Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

12 Şubat 2019 Salı

BURSA ULU CAMİ SIRLARI


  Bursa Ulu Cami Türk tarihinin en büyük camisi unvanına sahiptir. Bu nedenle Bursa Ulu Cami sırları ile doludur. Bursa Ulu cami sırlarını anlatmadan önce bu muhteşem yapıt hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz.

Daha sonra Bursa Ulu Cami sırları hakkında bilgi vereceğiz.  14.yy sonlarında inşa edilen Bursa Ulu Cami, 20 tane kubbesi, yapımı sırasında anlatılan rivayetler, minberindeki özel sır ve dev hat süslemesi ile Türkiye’nin en önemli tarihi camilerinden birisi olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle Bursa Ulu Cami Sırlarla dolu bir yapıttır.

BURSA ULU CAMİ SIRLARI - CAMİNİN YAPIMI 


Bursa Ulu Cami sırları ile dolu olan yapıtı Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’ın emri ile yapılmıştır. Eser Selçuklu cami planının ilk kubbeli eseri olmasının yanı sıra Bursa’nın en büyük tarihi yapısıdır. 3 yılda yapımı tamamlanan bu büyük yapı, Sultanahmet ve Süleymaniye gibi camilerle kıyaslandığında kapalı alanda namaz kılma alanı açısından da Türkiye’nin en büyük camisidir. Bu Bursa Ulu Cami sırları arasında açıkta görülen en büyük özelliklerindendir.


     BURSA ULU CAMİ SIRLARI -HZ. HIZIR A.S 


Bursa Ulu Cami Sırları ile adlandırılmasına neden olan bir değer konu ise Hz. Hızır A.s burada namaz kılmış olmasıdır. Şehzadeler şehri olarak adlandırılan Bursa’nın Ulu Camisinde gizli tutulan pek çok sırlar yer alıyor.

Kabe’nin giriş kapısı örtüsü Bursa Ulu Cami de yer alıyor. Ayrıca Hızır a.s’ın gün içerisine Bursa da yer alan Bursa Ulu Camiiye gelerek namaz kıldığı da söylenen en önemli sırları içerisinde yer alıyor. Kısaca belirtmek gerekirse burada ki insanları rahatlatan manevi hava insanlara hem huzur hem de mutluluk veriyor.

 Böyle tanımlanmasının en büyük nedeni ise Bursa Ulu Cami sırları ile dolu olmasıdır.  Bu durumun da hızır ve maneviyata yön vermiş kişilerin zamanın da bu cami de namaz kılmış olduklarına kanaat getirilmektedir.


BURSA ULU CAMİ SIRLARI - VAV HARFİ 


Bursa Ulu Cami Sırları yanı sıra,  Abdülmecid zamanında yapılan hat işlemeleri de camiyi ziyaret edenlerin en fazla ilgilendiği kısımlardandır. Camide yer alan “vav” harfi ile ilgili yüzyıllardır anlatılan bir rivayet bile vardır. Rivayete göre; “Somuncu Baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir

işçilere hayrına somun dağıtırmış. Somuncu Baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken Hızır a.s’ın orda olduğu fark etmiş, kolundan tutup “sen Hızırsın anladım” demiş. “Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim” demiş.
Hızır a.s her gün geleceğine dair söz vermiş ama oda bir istekte bulunmuş.

“Hangi vakit geleceğimi bana kalsın” demiş. Bunun üzerine Hızır a.s Ulu camideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğu bilinmez ama orda namaz kılarmış.” Bu da Bursa Ulu Cami sırları arasında yer alan diğer bir önemli sırdır.


ULU CAMİ SIRLARI -KABE ÖRTÜSÜ 


Bursa Ulu Cami sırları  bir başka detay ise Kıble tarafında yer alan Kabe kapısının örtüsünün yer almasıdır. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in Kutsal Toprakların onarımı ve yenilenmesi için çalışmaları sırasında Kabe’ye İstanbul’dan yeni örtü gönderilmiş ve eski Kabe örtüsünü de Bursa’ya hediye etmiştir.


BURSA ULU CAMİ SIRLARI - MİNBERİ 


Bursa Ulu Cami sırları her köşesinde muhteşem detaylar barındıran Ulu Cami’nin minberi de oldukça özeldir.  Bursa Ulu Camii’nin tarihi minberinde ise minberin doğu cephesinde Güneş Sistemi’nin kabartma fonlarının işlendiği bir alan yer alıyor.

Bu alanda Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin her birinin yörünge hareketleri, güneşe uzaklıkları ve aralarındaki büyüklük oranları tüm detaylarıyla gösteriliyor. Bundan yüzlerce yıl öncesinde sahip olunan böylesine bir bilgi, camiyi ziyarete gelenleri hayrete düşürüyor.


BURSA ULU CAMİ SIRLARI- ŞADIRVAN 


Bursa Ulu Cami sırları dikdörtgen şemalı Ulu Cami, 5 bin metrekarelik büyük bir alana inşa edilmesi ve sekizgen kasnaklara oturan 20 kubbesiyle kendine hayran bırakıyor. İki minaresi olmasının yanı sıra dikkat çeken başka detay ise Çelebi Mehmet zamanında minarelerden birisinin cami duvarından ayrı olarak yapılmasıdır. Caminin içine yapılan şadırvan ise Osmanlı mimarisinde bir ilktir.

BURSA ULU CAMİ SIRLARI -GEZEGEN SIRLARI 


602 yıllk bir minber.... Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var.

Bursa Ulu Cami Sırları hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor....
1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü.

602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte.

Hem de minberin her iki yüzünde şaşırtıcı şekilde evrenin haritalarının adeta bir krokisi var.

Bu kadar büyük bir tesadüf olabilir mi, yoksa bu minberin banisi gerçekten bir astronomi hayranımıydı?
İlginç şekillerin sırrını çözen kişi Araştırmacı Fevzi Ülgü Alsancak.

1980 yılından bu yana minber üzerinde yaptığı çalışmalarla tarihin derinliklerinde kalan gerçeklere ışık tuttuğunu söyleyen Alsancak, “Alan süsleme motiflerinde simetri yoksa mutlaka bir mesaj vardır” ilkesinden yola çıkarak,minberdeki şekiller üzerine yapılan yorumların tutarsız olduğunu söylüyor.


BURSA ULU CAMİ SIRLARI -KABARTMA MOTİFLERİ 


Bursa Ulu Cami sırlarından biri de üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi'nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var. Gezegenlerin her biri yörünge hareketleriyle birlikte küresel kabartma motifler halinde Güneş'e olan uzaklık ve aralarındaki büyüklük karşılaştırmaları da verilerek olması gereken yerlerde.

Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş'e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya'dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda.

Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rastgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş. Bursa uludağ kayak merkezi fiyatları için tıklayın. 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot