Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

19 Ekim 2018 Cuma

IRGANDI KÖPRÜSÜ GEZİLECEK YERLER /FOTOĞRAFLI /




Irgandı köprüsü hakkında kısa bilgi 


Irgandı Köprüsü, Bursa gezilecek yerler arasında en güzel tarihi yapılardan biridir.  Irgandı Köprüsünün tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte, birçok tahribatlara neden olup, günümüzde farklı zamanlarda restorasyon çalışmalarıyla varlığını devam etmektedir.

Irgandı Köprüsü,  Boyacı Kulluğu köprüsünün güneyinde bulunmaktadır. Osmanlıların tek arasta köprüsü olan bu taş köprünün, (arastalı köprü ne demek) II. Murad devrinde, 1442 yılında, Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından, Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırıldığı sanılmaktadır.

Irgandı köprüsü nerede? Irgandı köprüsü yol tarifi


Irgandı Köprüsü Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun en önemli geçiş noktalarından biri olan Gökdere üzerinde, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Irgandı Köprüsüne ulaşım çok rahat sağlanmaktadır.

Bursanın merkezi heykelden yürüyerek 10 dk da Irgandı köprüsüne ulaşmak mümkündür. Ayrıca metro istasyonu gökderede inildiğinde yine 10 dk da tarihi Irgandı köprüsüne ulaşmak mümkündür.

Irgandı Köprünün Özellikleri


Irgandı Köprüsü; Osmanlı mimarisinin sivil örneklerini taşımakla birlikte, dünya üzerinde yer alan dört arastalı köprüden biridir. Köprü üzerinde, 31 dükkan, bir mescit ve iki ahır bulunmaktadır.  Irgandı Köprüsü 1855 yılındaki depremde büyük zarar görmüştür.

1922 yılında, Yunanlılar tarafından zarar verilmiştir. Yıkıcı deprem ve bombalamaların etkisiyle büyük zarar gören Irgandı köprüsü,1949 yılında  orijinal halinden 60 santim yüksekte yeniden yapılmıştır.

Irgandı köprüsündeki dükkanlar


1988 yılından itibaren süren çabalar sonucunda 2004 yılında ise köprü; 19. yüzyıldaki görünümüne uygun bir şekilde restore edilmiştir. Irgandı köprü üzerinde; ebru, hat, tezhib, minyatür, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, Bursa-İznik yöresi çiniciliği, Bursa bıçağı, metal işleme sanatı, kafeler  gibi birçok yer bulunmaktadır.

Irgandı Köprüsü gezilecek yerler arasında mutlaka gezip görülmesi gereken bir yerdir.  Çünkü her ne kadar restorasyon çalışmaları yapılmış olsada, tarihi bir mekan olma görünümünden hiç uzak değildir.

Irgandı Köprüsü, benzeri dünya üzerinde çok az bulunan bir yapı olması sebebiyle yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmekte olup köprüde açılan geleneksel mekanlar, adeta yapıldığı dönemin izlerini devam ettirmektedir.

1640’ta Bursa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi köprün hakkında seyahatnamede şu  bilgileri verir:

Irgandı Köprüsü efsanesi


“Bu cisr dükkanlarının üzeri cümle tonoz kemerlerle mebni olup kurşunla mesturdur. Bu cisrin iki başında kale kapıları gibi demir kapilar üzere mazgal delikleri vardır. Kapılar seddedilirse başka bir yerden zafer mümkün değildir.

Cisrin bir tarafı boştur, han gibi misafirhane olup at bağlanır. Rum, Arap ve Acem’de bir gözlü, meşhur-ı atak, eflake ser çekmiş, azim cisrlerin biri de budur”.

Irgandı köprüsüyle ilgili çok önemli bir bilgi daha kaynaklara göre, Bursa da çekilen ilk fotoğrafın Irgandı köprüyle ilgili olduğu belirtilmektedir. Bursa da gezilecek yerler arasında mutlaka Tarihi Irgandı Köprüsü,  gezilmesi gereken bir yerdir. Irgandı Köprüsü şiirinde olduğu gibi çok kervanlar ve yolcular geçmiştir bu köprüden.   




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot