Son Eklenen Haberler

Post Top Ad

Your Ad Spot

7 Ekim 2018 Pazar

BURSA ORHANELİ GEZİLECEK YERLER / FOTOĞRAFLI /


Orhaneli gezilecek yerler içinde hem Bursa'nın  hemde ülkemizin önemli ilçelerinden biridir. Tarihi ve doğa güzellikleri ile gezilecek yerler arasında mutlaka gezip görülmesi gereken bir yerdir. Her yıl Bursa Orhaneli'ne  gezmek için binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Orhaneli tarihi açıdan zengin bir ilçe olması yanında,  piknik yapılacak ve kafa dinlenecek çok güzel yerlere sahiptir. Bursa Orhaneli  gezilecek yerler aşağıda belirtilmektedir. Sizde Orhaneli'de  gezilecek yerler arasında belirtilen bu muhteşem tarihi ve doğa yerleri gezip görebilirsiniz.

ORHANELİ TARİHİ  VE ESKİ ADI 


Bursa Orhaneli, Bizans ve Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapmış ender tarihi yerlerden biridir.  Roma İmparatoru Hadrianus tarafından av mahalli olarak kuruldu. Buraya daha sonra Hadrioaia, sonraki yaygın adıyla (Atranos) dendi. Romalılar zamanında ilçe merkezi Adriani vilayetinin merkezi idi.

Adranos ismi zaman içinde halk dilinde değişikliğe uğrayarak Adranos sonra da Adırnaz şeklini aldı. 1325 yılına gelindiğinde, yörenin, Orhan Bey’in komutanlarından Durdu Bey tarafından fethedildiği ve Osmanlılara geçtiği bilinmektedir.

 Fetihten sonra, Orhaneli kalesi yıkılmış ve yöreye, Durdu Bey’in yeri anlamında: Beyce ismi verilmiştir. Ancak, halk arasında, yörenin ismi olarak, daha yaygın anlamda “Adırnaz” ismi kullanılmıştır.

ORHANELİ GENEL ÖZELLİKLERİ 


Orhaneli İlçesi; geniş orman sahası ve eşsiz güzelliğe sahip piknik alanlarıyla Bursa ve civar ilçelerin halkının tatil günlerini geçirmek üzere tercih ettiği bir yapıya sahiptir. İlçeye bağlı Sadağı Köyünde bulunan Kaya hamamları ile Ağaçhisar Köyündeki kaplıcalar ciddi termal turizm potansiyeline sahiptir.

Kurt Dağı, Karagöz Piknik Alanı ve Karakoca mevkii Bursa Merkez dahil çevre halkının piknik ihtiyacına cevap verecek nitelikte mesire yerlerdir.
İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 500 metredir. Yüzey şekilleri, genel olarak, dağlık bir yapıya sahiptir. Genel olarak, bölgenin büyük kısmı ormanlıktır. Bu nedenle: Bursa ve çevrede yaşayan insanlar, yörenin günübirlik piknik yerlerini yoğun olarak kullanırlar.

Orhaneli denilince, aklıma gelen ilk olgu: boş bir arazide, muhteşem görüntüsüyle hemen dikkati çeken, Orhaneli  Termik Santralıdır. Özellikle, Santralın büyük ve uzun bacaları, bu bacalardan çıkan duman ve santralın sosyal tesisleri, burada öne çıkıyor.

Her ne kadar hava kirliliğine neden olmuş olsa da,  bu Yörenin  önemli ekonomik kaynakları arasında yer almaktadır. Yöre halkının büyük orandaki geçim kaynağı, Termik santral, yeraltı madenciliği, hayvancılık ve tarım oluşturmaktadır.

Orhaneli ilçesinin büyük kısmı ormanlarla kaplıdır. Ormanlık ve yeşil alanları ile gözde olan Orhaneli ilçesinde yoğun olarak piknik alanları bulunmaktadır. Orhaneli ve Bursa halkının hafta sonları gezmek, ve piknik yapmak için tercih ettikleri önemli bir yerdir. Orhaneli gezilecek yerler arasında önemli bir ilçedir.

ORHANELİ ULAŞIM 


Orhaneli ilçesi Bursa ili, Nilüfer ilçesi güzergahında olup,  konum itibarıyla Kuzey Ege ile Güney Marmara'nın kesişmesinde bulunan  bir noktadır. Orhaneli İlçe Merkezi; Kuzeyinde Nilüfer ve Osmangazi, güneyinde Büyükorhan, Harmancık, batısında Mustafakemalpaşa, doğusunda Keles ilçeleriyle sınırlıdır.

Bursa’ya 58 km uzaklıktadır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabildiği gibi, kendi aracınızla da Bursa Orhaneli'ne çok rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Genel itibarıyla Orhaneli yolları dar ve bakımsız olup, dikkatli olunduğu takdirde problemsiz bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

ORHANELİ TERMİK SANTRALI:


Orhaneli Termik Santral, ilçe merkezine 15  km. Mesafede olup Karınca köyü civarında, Çalı düzü mevkidedir. Orhaneli gezilecek yerler  arasında hemen gözünüze çarpan bir alanda olup,  yol güzergahınızda bulunmaktadır.

Santralın burada kurulmasının en büyük nedeni: santrala 6-8 km. uzaklıktaki, Gümüşpınar, Çivli ve Sağırlar bölgesinde bulunan düşük kaliteli linyit rezervleridir. Orhaneli Termik Santrali yörede önemli bir gelir kaynağı olup, yaklaşık 500 personele iş imkanı sağlamaktadır.

KARAGÖZ VE HACİVAT  FESTİVALİ:


Orhaneli gezilecek yerler arasında önemli bir yapıt da Karagöz Hacivat anıtıdır. Karagöz: ilçe merkezine bağlı, Karakeçeli Türkmen oymağındandır. Bursa il merkezinde, Sultan Orhan tarafından, Ulu cami yaptırılırken: cami inşaatında, demirci ustası Karagöz ve taşçı ustası Hacivat, birlikte görev yapmışlardır.                                           Orhaneli görsel foto

Bu iki usta: hem çalışırlar ve hem de, kendi aralarında şakalaşarak, çevrelerinde bulunanları güldürürlermiş. Ancak, bu şakalaşmalar, caminin inşaatında gecikmeye neden olur. Bunun üzerine, Sultan Orhan: her iki ustanın idamına karar verir. Daha sonra yaptığına pişman olsa da, iş işten geçmiştir.

Günlerce, üzüntüsünden göz yaşı döker. Burun üzerine, Şeyh Küsten adında bir derviş: bir mum yakar, deve derisinden kestiği parça ile perde yapar ve Karagöz ile Hacıvat figürlerini, perdeye yansıtarak, onları konuşturur. Böylece: Karagöz ve Hacıvat’ın hayatı, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelir.

Orhaneli gezilecek yerler için gelen ziyaretçilerin bu festival tarihlerinde gelmesi halinde daha keyifli bir gezi yapacaklarını düşünüyorum.
1991 Yılından bu yana her yıl; Karagöz Piknik Alanı  Ormanlar ile kaplı yeşil büyük bir alan olan Karagöz piknik alanı Orhaneli ilçesinde yapılan Karagöz Festivallerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Her yıl haziran ayında burada Karagöz Festivalleri yapılmaktadır. Çeşitli konserler ve etkinliklerin yapıldığı Karagöz festivaline katılabilir ve burada doğanın harika manzarası eşliğinde piknik yapabilirsiniz.


ORHANELİ KAYA HAMAMLARI:


Orhaeli Kaya Hamamları İlçe merkezine bağlı olup, 6 km  uzaklıktaki Sadağı köyündedir. Orhaneli gezilecek yerler arasında birçok yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Ancak, buraya ulaşım Biraz zahmetli olup, dikkat edildiğinde problemsiz bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Kaya Hamamları;  M.S. 117-138 yılları arasında Orhaneli’nde hüküm süren Roma İmparatoru Hadrianus tarafından inşa ettirilmiştir. Orhaneli gezilecek yerler içinde tarihi yapısı ve dokusuyla bir medeniyet kültürü yansıtmaktadır.

Sadağı köyü yakınlarındaki bir sıcak su kaynağının bulunduğu burada: bir hamam yaptırılmıştır. Bu kaya hamamından, günümüzde halen sıcak su çıkmaya devam ediyor. Şifalı su kaynaklarına sahip Kaya hamamları Kaya Hamamından çıkan su; romatizmalı hastalıklar, soğuk algınlığı ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Sıcak ve şifalı su kaynaklarına sahip Kaya Hamamları doğal çevresi ile de dikkat çekmektedir. Bu nedenle Orhaneli'ye gezmek için gelen ziyaretçiler burayı mutlaka görüp öyle gidiyorlar. Orhaneli Kaya Hamamları bilimsel olarak araştırmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü yöre halkının dediği gibi buraya gelen ziyaretçilerin, rahatsızlıklarından kurtulduklarını belirtmişler. Günümüzün sanayi çağı  olması sebebiyle birçok rahatsızlığın ve hastalığın belirti göstereceğinden Kaya hamamlarını ziyaret etmek faydalı olacağını düşünüyorum.


ORHANELİ SADAĞI KANYONU 


Orhaneli'de gezilecek yerler içinde Bursa'ya 58 kilometre mesafedeki dağ ilçesi Orhaneli'nin,  6 kilometre güneybatısında yer alan Sadağı kanyonu İznik Sansarak'tan sonra özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği Bursa'nın ikinci büyük kanyonudur. Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki “Sadağı Kanyonu”, sarp kayalıkları, sıcak su kaynağı, kaya hamamı ve şelalesiyle her yıl binlerce kişi tarafından geziliyor. 

Bursa'nın Nilüfer ilçesinden başlayan Orhaneli-Keles karayolunun 1. Kilometresindeki Doğancı barajı mevkinden sağa baraja inen yol 45 kilometre sonra Orhaneli ilçesine ulaşır. İlçe merkezinin dışında, Orhaneli?nin simgesi Karagöz heykelinin karşısından girilen asfalt yol Serçeler köyünü geçtikten sonra Sadağı köyüne ulaşır.

Orhaneli gezilecek yerler arasında önemli bir yer olan, Sadağı Kanyonu,   Roma İmparatoru Hadrianus’un avlak olarak kullanmak üzere kurduğu ilçede yer alan kanyon, kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyen doğa tutkunlarından ilgi görüyor.  Orhaneli belediyesinin; Dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirdiği Sadağı  Kanyonun ana girişi köyün 1.5 kilometre dışında su bendinin ardından başlar.

 Bu muhteşem doğa harikasını gezmek için gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiş durumda.  Sadağı Kanyonu Yer yer 60 metreyi bulan kaya blokları arasından akan Sadağı deresinde zaman zaman suya girerek ilerlenir. Sadağı köyü yakınlarında bir Kaplıca tesisinin hizmete girmesi ve çevre düzenlemesi yapılmasıyla turizme açılan Sadağı kanyonu içlerine ulaşan bir araç yolu yapılmıştır.

Orhaneli gezilecek yerler arasında biraz ulaşım konusunda sıkıntı yaratsa da Sadağı köyüne girmeden önce Mesire alanı tabelasından sola dönen asfalt yol 1.3 kilometre sonra tekrar sola döner ve kanyona paralel olarak karşınıza çıkar. 1 kilometre tırmandıktan sonra inişe geçer ve 500 m. sonra Orman Müdürlüğünün yaptırdığı girişte sonlanır.

Sadağı kanyonun en ilgi çekici yeri olan kaya hamamı yörede avlanmak üzere Orhaneli'ni kuran, İ.S. 117/138 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Hadrianus'un karısı için yaptırdığı yer olarak bilinir. Üç tarafı taş duvarla çevrili olan ve derenin karşı kıyısından kaynayan 60 derecelik sıcak suyu termal tesise alınsa da kaya hamamı halen sağlam durmaktadır.

 Kaya hamamına kadar olan 1.7 kilometrelik kanyon parkuru yaptırılan ahşap köprüler ve merdivenlerle güvenli bir hale getirilse de zikzaklar çizilerek ilerlenen kayalık dere yatağında dikkatli yürümek gerekmektedir. Zaten Orhaneli gezilecek yerler arasında ulaşım konusunda en sıkıntılı yerlerden biridir. Bu nedenle dikkatli gezmek daha yararlı olacaktır.

Ağaçhisar Kaplıcası - Bursa


Ağaçhisar kaplıcası Orhaneli'ne bağlı Ağaçhisar köyündedir. Orhaneli'de gezilecek yerler içinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Ağaçhisar Kaplıcasının özellikleri; Hafif kükürt kokulu olan kaynak suları banyo olarak ağrılı hastalıklara, çamur uygulamalarında da uyuz ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kocasu kenarında bulunan ılıca, neredeyse derenin hemen kıyısından kaynar. Üç büyük kaynağı vardır. Üzerlerine betondan basit barakalar yapılmıştır. Kadın ve erkekler bölümü ayrıdır. Kocasu zaman zaman çok kirli aktığı için, ılıcaya da zarar vermektedir.  Orhaneli gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İnegöl gezilecek yerler için tıklayın.


NE YENİR  NE İÇİLİR:


Bursa Orhaneli'de gezilecek yerleri gezdiniz ve  acıktınız. Peki Orhaneli'de ne yenir? Orhaneli'nin neyi meşhur? gibi soruları merak ederseniz. Bu yöreye yolunuz düşer ve yöresel lezzetlerden tatmak isterseniz: gapçıklı fasulye, mısır unundan yapılan kaçamak ve yine mısır unundan yapılan höşmelin  deneyebilirsiniz. Bu yemekler Orhaneli yöre halkının en sevdiği ve en çok lezzet kattığı yemeklerin başında geliyor.


KONAKLAMA 


Orhaneli ilçesinden pek konaklama olanakları bulunmamaktadır. Zaten Bursa merkeze yakın bir ilçe olduğu için, günebirlik Orhaneli ilçesini gezip, konaklama için Bursa merkezi tercih edebilirsiniz. Ama yine de Orhaneli de konaklamak isterseniz. Uygun fiyata Öğretmenevinde konaklayabilirsiniz.  Orhaneli öğretmenevi merkezde bulunmaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Post Top Ad

Your Ad Spot