Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

12 Kasım 2018 Pazartesi

İZNİK GÖLÜ HAKKINDA BİLGİ /FOTOĞRAFLI /



İznik gölü ülkemizde gezilecek ve görülecek yerler arsında en önemli göllerin başında yer almaktdır. İznik gölü hakkında bilgi vermeden önce şunu belirtmek gerekir ki İznik gölü hakkında bilgi kaynaklara tam anlamıyla girmemiş bir göldür. Çünkü İznik gölü hakkında bilgi çok az olup, bu kadar büyük imparatorluklara ev sahipliği kentin içinde barındıracağı birçok tarihi yapı ve olaylar olması gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle siz İZnik gölü hakkında kısa bilgi vermeye çalışacağım.

İznik Gölü Hakkında bilgi 


Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır.  Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri 64 metredir.

16 kilometre uzunluğunda dar bir boğazla Gemlik körfezine açılan gölün batı ve güney batı yüksekliği 1.350 metreye ulaşan dağlarla çevrilidir. Bazı dereler dışında gölü besleyen en önemli ırmak Samanlı dağlarının güney eteklerinden Üçpınar deresi adıyla doğan, farklı kollar alarak kuzey doğu kıyısından göle dökülen Akarsu deresidir.

Göl çevresi 1950‘li yıllara kadar bataklıktı, ancak yapılan çalışmalar sonrasında buralar düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. Göl çevresinde bol bol çay bahçesi ve restoran bulunuyor. İster piknik yapabilir, isterseniz, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. İznik Gölün taşkınları önlemek için bir sedde inşa edilmiştir.  Elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 km, genişliği 12 km, çevresi 95 km’dir.

Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır.   İznik Orhangazi ilçeleri sınırlarının içinde doğu- batı yönünde uzanmaktadır. Kuzeyde Samanlı dağlarının Güney yamaçları göle dik olarak iner. Kuzey doğu ve doğuda İznik çevresinde ve Gemlik körfezi ile göl arasında bulunan geniş düzlüklerde tarım yapılmaktadır.

Göl fazla sularını körfezle gölü birbirinden ayıran Garsak boğazı aracılığı ile Gemlik körfezine akıtmaktadır. Ayrıca gölün etrafında Türkiye’nin en güzel ve en geniş piknik alanları bulunmaktadır. Bir tarafı çamlık, diğer bir yanı ise tertemiz İznik gölü. Türkiye’nin her tarafından binlerce insanı çeker kendisine. Günü birlik dinlenme alanlarının dışında çadır turizmine de açıktır burası.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot