Bursa Ulu Cami Türk tarihinin en büyük ve en önemli yapıtlarından biridir. Bursa Ulu Cami Minberi sırlarla dolu olup, halen tam olarak keşf edilmiş değildir. Bursa Ulu Cami Minberi günümüze kadar pek çok bilim insanları tarafından keşfedilmeye çalışılmıştır. Bursa Ulu Cami Minberi içerisinde gizemi koruyan halen çok önemli bilgiler olduğu düşünülüyor. Bunların en önemlisi ise Bursa Ulu Cami Minberi'dir. Bursa Ulu Cami Minberi sırlarını anlamaya hazırsanız hemen anlatmaya başlayalım.
Bursa Ulu Cami Minberi Sırları
Bursa Ulu Camii, mimarisi ve tarihin dokusu kadar minberine gizlenmiş sırlar ile dikkat çekmeye devam ediyor. Günümüzden tam 230 yıl önce inşa edilen, Bursa Ulu Cami’nin minberinde, güneş sisteminin planının kazılı olduğu tespit edildi. Tahminler, Osmanlı'nın ilk şeyhülislamı büyük İslam alimi Molla Fenari'nin ustaya sistemi tarif ettiği yönünde.
Güneş Sistemi Planı, Ulu Camii'nin Minberinde Çıktı.
Bursa Ulu Camii, Yıldırım Beyazıd Han tarafından 1396 yılında yapımına başlanan tarihi cami, mimari bir şaheser olarak Bursa’nın tarihi sembolüdür. Bu tarihi caminin minberinde gizli sır ise güneş sistemi keşfinden önce bu minbere işlenmiş olması. Ulu Camii minberinde 9 gezegenle birlikte ayın işlenmesi 1399 yılında güneş sisteminin Türkler tarafından keşfedildiği anlamına geliyor.
Bursa Ulu Cami Minberi Özellikleri
Ulu Cami’yi önemli kılan şaheserlerinden biri de muhteşem minberi. Sert ceviz ağacından, çivi ve yapıştırıcı malzemesi kullanılmadan, kündekâri yöntemiyle geometrik ahşap parçalar birbirine geçirilerek yapılan minber, Selçuklu üslûbundan Osmanlı üslûbuna geçişin bir şaheseri olarak kabul ediliyor.
Bursa Ulu Cami Minberi dünyanın 7 harikası arasında yer alması gereken ve gözümüz gibi korumamız gereken bir eser. Bursa Ulu Cami Minbere çok dikkatlice baktığımızda, küresel kabartma motiflerinin yanı sıra, ince hatemi işçilik yapılarak detayları hakkında da bilgi verilmiştir. Mesela Plüton’un bulunduğu düzlemin en altında üç çekirdekli kuyruklu yıldıza rastlarsınız. Bu şu bakımdan önemlidir.
Bursa Ulu Cami Minberi Güneş Sistemi
Ayrıca Bursa Ulu Cami Minberinde çok güzel bir astroloji bilmek lazım. Ay, Güneş, Jüpiter, Satürn, Venüs, Neptün aynı bölgede toplanmış ama en son bulunan Plüton ise en arkadaki yerde gösterilmiştir. Güneş sistemi, aynı yörüngesiyle aynı şekilde yerlerine oturtulmuştur. Bu, 14. yüzyılda yapılmış bir eser. O tarihte burayı yapan kişinin astrolojik bilgisi ne kadar yüksekmiş. Bundan 650 yıl sonra Galile, Dünya Güneş’in etrafından dönüyor dediği için aforoz edildi kilise tarafından. Demek ki İslâm dünyası, ne kadar önceden bunlardan haberdardı.
Bursa Ulu Cami Minberi Anlamı
Plüton’un bulunduğu ikinci sistemde kuyruklu yıldız ağılıklı bir sistem vardır. Hatemi işçiliği kuyruk detayına kadar özetlenerek yerleştirilmiştir ve mini metrik bir inceleme vardır. Aynı şekilde Jüpiter’in tavan katmanına baktığınızda, zengin hatemi işçiliklerle detaylı bilgi verildiğini görürsünüz.
Minberin batı cephesine ise galaksi sistemleri yerleştirilmiş. Ana motif olarak tam ortada Samanyolu galaksisi olduğunu görüyoruz. Çok dikkatli baktığımızda, kainatın yedi katman halinde oluşturulduğuna dair bilgiyi görüyoruz. Bugün dahi bilim dünyasının görevini net tespit edemediği çift yıldızların detaylarını görmek mümkün. Çift yıldızlar galaksiler arasındaki dengeyi sağlayan
sistemlerdir. Bursa Ulu Cami Sırları için tıklayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.