Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

6 Kasım 2018 Salı

KARAGÖZ MÜZESİ / FOTOĞRAFLI /



Bursa da gezilecek yerler arasında en önemli müzelerden biri de Karagöz müzesi 'dir. Karagöz müzesini her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa  ile özdeşleşen Karagöz müzesi; eski ve yeni kültürü beraber yaşatan ender müzelerden biridir.

Hacivat Karagöz kimdir?


Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi döneminde yaşadıkları rivayet edilir.  Karagöz ve Hacivat’ın, Bursa’da bir caminin yapımı esnasında; cami yapımına yardımcı olmadıkları gibi çalışan işçilerle şakalaşarak çalışanları  meşgul ederek caminin zamanında tamamlanmasına engel oldukları için  osmanlı padişahı tarafından başları kesilerek idam edilmişlerdir.

Karagöz ve Hacivat’ın herkes tarafından tanınmasını sağlayan kişi ise Karagöz ve Hacivat’ı çok seven, ölümleri üzerine onların kuklalarını yapıp perde arkasından oynatmaya başlayan ve gölge oyununun kurucu kabul edilen Şeyh Küşteri’dir.

Karagöz Müzesi Nerede? Nasıl gidilir? Yol Tarifi,  Ulaşım


Bursa Karagöz Müzesi çekirge yolu üzerinde yer alıp, buraya ulaşım sağlamak son derece rahattır. İster toplu taşıma araçlarıyla ister kendi özel araçlarınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eski Bursa stadyumu karşısında bulunur. Çekirge dolmuşları ya da otobüslere bindiğinizde sizi Karagöz müzesi önünde indirir.

Ayrıca Merinos Metro istasyonunun hemen üstünde yer almaktadır. Alpıparmak meydanının 100 metre aşağısında yer almaktadır. Karagöz müzesi ziyaret saatleri hafta içi ve hafta sonu cumatesi günleri açıktır. Mesai saatleri içinde ziyaret edebilirsiniz.

Karagöz Müzesi hakkında ksıa bilgi 


Karagöz müzesi tarihi 


Karagöz müzesi; 2009’dan beri UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’ndedir.  Bursa‘nın önemli müzelerinden olan Karagöz Müzesi; tarihi Karagöz Hacivat kültürünü yaşatmak adına 1997 yılında, eskiden içinde trafo bulunan bir binada açılmıştır.

Türkiye’nin tek Karagöz Müzesi olma özelliğine sahip bu yapı, unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir değeri yeni nesillere aktarmaktadır.  Müze 1997 yılında “Sanat Evi” olarak açılmış ve Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında olunca da onun adını almış. Karagöz evi müzesi gezilecek yerler arasında mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.

Karagöz Festivali 


 Hacivat Karagöz oyunu'nu izlemek isterseniz;  iki yılda bir yapılan gölge oyunu kasım ve aralık aylarında yapılmaktadır. Ancak bu tarihlerde müzeyi ziyaret ederseniz izleme şansını bulursunuz. Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali 1993 yılında beri düzenlenmektedir.

Festivalin amacı; Hacivat ve Türk Gölge Oyunları efsanelerini yaşatmak ve tanıtmaktadır.  Karagöz müzesi; Bursa'da düzenli olarak Karagöz gösterisi yapılan tek mekandır. Bursa Karagöz müzesinde gölge oyunun tarihini panolarla anlatılmaktadır. Ayrıca Karagöz müzesi Bursa halkının ilgi duyduğu sanat kursları düzenlenmektedır. Bu sanat kurslarında yeni gölge oyunu ustaları da yetiştirilmektedir.  Karagöz gölge oyunları kursu ücretsizdir. Balibeyhan Bursa gezilecek yerler için tıklayın. 

Aşağıdaki soruların cevabı yukarıdaki yazımın içinde mevcuttur. 

bursa karagöz müzesi etkinlikleri
bursa hacivat karagöz müzesi hakkında bilgi
bursa hacivat karagöz gösterileri
bursa hacivat karagöz oyunu
bursa karagöz müzesi nerede
bursa karagöz müzesi ziyaret saatleri
hacivat karagöz kimdir
karagöz müzesi bursa
bursa hacivat karagöz müzesi
karagöz müzesi tarihi
Karagöz müzesi hakkında bilgi
Karagöz müzesi giriş ücretleri
karagöz müzesi görsel 
bursa müzeleri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot