Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

14 Ocak 2021 Perşembe

KARŞIYAKA - VEFA/ALTINORDU MUHTELİTİ MAÇI - 25.06.1926 - ALSANCAK STADI - KARŞIYAKA'NIN KONUŞAN FOTOĞRAFLARI

 

Karşıyaka’nın Konuşan Fotoğrafları’nda bu ay, şahsi koleksiyonumuzda bulunan, Türk spor tarihimizin ve İstanbul’un en eski spor kulüplerinden, İttihad ve Terakki tarafından “Progrés” adıyla 1909 tarihinde kurulmuş olan Altınordu ve yine 1908 yılında kurulan Vefa İdman Yurdu muhteliti (karması)’nın Haziran 1926 tarihinde İzmir’e yapmış oldukları seyahat ve bu seyahatta karşılaşmış olduğu Kaf Sin Kaf maçından önce “bayrak merasimi” sırasında çekilmiş fotoğraf ve bu fotoğrafın bizlere anlattığı detayları ilk kez aktaracağız.

 


Haziran 1926’da İstanbul’un ve ülkemizin en eski iki kulüplerinden olan Vefa ve Altınordu İdman Yurdu kulüpleri İzmir’e seyahat düzenlemişti. Altınordu kulübümüzün organizasyonu ile, 1908-09 yıllarında kurulan Vefa İdman Yurdu ve Altınordu İdman Yurdu toplamda 5 maç yapmak için şehrimize gelmişlerdi. Vefa ve Altınordu takımlarından başka bir oyuncu da Süleymaniye takımından takviye yapılmıştı.

 Maç sonuçları şöyle oluşmuştu;

Altay: 2 - Vefa/Altınordu:1

Altınordu: 3 -  Vefa/Altınordu: 4

Karşıyaka: 4 - Vefa/Altınordu: 4

Garibaldi: 0 - Vefa/Altınordu: 6

İzmir Muhteliti: 5 – Vefa/Altınordu : 4



Yapılacak maçların ilki olan Altay – Vefa/Altınordu maçından önce, ikinci takım oyuncularından oluşan, biri Altınordu kulübünün kuruluş tarihi olan 12 Mart diğeri ise Karşıyakamızın şampiyon olduğu final maçının tarihi olan 9 Nisan isimli iki takım çıkarıldı ve bir kupa maçı yaptılar. 9 Nisan takımı beyaz formaları ile, 12 Mart takımı ise kırmızı – lacivert formalı sahaya çıkmışlardı. Neticede 9 Nisan takımı 4-0 kazanarak, kupayı kazanmıştı.



Misafir kulüplerimizden Altınordu İdman Yurdu kulübünün tarihine baktığımızda kaynaklarda; “Altınordu İdman Yurdu, 1909 yılında Aydınoğlu Raşit Bey ve arkadaşları tarafından Progres International adı altında kurulmuştur. Renkleri kırmızı - laciverttir. Türk futbolunun ve sporunun kuruluşu ve gelişme aşamasında çok önemli kulüplerden biri olmuştur. 1914 yılında kulüp kongresinde alınan karar gereği adını Altınordu İdman Yurdu olarak değiştirmiştir.

Vefa/Altınordu Muhtelit takımının İzmir’de yaptığı maçlarda, İsmet Paşa, Ordu müfettişi Fahreddin Paşa, Vali Kazım Paşa, Prag sefiri Vasıf bey, Halk Fırkası Müfettişi Sadrettin bey efendi de seyirciler arasında bulunuyorlardı.

Maçlar sonunda Vefa kulübünün kıymetli oyuncularından Saim bey ile yapılan röportajda Saim bey;        “ İzmir’de bize karşı yapılan merasim, Vefa’nın hiç unutamayacağı bir hatıradır. Gerek oyun esnasında, gerekse hariçde Vefa hakkında beslenen samimiyete teşekkür etmeliyiz. Yedik, içtik, eğlendik ve güldük. Bilhassa İzmir muhitinin çok kıymetli sporcuları ile tanıştık. Bahtiyarız.” Diyerek İzmir misafirperverliğini anlatıyordu.

İzmir Altınordu kulübümüzün kıymetli tarihçilerinden Kenan Akseki bey efendi ise bu organizasyon ile ilgili çok önemli bir evrak görüntüsünü bize iletmiştir. Kendisine İzmir spor tarihi açısından teşekkürlerimi sunuyorum.



21 Haziran 1926 tarihli kulüp hatıra defterinin ilgili sayfasında Altınordu Kafile Başkanı’nın yazmış olduğu satırları olduğu gibi aktarıyorum;

“21 Haziran 926 İstanbul kafile başkanı Altınordu hatıra defterine şu sözleri yazmıştır;

Altınordu kulübünün geçirdiği muazzam inkılabın semeresi olarak vücuda getirdiği teşkilatın daima payidar olmasını temenni eder heyet-i idare azasını faaliyetlerinden dolayı tebrik ederim.”

Bu bilgilerden sonra İzmir’imizin ilk kulüplerinden Altınordu forması giyen “Baron” lakaplı ve soyadı kanunu çıktıktan sonra bu soyadını kullanan Feyzi bey’in organizasyonu ile İzmir’e geldiğini aktarmak isteriz.

Futbol oynarken bir “Baron” gibi eda ve çalımları bulu



nduğu için halkın “Baron” lakabını vermiş olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrendiğimiz Baron Feyzi, futbol hayatına ilk olarak Fenerbahçe’de başlamış, daha sonra Altınordu İdman Yurdu’na transfer olmuş ve ilk olarak 1925 yılında İzmir’de Altınordu kulübümüze ve ilerleyen yıllarda Altay kulübümüze hizmet etmiş, tarihi futbolcuları arasına girerek adını ölümsüzleştirmiştir. 

 

Karşıyaka : 4    -  Vefa/Altınordu Muhteliti(Karması): 4

 


Vefa/Altınordu Muhteliti’nin İzmir’de yapacağı en mühim müsabakalardan biri şampiyon Karşıyakalılar idi.

Bu maç, yine bir çok seyirci muvacehesinde(karşısında) 25 Haziran günü yapıldı.

Hakem Mister Fowler.

Vefa/Altınordu Muhteliti bu gün en kutlu şekli ile çıktı:

Hamdi, Demir, Mustafa, Şekib, Hayri, Ragıb, Turgut, Kemal, Emin, Sami, Ali, Ekrem.

Karşıyaka Takımı da :

Malik, Necati, İsmail, Ali, Vahi, Sezai, Hamdi, Nevzad, Halil, Fikret, Müeyyid

Oyun bidayette(başlangıçta) pek durgun ve cansız oynanırken muhtelitten Ali’nin attığı birinci ve güzel bir gol ile hararetlendi. Mamafih tarafeyn(taraflar) pek asabi ve kırıcı oynuyor. 0-1

Karşıyaka müdafisi(defansı) ilk on dakika zarfında aksarken yavaş yavaş açıldı. Ve Karşıyaka’dan Nevzad’da takımı lehine güzel bir gol attı. 1-1

Bu golü hemen bir dakika takip ederek merkez muhacim(forvet) Halil iyi bir plase ile ikinci golü de yaptı. 2-1

Oyun azami hararetle devam ediyor. Karşıyaka açık muhacimleri pek kabiliyetsiz bir oyun oynadıklarından bilhassa Karşıyaka’nın tehlikeli hücumları akîm(sonuçsuz) kalıyor. Muhtelit açıklarını da muhâsım(rakip) muavinler(orta saha oyuncuları) muvaffakiyetle(başarılı şekilde) marke ettiklerinden ortadan hücum yapmak mecburiyetinde kalıyor ve tarafeyn(tarafların) müdafisinin muvaffakiyetli mesaisi gol yapılmasına mani oluyor.

Birinci haftayim(devre) Karşıyaka lehine 2-1 nihayet buldu.

İkinci haftayim başlayınca soldan bir hücum yapan Karşıyaka muhacimlerinden Fikret üçüncü(3-1), pek az sonra Nevzad’da hasım(rakip) müdafile(defansla) beraber topu uzaktan sürerek kale önüne kadar akıp dördüncü golü yaptı. 4-1

Muhtelit ikinci devrenin nısfından(yarısından) sonra iki penaltı kazanarak iki gol yaptı. 4-3

Oyun nihayetlerine doğru frikikten de bir gol yaparak oyun 4-4 nihayet buldu.

Karşıyaka takımında kaleci Malik muvaffakiyetli bir oyun oynadı. İleri çıkışları pek fazla ve hatalı olmakla beraber bir iki golün kurtarılmasına hizmet etti. Frikikten atılan golü kornere atabilirdi.

Takımın bel kemiği olan Vahi çok güzel oynadı. Üç orta muhacim Halil, Nevzad ve Fikret çok iyi idi. Bilhassa Nevzad hücumlarda başlıca amil(etki eden) oldu.



İzmir spor tarihinin ve bilhassa Karşıyaka tarihinin gizli kalmış anılarını siz değerli spor severlere aktarmaya çalışıyoruz. Koleksiyonumuzda çok önemli anılar, evraklar, fotoğraflar ve belgeler bulunuyor ve bunları dönemin kaynakları ile detaylandırıp zamanla sizlere aktarıyoruz. Biz tüm gerçekliğiyle, kaynaklarıyla ve emeğimizle Karşıyaka tarihini aydınlatmaya devam edeceğiz. Böylesine köklü olan spor tarihimizin farkındalığı ile Kaf Sin Kaf’ımızın yeniden hak ettiği yerde bulunması dileklerimizle…

 Araştırmacı : Bedri Cumhur Doğu

Karşıyaka Haber Gazetesi Linki: Karşıyaka'nın Konuşan Fotoğrafları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot