Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

4 Kasım 2018 Pazar

BALİBEY HAN BURSA / GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /



Bursa da gezilecek yerler içinde tarihi yapısıyla önemli bir yer olan Balibey hanı; her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Balibey han;  Osmanlı devletinin tarihi yapısını ve sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

Balibey han;  hem tarihi hem de turistlik yerler içinde,  Bursa da mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli bir yerdir. Osmanlı mimarisinin etkileyici yapısına sahip taş duvarları ve mekana boyutsal bir zenginlik katan görkemli kemerleri ile sizi tarih sayfaları arasındaki  yolculuğa çıkartır.

Balibey Han; 15.yüzyılda, Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli devlet adamlarından Niğbolu Sancak Beyi olan Hamza Bey’in oğlu Bali Bey tarafından Bursa‘da yaptırılmıştır. Balibey han Hisar Kapı altında, Kırkmerdivenler yanındadır.

Döneminde ticaretin kalbi Kapalıçarşı’daki dükkanlara mal satmak ya da mal almak için kent dışından gelen kafilelerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yaptırılmıştır.  Balibey Han'ın 1950'li yıllarda bazı bölümlerinin sığınak, 1970'li yıllarda ise bir bölümünün kahvehane olarak kullanıldığı bilinmektedir.

2006 yılında restore edilmeye başlanmış ve 2009 yılında ‘’Balibey Han Geleneksel El Sanatları çarşısı’’ olarak Bursa şehri ile buluşturulmuştur.    Gazi Timurtaş Paşa ve Okçu Baba Türbelerinin arasında yer alan 64 odalı han, Bursa’da üçkatlı olarak yapılmış yegane handır.. Hanın birinci ve ikinci katları 2009 yılından beri Geleneksel El Sanatları Çarşısı olarak kullanılmaktadır.

 Türk süsleme sanatları, el yapımı toprak ve seramikler, tesbih, Karagöz atölyesi, cam işleme, minyatür, el dokuma, rölyef ve resim gibi birçok geleneksel el sanatı handa ziyaretçisiyle buluşmaktadır. Ayrıca hanın zemin katında bir lokanta, teras katında ise kafe yer almaktadır. Bursa da gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Bursa Balibey han tarihi yapısıyla muhteşem bir görsel şov sunmaktadır. Pirinç han gezilecek yerler için tıklayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot