Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

19 Şubat 2019 Salı

BURSA YENİŞEHİR GEZİLECEK YERLER - Osmanlı Kenti


                       
Yenişehir; Bursa’nın önemli ilçelerinden biridir. Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasında önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Yenişehir; Bursa merkeze 52 km mesafede bulunmaktadır.  Bursa'nın havaalı Yenişehir ilçesinde bulunması Yenişehir'i ulaşım açısından gelişmesine neden olmuştur.

 Bursa Yenişehir gezilecek yerler içinde, Osmanlı devletinin önemli tarihi yapıları mevcuttur.  Osman Gazi zamanında fethedilen Yenişehir ilçesinde Osmanlı Devletinden kalma çok sayıda tarihi eser de bulunmaktadır.

Bursa Yenişehir gezilecek yeler içinde, en çok ta Osmanlı yapıtları dikkat çekiyor. Bursa Yenişehir'e geldiğinizde aşağıda belirttiğim, Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasında en önemli yapıtları yazmış durumdayım. Bursa Yenişehir de gezilecek ve görülecek en  önemli yerler ve mekanlardır.

Yenişehir Sinan Paşa Külliyesi: 


Yenişehir ilçe merkezinde yer almaktadır. Sinan Paşa Külliyesi camii, medrese, han ve imaret olarak 1 Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Bursa Yenişehir de gezilecek önemli tarihi yerlerin başında yer almaktadır.

Yenişehir Saat Kulesi:


 Yenişehir ilçe merkezinde Cumhuriyet meydanında bulunmaktadır. Sekizgen yapıda 25 metre yüksekliğinde ve 7 katlı olan Saat Kulesi muhteşem bir osmanlı yapıtıdır.  Saat kulesi Sultan II. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır.

Saat Kulesinin 6. Katının dört tarafında saat ve iki tane çan bulunmaktadır. Yenişehir'in sembollerinden olan saat kulesi, Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasındaki listelere mutlaka eklenmelidir.


Yenişehir Orhan Gazi Camii: 


Yenişehir ilçesine bağlı Yarhisar Köyünde yer almaktadır. Merkeze bağlı olan köy, Yenişehir' e çok yakındır. Orhan Gazi Camii dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Çeşitli dönemlerde onarımdan geçen Osman Gazi Camii günümüzde halen varlığını devam etmektedir.  Osman Gazi Cami iç ve dış mimarisi ile Yenişehir gezilecek yerler içinde en önemli yapıtlardan biridir.

Voyvoda (Çınarlı) 


Camii: Yenişehir ilçe merkezinde bulunan Voyvoda Camii ilçenin en eski camilerindendir. 1415 yılında Sungur Paşa tarafından inşa edilen Çınarlı Camii zamanla tahrip olmasından dolayı 1830 yılında Yenişehir Voyvodası (Valisi) Ali Bey tarafından yeniden onarılmıştır.


 Yenişehir Valisi tarafından yeniden onarılmasından dolayı camii; vali anlamına gelen voyvoda ismini almıştır. Voyvoda Camisi avlusunda bulunan asırlık çınar ağacından dolayı Çınarlı Camii olarak da anılmaktadır. Asırlık çınar ağacı ve tarihi mimarisi ile Çınarlı camii görülmesi gereken eserlerdendir.

Yenişehir Bali Bey Camii: 


Bali Bey Külliyesi;  tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte  16. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bali Bey Camii tarihinden derinliklerin günümüze kadar sağlam olarak ulaşmış eserlerdendir. Yenişehir çarşı merkezinde bulunan Bali Bey Camii, Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken mukemmel bir eserdir.

Yenişehir Şemaki Evi Müzesi: 


Yenişehir ilçe merkezinde yer alan Şemaki Evi İranlı Şemaki ailesi tarafından 18. Yüzyılda inşa edilmiştir. İki katlı olarak inşa edilen evin giriş katında, taşlık, mutfak, kiler ve iki oda bulunmaktadır.  Şemaki evinin revak şeklindeki kemerli bölümleri, evin iç duvarlarında süsleme amacı ile yapılan manzara motifleri ve kalem işleri dikkat çekmektedir.

Yeşil bahçeye ve ihtişamlı bir mimariye sahip Şemaki Evi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Çok sayıda tarihi eser barındıran Şemaki Evi Müzesi her gün ziyarete açıktır. Şemaki evi Müzesinde hem tarihi bir evin mimarisine yakında şahit olabilir hem de içinde sergilenen tarihi eserleri görebilirsiniz. Osmanlı kültürünü yansıtan eserlerin sergilendiği Şemaki Evi Müzesi, Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasında görülmesi gereken önemli bir tarihi yapıttır.

Yenişehir Yarhisar Şelalesi: 


Yenişehir ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Yarhisar Köyünde yer almaktadır. İki tepenin arasından akan şelale harika bir görüntü ile birlikte bir göl oluşturmaktadır. Çevresi yeşillikler ile kaplı gölün önü piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Yenişehir ilçesinin muhteşem tarihini gördükten sonra bu şelalede dinlenebilir ve sevdikleriniz ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Yenişehir halkı hafta sonu buraya gidip, piknik yapmaktadır. Doğayla içiçe olan Yarhisar şelalesi, tam bir doğa güzelliğidir. Zamanınız kalırsa, Bursa Yenişehir gezilecek yerler arasındaki listenize mutlaka ekleyin.

           Bursa Yenişehir'de Ne Yenir? Neyi Meşhur?


Bursa Yenişehir'e geldiniz ve acıktınız. Bursa Yenişehir de ne yenir? Bursa Yenişehir'in neyi meşhur? merak ettiğiniz. İşte Bursa Yenişehir'de yenilecek en güzel ve en meşhur yemeği. Bursa Yenişehir de Yenişehir köftesi yenir. Yenişehir de köfte çok güzel ve de çok meşhurdur. Yenişehir de mutlaka köfte yemenizi tavsiye ederim. 


    YENİŞEHİR NEREDE? NASIL GİDİLİR? YOL TARİFİ 


Yenişehir Bursa iline bağlı bir ilçedir. Bursa doğu garajında hareket eden münibüslerle ulaşım sağlanabiliyor. Her 15 dk bir doğu garajı davut dede metro istasyonun yanından kalkan toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Büyükorhan gezilecek yerler için tıklayın. 


Bursa Yenişehir Otel Pansiyon Kalacak Yer- Konaklama-


Otel Güngör Yenişehir ((0224) 773 2230)
Uslu Hotel ((0224) 773 5844)
Yenişehir Öğretmenevi Lokali ((0224) 773 0353)
Bursa Yenişehir Disko Bar Gece Hayatı
Anadolu Evi ((224) 222 21 41)
Türkü Tadı Türkü Evi ((0224) 233 0063)


Bursa Yenişehir Görülecek Diğer  Tarihi Yerler


Barçın Köyü Camisi
Karaca Ahmet Sultan Türbesi
Süleyman Paşa Türbesi
İznik Caddesi
Baba Sultan Parkı
Cennet Kanyonu
Yeni Mahalle
Santral Park
Yenişehir Kapı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot