa ulu cami özellikleri* bursa ulu cami mimarisi*

bursa ulu cami sırları* bursa ulu cami hikayesi* bursa ulu cami kim yaptı*

bursa ulu cami vav harfi* bursa ulu cami içi* bursa ulu cami mucizeleri* bursa ulu cami minberi* bursa ulu cami kerametleri*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot