Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

4 Kasım 2018 Pazar

PİRİNÇ HAN / GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI



Bursa da gezilecek yerler arasında tarihi bir öneme sahip olan Pirinç hanı; her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Pirinç han;  Bursa hanlar bölgesinin en önemli hanları arasında yer almaktadır. Pirinç han'ın en önemli hanların başında yer almasının sebebi ise Bursa hanlar bölgesinin tam merkezinde yer almasıdır. Pirinç han günümüzde ziyaret edilen en önemli hanlarından birdir.

Pirinç Han, II. Beyazıt tarafından, 1508 yılında, İstanbul'daki cami ve imaretine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Pirinç Hanın mimarları; Sultan Şah oğlu Yakup Şah bin Sultan Şah ve Abdullah oğlu Ali'dir. 1855 depreminde zarar gören han, uzun süren restorasyon sonrasında 2002 yılında alışveriş merkezi olarak açılmıştır. İki katlı olan Hanın üst katında 40, alt katında 38 olmak üzere 78 odası vardır.

Yabancı tüccarların 19. yüzyıl öncesinde Pirinç Han’da konakladıkları bilinmektedir.Yapı, Bursa’ya gelen yabancı tüccarların en fazla uğradığı hanlar­dan biri olmuştur. Hanın kuzeyi, çapraz olarak, Cumhuriyet Caddesi’nin açılması sırasında yıkılmıştır. Günümüzde hanın zemin katında yeme-içme, üst katında da ağırlıklı olarak kitap satışı yapılmaktadır.

Bursa'nın en güzel hanlarından olan bu hanın kapısının önünde tarihi bir çınar vardır. Çınarın çevresi 7.10m dir. Han, 16 yıldır aslına uygun olarak onarılmaktadır. Cumhuriyet Caddesinin açılması sırasında kuzeydoğu köşesindeki bazı hücreler yıkılmıştır.

Bu yıkılmış birkaç oda dışında han, büyük ölçüde aslına uygun biçimde onarılmıştır. Bursa da gezilecek yerler arasında mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir yerdir. Sizinde yolunuz Bursa' ya düşerse Tarihi Pirinç han'ı mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Bursa hanlar bölgesi için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot