Akademi dünyamızı yerli yersiz eleştirdiğim olmuştur. Çünkü bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak üniversitelerimizin kavram, terim, tez-hipotez-antitez üretmesini isterim. Hatta kavram ihracatı yapabilsek ne şahane olur derim. Ah gönül neler istemiyor ki Blogger Bolat dediğini duyar gibiyim...
Dinozor'a Dinazor demek yanlış mı? Yanlış!
Son söyleyeceğimi başta söylüyorum: “Dinozora dinazor demek” ayıptır, günahtır, çarpılırsınız! Evet doğrusu “dinazor” değil “dinozor” şeklidir.
Turcosuchus okani nedir?
Şimdi eleştirdiğim akademi dünyasını göklere çıkarma vakti geldi. Hep birlikte yükseliyoruz. Buyrun! Konumuz Turcosuchus Okani, yani tarih öncesi dönemde yaşamış bir ilkel timsah çeşidi. Peki, nedir bu Turcosuchus okani? Zonguldak'ta bulunan bir ilkel timsah fosilinden yola çıkarak verilen tür ismi. Peki, Türklerle ilgisi ne? Yer Zonguldak, Gelik bölgesi kömürü bulan adam Uzun Mehmet'in memleketi. Turcosus Okani, Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesi'nde doğmuş Prof.Dr. Okan Tüysüz hocamızın adına ithafen "Turcosuchus okani" yetmez mi?
Bir dinozorun Zonguldaktan İTÜ'ye yolculuğu
“Güzel kardeşim kafamı karıştırdın diyorsun.” Bak tek tek anlatıyorum. Zonguldak, Gelik'te bir vatandaş bir gün arazide bir garip taşlar görür. “Nedir bu garip şey, kemik midir, daş mıdır aga” diyerekten bu cisimleri her nasıl oldu ise teey İstanbul’a kadar ulaştırıp İTÜ'ye teslim eder. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde muhafaza edilen ve uzun yıllar uzman paleantolog olmadığından öylece köşede duran bu fosil nihayet 2017 yılında bilim dünyasına kazandırılır.
Amasyalıların bilime katkısı, Amasyalı bilim insanları
Fosile 2017’de latince bir isim verilmiş ama Türkçe! Yarebbim bu ne yaman oksimoron! Nasıl anlatacağım. Latince isim verilen Amasya doğumlu ünlü yer bilimleri uzmanımız Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Okan Tüysüz halen İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Paleontolog Dr. Volkan Sarıgül bu ismin seçilmesinin hocasına saygı olduğunu yerel bir gazeteye ifade ediyor. Volkan Sarıgül hocamızı da tebrik ediyorum. Kendisi karasal dört ayaklı biyostratigrafisi konusunda uzman. Hükümdar sürüngenler üzerine üniversite üniversite gezip bildiğini paylaşıyor. Timsaha benzeyen fitozorlar, dinozorlar ve bu canlıların yaşadıkları sahalar Volkan Hocamdan soruluyor. İnsan böyle bilim insanlarıyla aynı ülke çatısı altında olunca onur duyuyor. Okan Hocam, Volkan hocam SCI indeksleriniz çarşaf gibi olsun. Gurur duyduk, onur duyduk!
Koskoca Strabon eserlerinde Amasya'ya "benim şehrim" diyorsa Amasya için ben neden demeyeyim ki! Amasya benim güzel şehrim.
Paris'teki Sorbonne University'den Omurgalı Paleontologu Stéphane Jouve, Museum of Texas Tech University'den uzman paleontolog Volkan Sarıgül, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Evrimsel biyoloji araştırmacısı J.Sébastien Steyer ve Paris'teki Muséum National d'Histoire Naturelle uzman paleontolog Şevket Şen imzası ile yayınlanan makalenin başlığı aynen şöyle: "The first crocodylomorph from the Mesozoic of Turkey (Barremian of Zonguldak) and the dispersal of the eusuchians during the Cretaceous"
"Blogger Bolat hani sen İstanbul'u yazmıyor muydun ne alaka güzel kardeşim? Amasya diyorsun, Hacıköy diyorsun pardon Gümüşhacıköy" diyorsun.
Evet Gümüşhacıköy diyorum, o kadar yerel milliyetçilik hakkımız olsun! Şimdi İstanbul ile ilintiyi kuruyoruz, öncelikle İTÜ, İstanbul'umuzun gururu bir üniversite. İkincisi Kadıköy'deki timsah heykelini görmüş müydünüz? Görmediyseniz ahanda buraya fotoğrafı koyuyorum. O da Amasyalı! “Blogger Bolat kafan iyi mi?” İyi, vallahi çok iyi, en iyisi siz Kadıköy çarşıya gidin kafanızı telefondan bir kaldırın timsah heykeline bakın! Peki, bu timsah oraya nasıl ve nerden gelmiş dostlar? Efenim yine Amasyalı yani hemşehrim bir bilim insanı, yeryüzündeki Coğrafya biliminin babası, atası Amasyalı Strabon'un bir kitabında Khalkedon yani "Kadıköydeki bir tapınağın içinde küçük timsahların beslendiği bir pınar vardı" yazar. Evet, timsah geçtiği için oraya heykeli konuldu ve heykelin altında da bu yazıyor.
Amasyalı Strabon'un Kitabında tam olarak ne yazıyor?
Coğrafya biliminin atası Strabon, antik çağda Atlas Okyanusu’ndan Hindistan'a kadar gezerek 17 ciltlik Geograpikha adlı eserini yazar. Kadıköy'e de gelir ve kitabında şunlar yazar: “Pontus'un ağzında Mageralılar tarafından kurulmuş Khalkedon vardır. Denizden biraz içerde bir pınarı vardır buranın. İçinde küçük timsahlar beslenirler.”
Kadıköy'deki timsah heykelin yaratıcısı Prof. Dr. Nilüfer Ergin ne demiş?
İstanbul'sa siyasi sanatsal ve bilimsel tartışmalara neden olan heykeli yapan Prof. Dr. Nilüfer Ergin'dir. Ergin bu heykeli yaparken kendi yorumuyla Strabon'un kitabında anlattığı Kadıköy'e gönderme yaptığını basına anlatarak bu saçma sapan tartışmadan sıyrılmak istemiş, eserinde Strabon'un Kadıköy'e gelmesine atıfta bulunmak için bu eseri tasarladığını söylemiştir.
Bazı bilim insanlarımız buna çok içerlemiş hatta gazetelere beyanat vermişlerdi. Mesela Prof.Dr. Mehmet Sakınç hoca İstanbul’da hiç bir zaman timsahların yaşamadığını söylemiş: "İstanbul'da hiçbir zaman timsahın yaşamadığını, timsahların akarsularda ve göllerin bazı bölgelerinde yaşar. İstanbul'un genç dönemlerinde denizde fok balığı ve pelikanlar bulunmuştu. İstanbul tropikal bölge değil"
Yine İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Vedat Onar da, İstanbul'un ikliminin timsahlar için elverişli olmadığını ifade etmiş. Yetmemiş, Eski Çağ Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tekin bunun yanlış tercümeden kaynaklandığını iddia etmiş.
Neyse efenim Kadıköy'den başlayarak bu tartışma alevlenmiş ve dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e kadar gelmiş. O da Kadıköy'ün simgesi ne boğadır, ne ketrenkeledir, ne timsahtır, kadıköy'ün simgesi kültürdür sanattır diyerek tartışmalara bir politikacı olarak ustaca kıvrak bir cevap vermiş.
Blogger Bolat'ın Kadıköy Timsahlarına Yorumu
İnsanımız bir alem. Belli ki şehri yönetenler bir fark yaratmak, ses getirmek, şehrin dokusuna bir renk katmak amacıyla şehrin belleğine mitolojik bir hayvanı eklemek için gayet güzel bir şekilde çalışma yapmışlar. Kadıköy'de 3 timsah heykeli var. Bunlar nerede derseniz sıralayalım: Kadıköy çarşısının kapısında duvarda, çarşı içinde sokak müzisyenlerinin müzik yaptığı yerde.
Amasyalıların timsah ve dinozor sevgisi
Yani kimse İstanbul'da timsahların yaşadığını ihtimal vermiyordu. Çünkü kimseler bu çağda bile Strabon kadar bilime inanmamıştı. Bunu masal olarak görenler vardı, Strabon'u ciddiye almadılar. Ama noldu, Turcosuchus okani sayesinde biz birden öğreniyoruz ki Anadolu aslında timsahımsı ya da timsahların atalarıyla dolu bir memleketmiş! Anadolu bir dinazorlar memleketiymiş! Sıkı durun şimdi en şok bilgi geliyor. Timsahımsılar, fitazorlar, dinozorlar sadece Kadıköy ilçemizde mi vardı? Hayır!
Bakırköy ilçemizde de dinozorlar, fitazorlar vardı!
"Nasıl yani?" diyorsun!
Bakırköy'deki Dinazor, Dinozor Müzesi nerede?
Şöyle ki: Hani Bakırköy'de Forum İstanbul AVM var ya! Hani o AVM'nin bir kısmı kaçak fazladan yapıldığı için İBB haklı olarak el koydu da İBB tabelası astı ya! İşte o alışveriş merkezinin temeli atılırken Forum İstanbul’un inşaatı sırasında dinozor kemikleri bulundu, onun anısına adamlar oraya bir dinozor müzesi yaptılar.
Alın size etkinlik, dinozorlar, fitazorlar, timsahlar memleketi İstanbul'da çocuklarınızla güzel bir eğlence. Gidin Forum İstanbul'a milyonlarca yıl öncesine ait dinozor yumurtaları, iskeletleri, rölyefleri ve hareketli görsellerinin sergilendiği müzede birbirinden ilginç deneyimler yaşayın. Çocuklara biraz bilim bulaşsın, sanat bulaşsın yoksa o aptal telefonlara baka baka omurgaları eğrilecek onlar dinozorlara benzeyecekler benden söylemesi!
Onu bırak da Blogger Bolat sen bana şunu söyle: Dinozor ya da istanbul'da bugün timsah var mı? Dinozor yok ama timsah var. İstanbul Üsküdar'da sualtı hayvanat bahçesi var. Orada bir kral timsah yaşıyor, gidip kendisiyle görüşebilirsiniz.
Onu bırak da Blogger Bolat sen bana şunu söyle: Dinozor ya da istanbul'da bugün timsah var mı? Dinozor yok ama timsah var. İstanbul Üsküdar'da sualtı hayvanat bahçesi var. Orada bir kral timsah yaşıyor, gidip kendisiyle görüşebilirsiniz.
Evin yıkılsın t-rex, boynun bükülsün t-rex!
Buyurun karne tatilinde Avrupa'nın en büyük dinozor temalı parkına davetlisiniz. Bir türkü tutturup “evin yıkınsın t-rex, boyun bükülsün t-rex, 32 dişlerin birden sökülsün t-rex” diyerek halayla Bakırköy’e marş marş!
Sahi Dr. Volkan Sarıgül Hocam, bakın şimdi aklıma takıldı bu Turcosuchus Okani etçil mi, otçul mu yoksa hepçil mi yani biraz ot biraz et Allah ne verdi ise onu mu yiyordu?
Eyvah Melih Gökçek haklı çıkıyor!
Sahi Dr. Volkan Sarıgül Hocam, Melih Gökçek ve dinozorlarına en oldu? Adam haklımıydı? Ben dahi ne işi var dinozorun Angara’da dedim! Valla da Billa da!
Bir DTCF’li olarak Melih Gökçek çarpmasın beni, korkarım, üzülürüm hocam! Cübbeli hoca saydırdı dinozor parkı Anka-park için...
Okan Hocam, sizinle aynı topraklarda doğmuş olmanın onurunu yaşadım. Hürmetler, saygılar hocam. Hemşeriniz Blogger Bolat insanı İstanbul’dan ziyade Atina’ya daha yakın olan sittin tane sitenin olduğu Beylikdüzü’nde yaşıyor. Bilgi Yönetimi, Bilgi Güvenliği, Siber Güvenlik konularında danışmanlık yapıyor! Çini koleksiyonu yapıyor, ornitolojiye, etimolojiye, arkeolojiye meraklıdır henüz 23 yıllık İstanbullu olsa da kendini şehir araştırmacısı ve blogger olarak ifade eder. Ve henüz İstanbullulaşma evrimini tamamlamamış bir fani Hacıköylüdür. Yolunuz düşerse buyrun misafirim olun.
Saygılar hocalarım, ülkemizin gururusunuz…
Prof. Dr. Okan Tüysüz kimdir? Şöyle linke buyrun. itu.edu.tr uzantısı
Dr. Okan Volkan Sarıgül kimdir? böyle linke buyrun. Aha! link yok Volkan hoca hakkında edu.tr uzantılı olmaz olamaz! Siz bulun araştırın en iyisi.
Meraklısına Etimoloji Notu: Paleontoloji nedir? Paleontoloji daş bilimi, taşlaşmış kalıntıların bilimi ya da ne bileyim fosil bilim demek daha doğru sanki. Fosillerden dünyayı okumak oradan bir varlık bilimine gitmek. Hayatın izlerini tümevarımla çözmek için uğraşan bilim dalı. Hayatın izlerini jeolojide onlar sürüyor, evrenin tarihini fosiller üzerinden okumaya çalışan bilim dalıdır. Etimolojisi de şöyledir. Pale-Yunancası “palaios” yani eski demek. “Onto” ise varlık demek.Loji ise “logos” yani bilim demek. Jeoloji, biyoloji, ekoloji, arkeoloji, coğrafya, morfoloji, ontolojiyi, dendrolojiyi karıştır al sana Paleontoloji. Paleontoloji bilimini meslek olarak seçen bilim insanlarına da Paleontolog deniyor bakınız Dr. Volkan Sarıgül. Havalı bir meslek! Ama Türkiye’de karın doyurur mu bilemem! Aç açına bilim yapılamıyor maalesef bir çok jeoloji mühendisini pazarlamada telef olurken görmüşlüğüm vardır!
Arog'un Dinozor Katili Arif (Cem Yılmaz)
Başka bir notumda şu: Dinozor kelimesinin kökeni nedir? Onu da şöyle açıklayalım! Yıl 1841 isim babası İngiliz doğa bilimcisi sör Richard Owen. Dinozor, Yunanca, ''deinos'' yani korkunç kelimesi ile ''saurus'' kertenkele-yeşilustan kelimelerinin birleştirilmesinden dinosaur ''dinozor'' şekliyle dilimize geçmiştir iyi mi…
Besin zincirinin tepesindeki kral hayvan yok oldu dünya sana mı kalacak Adem evlatları! Birini Arog’da Arif sapanlan kuş lastiğiylen vurdu! Onu biliyorum ama diğerlerine ne oldu arkadaş? Astroit mi çarptı, seller mi yuttu, gaz mı öldürdü, volkanlar mı yaktı? Noldu ise oldu dinozorlar yok oldu!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.