İznik tarihi eserler bakımından ülkemizin en zengin yerlerinden biridir. İznik'te tarihi eserlerin bu kadar çok olmasının en büyük sebebi ise, dört büyük imparatorluk devletine ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. İznik tarihi eserler içinde en önemli yerler aşağıda belirtmiş durumdayım. Eğer iznik'e yolunuz düşerse aşağıdaki İznik tarihi eserleri görüp, gezmenizi tavsiye ederim. Öyle ki her yıl binlerce yerli ve yabancı turist buraya gelmektedir. İznik tarihi eserler bakımından çok önemli bir turist potansiyeline sahiptir.
İZNİK KALESİ
İznik Kalesi; İznik Gölü yakınlarında bulunmaktadır. Uzunluğu 4 bin 970 metre ve yüksekliği 13 metre olan İznik Kalesi üç ana kapıya ve 114 yuvarlak burca sahiptir. İznik Kalesi heybetli görüntüsü ile ilçeye can vermektedir.
İhtişamlı bir görünüme sahip İznik Kalesinin İstanbul Kapısı ve Lefke Kapısında bulunan savaşın tasvir edildiği kabartmalar dikkat çekmektedir. Bu da dönemin mükemmel izlerine tanıklık ediyor. Kalenin tarihi yapısı dışında göl manzarası da harika bir görüntü oluşturmaktadır. İznik tarihi eserler bakımından İznik kalesi en çok ziyaretçi ağırlayan mekanların başında geliyor.
Beştaş (Obeliks)
“Beştaş”, “Nişantaşı” ve “Dikilitaş” adları ile de bilinen bu mezar anıtı eski Roma yolu üzerindedir. Üzerindeki Yunanca kitabeden I. yüzyılda C. Cassius Philiscus’a ait olduğu
anlaşılmaktadır. Üst üste konmuş üçgen beş adet taştan oluşan bu yapıtın tepesinde eskiden bir kartal heykeli de varmış ama şu an kayıp. Anlatılanlara göre bu kartal heykeli defineciler tarafından çalınmıştır. İznik tarihi eserler bakımından çok zengin olduğu için kaçak definecilerin en çok yasadışı define arama yaptıkları yerdir.
KOİMESİS KİLİSESİ
Koimesis Kilisesi: İznik ilçesinde Yakup Sokakta Yakup Çelebi türbesinin yanında yer almaktadır. Koimesis Kilisesi ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Piskopos Hyakinthos tarafından 8. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 1605 yılında olan depremde hasar gören klişe yeniden onarılmış ve yenilenmiştir. Bizans Dönemi mimarisini yansıtan Koimesis Kilisesi süslemeleri, ikonaları ve mozaikleri ile dikkat çekmektedir. Koimesis Kilisesi tarihi yapısı ile görülmesi gereken yerlerdendir. İznik ilçesinde bulunan çinilerin yapıldığı atölyeleri gezip birbirinden güzel çeşitli çinilere şahit olup satın alabilirsiniz. iznik tarihi eserler bakımından eski yapıların başında yer almaktadır.
İznik Ayasofya Müzesi
İznik Ayasofya Müzesi: İznik tarihi eserler içinde önemli tarihi ve turistlik yerdir. Burayı her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İznik Ayasofya Müzesi ilçe merkezinde dört ana kapıdan gelen yolların birleştiği noktada yer almaktadır. Ayasofya Müzesi Bizans Döneminde XI. Yüzyılda inşa edilmiştir. Ayasofya Kilisesi İznik Konsili burada toplanıldığı için Hristiyan dünyası için önemli bir kilisedir. Orhan Gazi Döneminde minare eklenerek camiye çevrilmiştir. Camiye çevrilen Ayasofya Kilisesi Orhan Gazi Camii adını almıştır. Zamanla tahribe uğramış camii Mimar Sinan tarafından yenilenmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan Ayasofya Kilisesi görülmesi gereken yerlerdendir.
Surlar ve Kapılar
İznik eski şehri surlarla çevrili, altıgen olarak yapılmış olan surların uzunluğu yaklaşık 5km. Surların bir kısmı hala oldukça sağlam, bir kısmı da restorasyon görmüş. Helenistik dönemde inşaatına başlanmış olan surlar, Roma ve Bizans dönemlerinde yenilenerek günümüze kadar ulaşmış.
İznik’e giren 4 ana kapı bugün şehrin sembolleri haline gelmiştir. Kentin ayakta kalabilen en görkemli kapıları İstanbul Kapı, Lefke Kapı ve Yenişehir Kapı’dır. Göl Kapı ise yıkık durumdadır.
Süleyman Paşa Medresesi
Osmanlı’nın ilk medresesi olarak bilinen Süleyman Paşa Medresesi, hala dimdik ayakta. Osmanlı mimarisinin ilk örneklerini günümüzde yaşatan bu medresenin odalarında şu an çini atölyeleri bulunuyor. Medreseye gidip çini ustalarının eserlerini görüp, orada bir çay içmenizi tavsiye ederiz.
İznik Çini Atölyeleri
Çini Atölyelerinde Kendinizi Gösterin: İznik’te çinicilik çok gelişmiş. Atölyeler sık sık bu konuyla ilgili etkinlikler düzenliyor. Siz de bir çinicide bu konuyla ilgili maharetlerinizi gösterebilirsiniz. İznik çini atölyelerini de gezmeyi atlamamalısınız. Muhteşem çini desenleri ile İznik çinisinin kusursuzluğunu bu atölyelerde görmeniz mümkün. Bu atölyelere çini çarşısı da deniyor. Burada birçok süs eşyası ve çeşitli takılar da bulmanız mümkün.
İznik Hacı Özbek Cami
1333-1334 yılları arasında inşa edilen Hacı Özbek Cami, Osmanlı’nın ilk camisi olarak kabul ediliyor. Çünkü kitabesi yani yazılı olarak yapım tarihi olan camiler içinde en eski olanı Hacı Özbek Cami. Küçük, kare planlı, taş ve tuğla karışık bir mimarisi var. Elbette yapıda birçok kez eklemeler ve düzenlemeler yapılmış. iznik tarihi eserler bakımından en önemli camiler arasında yer almaktadır. Burayı iznik'te gezilecek yerler arasındaki listelere mutlaka eklenmelidir.
İznik Eşrefzade Cami
Mekkeli olan Eşrefoğlu Abdullah Rûmi, Hacı Bayram Veli’nin dergahına üye iken önce onun öğrencisi sonra damadı olmuş en sonunda da kendi dergahını İznk’te kurmuş bir din adamı. Cami Yunan işgali sırasında yakılıp yıkıldığı için ciddi hasar görmüş. Bu nedenle sadece minaresi ve duvar kalıntıları kalmış. Bu nedenle kitabesi de yıkıntılar arasında kaldığından ne zaman yapıldığı tam bilinmiyor. Yine de 1518 yılında 2. Beyazıt’ın gelini tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.
I.Murat Hamamı
İznik tarihi eserler içinde diğer önemli yapılardan biri de I. Murat Hamamıdır. Diğer adıyla Hacı Hamza Hamamı, yakın zamanda restorasyon görüp tekrardan hizmete açılan hamamlardan. 15. yüzyıl’dan kalma tarihi hamam bugün yaklaşık 650 yaşında. Haftanın her günü 07.00 – 24.00 saatleri arasında açık olan hamam perşembe günleri 13.00-17.00 saatleri arasında kadınlara açık. Giriş 10 TL'dir. İznik gezilecek yerler arasında en önemli tarihi eserleri anlatmaya çalıştım. Herkese iyi gezmeler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.