Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

6 Ekim 2018 Cumartesi

İNEGÖL GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /

Bursa İnegöl, gezilecek yerler arasında önemli bir ilçedir. Bu nedenle İnegöl'e her yıl gezmek için binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. İnegöl sadece tarihi açıdan değil, doğa güzellikleri ile de gezilecek yerler içinde son derece önemli bir turizm merkezidir.
İnegöl'ün şelaleleri, kaplıcaları, mağaları, köyleri, ve doğa güzellikleri ile gezilmesi gereken bir yerdir. Aşağıda İnegölde gezilecek yerler içinde en önemli yerleri yazılmaktadır. Bu yerleri gezmeden gitmemenizi tavsiye ederim.

İNEGÖL NEREDE?  NASIL GİDİLİR?


Son yıllarda hızla büyümüş ve yoğun göç almıştır. İnegöl, Bursa'nın güneydoğusunda ve Bursa şehir merkezine (Kestel) 30 km uzaklıktadır. Bursa'ya yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. İnegöl'e gezilecek yerler için gelen ziyaretçiler genellikle doğu garajından ve Kestel metro istasyonun yakınında toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşım sağlamaktadırlar. Kendi aracıyla gelmek isteyen ziyaretçiler, Bursa'dan Ankara istikametini takip ettiklerinde Kestel'den sonraki ilk ilçe İnegöl ilçesidir.

İNEGÖL'ÜN TARİHİ VE ESKİ ADI 


İnegöl’ün Bizans Dönemi’ndeki adı Angelacoma’dır. Ancak İnegöl adının Angelacoma’nın  türemiş, bozulmuş, ya da kısaltımış bir adı olduğunu yönünde herhangi bir rivayet yoktur.
Kaynaklarda İnegöl isminin Osmanlı döneminde değişik ve birçok kez değişikliğe uğrayarak günümüze geldiği hakkında rivayetler bulunmaktadır.

Bir rivayette de İnegöl isminin. Osmanlı kaynaklarının çoğunda Ayna- Göl veya İne-Göl şeklinde yazıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde İnegöl’ün Ezinegöl’den türediğini anlatan Evliya Çelebi; İnegöl’ün Cuma günü, yani o günkü söylenişine göre Ezine günü fethedildiği için “Ezinegöl” adını aldığını, zamanla baştaki “Ez” kısmının kaldırılarak yalnızca İnegöl olarak adlandırıldığını rivayet eder.

Osmanlı Dönemi’nde huzurlu, mamur veya konumu nedeniyle ayrıcalığı bulunan şehir veya yerlerin başına ‘İne’ ekinin getirildiği görülür. (İnebolu, İnebahtı, İneçay, İneoba gibi…) Şehrin adının, tekfur kızının söylemiş olduğu “Ey! Ne Göl!” ya da “İğne Göl” vb. isimlerden geldiği gibi iddalar halk arasında söylenegelmektedir.

İNEGÖL GENEL ÖZELLİKLERİ 


İnegölde gezilecek yerler arasında bilgi edinmek isteyen ziyaretçilerimizin İnegölün genel özellikleri hakkında da bilgi edinmek isteyecekleri için kısaca  İnegöl'ün genel özelliklerinden bahsedecek olursak, Günümüzde büyük bir sanayi kenti olan İnegöl, Türkiye'nin 16. büyük sanayi merkezidir.

İnegöl organize sanayi bölgesi Türkiye'nin birçok ünlü markasını Türk ekonomisine kazandırmıştır. İnegöl Mobilyası; artık dünya çapında bilinen bir Marka haline gelmiştir. İlçenin Nüfusu şuanda 300,000 bini geçmiş durumda bu ülkemizin birçok ilinin nüfusundan fazla olduğunun bir göstergesidir.

Büyükşehir sınırları dışında ise Türkiye'nin Nüfus Açısından en kalabalık ilçelerinden biri olan İnegöl'ün, Nüfus Bakımından Bursa Merkez İlçeleri Dışında Bursa'nın En Kalabalık İlçesidir. İnegöl, Diğer ilçelerle kıyaslandığında Büyükşehir görünümü taşıyan bir Kenttir. Bu özelliği ile de dışardan birçok göç almasına neden olmaktadır.


İNEGÖL'ÜN EKONOMİSİ


Ekonomi: yörenin ekonomik etkinliklerinin başında, mobilya sektörü gelmektedir. Zaten, Osmanlı döneminde de, kadırgaların ahşap bölümleri, buradan temin edilirmiş. Bunun dışında: ayçekirdeği öne çıkmaktadır. Günümüzde, ülkemizden yapılan mobilya ihracatının, yaklaşık % 51 lik bölümü, buradan yapılıyor. Yani, bir anlamda, mobilya başkenti diyebiliriz. Günümüzde inegölde Mobilyacılar çarşısında faaliyet gösteren mobilya firmaları, avrupa'ya çok miktarda mobiya ihraç etmektedirler.

İNEGÖLDE GEZİLECEK YERLER 


OYLAT  ŞELALESİ 


Oylat Tarihi: 


Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Oylat Kaplıcaları’nın Romalılar döneminde de var olduğu ve bu medeniyet tarafından kullanıldığı kaynaklarda yer alıyor.
Bizans imparatorluğu zamanında bölgeye hakim olan tekfur adlı hükümdarın bir kızı varmış.
 Kızı hastalanır. Derdine derman bir türlü bulamazlar. Artık hastanın bu dertten kurtulamayacağına inanırlar.

 Hasta kızı buraya getirirler. “Yat-öl”, “.Öl-yat” deyip bırakırlar. Çaresiz bir hastalığa tutulduğuna inanılan tekfurun kızı, hergün bu şifalı sularla yıkana yıkana, zamanla iyileşir ve eski sağlığına kavuşur.

 İyileştikten sonra babasının sarayına geri döner. O zamandan itibaren Ölyat kaplıcası yöre halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır. Bu şifalı su yine o sudur, fakat zaman geçtikte “Öl-yat” ı “Oy-lat” yapmıştır. Halen İnegöl çevresindeki bazı il ve ilçelerdeki halk  Oylat’a Ölyat demektedir.

    Oylat şelalesi nerede? Nasıl gidilir? Gezilecek yerler


 Oylat şelalesi: Bursa ili, İnegöl ilçesine bağlıdır. İnegöl'ün  güneyinde bulunan şirin ve güzel bir cennet bahçesini andıran yeşillikler içindedir. İnegöl merkezden Oylat şelalesine ulaşım, toplu taşıma araçlarıyla çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır.

Nasıl bir yer? İnegöl ve Bursa halkının hafta sonları kafa dinledikleri, doğa ile içiçe güzel bir yerdir. Sizde Oylat'a gelirseniz mutlaka gezilecek ve görülecek yerler arasında şelaleyi ekleyin. Yoksa pişman olursunuz.

Çağlayan Otel önünden gidilen yürüyüş parkuru üzerinden ulaşılan Oylat Şelalesi ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Çam, kestane ve kayın ağaçları arasından gidilen güzergah üzerinde de irili ufaklı doğal şelaleler bulunmaktadır. Bol oksijenli ortamı ve etkileyici güzellikte manzarasıyla Oylat Kaplıcalarına gelen ziyaretçilen mutlaka gezip gördüğü  güzel bir doğa harikasıdır.

Oylat şelalesi Hakkında bilgi: 


 Marmara bölgesinin en ünlü şelalerinden birisidir. Oylat şelale, Oylat merkezden yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Biraz yürüdükten sonra karşınıza iki köprü çıkacak ilk köprüden değil, ikinci köprüden karşıya geçtiğiniz zaman, yaklaşık 10-15 metre yükseklikten akan Oylat şelalesini göreceksiniz.

Mis gibi orman kokuları ve yeşillikleri içinde adeta bir cennet bahçesini andıracak güzellikte olan Şelalenin kenarında dinlenebilirsiniz. Sonra yanınızda semaver getirdiyseniz, Şelalenin o güzel suyundan bir çay demleyip, üzerinizdeki bütün yorgunluğu atabilirsiniz. Ayrıca Oylat deresi üzerinde bir tane baraj bulunmaktadır.

  Bu barajdan bir kısım elektrik üretimi sağlanmaktadır.  Oyrat şelalesini gezdikten sonra Oylat mağarasını ve Hilmiye köyünü de  gezmenizi tavsiye ederim. Buralarda en az Oylat şelalesi kadar güzel ve etkiliyeci  bir yerdir. Zaten İnegöl'de gezilecek ve görülecek yerler arasında Oylat çok önemli bir konuma sahiptir.

 Her yıl buraları binlerce yerli ve yabancı turist  ziyaret ediyor. Eğer Bursa merkezde gezme fırsatınız olursa Cumalıkızık köyü Kahvaltı ve gezilecek yerler,  Gölyazı köyü gezilecek yerler, Misi köyü gezilecek yerler ve Tirilye' de gezilecek yerler, adlı gezi yazılarımı okuyabilirsiniz. Yararlı olacağına eminim.

Oylat konaklama -pansiyon - otel 


Çağlayan Otel -Güven otel-Aşiyan otel- Yeşil Vadi Otel ve restauranta kalabilirsiniz. Güzel ve uygun otellerdir.
Oylat Köy konağı Butik otel ve restaurantın: Yemekleri güzel olup fiyatlarda uygundur.
Oylat'ın neyi meşhur? Oylat'ta ne yenir?
 Hünkar beğendisini,  pideli kebabını, ciğer sarması, İnegöl köfte, Haşhaşlı ekmek, İncir dolması, Kavata, meşhur hoşmerim tatlısını, cevizli lokumunu, fırında süt helvası, en güzel ve en meşhur yemeğidir.

OYLAT MAĞARASI 


 Oyrat mağarası; Bursa ili, İnegöl ilçesine bağlıdır. İnegöl'ün 17. km güneydoğusunda Hilmiye köyüne 1 km mesafededir.  Oylat mağarasının oluşumu, hikayesi ve tarihçesi binlerce yıl öncesine dayanan sarkıt ve dikitlerin oluşarak günümüze kadar varlığını devam etmesidir.


 Oylat mağarası Bursa İnegöl ilçesinin gezilecek yerler içinde önemli bir konuma sahiptir. Oyrat mağarası Tarihi ve turistlik bir yer olması sebebiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlar. İnegöl'ün en önemli turizm merkezlerindendir.

 Oyrat mağarası nerededir? İnegöl ilçesine yaklaşık 25 km mesafededir. Oyrat mağarasına nasıl gidilir?  Ankara istikameti yolu takip edildiğinde yol üzerinde karşınıza Oylat mağarası, Oylat şelalesi ve Oylat kaplıcalarını belirten tabelaları göreceksiniz.

  Yol tabelaları sizi mağaranın kapısına kadar götürecektir. Ya da İnegöl merkezden 10 lira ücret ödeyerek, toplu taşıma araçlarını kullanarak Oylat mağarasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Oyrat mağarası kaça kadar açık? diyorsanız, Oylat  mağarası ziyaret ve giriş  saatleri sabah saat 7 ile akşam 6 ya kadardır. Giriş ücretleri kişi başı 7,5 Tl dir.

Oylat mağarası gezi için bu fiyat uygundur. Oyrat mağarası özelliklerine gelince; Oylat Mağarası, fay hatlarından oluşmuştur. 3 adet fay hattı bulunmaktadır, depremlerden sonra oluşan oyuklardan akan suların meydana getirdiği sarkıt ve dikitleri ile ünlüdür. Bu sarkıt ve dikitlerin oluşması için birkaç sene gerekiyormuş.

 Oylat Mağarasında bulunan sarkıt ve dikitlerin boyları 7 – 8 metre civarında olanları bulunmaktadır. Oylat mağarası girişi hemen mağarasının girişinde yapılan merdivenlerle sağlanıyor. Merdivenlerin hemen yanında su sesi eşliğinde kurulmuş küçük bir cafe bulunmaktadır. Su sesini dinlerken çayınızı yudumlamak çok güzel olur.

 Merdivenlerden aşağı biraz yürüdükten sonra mağaranın muhteşem doğasını yavaş yavaş keşfetmeye başlıyorsunuz. Oylat mağarasının uzunluğu 750 metre, yüksekliği 93 metredir. Bu özelliğiyle Türkiye'nin en uzun ikinci mağarası unvanına sahiptir.  Mağara içinde rahat rahat gezmek için  sağ ve sol taraflarda ışıklandırma sistemi kurulmuş.

Oylat mağarasının en büyük özelliği siz yürürken sanki yerinizde duruyormuş hissi vermesidir. Mağarayı gezerken, yarasa ve bazı zararsız hayvanlarla karşılaşabilirsiniz.  Hatta yarasalar o kadar fazla ki, yarasaların gübrelerinin satışı için firmalar aranıyormuş.
Oylat mağarasının nem oranı %93 oranındaymış. Oylat mağarasının faydaları astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelmesidir.

Oylat mağarasının toplam uzunluğu gidiş ve geliş olarak hesapladığınızda 1,5 km mesafededir. Oylat mağarası gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Eğer yolunuz Bursaya ya da İnegöl' düşerse mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Bursa İnegöl Oyrat mağarasını gezdikten sonra Oylat kaplıcalarını ve Oylat şelalesini de görmenizi  tavsiye ederim.

 Oylat mağarası resimleri karanlık olması sebebiyle, mağaranın özelliklerini tam yansıtmayabilir. Bu nedenle yerinde görmek daha iyi olur derim. Gerçi mağara araştırma derneğinin mağara içindeki ekosistemin bozulacağı yönünde  sunmuş olduğu raporda mağaranın ziyaretçilere kapanması gerektiğini belirtmişse de, halen ziyaretçilere açıktır. Oylat mağarası hakkında kısa bilgi vermeye çalıştık..

OYLAT KAPLICALARI


Oylat Kaplıcaları Oylat Şelalesi Oylat Mağarası Gezilecek yerler
Oylat Kaplıcaları; Her yıl yerli ve yabancı binlerce türist ağırlayan bir tarihi doğa harikasıdır. Gezilecek yerler içinde mutlaka görülmesi gereken şahane bir yerdir.

Oylat kaplıcalarının özellikleri; Sülfat, bikarbonat, kalsiyum, Oylat Hamamı ve Sızı Suyu Kaynakları, Sülfat, hidrojen iyonu, demir, Göz Suyu Kaynağı içinde bulunduran zengin şifalı sulardandır.
  Oylat kaplıcaları suyundan hem içilebilir olması, hem de banyo yapılabilir özellikte olması açısından önemlidir. Oylat Kaplıcaları gezilecek ve görülecek yerler arasındaki listelere mutlaka eklenmelidir.

         Oylat kaplıcalarının Tedavi Ettiği Hastalıklar: 


 İçme kürleri, diürez kürlerde ve şişmanlıkta etkilidir, banyo kürlerinin sedatif özelliklerinden yararlanılır. Bu tür önemli hastalıkları zamanla tedavi ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Oylat kaplıcaları bu özelliğiyle Türkiye'deki önemli kaplıcaları arasında yer alır.

 Oylat Kaplıcaları nerede? nasıl gidilir? Nereye bağlıdır?


 Oylat Kaplıcaları Bursa ili, İnegöl ilçesinin güneyindedir. Etrafı doğanın güzellikleri ile süslenmiş bir cennet bahçesi kadar güzel bir yerde saklıdır. İnegölde gezilecek en güzel yerlerdendir.  İnegöl şehir merkezine 27 km uzaklıktadır. Oylat kaplıcalarına ulaşım ise  İnegöl merkezden toplu taşıma araçlarıyla sağlanmaktadır. Kendi arabanız ile gelecekseniz, İnegöl merkezden tabelaları  takip ettiğinizde sizi Kaplıcalara kadar  getirecektir.

OYLAT KAPLICALARI


  Oylat Şelalesi: Oylat'ın simgesi haline gelmiş olan bu doğa harikası şelale, Oylat'ta Kanyon ve mağaradan oluşan 'Oylat Şelalesi'  gezmeye ve görülmeye değer güzelliktedir.
Oylat Mağarası: Oluşumu binlerce yıl öncesine dayanan mağara, sakıt ve dikitlerden oluşmuş mükemmel bir doğa güzelliğidir. gezilecek ve görülecek önemli yerdendir.

Oylat yeşil vadi: Etrafı mükemmel yeşillikle donatılmış, kuş sesleriyle huzur dolu bir yerdir. Oylat yeşil vadi de gezerken doğanın size sunmuş olduğu güzellikleri izlerken,  ne kadar yürüdüğünüzün farkına bile varamayacaksınız.

Hilmiye Köyü: Oylat mağarasına yaklaşık 1 km mesafede bulunur. Hilmiye Köyü zengin doğa güzellikleriyle her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Oylat kaplıcaları ve oylat mağarasını gezerken Hilmiye köyünü gezmemek olmaz.

Konaklama Tesisleri: Yeşil Vadi otel ve restaurant 


Oylat konaklama için yukarıda belirttiğim otelde kalabilirsiniz. Oylat kaplıcaları otel fiyatları açısında uygundur.
Suyun Isısı:
40°C -Oylat Hamamı Kaynağı
30,5°C -Sızı Suyu Kaynağı
10°C -Göz Suyu Kaynağı
PH Değeri:
7,26 -Oylat Hamam Kaynağı
7,18 -Sızı Suyu Kaynağı3,04 -Göz Suyu Kaynağı

 Oylat Kaplıcalarını gezerken vaktiniz olursa eğer, Bursa Cumalıkızık köyü, Bursa Gölyazı köyü, Bursa Misi köyü ve Mudanya Tirilye'yi de gezmenizi tavsiye ederim. Bursa' da gezilecek ve görülecek yerler içinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Oylat Kaplıcalarının Özellikleri;


*İçilebiliyor olması,
*Arsenikli, sülfatlı, karbonatlı bir su olması,
*Su sıcaklığının 40 derece olması sebebiyle soğutma ihtiyacı olmadan banyo yapılabilmesi,
*Su veriminin dakikada 3000 litre olması,
*Radon gazının fazlalığı sebebiyle  etrafa yayılan gazın solunum yoluyla vücuda geçmesi,
*Romatizma, nevralji, kadın hastalıkları ve idrar yolları rahatsızlıklarına faydalı olması,
*Özellikle ağrılı sinir hastalıkları için bir şifa kaynağı olması,
*Devamlı akması,
*Modern havuzlara sahip olması,
*Üç aslan ağzından havuza dökülmesi,
*Kurnalarında musluk bulunmaması sayılabilir.

ORTAKÖY KERVANSARAYI:


Osmanlı döneminin muhteşem eserlerindendir.  İlçe merkezine 5 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Tarih boyunca ticaretin en önemli merkezi olan kervansaraylar, ülkemizde fazlasıyla mevcut. Kervansarayların bu kadar fazla oluşu, hiç şüphesiz  ekonominin canlanması için alternatif olarak inşa edilmesidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ortaköy Kervansarayı da bu önemli yapılardan biri. 1454 yılında Karacabey tarafından yaptırılan kervansaray, 2008 yılında restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.

Ortaköy Kervansay,  Karacabeypaşa tarafından, 1454 yılında yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmıştır. Dikdörtgen planlıdır ve kapısı, güneye bakar. Giriş kapısı, basık ve kemerlidir.
Günümüzde, yapının üst kısmı ve yanları yıkık ve harabe haldedir. Ayrıca: yaklaşık 2.5 metre kadar toprağa gömülü vaziyettedir. Yeterince restorasyon çalışmaları yapılamadığından eski görünümden pek fazla eser kalmamış durumda, yine de tarihi olması sebebiyle, inegöl de gezilecek yerler arasında gezilmeye değer bir tarihi eserdir.

İshak Paşa Cami ve Kulliyesi (İnegöl)


İnegöl Çarşısı içerisinde yer alan İshak Paşa Camisi, üstün mimari özellikleri ile her yıl birçok ziyaretçi ağırlamaktadır. İnegöl'ün simgelerinden biri olan İshak Paşa Külliyesi tarihimizin derinliklerine adeta ışık tutmaktadır. İshak Paşa Külliyesi; medrese ve türbesi ile birlikte bir yapı topluluğu oluşturmuştur.

 XV.yüzyıl Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olup, İshak Paşa’nın 1486 tarihli vakfiyesinden öğrenildiğine göre, külliyede ayrıca imaret, zaviye, han ve ahır da olduğu rivayet edilmektedir. İshak paşa külliyesi bu özellikleri ile dönemin birçok zaruru ihtiyaçlarına cevap vermiş bir tarihi yapıdır. Bunlardan günümüze yalnızca cami, medrese ve türbe gelmiştir.

İshak paşa Külliyesi zaman içinde birçok kez restorasyon çalışmaları yapılmış olup, günümüzde halen faal olarak ziyaretçi ağırlamaktadır. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turist İshak Paşa Külliyesini ziyaret etmek için, İnegöl'e gezmek için gelmektedir. İnegöl gezilecek yerler içinde önemli bir tarihi eserdir. İnegöle gezmek için gelirseniz mutlaka İshak Paşa Külliyesini gezmenizi tavsiye ederim.

BEYLİK HANI:


Osmanlı dönemi eseridir.  İnegöl Beylik Hanı; 1721 yılında, Caferpaşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı: dikdörtgen planlı ve açık avluludur. Çatısı kapalı ve kurşun kaplı olarak yapılmıştır.
Günümüzde burada dükkanlar var. Yapının üzerindeki orijinal kurşun kaplama, 1951 yılında sökülerek, kiremit çatı yapılmıştır. İnegöl Beylik Hanı bu üstün mimari özellikleri ile İnegölde gezilecek yerler içinde önemli bir şahaserdir.

İNEGÖL EVLERİ 


İnegölde gezilecek yerler arasında inegöl evleri günümüzde önemli bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir. İnegöl evleri, halen canlılığını koruyan geleneksel kent dokusu ile İnegöl’ün kültür turizmi açısından bir cazibe merkezi oluşturur.  İnegöl evleri ahşap -kâgir yapı tarzındadır.

Çoğu bahçeli ve ikiz nizamda yapılmıştır. Günümüze ulaşan bu evlerin bazıları, orijinal dokusu bozulmadan mahalle konağı ve aşevi tarzında kullanılması için İnegöl Belediyesi tarafından restore ettirilmektedir. Birçoğu da günümüz betorname istilası karşısında dayanamayıp, mütahitlerle anlaşılarak apartmanlar yaptırılmıştır.

İNEGÖL KENT MÜZESİ


İnegöl kent müzesi, halkın talebi doğrultusunda İnegöl belediyesi tarafından, Türkiye’de açılan ilk ilçe kent müzesidir. Kent Müzesi için yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen Tarihi eski Belediye binasının restorasyonu yapılarak müzeye tahsis edilmiştir.

 Erken dönem Osmanlı mimarisinin en özgün külliyelerinden İshak Paşa Külliyesi’nin karşısında yer alması, tarihi Çınarlaraltı bahçesinin manzarasını bütünlemesi ile görülmeye değer bir kültür merkezi haline gelmiştir. İnegölde gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan İnegöl kent müzesi,  her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin,  ziyaret ettiği yerlerin başından gelir.

Kent tarihine ve kimliğine ilişkin bilgi vermek, araştırma ve arşivleme yapmak, müze kültürünü geniş kitlelere yaymak, İnegöl Kent Müzesi’nin başlıca amaçlarındandır.  İnegöl'ün kültürel , tarihi ve yaşam tarzını ele alan bütün yapıların, yani inegöl'ün simgelerini oluşturan, İnegöl'ü  inegöl yapan,  her türlü eşyayı ve konuyu ele alan müze vatandaşların ilgi odağı haline gelmiş durumda.

 Müze’de İnegöl’ün 15 milyon yıl öncesinden başlayarak günümüze kadar geçirdiği evreler kronolojik olarak sunulur. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan, diğer kentlere örnek olan İnegöl Kent Müzesi, İnegöl turizminin merkezi konumundadır. İnegöl de gezilecek yerler arasında mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. İnegölde gezilecek yerlerin çok olması sebebiyle,  biz sizlere inegölde gezilecek en önemli tarihi yerleri anlatıyoruz. Çünkü gerçekten inegölde gezilecek çok yerler vardır.

ÇİTLİ MADEN SUYU: (Kınık maden suyu)


İlçe merkezinin 12 km. güneyinde, Çitli köyü mevkisinde bulunmaktadır.
Burada: yanyana bulunan üç çeşmeden akan suların bir bölümü: maden suyu olarak şişeleniyor. Ancak, çeşmelerden bir tanesinden akan su: içimi zor ve tadı olmayan bir su. Ancak: her ne kadar içimi zor olsa da, içildiğinde: çeşitli rahatsızlıklara (karaciğer ve pankreas hastalıkları) iyi geldiği söyleniyor.

Çeşmelerden akan su, aynı zamanda deri kırışıklıklarını da gideriyormuş.
Bir zamanlar: Sultan Abdülaziz, hazımsızlık sonucu mide ağrıları çeker. Bunun üzerine, ülkenin değişik yerlerinden getirilen maden suları arasından, çitli maden suyunun iyi geldiği görülür.

Böylece, çitli maden suyu meşhur olur. Yakın geçmişte ise, yurt dışında yapılan yarışmalarda, birçok ödül kazanmıştır. Ülkemizde pazarda ise, İnegöl Kınık Maden suyu olarak tanınmaktadır. İnegölde gezilecek yerler arasındaki listenize ekleyebilirsiniz.

İNEGÖL MOBİLYA VE AĞAÇ SANAYİ MÜZESİ


İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi kuruluş çalışmaları, Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’ın gayretleriyle, İnegöl Belediye Meclisi’nin Şubat 2013’te aldığı kararla başlamıştır. Bu konuda başlatılan çalışmalar, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı tarafından da kabul görüp desteklenmiştir.

 Proje başkanlığını Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’ın, proje koordinatörlüğünü Belediye Meclis Üyesi Nedim BAYRAM’ın yürüttüğü bu çalışmalara onlarca gönüllü de emek vermiştir.  2013 Kasım ayında temeli atılan, alanında Türkiye’nin ilk, Dünya’nın da nadir müzelerinden biri olan müzemiz,  İnegöl halkının da malzeme ve materyal bağışlarıyla, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.

Ağaç İşçiliği ve mobilya sanatının İnegöl’deki yüzlerce yıllık gelişimini kronolojik olarak anlatmak, tarihine ilişkin bilgi vermek, araştırma ve arşivleme yapmak ve bu sanatın kültürünü geniş kitlelere yaymak için oluşturulan müzemiz, her iki müzenin birlikte gezilebileceği bir planda yapılmış 14 Aralık 2014 yılında ziyarete açılmıştır

KIRAN ŞELALESİ (AYIDAĞI ŞELALESİ)


İnegölde gezilecek yerler arasında Kıran şelalesi, Bursa merkeze 58 km. uzaklıkta İnegöl’ün 13 km. güneyinde Kıran Köy’de yer alıyor. Kıran Köyüne geldikten sonra yaklaşık bir 5 km’lik daha yolunuz kalıyor. Uludağ’ın eteklerinde bulunan Ayı dağından akan kar suları sayesinde oluşan Kıran şelalesi aynı zamanda Ayıdağı şelalesi olarak bilinir.

Kıran Şelalesi suları 20 metre yükseklikten bir kaya bloku üzerine düşüyor. Kıran Şelalesi dağcılık kulüpleri ve yürüyüş yapmayı sevenlerin çok sık tercih ettiği doğal güzellikleri ile büyüleyen bir rotadır. İnegölde gezilecek ve görülecek yerler arasında mükemmel bir doğa harikasıdır.

 KIRAN KÖY DOKUZLAR ŞELALESİ


Dokuzlar Şelalesi ismini Kuzyatağı ve Balaban yayladan inen kar sularının bir dere üzerinde birleşip akması ve bu derede arka arkaya dokuz küçük şelale meydana getirmesinden alıyor. İnegölde gezilecek yerler arasında önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Dokuzlar Şelalesi Kıran Şelalesinin bulunduğu Kıran Köyde yer alıyor. Uludağ’ın doğu ucundaki Kıranyayla ve Şelalesine uzanan parkurda Kıran köyü piknik alanı ve Ayıdağı (Kıran) şelalesi girişi geçildikten 5 km. sonra Bıçkıdüzü mevkisinden ulaşabiliyorsunuz. Dokuzlar şelalesi ağaç köprünün hemen arkasından akarak dereye karışıyor ve buraya aynı zamanda Yeşil havuzlarda deniliyor.

İNEGÖL BOĞAZOVA YAYLASI


İnegöl Boğazova yaylasına İnegöl merkeze 24 km. mesafede yer alan İsaören ve Çayyaka köyleri üzerinden ulaşabilirsiniz. İnegöl Organize Sanayi Bölgesinden güneye dönerek ulaşabileceğiniz bu yol aynı zamanda İnegöl ile Keles ilçelerini birbirine bağlıyor.

 Boğazova Yaylası 1200 metre rakımda ve 78 Ha. yüzölçüme sahiptir. Çayyaka köyünden sonra 11 km’lik bir yolculuk sonunda ulaşılabilen Boğazova Yaylasında zaman zaman Offroad ve MotoCross yarışları düzenliyor.

Boğazova Yaylası aynı zamanda çok sayıda villanın bulunması sebebiyle bir tatil beldesini andırıyor. Boğazova Yaylasından batıya uzanan asfalt yol Kendir yaylası üzerinden Keles Kocayayla’ya bağlanıyor. İnegölde gezilecek yerler arasında görmenizi tavsiye ederim.

İNEGÖL BAŞALAN YAYLASI


İnegöl Başalan Yaylası, Boğazova Yaylasının 5.5 km. doğusunda yer alıyor. 1260 mt. rakımda bulunan Başalan Yaylasının güney ucunda gezginlerin konaklamaları için yapılan bir baraka buluyor. Yaylanın ortasından geçen toprak yol güneyde ikiye ayrılır. Soldaki yol 2.6 km. sonra Sepetçi yaylasına bağlanıyor. İnegöl'ün yemyeşil olan bu yaylası doğayı seven ve doğayla içiçe olmaktan keyif alan ziyaretçilerin akın ettiği güzel bir yerdir.

HACIKARA ŞELALESİ


Hacıkara Şelalesi İnegöl merkeze 19,5 km, Hacıkara Köyüne ise 300 metre mesafede yer alıyor. Yaklaşık 5 metre yükseklikten düşen Hacıkara Şelalesini İnegölde gezilecek yerler arasındaki listenize ekleyebilirsiniz.

Zamanınız olursa diğer İnegöl gezilecek yerler arasında Babasultan Barajı, Arabaoturağı Yaylası, Eymir Göleti, Halhalca Göleti, Halhalca Şehitliği ve Kurşunlu Göleti yer alıyor.

İNEGÖL KÖFTESİNİN ADI VE TARİHİ 


Kentimizin Türkiye ve dünyada tanınan en önemli markalarından biridir. İnegöl köftesi’nin tarihi Bulgaristan göçmeni olan Besler ailesine dayanmaktadır. Filibe’nin Pazarcık ilçesinde aile mesleği olarak köftecilik yapan ve burada “Köfteciler” diye anılan ailenin oğlu İbrahim Besler 1892 yılında İnegöl’e göç ettikten sonra aile mesleğini sürdürmeye devam etmiştir.

İbrahim Besler’in yetiştirdiği ustalar tarafından İnegöl’de yapılmaya başlayan köfte zamanla İnegöl köftesi adını almıştır. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünden patenti alınması sayesinde, İnegöl köftesi tescilli bir marka olmuştur.

Ayrıca 4 Mart 2006’da Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret tescili de almıştır. Artık her lokanta bu köfteyi ikram edemeyecektir. TPE standartlarına uyacaklarını taahhüt eden ve izin sertifikası alanlar İnegöl köftesi satabilmektedir.

İnegöl köftesi lezzetini, İnegöl ve çevresinde yetişen dana, kuzu ve koyunların etlerinin özel olarak harmanlanmasından almaktadır. İnegöl köftesinde %20 kuzu eti, %80 büyükbaş hayvanların kaburga eti kullanılır. Et bir gün dinlendirildikten sonra köfte haline getirilip pişirilir. Köftelerin en çok 2 cm kalınlığında, aynı şekil ve büyüklükte olmasına dikkat edilir. Yanında piyaz ve şıra ile servis edilir.

 İnegöl’de Ne Yenir?


İnegöl Ne Yenir denildiğinde akla ilk elbette İnegöl Köftesi geliyor. Dolayısıyla ilk cevabımız İnegöl’de en iyi köfte nerede yenir sorusuna gelsin. İnegöl’de en iyi İnegöl Köftesi Besler İnegöl Köftecisi ve Orhan İnegöl Köftecisi‘nde yenir.
İnegöl'de ne yenir, İnegöl yeme içme mekanları, İnegöl gezilecek yerlerİnegöl’de Ne Yenir? – İnegöl köftesi nerede yenir?

Farklı etnik kökenlerin, göçmenlerin ve Osmanlı saray kültürünün İnegöl mutfağı ve İnegöl Yemekleri üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Bu mutfak kültürünün en çok bilinen İnegöl Yemekleri arasında Kağıt kebabı, İnegöl Köfte, Hünkar beğendi, Pideli kebap, Ciğer sarma, Kavata, İncir dolması, Cevizli lokum, Haşhaşlı ekmek, Höşmerim ve Fırında süt helvası sayılabilir. Bu enfes lezzetleri Oylat’ta veya İnegöl merkezde yer alan lokantalarda deneyimleyebilirsiniz.

İnegöl Bursa merkeze 58 km. uzaklıkta olsada Bursa’ya kadar gelmişken iskender veya pideli köfte yemeden dönmeyeceksiniz herhalde? İskender ve Pideli Köfte’de İnegöl’de ne yenir sorusunun cevabı olacak lezzetler arasında yer alıyor.
Yine Bursa’nın meşhur lezzetlerinden olan Cantık ve Tahanlı Pide ile mutlaka İnegöl’de de karşılaşacaksınız denemeden dönmeyin!
Bursa‘da yenilecek yemeklerin ve gidilecek mekanların tamamına bu yazıda yer vermek mümkün değil.  Karacabey gezilecek yerler için tıklayın. 

İNEGÖLDE KONAKLAMA

Hotel Angelacoma                 Doğancı mevkii.Alanyurt                              224-7195000

Hotel Park                              Ankara yolu üzeri.Özdilek yanı.                    224-7149292

Güven Otelleri                       Oylat kaplıcaları                                            224-7331100

Green Termal Otel                 Oylat kaplıcaları                                            224-2209385

Oylat kaplıcaları oteller bölgesi                                                                    224-7151110


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot